АПРИЛчето шава ли, шава и мама с усмивки дарява - Тема 11

• 28 611
  • 775
  •   1
Отговори
# 165
На мен също вчера ми изнесоха една лекция, как трябвало предварително да се подготвят и тнт, ама оставих да си се изкажат, кимнах пък аз си знам, че не е хубаво.
Да ви попитам нещо (след малко съм на лекар и ще говоря и с него). Котето ми е старо и почна да прави бели (нааква се и напикава), но поне се усеща, че не трябва да е на леглото и си слиза на пода и се опитва да ходи до тоалетната си (едвам върви), но все на финалната права не успява. Налага ми се през деня да й почиствам "белите" и дупето. Взех си ръкавици, да не е с голи ръце, специално си купих антибактериален сапун, но пак ме притеснява, дали не е опасно за бебето? Нали токсоплазмозата беше обвързана с котетата именно с тяхното ако и слюнка. newsm78

Моята котана имаше такъв проблем, известно време се изпускаше по малка нужда и капеха капки навсякъде, където мине. То горкото виждаше, че прави "бели" и я бяхме оставили само в коридора, където са плочки. А на нея и постилахме едни пелени да си лежи на тях, тя веднага разбра, че там трябва да стои. Пелените бяха 90х90, непромукаеми от едната страна, от аптека ги купувахме. Според мен ако не излиза на вън и чистиш с ръкавици няма проблем, но ти си питай все пак.  Simple Smile

# 166
Здравейте мами, много време не съм писала, но ви чета. Моята дилема се състои в това, че живея на 8 етаж,изключително тясно стълбище, още по-тесен асансьор и липса на мазе или гараж. Търся си количка, която да пребори тези препятствия. Не харесвам триколките, но май са по- тесни от другите. Не си представям да хукна по магазините с рулетката-препоръчайте ми някоя по-мъничка на размер.Да може   да се съберем с бебо в асансьора-като работи,защото повечето време е счупен. Joy

# 167
Шльоки, преди 4 години моя котарак също беше започнал да се изпуска /беше 17 годишен/ и му слагах памперси, за да е по хигиенично. Тогава в Сливен не намерих за животни и му взимах за бебета и им правех дупка за опашката. Водила ли си го лекар да му правят изследвания?

# 168
Шльоки_Пльоки, както са ти писали, изследвай котето за токсоплазмоза и себе си, дали си я карала (в който случай имаш имунитет). Ръкавиците са ок, при всички положения измивай ръцете добре (което е ясно, че правиш). Аз живея с котки от над 10 години (със съквартирантки сме били, и преди котките са оставали при тях, затова съм сменила доста котки в рамките на тези години Simple Smile, пояснявам, че иначе малко съмнително звучи), в последните години живея с 2 мои котки, с тази бременност ми пуснаха изследване за токсоплазмоза и за мое учудване се оказа, че никога не съм я карала, а бях останала с впечатлението, че едва ли не супер лесно се заразява човек, ако има котка край себе си.

Относно изплакване на устата след кърмене заради млечницата - това е мит. Първо млечницата е вид гъбички, а гъбички с вода не се профилактират успешно, иначе никоя от нас нямаше да се разправя с тях през бременността... Второ, неслучайно няма бозайник, който да мие устата на малките с лъжичка след кърмене Simple Smile Всъщност с лъжичката и водата е доста по-вероятно да внесете гъбички отвън, отколкото, ако не плакнете. Доколкото знам, митът за плакненето идва от това, че след кърмене, остава мляко по езика на бебето и той става бял (както ако ядете боровинки остава син), което особено лекари, нямащи опит с кърмени бебета, бъркат с млечница, защото от АМ не остава такъв слой, поради разлика в консистенцията. Иначе няма нито едно сериозно изследване(или поне аз не съм открила, ако някой разполага с такова, ще ми е интересно), което да потвърждава намаляне на риска от млечницата чрез плакнене.

За кариесите и кърмата също е отречена теорията, защото при правилно засукване, млякото няма дори допир със зъбите(при хранене с шише нещата стоят по друг начин), отделно кърмата се ползва от милиони години, а кариесите и особено детските такива са доста ново явление. Според това, което съм чела по темата, детските кариеси са свързани основно със завишена консумация на захар и/или недостиг на определени витамини - Д, К2 и Омега 3 най-вече.

Гърдите не се подготвят за кърмене преди раждане подгответе се само теоретично и емоционално за процеса Simple Smile Това е много по-вероятно (макар и не гаранция) да ви спести разранявания. Помнете, че болката при кърмене не е нормална, така че винаги трябва да се намери причината за това (и тя никога не е в това, че не сте подготвили гърдите преди раждане).

Имайте предвид, че едноличният опит макар и често полезен, не винаги е достатъчна база за изводи... Затова и за сериозни изследвания се търси по-голям sample size (значително по-голям от 1), както и максимално се опитват да намалят останалите променливи. С което не искам да неглижирам личният опит на никой, просто пояснявам, защо е добре преди да направи човек нещо, защото друг го е направил и е имал/нямал определен резултат, да помисли и провери дали има връзка между действието и ефекта и някакво основание за тях.

Последна редакция: пн, 19 яну 2015, 17:36 от ada_smiles

# 169
Не харесвам триколките, но май са по- тесни от другите.
Напротив, те дори са по-широки по принцип. Не е нужно да ходиш с рулетката, просто си премери асансьора, пък в интернет пише размерите на всички колички - само си харесай в магазина и питай продавачката или после си провери вкъщи. Иначе аз доколкото съм забелязала ширината на повечето е между 58-60 см. А триколката на баткото ни е 70 см. и не влиза в асансьора.Peace

# 170
ada_smiles - много полезна информация, благодаря ти. Ще проуча повече и двата въпроса защото са важни. Само да допълня за подготовката на гърдите - това означава и че не е необходимо от сега да си мажем зърната и ареолите с крем за зърна, нали? Мен се опитаха в един магазин да ме убедят, че вече трябвало да почвам да ги мажа, но тъй като нямах време тези дни да прочета, така си и остана...

# 171
Маргаритка, никак не е нужно.  Peace Просто се опитват да си направят оборот.  hahaha

# 172
  • София
Ada, чаках да се включиш  Peace
Това за млечницата го чувам вече няколко пъти, не съм се консултирала с никой но 1. не ми се струваше логично и останалото ти си го обяснила.
На лекциите на ЛЛЛ на два пъти казаха същото - гъбички едно, че не се лекуват с вода, второ е по-вероятно с лъжицата да се вкарат микроби, а не с кърмата.

Най-много ми хареса последното - едноличното мнение.
То, нормално, изкарала някоя приятелка една бременност и почва да дава акъли, но без да осъзнава, че всеки е различен. И то поне да бяха логични нещата, обяснени хубаво, а не на принципа на разваления телефон. На мен така една позната още в началото ми се накара на тема "Спирай кафето, че бебето ще плаче после" и да съм си купувала Утрогестан, за всеки случай.
Ако не бях се интересувала, нямах що-годе някаква обща култура (а се имам за знаеща, уж) веднага щях да й се вържа. Особено тия неща с бременността ни са супер субективни и в повечето случаи няма верен отговор. Препоръките тук са малко като "Купи си крем на Нивеа, щото работи".. при теб може да работи, при мен не =)

За количката - триколките определено са по-широки и по-дълги. Няма нужда да ходиш с метър, gelato, Васето го е казала - харесай си горе долу някоя според асансьора и я виж наживо. В магазините могат да ти я премерят отново =)

Абе, дами, аз от 1-2 дни, както наближи 7-я месец (да ми е честит) почнах много по-силно да усещам бебчето. И снощи, както си гледам филм, като ме пристегна... Пипам се, да не ми се е стегнал корема, ама не - имам болка само долу ниско. И пипам пак - усещам една глава как се мърда вътре. При вас как е? Опъва ли ви, като се протягат бебоците, или аз съм по-чувствителна? Simple Smile

# 173
  • София
Ро3и честит ти 7ми месец! Ритниците ще стават още по силни. Wink

Аз съм с мамичка вкъщи тази седмица така че няма да се включвам често  Simple Smile

# 174
Рози, завиждам ти малко. И аз от днес съм в седмия месец, но вече 2 дни усещам бебо доста по-слабо, особено днес. Преди беше напречно и го усещах и от ляво, и от дясно. Сега като че ли ми танцува в/у пикочния мехур, няколко пъти като се изправя силно боли долу, легна ли спира. Днес е затишие, сега щ го ръчкам с портокалов фреш, шоколад, музика и лежане. А такива хубави дрешки му накупихме днес Party
Предполагам се променят усещанията ако/като бебето си смени позицията?  newsm78

# 175
  • Sofia
Мен преди малко така ме натисна, явно се врътка вътре, защото така ми се издува коремът и като промени позата се отпуска  Joy

Аз имам въпрос към ada_smiles - на лекцията, на която бях миналата седмица докторът обясни как трябва да започнем да обтриваме зърната с груба кърпа всяка вечер за около 5-6 минути. Трябва ли наистина да правим тази процедура? Ако някой друг също има информация по въпроса бих се радвала да ми обясни дали е правилно. Simple Smile

# 176
Привет и от мен.Нова съм и във форума и в темата.Записвам се и ще ви следя с интерес.Леко и успешно бременеене  Simple Smile

# 177
Мен преди малко така ме натисна, явно се врътка вътре, защото така ми се издува коремът и като промени позата се отпуска  Joy

Аз имам въпрос към ada_smiles - на лекцията, на която бях миналата седмица докторът обясни как трябва да започнем да обтриваме зърната с груба кърпа всяка вечер за около 5-6 минути. Трябва ли наистина да правим тази процедура? Ако някой друг също има информация по въпроса бих се радвала да ми обясни дали е правилно. Simple Smile

Обтриването на зърната не е препоръчително по време на бременност понеже провокира контракции. Отделя се осцитоксин при стимулацията на зърната, а той предизвиква контракции. Природата го е измислила, бебето като започне да суче се отделя осцитоксин, който увеличава контракциите свива кръвоносните съдове и по този начин спомага да се спре кървенето и да изчисти матката. Обтриване на зърната с груба кърпа караха да правят родилките в майчин дом преди 10 години, които преносваха  своите бебета Simple Smile

# 178
Аз още работя, иначе с удоволствие ще се присъединя, но мога само почивните дни или след работа Tired Някой има ли инфо за училището във второ ДКЦ, приятелка много ми го хвали...

ЗАПОЧВА НОВ КУРС ЗА БРЕМЕННИ

От 10.01.2015г. започва записването за заниманията в новия курс на Училище за бъдещи родители "Вълшебно начало" в ДКЦ 2, с помощта на "Чиполино" и "Mustela".Бременни след 4-ти месец са подходящи да се включат. Информация и записване на тел.0889809775 - акушерка Запрянова

Нямам информация дали е полезно, но може да се пробва Simple Smile

# 179
  • Пловдив
При мен от изследванията, резултата беше, че не съм я изкарала, а е на 13 години, а преди това на село като малка, все с котките вървях  Shocked Иначе не е излизала на вън, даже се страхува. Говорих с лекаря и той ми каза, че с такова "обезопасяване" дори не е нужно да питам такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт