Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 89 234
  • 775
  •   1
Отговори
# 570
  • Елин Пелин
Здравейте, имам доста орхидей но едно мини след дълъг цъфтеж заби на едно място и нито расте нито умира торих го,подлагах го на температурни разлики и нищо.......не след дълго от корените излезе листо и после цветонос от него. Това нормално ли е? Надявам се и да успея да прекача снимка :
http://prikachi.com/images.php?images/822/8041822U.jpg

# 571
  • София
Купихме 2 орхидеи за подаръци и продължихме да обикаляме с колата още 3-4 часа. Резултат - едната е със счупено листо, другата със счупен край на цветоноса.  ooooh! Иде ми да се застрелям. Sad Сега по принуда се обзаведох с две нови, но поне по цвят да ги бях избрала!  Mr. Green Иначе ги взехме от Бриколаж по 9.95 лв. Имаше разкошни разцветки. Но тези са бяла и розова. Избирахме ги да са представителни на вид, а не по цвят.  Sad

# 572
Здравейте, Момичета!
Първо да Ви поздравя – Христос Воскресе!
Сега по същество – като начинаещ в отглеждането на орхидеи, идвам тук при Вас с няколко въпроса и молба за препоръки. Ще съм Ви много благодарна, ако имате желанието и възможността да ми помогнете.
Имам три орхидеи – всичките Фаленопсис. Едната е от октомври-ноември някъде 2014 година, другата е от март тази година. И двете ги сполетя една съдба – цъфтяха известно време след като ги купих после опадаха прецъфтялите цветове и дотук. Не знаех, че трябва да се режат старите цветоноси, затова тази от миналата година малко я позабавих и едва вчера я подрязах, за другата от март месец, моето осведомяване за това изискване за изрязване на старите цветоноси дойде точно на време. Подрязах ги и двете.
Виждам, че и двете са пуснали нови цветоноси, които ми изглеждат надеждни поне засега, но както вече казах, не съм много опитна в тази насока и затова очаквам Вашите мнения и препоръки.
Поливам или кисна за около час и малко във вода веднъж в седмицата. Орхидеята от миналата година по едно време наистина се бе дехидратирала и листата бяха омекнали и се бяха нагънали, но в следствие на редовно вече поливане възвърнаха зеления си цвят, състоянието им според мен е добро, пък и увеличиха броя си и според мен поне листата са наистина в добро състояние.
Според Вас този темп и начин на поливане правилни ли са?
Тъй като листата наистина възвърнаха своят цвят и изобщо живот и водно съдържание, смятам, че постъпвам добре, но очаквам Вие да ме посъветвате, ако сметнете, че греша.
Понякога слагам и тор за орхидеи, течна, разреждам я според съотношението.
Досега държах саксиите на земята, но в стаята, където стоят моите орхидеи, става течение от коридора, ако е отворена вратата и това ме притесни, затова ги вдигнах по-високо, и все пак да имат и възможност да ги осветява светлината, но не пряка слънчева светлина, а просто от прозореца, до когото съм ги разположила влиза светлина отвън, но не влиза слънцето направо.
Тук прикачвам линк към снимки на моите две орхидеи, които искам да попитам Вас дали имат надежда и шанс да продължат своя живот и как да постъпя, за да им помогна:

http://gergananinova.snimka.bg/nature/orhidei.861611.35209013

Благодаря Ви предварително! Simple Smile))

# 573
CrossingOver -здравей моя съвет кисни си ги във водата както си правила до сега и аз така ги гледам листата са си мн.добре пак ще ти пуснат цветонос и ще те радват.
Смело напред!  bouquet

# 574
Kristalin, благодаря за бързия отговор и за съвета! Simple Smile)))  Peace Peace  bouquet

# 575
  • София
Дали е рано да си изкарам орхидеите на открита тераса? Притесняват ме нощните температури, но все пак да попитам по-запознатите?

# 576
Зависи къде живееш, но според мен е рано, особено за открита тераса. Ако става дума за фаленопсиси, мисля, че температурата не трябваше да пада под 15oC.

Две нови в колекцията ми Grinning :
Скрит текст:

# 577
  • София
Ехааа, Impala, много са нежни! Heart Eyes

# 578
Дали е рано да си изкарам орхидеите на открита тераса? Притесняват ме нощните температури, но все пак да попитам по-запознатите?

Фалаенопсисите са преди всичко стайни растения за нашите ширини. Затова искрено не разбирам стремленията  да бъдат отглеждани навън или на балкон. При нужда от балконски цветя е по- добре да се купуват други такива  - устойчиви, некапризни и предназначени за подобно отглеждане.

# 579
но въпросът е БИЛА ли е оцветена, защото последния цветонос е лилав:

лилавеят защото има фалчета чиито листа имат лилави ивици или кантове, дори цвтоносите на такив афалчета лилавеят.  това е нормално за окраската им- няма нищо странно или опасно.

# 580
Благодаря, .svetlanka. Hug
От април-май до края на октомври моите фалчета излизат на остъклен източен балкон. Те получават постоянен приток на свеж въздух и възможно най-слабото слънце за периода, аз получавам повече жизнено пространство в стаята си Grinning и мога да завесвам плътно. Всички сме доволни Laughing .

# 581
Днес забелязах,че на едно от фалчетата ми ,излиза нов цветонос  newsm44 + старият все още образува нови пъпки.
Досега по това време на годината не ми се беше случвало...

# 582
Момичета,днес си купих първата орхидея.Не съм сигурна трябва ли да я пресадя ,затова качвам снимки.Ако ще я пресаждам задължително ли трябва да е в прозрачна пластмасова саксия с дупки?Пръскам и по листата и малко по цветовете с хладка вода ,която налях в чисто шишенце за наливен парфюм.Не съм я поливала още-как е по-добре:от чинийка или във саксията?Иначе има пъпки и е трягвало ново листенце,но е леко лилавка в основата на листата,доколкото ви изчетох не трябва да е проблем,щом има такива цветове.http://prikachi.com/images.php?images/  http://prikachi.com/images.php?images/739/8050739L.jpg

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 22:18 от cvetitooo13

# 583
# 584

Общи условия

Активация на акаунт