Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 89 193
  • 775
  •   1
Отговори
# 630
re-ge благодаря за изчерпателня отговор, сега разбирам защо полу-минито ми не е вече мини ами си порасна, и се извинявам, не съм имала за цел да се заяждам, просто исках да разбера повече по-въпроса. Реших да купя субстрат с 20% сфагнум и да го сложа в сфагнум и малко надребнени кори, в същата му мъничка съксийка, и аз нямаше да се натискам да го пресаждам ако субстрата не изглеждаше толкова зле, по-късно ще кача снимка и на него ето снимка на самото мини, което май е същото като по-горе показаното.
Скрит текст:
А дендробиума е страхотен, вчера видях същия в Кауфланд и ми останаха очите, той ароматен ли е или е било от камбриите, защото се носеше прекрасен аромат от щанда с орхитата? Simple Smile
Пропуснах да се похваля с новоотворили се цветове. Simple Smile
Скрит текст:

# 631
Sve - неземно красив- да те радва и цъфти дълги години!

Как да и помогна според вас? Това което направих е да я преместя в друга стая, където има 2 други орхидеи, които си държат нормално цветовете. Изложението на двете места е едно и също, просто я качих от първия на втория етаж.

За съжаление  ( дано се окажа лош пророк обаче ) точно това е нещо като индивидуален характер на цветето..... и аз имам 3-4 такива, нищо не може да бъде направено. Примерно имам и една която отваря всички пъпки едновременно но цъфти само един месец ... Имам едн акоято винаги прави само две пъпки и така всяка година. имам едн акоято прави безумно количетво пъпки и после почва да ги хвърля като цъфват само 3-4 от тях. и прочие и прочие.

неви 90
 Hug
Прочети на първа страница материалите за субстратите, има доста добри идеи и много хубави обяснения, както и примери за съставяне на смески. добавяйки сфагнум правиш субстрата по-трудно просъхващ. Дали това е за теб печелившата формула?

Такова мини ми даде приятелка за реанимация - явно купени са от едно и също място- със същата вазичка и хартийка . Нейното беше изсъхнало от неполиване и нищо не можах да направя. Остави ми вазичката. Сложих едно от моите мини за проба- тази вазичка допълнително спира изпаряването на влагата и разрежда поливанията. Моето мини спокойно си пусна цветонос- значи и в тази вазичка може....

За минитата - моето го гледам от 2 години почти, в сфагнума и саксията, в която е купено. Пуска корени на поразия, няма загниване, няма нищо, а го поливам често - зимата на 10-на дни, лятото дори на 5-6. Цъфти през лятото за разлика от големите - вчера забелязах, че отново пуска цветонос. Та и с цъфтежа нямам проблем. Само откъм листа е пестеливо, пуска по едно на година Crazy

Месечинке - знам те аз - ти си стар краставичар ! при теб всичко ще цъфне и без да е цъфтящо по принцип ...

ето къта ми от Ванди. Нестандартно ги гледам ама май ще свикнат. Пуснаха ппо едно ново листо, сега пускат корени. За цъфтеж ше мисля другата година чак. Нека сега посвикнат на пестеливото ми поливане...

# 632
Здравейте момичета !!!
Отдавна се възхищавам на орхидеите и с нетърпение очаквах да заживеем в собствен дом със семейството ми, за да мога да се отдам на "орхидеоманията" (както някой беше се изразил по - рано ). Е от нова година съм горда притежателка на първата си орхидея. За нейно нещастие обаче покрай новороденото ми бебче нямах много време да се грижа за нея. Не бях я поливала повече от 2 месеца  Whistling, но тя се чувстваше прекрасно според мен. Признавам и че не се постарах да прочета достатъчно за отглеждането на орхидеите и един ден когато видях, че цветовете й окапват един след друг изпаднах в ужас, че съм я убила. Както и да е вече ви открих smile3508 (чета темите отначало, но са доста и ми отнема време) и сега се чувствам спокойна и уверена. Имам обаче въпрос относно тази орхидея. На стъблото й се появи нещо като прозрачно - зелено мехурче http://prikachi.com/images.php?images/540/8064540q.jpg и се чудя ще излиза нещо оттам ли  newsm78 ??? Започнаха да ми се събуждат и 2 пъпки http://prikachi.com/images.php?images/539/8064539M.jpg и днес реших да срежа цветоноса точно над тях (дано не съм сгрешила). Забравих да кажа, че корените започнаха да жълтеят и реших да я изровя и да махна сфагнума, който беше като топка около тях.
Тъй като както казах вашите постове ме накараха да се чувствам уверена, миналата седмица си купих една много красива орхидея от Кауфланд с 2 цветоноса,
http://prikachi.com/images.php?images/538/8064538e.jpg
 а вчера реших да си поръчам по интернет от една софийска борса за цветя микс от 10 орхидеи на промоция  Embarassed. Очаквам ги до края на седмицата и дано не са някой погубени.
Благодаря ви още веднъж за невероятната помощ, която оказвате на всеки обичащ орхидеи и поздравления на всички ви за градинките, които имате ( изпълвате душата ми с тази красота).

# 633
Браво на вас ! Какви красоти сте отгледали!
За осми март ми подариха орхидея.Никога до сега не съм се грижила за такова цвете.Не знам даже и какъв вид е.Но много ми харесва и искам да го запазя и да му се радвам. Не мога да разбера обаче колко често трябва да го поливам.Слагах вода в чинийката на 7-8 дни веднъж, но листата на няколко пъти виждах ,че започват да омекват и да стават като гъба меки. Веднага щом сложа вода и те се оправяха.В началото растението изхвърли три пъпки, но после две , които бяха се запазили цъфнаха.Сложих саксията на прозорец ,който е огрян от слънце до 11 часа и след това е на сянка.Не знам дали е подходящо мястото.Какво още мога да направя ? Дайте ми съвети, моля!
Ето и снимки:

# 634
Не мога да разбера обаче колко често трябва да го поливам.Слагах вода в чинийката на 7-8 дни веднъж, но листата на няколко пъти виждах ,че започват да омекват и да стават като гъба меки. Веднага щом сложа вода и те се оправяха.В началото растението изхвърли три пъпки, но после две , които бяха се запазили цъфнаха.Сложих саксията на прозорец ,който е огрян от слънце до 11 часа и след това е на сянка.Не знам дали е подходящо мястото.Какво още мога да направя ? Дайте ми съвети, моля!

За поливането има специална секция на първа страница.
прочетете, информирайте се и тогава можем да отговорим ако  все още нещо е останало неясно.

Прозореца , който описвате е типичен североизточен прозорец. Знам понеже разпознавам описанието - аз имам такъв. Трябва да отбележа че лятото още не е в разгра си- през лятото на този прозорец ще пече от 6 сутринта и ще бъде доста топло- ще я припържите. Не бих съветвала да я държите на огрян от слънцето перваз през топлите сезони освен ако не е северен. Освен това  през есента с първото падане на нощните темп до 10-12 градуса ще трябва да я махнете от перваза.

# 635
 _re_ge , благодаря!  bouquet

# 636
Орхидеи по света.
В софийския офис на мъжа ми отглеждат тази камбрия така :

Тя няма претенции и както виждате надлежащо цъфти всяка година по няколко пъти.

едно от фалчетата е тръгнало към съседната стая. корена е прирасъл към стената. при опит да го махнеш се рони мазилката

Ето така се отглеждат другите фалчета на принципна на миещите крачета.

# 637
  • София
.... отглеждат тази камбрия така
Оо, със съвсем същата се сдобих, само че е около 10 пъти по-малка. Като гледам снимката, коренчетата са доста по-оскъдни от тези на фалаенопсиса. На моята никакви не стърчат навън.

Скоро си мислех да ви питам дали сте запознати с книгите на Рекс Стаут? Един от главните му герои е детектив - голям особняк и е пристрастен към орхидеите  Mr. Green

# 638
Един от главните му герои е детектив - голям особняк и е пристрастен към орхидеите  Mr. Green

Ниро Улф !!!
Четох го в прехлас като бях млада и се увличах по криминалета! тогава харесвх детективи но не и орхидеи. Сега съм обратното. Явно остарявам ... Sick

# 639
  • Русе
Благодаря, че ми харесахте оранжевата прелест! Hug
_re_ge, много интересни снимки! И аз познавам хора, които така си гледат орхидеите!
Забравих да кажа, че ми харесва орхидеената ти градинка, а кътчето на вандите ме усмихна!
При мен тази вечер започна да отваря цветчета зигопеталума и много ме радва!

# 640

При мен тази вечер започна да отваря цветчета зигопеталума ...

Накарахте ме да завиждам . Crossing Arms а принципно съм толкова бяла и добра... това зиги ще ми оживее на сърцето а толкова се старая да не се поддавам на съблазъна ...

# 641
Здравейте wavey Изчетох всичките Ви теми ии се възхищавам на орхидеите Ви.. Реших и аз да се присъединя към Вас, ако ми разрешите разбира се.. Благодаря за чудесните съвети, които ни давате.. Скоро и аз ще пусна снимки на моите орхидеи, само да разбера как хихиих

# 642
Две от моите се престрашиха да цъфнат - едното е бебето от Практикер, такъв голям цветонос е пуснало, има 6 отворени цвята, много се радвам Но все още не пуска коренче. Листата на майката малко поомекнаха, но пък корените на голямото растение са в отлично състояние.

Това е второто, отвори се преди няколко дни, има още 2 пъпчици.

Бях си купила едно Бяло фалче, единия цветонос изсъхна и го отрязох, но другия го оставих. От него сега тръгва нещо, прилича на разклонение. Ще го видим.

И аз имам едно мини, скоро ми пусна ново листо, но мисля че се чувства добре. Държа го зад ТВ-то на масичката Simple Smile (явно му харесват моите сапунки) Simple Smile

Вашите орхидеи са страхотни. Последния пост на Реге просто ме уби, особено тази срасналата със стената  Joy Реге, там където е снимката с миещите крачета, има една интересна орхидея, какъв вид е, прилича ми на птичка някаква Simple Smile)

# 643
  • Popovo, Bulgaria
Здравейте, преди да сложа орхидеята си в реанимация, отрязах цветоносите и ги потопих във вода. От едното стъбълце, се показва ето това. Какво ли е http://prikachi.com/images.php?images/778/8068778q.jpg

# 644
Добре дошли на всички нови!

Реге, там където е снимката с миещите крачета, има една интересна орхидея, какъв вид е, прилича ми на птичка някаква Simple Smile)

това е обикновен фал на който цвета беше увехнал и затова е така прихлюпен а зад него се вижда следщата пъпка. Наистина изглежда странно на снимката.

.... отглеждат тази камбрия така
Оо, със съвсем същата се сдобих, само че е около 10 пъти по-малка. Като гледам снимката, коренчетата са доста по-оскъдни от тези на фалаенопсиса. На моята никакви не стърчат навън.

Аз уморих точно три камбрии, две пълноценни и една преоценена. Те искат по-често поливане и това ме убива. Корените им са доста по-малки тънки и плитки от тези на фаловете. Замислям се че ми се отвори късмета да имам друга камбрия ще опитам да я отглеждам с миещо крачета като тази в офиса  на мъжо.

Девойки от Варна.
днес на Гранд Моля имаше павилиони за цвет- ще имаме ФЛОРА. На един от щандовете Елеганс се нарича имаше фалчета по 10 лева в много атрактивни разцветки.

Здравейте, преди да сложа орхидеята си в реанимация, отрязах цветоносите и ги потопих във вода. От едното стъбълце, се показва ето това. Какво ли е http://prikachi.com/images.php?images/778/8068778q.jpg

Това е разклонение на цветоноса .

Общи условия

Активация на акаунт