Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 89 204
  • 775
  •   1
Отговори
# 615
Моля, кажете ми това цветонос ли е, кейки ли е ?!
https://www.facebook.com/reneta.tankovska/posts/816238125098377

какво да кажа освен че това цъфтеж от сърцевината на растението.
Затва има и цветонос и пъпки.

# 616
  • Sofia
Благодаря, а нормално ли е да има лист върху цветоноса?

# 617
  • au bout du monde

а до кога стоеше цъфнала? Кога окапа последното цветче/ има ли зелен цветонос. В какви условия я гледате ?

Може би цяло лято беше цъфнала и някъде септември окапа. В западна стая я гледаме, слънцето не я напича.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpt1/v/t34.0-1 … 0a69e69dfa05ab1b5

# 618
Благодаря, а нормално ли е да има лист върху цветоноса?

в този случай е нормално, но в някакъв смисъл означава че растението не може да се развива нормално.

Може би цяло лято беше цъфнала и някъде септември окапа. В западна стая я гледаме, слънцето не я напича.

тогава тя почива, няма как да цъфти постоянно, нищо не е цъфнало постоянно.

# 619
Здравейте, сдобихме се с мини от Кауфланд, обаче то е сложено е някъв почернял ужасен сфагнум премесен, като че ли с торф и пясък О.о и е доста мокро, нямам никакъв опит с минитата, трябва ли първо да прецъвти? Кажете да пресаждаме ли и в какво, някъде из темата мярнах, че не се гледало в кори,а само в сфагнум, има ли и други варианти, моля споделете опит. Simple Smile

# 620
Здравейте, сдобихме се с мини от Кауфланд, обаче то е сложено е някъв почернял ужасен сфагнум премесен, като че ли с торф и пясък О.о и е доста мокро, нямам никакъв опит с минитата, трябва ли първо да прецъвти? Кажете да пресаждаме ли и в какво, някъде из темата мярнах, че не се гледало в кори,а само в сфагнум, има ли и други варианти, моля споделете опит. Simple Smile

Момичета четете темата!
Точно на предната страница имаше същото запитване, на което отговорих . Нека не повтаряме всичко по 100 пъти!

Надявам се вече да са доступни снимките Simple Smile Много искам да си я опазя орхидеята.

снимките се виждат чудесно
Отговорът ми е малко по-горе където поставихте запитването .
Орхидеята ви като растение е в чудесно състояние ( листа корени стъбло ) , но я държите на прекалено студено и влажно, вероятно я опръсквате и това предизвиква ботритиса- сивото гниене.

# 621
Прочетох написаното, но не ми става ясно от него, затова и питам, искам да сменя субстрата по посочените по-горе причини, засолен, странен и разпадащ се, питам дали няма други варианти, защото не ми се дават 15лв само за да ползвам 1 гр. сфагнум за тази миниатюрна съксийка, мразя сфагнум от него всичко гние и се питам това ли е единственият начин за минитата, защото заради него едва не ми умря едната уж полу-мини орхидея, която от година гледам в кори и си е в чудесно здраве. Ще се радвам и на други мнения. Simple Smile

ПП. Позволявам си да пусна тук резултата от не пресаждането, ето нагледно какво се случва с орхидея стояла твърде дълго в скапан сфагнум, загнива и пуска бебета, че да се спаси.
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?t=9852

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 22:49 от nevi90

# 622
Прочетох написаното, но не ми става ясно от него, затова и питам, искам да сменя субстрата по посочените по-горе причини, засолен, странен и разпадащ се, питам дали няма други варианти, защото не ми се дават 15лв само за да ползвам 1 гр. сфагнум за тази миниатюрна съксийка, мразя сфагнум от него всичко гние и се питам това ли е единственият начин за минитата, защото заради него едва не ми умря едната уж полу-мини орхидея, която от година гледам в кори и си е в чудесно здраве. Ще се радвам и на други мнения. Simple Smile

ПП. Позволявам си да пусна тук резултата от не пресаждането, ето нагледно какво се случва с орхидея стояла твърде дълго в скапан сфагнум, загнива и пуска бебета, че да се спаси.
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?t=9852

Аха разбрах. За миниатата съм писала много пъти тук в темит е за орхидеи на бг мамма  но щом се налага ще се повторя .

когато човек започва да отглежда орхидеи разбира че колкото хора има толкова мнения.
всичко е въпрос на начини на отглеждане и условия, както и на стремежи на градинаря да "дресира" цвтето така че да бъде отглжедано както му е удобно.

моят доста богат опит с минитата и орхидеите като общо твърди обратното на това което пишат обикновено в фловерс нет. но аз отглеждам орхидеи и ги дресирам така че да ги поливам рядко защото така ми е удобно и да не им слугувам- искам основно да се любувам .

За мен пресаждането в кори неминуемо води до това че минито става миди или пълноценно фалче ( подобно на боснаите) . Каква е причината тогава човек да има мини?

Проблемът не е в сфагнума а в желанието на градинаря да полива. Аз примерно обожавам сфганум и реанимирам в него где що орхидеи ми носят без корени или листа. Така че ако мразите сфагнум сменете го  -  проблемът не в това какво трябва а в това какво искате. вие искате без сфагнум опитайте без него. Накарайте цветето да се чувства добре без сфагнум като участите поливането и повишите влагате.

въобще това е една градинарска задача с няколко параметъра които могат да се сменят като резултата е да се постигне оптимум - цвтето да е ок. Примерно - намалите ли светлината- намалявате поливането. Увеличавате ли температурата- зачастявате поливането и подобни.

Аз опитах без сфагнум и постигнах следният резултат:

- Само едно мини се почувства ок в корите  - но вече не е мини.
 - всички други се наложи да върна в сфагнума. Растат и цъфтят нормално.  Малко хора могат да се похвалят в цъфтеж на минита. Аз съм една от тях. от 5 цъфтят 4  и само едно се опъва.

извинете че стана дълго но много информация трябва да се смели с този въпрос

П.С
забравих да спомена.
дори едното ми мини е посадено направо в кашпа. и за него съм писала. така ми го подари приятелка която без да е спец си отглежда миниатата направо посадени в кашпите. Като го видях останах втрещена- как ще ми подарява мини в такъв вид ! кошунство , подигравка с теориите  за отглеждане!.... е да ама не. Тва мини е при мен вече 4-та година и с цъфти та се скъсва.

ето тук пусках неговеи снимки- виждате и цветоноса

https://plus.google.com/u/0/photos/112755161844152358349/albums/ … 24310516826786273

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 23:29 от _re_ge

# 623

Момичета четете темата!
Точно на предната страница имаше същото запитване, на което отговорих . Нека не повтаряме всичко по 100 пъти!

Надявам се вече да са доступни снимките Simple Smile Много искам да си я опазя орхидеята.

снимките се виждат чудесно
Отговорът ми е малко по-горе където поставихте запитването .
Орхидеята ви като растение е в чудесно състояние ( листа корени стъбло ) , но я държите на прекалено студено и влажно, вероятно я опръсквате и това предизвиква ботритиса- сивото гниене.

Благодаря _re_ge за сравнително бързия отговор и помощ! Моята орхидея стои на затворена тераса западен прозорец. Не съм я сложила на прозореца директно защото лятото цял ден напича и ми казаха че може да изгори там орхидеята и не смея да я изместя сега. Имам и още един въпрос,който може да ви се стори малко глупав, но ми бяха казали че ско сложа противозачатъчно в орхидеята,това стимулирало цъфтежа. Има ли смисъл да опитам?

# 624
Имам и още един въпрос,който може да ви се стори малко глупав, но ми бяха казали че ско сложа противозачатъчно в орхидеята,това стимулирало цъфтежа. Има ли смисъл да опитам?

Това важи само за теменужките  Joy
За орхидите трябва баланс на условията - определена дължина на деня и осезаема разлика на дневни нощни температури. а с торене се постигат други неща примерно  по обилен и продължителен цъфтеж и прочие.

на първа стра има обширна тема за кристалони- торене на орхидеи - прочетете там, ще ви бъде интересно.

# 625
  • Русе
Аз имам едно единствено мини и засега си го гледам в сфагнум. Изглежда добре.
Имам нова придобивка и идвам да си я покажа!  Heart Eyes

# 626
  • София
Изглежда не добре, а прекрасно  Heart Eyes
Такъв дендробиум не бях виждала (цвета имам в предвид). Много е красив!

И аз имам едно мини и го гледам в кори, по простата причина, че така го купих. Преоценено от Бриколаж, не само, че беше в кори ами и сложено в голяма саксия  Rolling Eyes Сега се чувства чудесно в една пластмасова чашка от 200 мл  Mr. Green

# 627
  • Варна
Големи красоти видях, Реге, ти си готова да отвориш ботаническа градина Heart Eyes
За минитата - моето го гледам от 2 години почти, в сфагнума и саксията, в която е купено. Пуска корени на поразия, няма загниване, няма нищо, а го поливам често - зимата на 10-на дни, лятото дори на 5-6. Цъфти през лятото за разлика от големите - вчера забелязах, че отново пуска цветонос. Та и с цъфтежа нямам проблем. Само откъм листа е пестеливо, пуска по едно на година Crazy

# 628
  • Велико Търново
*sve*, влюбих се  Heart Eyes

_re_ge, човек може да получи цветарски комплекс за малоценност покрай теб Simple Smile

Аз имам 3 орхидеи. Най-старата, но и с най-добре изглеждащи корени и листа има много пъпки, но повече от 2 отворени цвята не може да задържи, като се отвори хубаво един, друг пада Sad А иначе забелязах, че изкарала втори цветонос и на него също има пъпка. Та желание има милата, но нещо вътък не и стига. Как да и помогна според вас? Това което направих е да я преместя в друга стая, където има 2 други орхидеи, които си държат нормално цветовете. Изложението на двете места е едно и също, просто я качих от първия на втория етаж.

# 629
Минита, минита , ето ме и мен от пазара с първото ми  Grinning
http://prikachi.com/images/383/8062383q.jpg
http://prikachi.com/images/382/8062382o.jpg
Големи красоти показвате, момичета ,много ме радвате.
Аз имам само една цъфнала , една изкарва цветонос и 2-3 с изкарващи листа и корени.

Общи условия

Активация на акаунт