Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 89 213
  • 775
  •   1
Отговори
# 600
  • ГОре на черешата...
Леле, Ре-ге Shocked Crazy  bouquet...

# 601

а до кога стоеше цъфнала? Кога окапа последното цветче/ има ли зелен цветонос. В какви условия я гледате ?

благодаря на всички за комплиментите !
ще кача още снимки след малко.

# 602
  • София
Afrodita, благодаря ти, ще ги полея с актара, че това намерих, пък ако не помогне ще пробвам и от другите.
re_ge,  newsm81  завидях, при това съвсем не благородно  Mr. Green Страхотни са!

# 603
Здравейте, имам орхидея, на която след като някои от цветчетата прецъфтяха и паднаха започнаха да изсъхват клонките и дори по стеблото. Какво да правя? Да изрежа ли пожълтялото? Поливам я веднъж седмично и то в специална купичка, листата никога не й се мокрят, или ако леко се намокрят  веднага ги подсушавам, гледам я в стаята зад вратата за терасата, която е източна, така че не мисля,че и липсва светлина. Благодаря предварително на всички, които ми дадат съвет.

ето снимката

Както писах това е най-неинформативната и временна част на растението- цветонос. Този цветонос изсъхва защото му е дошло времето. ако обаче второто цъфналото е негово разклонение- не го пипайте.

Последна редакция: сб, 18 апр 2015, 23:53 от _re_ge

# 604
По моята орхидея имам пъпки но гледам че има някакви черни точки по тях и по листата,незнам от какво е,но миналата година ми изгниха 2и сега много искам да си опазя тази.Не я поливам мн често тази,че ме е страх да не стане като предните и е на западен прозорец /не много директно срещу слънцето/. Като гледам корените стоят като изсъхнали на места,както предните ми.Приемам съвети,защото имам голямо желание да си я опазя и ако успея дори и да увелича бройката им. Ще се опитам в най скоро време да покажа и снимки

# 605
Благодаря _re_ge!

Цъфналите цветове са от отделен цветонос.
Последен въпрос - да режа ли сега цветоноса, който е пожълтял или да го оставя. Попринцип отгоре или от най-долу се реже?

# 606
Ах! Изумителна красота, _re_ge! Комплименти   bouquet !
Искам да съм мушица на стената ти, за да се насладя отблизо на този орхидеен рай. Е, поне докато не ме видиш - .
 Laughing

# 607
Цъфналите цветове са от отделен цветонос.
Последен въпрос - да режа ли сега цветоноса, който е пожълтял или да го оставя. Попринцип отгоре или от най-долу се реже?

Ами за какво е да има жълта суха пръчка. Най-добре да я няма.
По принцип цветонос аможе да се реже по ралични наични но понеже твоят е жълт тогава се реже долу до мястото от където израства но без да се наранява стъблото.

По моята орхидея имам пъпки но гледам че има някакви черни точки по тях и по листата,незнам от какво е,но миналата година ми изгниха 2и сега много искам да си опазя тази.Не я поливам мн често тази,че ме е страх да не стане като предните и е на западен прозорец /не много директно срещу слънцето/. Като гледам корените стоят като изсъхнали на места,както предните ми.Приемам съвети,защото имам голямо желание да си я опазя и ако успея дори и да увелича бройката им. Ще се опитам в най скоро време да покажа и снимки

Черните точки по цветовете са най-често Ботритис. получава се прекалена влага и и застоял въздух, прекалено опръскване. Това е гъбично заболяване и трябва да се лекува. Когато са поразени и листата става по-лошо . Потърсете в гугъл на ботритис и ще ви излезе океан от информация.

Аз намерих ето тук на първ четене

http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=48&t=11235

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 12:59 от _re_ge

# 608
_re_ge, страхотна колекция! Очите ми останаха в цъфналите  Heart Eyes

Аз си имам ванда  Party Не знам дали и как ще се разберем, но пък успяха да се отворят 2 пъпки, откакто е при мен. Даже май й расте цветонос. Сега съм в търсене на красива стъклена ваза, защото искам да провам да я гледам без кори  Crazy
(не знам защо ми се завъря така снимката Sad )

# 609

Аз си имам ванда  Party Не знам дали и как ще се разберем, но пък успяха да се отворят 2 пъпки, откакто е при мен. Даже май й расте цветонос. Сега съм в търсене на красива стъклена ваза, защото искам да провам да я гледам без кори  Crazy

Това не е ванда.
Не търси ваза, това е камбрия, гледа се в кори Wink

# 610
Ето тази красота ( Foggie нещо си й е името ) е тази която намерих оставена до стената на блока есента.
в момента цъфти

ето това е първото ми кейки което цъфна тази година. Растението е на 4 години- т.е. толков аму трябваха да се съвземе и да цъфне. Цветът е божествен фотото не може да го улови, фактурата на листенцата е като кадифе. купена беше от Бриколаж, някой я беше поливал в розетката и тя се оказа изгнила още като сме я купували

Тези двете пък са от 'холадците' които обсъждахме наскоро.
Много хилави растения но цветовете са уникални като разцветка и форма.

# 611
Последните орхидеи подарени от мъжа ми на мен и на щерката за 8-ми март

Купени са от Цветарския магазин пред Кауфланд до Варна мол ( Варна), били са по 18 лева. Собственика много се старал да му продаде оцветена орхидея за 35 лева.

# 612

Надявам се вече да са доступни снимките Simple Smile Много искам да си я опазя орхидеята.

# 613
Скрит текст:

Това не е ванда.
Не търси ваза, това е камбрия, гледа се в кори Wink
Ау  newsm09 Благодаря, много съм се заблудила значи. Подарък ми е и не можаха да ми кажат от магазина какво са посочили като вид.

# 614
  • Sofia
Re_ge, страхотни са!!!  Hug
Аз пък да се похваля, че успях да спася едното фалче от болните /холандските/. Пресаждах, канелосвах... В другите имаше корени, но растение - цъ  Mr. Green

Сега пък от едно друго фалче расте нещо невиждано /от мен  Simple Smile/
Моля, кажете ми това цветонос ли е, кейки ли е ?!
https://www.facebook.com/reneta.tankovska/posts/816238125098377

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 14:07 от noshtna_ptica

Общи условия

Активация на акаунт