Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 89 210
  • 775
  •   1
Отговори
# 585
  • Popovo, Bulgaria
Съжалявам, не съм искала

# 586
аз получавам повече жизнено пространство в стаята си Grinning и мога да завесвам плътно. Всички сме доволни Laughing .

Joy

Мъжът ми често мърмори ( макар че той ми купува орхидеи постоянно).
Обаче като седне на дивана с чаша кафе пред цветарника... а той ...целият отрупан като райска градина .. и млъква.
И прави планове как като пораснат децата в тяхната стая ще направим оранжерия.

# 587
 Joy
Почти същото и у нас. А имам да те гоооня по бройки Hug .

# 588
  • София
Дали е рано да си изкарам орхидеите на открита тераса? Притесняват ме нощните температури, но все пак да попитам по-запознатите?

Фалаенопсисите са преди всичко стайни растения за нашите ширини. Затова искрено не разбирам стремленията  да бъдат отглеждани навън или на балкон. При нужда от балконски цветя е по- добре да се купуват други такива  - устойчиви, некапризни и предназначени за подобно отглеждане.

Моите причини да искам да ги изкарам на терасата са, че там ще получават повече светлина отколкото вътре, където са в момента и че ще им осигуря необходимата им температурна амплитуда за денонощитето, т.к. в стаята е минимална за тях.

# 589
Разбирам. Внимавай само да не ги простудиш. Прецени времето, най-вече температурите през нощта.

# 590

Моите причини да искам да ги изкарам на терасата са, че там ще получават повече светлина отколкото вътре, където са в момента и че ще им осигуря необходимата им температурна амплитуда за денонощитето, т.к. в стаята е минимална за тях.

ако трябва да съм честна започнеш ли да му мислиш на едно цвете какво да му осигуриш се губи комфорта от отглеждането му. Температурни разлики могат да бъдат осигурени навсякъде.
Аз имам фалчета - в спалнята, в детската, в дневната, на хладилника и върху библиотеката. Ако едно фалче реши да цъфти то го прави. Имам такива които са на цветарника в дъъъъъъното и пред него има две три сасии и там дори няма достатъчно светлина - обаче пуска цветонос за разлика от друго което е изтапанено най-отпред и е с най-добри условия. Мисълта ми е фалчетата са макс некапризни -  трябва нещо много да не им е наред на условията за да се наложат по-специални мерки  и еквилибристики.

Joy
Почти същото и у нас. А имам да те гоооня по бройки Hug .

лесно става да знаеш ... и хич не се налагат много усилия...  Joy

# 591
  • София
.......
И прави планове как като пораснат децата в тяхната стая ще направим оранжерия.

hahaha  hahaha
Аз това няма да го доживея ... по-скоро ще ме изхвърлят със все саксиите  Mr. Green

И сега да се оплача - миналата седмица докато поливах едно мини (не знам дали се поФалих с него) му намокрих листата. Докато подсушавах после, ми се стори, че мернах нещо бяло между листата - какво да видя - памуклийки,  навряни навътре в основата на листата. Направо ми се дорева. Изчистих я уж хубаво, но днес намерих (по-точно я видях през саксията) в корите на друга. Явно са плъзнали навсякъде. Дайте идеи с какво да ги изтребя? Прочетох тук-там и сега главата ми е пълна с инсектициди  Mr. Green,  а идея никаква. Заради корите мисля да взема Актара и да пробвам с поливане, но приемам съвети всякакви  Praynig

# 592
  • София
Клинес или Моспилан, чувала съм, че и Нуреле Д върши работа, но е доста по-отровно и ме притеснява да го използвам за цветя,мкоито стоят в стая.

# 593
Здравейте от много време искам орхидея и наскоро ми подариха първата-мини орхидея,  малка 15 см но никъде не намирам подходяща саксия и искам да попитам казаха ми че някъде в центъра на София има специализиран магазин някой знае ли къде е? В интернет има само exoticland а той е повече за риби доколкото разбрах.

# 594
Здравейте, имам орхидея, на която след като някои от цветчетата прецъфтяха и паднаха започнаха да изсъхват клонките и дори по стеблото. Какво да правя? Да изрежа ли пожълтялото? Поливам я веднъж седмично и то в специална купичка, листата никога не й се мокрят, или ако леко се намокрят  веднага ги подсушавам, гледам я в стаята зад вратата за терасата, която е източна, така че не мисля,че и липсва светлина. Благодаря предварително на всички, които ми дадат съвет.

# 595
Здравейте от много време искам орхидея и наскоро ми подариха първата-мини орхидея,  малка 15 см но никъде не намирам подходяща саксия и искам да попитам казаха ми че някъде в центъра на София има специализиран магазин някой знае ли къде е? В интернет има само exoticland а той е повече за риби доколкото разбрах.

Здравей
Категорично не се пресажда- отглежда се както сте я закупили. Корените трябва да стърчат и трябва да е посадена в сфагнум. Може да ползвате и кашпа за стабилност и по-бавно изпаряване на влагата.

Здравейте, имам орхидея, на която след като някои от цветчетата прецъфтяха и паднаха започнаха да изсъхват клонките и дори по стеблото. Какво да правя? Да изрежа ли пожълтялото? Поливам я веднъж седмично и то в специална купичка, листата никога не й се мокрят, или ако леко се намокрят  веднага ги подсушавам, гледам я в стаята зад вратата за терасата, която е източна, така че не мисля,че и липсва светлина. Благодаря предварително на всички, които ми дадат съвет.

Това което пожълтява НЕ Е стъбло. Това е цветонос и той е преходен. понякога остава зелен за по- дълго време, но понякога просто си изсъхва и окапва - тогава с еизрязва до дъно. Липсата му не влия никак на орхидеята. Стъблото е онова дебелото нещо от което растат листата -  това е и самото главното основното растение - орхидеята.

Малко снимки от мен
цъфтеж 2015

Последна редакция: сб, 18 апр 2015, 20:58 от _re_ge

# 596
  • au bout du monde
Моята орхидея си стои само на листа Cry така е от месеци.

# 597

ами орхидеите не цъфтят постоянно. От кога я имате?

# 598
re_ge при теб направо е райска градина  Heart Eyes
Уникално красиво  Flutter

# 599
  • au bout du monde

ами орхидеите не цъфтят постоянно. От кога я имате?

от май 2014.

Прекрасни цветя Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт