Бързо, лесно и много, много вкусно!
Да се допълня, че половината направих чист пастет, другата половина с маслини и магданоз.
Продукти за 4 купички :
500 гр. пилешки дробчета
4 с.л. зехтин
120 гр. краве масло
80 мл. течна млечна не подсладена сметана
2 моркова
1 глава бял лук
1-2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус,кимион
чубрица или мащерка
шепа наситнен магданоз
по желание - 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
Приготвяне:
Измийте и подсушете пилешките дробчета.
Сотирайте в 2 с.л. зехтин + 20 гр. масло настърганите моркови,нарязаните лук и чесън,докато омекнат.Посолете на вкус,поръсете млян черен пипер и щипка сушена чубрица или мащерка.
Прехвърлете задушените зеленчуци в купата, в която ще пасирате пастета .
В същия съд загрейте 2 с.л. зехтин и запържете пилешките дробчета от двете страни .
Посолете на вкус,поръсете млян черен пипер и кимион.
Дробчетата трябва да останат сочни,не ги препържвайте.
Прехвърлете и тях в купата при зеленчуците.
Добавете сметаната и 50 гр. от кравето масло.
Пасирайте до хомогенност.
Ако има нужда,подправете сместа с още подправки до желания от вас вкус.Аз добавих лимонов сок,който идеално тушира леката горчивина на дробчетата.
Разпределете пастета в купички,заравнете.
Разтопете останалото краве масло,посолете го и го ароматизирайте с малко мащерка или чубрица.
С помощта на лъжичка сипете от маслото във всяка купичка,докато пастета се покрие плътно.
Приберете купичките в хладилника за 1 час,за да стегне пастета.
2в1:
Пастет и аз съм правила по горе-долу същата рецепта само, че със свински дроб. Единствено като го задушавах сложих и малко червен вермут/мартини, та хем придаде аромат, хем балансира вкуса с леката сладост.
Lucie
Само да ви светна, че към пастета много върви и малко индийско орехче, става съвсем като купешки!