Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 322 336
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 1 170
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 348
Морковена торта, препоръчана от rummi_pl

Чудна е. Използвам рецептата на Йоли. В блата слагам захаросани корички, както и натрошени на ситно орехи. Настъргани портокалони кори слагам и в крема, и в блата. Става много ароматна.

Рецепта:
Може да изпечете тестото на три отделни тънки платки. Така ще станат по-равни и няма да се тревожите, че ще разрежете блата на криво. Тортата не се нуждае от сиропиране. Морковите дават достатъчно влага на блата. Непременно я направете поне ден предварително преди да я сервирате. Така всички аромати ще се споят чудесно, а тортата ще стане мека и сочна.

Продукти за торта 22-24 см:

блат:
3 яйца
200 г кристална захар
80 мл портокалов сок
200 г ситно настъргани сурови моркови
ванилия
40 г захаросани портокалови корички
1-2 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил на прах
щипка сол
250 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
50 г светли стафиди
80 мл олио

крем:
800 г натурално крем-сирене
150 г пудра захар
 ванилия
200 г заквасена сметана
1 ч.л. настъргана портокалова кора


Приготвяне:

* Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията и портокаловите корички.

* Смесете брашното заедно с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре.

* Сипете тестото в тортена форма 22 или 24 см, покрита с хартия за печене (ако искате блатовете да са по-тънки изпечете тестото в по-голяма форма). Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади го разрежете хоризонтално на три части.

* За крема разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и разбъркайте.

* Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема.  Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Загладете и украсете по желание. Да ви е сладко!

# 1 171
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 348
Морковена торта от Rodiva

Ние за морковена използваме тази рецепта. В събота вечер ще празнуваме рождения ден и малкия си е поръчал такава да му прави кака му. Ще вземем да добавим портокаловите корички да видим как е.



# 1 172
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 348
Кокосов сладкиш, препоръчан от Emelie*

яйца - 2 броя
прясно мляко - 2/3 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
масло - 1 ч.ч. меко
брашно - около 3 ч.ч.

за крема
бакпулвер - 1 пакетче
сметана - 1 ч.ч. подсладена
масло - 60 г
захар - 4 с.л.
кокос - 2 - 3 ч.ч. кокосови стърготини

Начин на приготвяне
Смесете сметана, маслото и захарта и сложете на слаб огън да заври. След това отнемете от котлона, разбъркайте с кокосовите стърготини и оставете заливката да изстине.

За блата разбийте маслото със захарта и яйцата. Постепенно добавете пресятото брашно с бакпулвера и прясното мляко. Разбъркайте добре и прехвърлете в намазнена тава. Отгоре изсипете кокосовата заливка.

Сложете сладкиша да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около половин час. По желание сиропирайте охладеният кокосов сладкиш със захарен сироп или поръсете с кристална захар.

Общи условия

Активация на акаунт