Чудна е. Използвам рецептата на Йоли. В блата слагам захаросани корички, както и натрошени на ситно орехи. Настъргани портокалони кори слагам и в крема, и в блата. Става много ароматна.
Рецепта:
Може да изпечете тестото на три отделни тънки платки. Така ще станат по-равни и няма да се тревожите, че ще разрежете блата на криво. Тортата не се нуждае от сиропиране. Морковите дават достатъчно влага на блата. Непременно я направете поне ден предварително преди да я сервирате. Така всички аромати ще се споят чудесно, а тортата ще стане мека и сочна.
Продукти за торта 22-24 см:
блат:
3 яйца
200 г кристална захар
80 мл портокалов сок
200 г ситно настъргани сурови моркови
ванилия
40 г захаросани портокалови корички
1-2 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил на прах
щипка сол
250 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
50 г светли стафиди
80 мл олио
крем:
800 г натурално крем-сирене
150 г пудра захар
ванилия
200 г заквасена сметана
1 ч.л. настъргана портокалова кора
Приготвяне:
* Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията и портокаловите корички.
* Смесете брашното заедно с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре.
* Сипете тестото в тортена форма 22 или 24 см, покрита с хартия за печене (ако искате блатовете да са по-тънки изпечете тестото в по-голяма форма). Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади го разрежете хоризонтално на три части.
* За крема разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и разбъркайте.
* Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема. Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Загладете и украсете по желание. Да ви е сладко!
