Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 846
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 10 874
„Стари“ палачинки с пиле, гъби и сметана на Down Under

Правя страшни "стари" палачинки с пиле, гъби, сметана, горчица и каквото още си пожелаеш.

Свареното пилешко нарязвам и обърквам със запържените гъби, прибавям и сметаната и някакви зелении, лук, магданоз, мащерка. После слагам от това в палачинките и ги сгъвам като плик за писмо. подреждам в леко намаслена тава и поръсвам с кашкавал. Запичам и после е ....

# 556
  • Мнения: 10 874
Най-вкусните палачинки, препоръчани от Мъ℘♥Мяɣ

Пробвай ей тази рецепта, остават супер меки поне два дни след това. Едната вечер ги направих за вечеря, ядохме сутринта и на другата сутрин, изобщо не изсъхват, само едно фолио им бях метнала и друг път съм ги правила пак са си така. Аз само сменям едната чаша мляко с една чаша вода, ама и само с мляко резултатът е същият.

3ч.ч. пр. мляко
2ч.ч. брашно
о.5ч.ч. олио
3 яйца
щипка сол и захар

бърка се с миксер или на ръка.
могат да стоят часове непокрити и не изсъхват.

# 557
  • Мнения: 10 874
Пилешка каша на belinda

Трябва ти сварено пилешко бяло месо - накъсано и бульона му /аз слагам лук, черен пипер, сол, морков, но за кашата ти трябва само бульона, без зеленчуците/. Загряваш олио, към...де да знам, ама не е малко, да покрие дъното на тигана към половин пръст. Запържваш в него 5 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер към 2 минутки. Започваш да добавяш бульон и бъркаш енергично, най-добре с разбивачката за яйца, да не стане на бучки. Тук също на око действам - да стане една идея по-рядко, отколкото искам да е крайният резултат, защото като изстине, се посгъстява. Отива към литър бульон може би или по-малко. Оставяш да поври на много слаб котлон няколко минутки и добавяш пилешкото. И това е - за десет минути работа. Яде се със сирене. И много хляб

# 558
  • Мнения: 10 874
Пилешка каша на svetal4o27

В дълбок тиган или тенджера разтапям масло, колкото голямо яйце, добавям 3-4 суп. лъж. брашно и бъркам с дървена лъжица, докато стане златисто, към края прибавям една нарязана скилидка чесън (не в началото, щото прегаря). След това сипвам студена вода или бульон от пилето (студен) и бъркам с тел, докато стане кашица, прибавям после накъсано бяло месо, няколко зърна чер пипер, сол и 1-2 стружки индийско орехче и бъркам още малко, да стане като рядък крем. Като се махне от огъня, пак се разбърква, да не хване кора, ако няма да се сервира веднага.
Бульон от пилето рядко ползвам - първо, че много не обичаме миризмата, второ - в бульона остават токсини и т.н., ако има (говорим за пиле от магазина) и трето - става доста мазно ястието и  с бульон, и с масло. А вкуса на маслото го предпочитаме пред пилешката мазнина.

# 559
  • Мнения: 10 874
Ябълков сладкиш на karzz

4 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч. ч. олио
1 кг ябълки
1 ч. ч. захар
1 к. ч. галета
1 ч. ч. вода
1 ч. л. пудра захар
1 ч. л. канела за поръсване:
1 ванилия
1-2 с. л. пудра захар   


Начин на приготвяне:
 Смесваме брашното с бакпулвера, правим кладенче и сипваме олиото и водата (на части).
  Замесваме средно твърдо тесто и го разделяме на 2 части – една голяма топка и една по-малка, която доомесваме с брашно (за да се получи по-твърдо тесто) и я слагаме в камерата на хладилника.
Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги поръсваме с пудрата захар, кристалната захар, галетата и канелата.
Разстиламе голямата топка тесто в намазнена тава, като го изтегляме и по стените на съда. Изсипваме ябълковата смес, като внимаваме да не сложим и сока (ако се е отделил такъв), защото има опасност, тестото да се навлажни и блатът да не се изпече добре.
 Отгоре настъргваме на едро ренде тестото от камерата. Печем до готовност на 180-200 градуса.
Поръсваме готовия сладкиш с пудрата захар, смесена с ванилията.

Съвет:
В ябълковата плънка може да се сложат и орехи.

# 560
  • Мнения: 10 874
Пиле с гъби и сметана на Сбъдваща мечти

Гъбите запържвам до златисто в смес масло и олио. Вадя ги и в същата мазнина запържвам пилето , нарязано на тънки лентички. Като стане готово, връщам гъбите и добавям заквасената сметана, обърквам докато сметаната се втечни, подправям и след 2 мин. е готово. Сервирам задължително с гарнитура, соса е божествен. Понеже е мазничко, гледам гарнитурата да е без мазнина - задушени на пара зеленчуци (броколи, моркови, зелен боб, микс царевица/грах/моркови, брюкселско зеле), варени картофи, варена царевица, ориз, паста.
Винаги го готвя правя в количество за 2-3 хапвания, при претопляне не губи вкусови качества, но при всяко поднасяне правя различна гарнитура.
Подправките са според вида гъби. Ако са култивирани печурки, избирам дребни гъбки и ги оставям цели, те носят и повече подправки - сол, черен пипер, сух чесън, брашно от манатарки, евентуално босилек. Днес ще са пачи крак, те са достатъчно ароматни и им стига сол и пипер. При други гъби - според зависи, карам го на настроение.
Ползвам истинска заквасена сметана, 30% масленост, никакви заместители и сладкарски химии.
Пропорции на основните продукти - в случая 1200 гр. пилешко, 700-800 грама гъби, 800 гр. сметана,
ще ни стигне за 3 хранения.

# 561
  • Мнения: 10 874
Патладжан и печени чушки с доматен сос на svetal4o27

Патладжаните, нарязани на шайби, посолени, отцедени, измити и пдосушени колкото да си сменят цвета и лееко да зазлатеят, ги пръжвам за малко в олио в дълбока тенджера. Вадя и нареждам в йенски съд, покривам с печени чушки, нарязани на едри парчета (може и те да минат през олиото, ама може и не) и ги заливам с доматен сос (или пресен, от настъргани или смлени домати, или от домашна консерва, в краен случай от купена), в който слагам 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1-2 нарязани скилидки чесън, половин връзка нарязан магданоз, 1 с.л. брашно и олиото от пърженето. Разбърквам хубаво, да се усвои брашното, изливам го върху патладжаните и чушките и  пъхам във фурната на 200 г, на най-долното ниво. След около чак е готово. Може допълнително да се наръси със зехтин и пресен магданоз, като е готово вече. 

# 562
  • Мнения: 10 874
Солени мъфини с крема сирене, препоръчани от Сбъдваща мечти

ПРОДУКТИ:

1 ЯЙЦЕ
200 МЛ.ПРЯСНО МЛЯКО
1 СУХА МАЯ /7 ГР./
100 МЛ.ОЛИО
470 ГР.БРАШНО
1 Ч.Л.ЗАХАР
1 Ч.Л.СОЛ

ЗА ПЛЪНКА:

200 ГР.КРЕМА СИРЕНЕ

ОЩЕ:

ЯЙЦЕ ЗА НАМАЗВАНЕ
СУСАМ

ПРИГОТВЯНЕ:

В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО РАЗТВОРЕТЕ МАЯ,ЗАХАР И 1 С.Л.БРАШНО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
В ПРЕСЯТО БРАШНО ДОБАВЕТЕ СОЛ,ЛЕКО РАЗБИТО ЯЙЦЕ,ОЛИО И ШУПНАЛАТА МАЯ.ЗАМЕСЕТЕ МЕКО ТЕСТО.ОСТАВЕТЕ ТЕСТОТО ЗА 15 МИН.ДА СИ ПОЧИНЕ.
РАЗДЕЛЕТЕ ТЕСТОТО НА 12 РАВНИ ЧАСТИ /ИЛИ 65 ГР.ВСЯКО/.ОФОРМЕТЕ ТОПЧЕТА.ВСЯКО ТОПЧЕ РАЗТОЧВАТЕ НА ТЪНКА ПРАВОЪГЪЛНА КОРА 14-18 СМ.ОТ ЕДНАТА СТРАНА ОТ ПОЛОВИНАТА НА ДОЛО НАРЯЗВАТЕ НА ЛЕНТИ 1 СМ.,ДО КРАЯ.ОТ ДРУГАТА СТРАНА НАМАЗВАТЕ С КРЕМА СИРЕНЕ.НАВИВАТЕ НА РУЛО, КАТО ЗАПОЧВАТЕ ОТ СТРАНАТА НА КРЕМА СИРЕНЕТО.ОФОРМЯТЕ ОХЛЮВ И РЕДИТЕ ВЪВ ФОРМА ЗА МЪФИНИ,НАМАЗАНА С ОЛИО.ПО СЪЩИЯ НАЧИН НАПРАВЕТЕ И ОСТАНАЛИТЕ.ОСТАВЕТЕ ГИ ЗА 15 МИН.,НАМАЖЕТЕ С ЛЕКО РАЗБИТО ЯЙЦЕ И ПОРЪСЕТЕ СЪС СУСАМ.ПЕЧЕТЕ НА 200 ГРАДУСА.

# 563
  • Мнения: 10 874
Свинско с праз на Down Under

Значи свинско месо. При мен са вратни пържоли, но тук са по-крехки от в БГ и може и с филе да се заменят.
Днешното количество беше 1,200 месо, нарязано на хапки. "Запечатвам" го (т.е. леко запържвам).

После го вадя в купа с домакинска хартия и в останалата мазнина задушавам нарязания праз със сол на вкус. (днес нарязах 6 големи стръка праз, а можеше и още за това количество месо, аз обичам праза).

После изсипвам всичко в тава, добавям черен и червен пипер и пека. Разбърквам го два-три пъти, за да се препече месото.

Аз го обичам студено и с лимонов сок. Детето го яде топло и без нищо.

# 564
  • Мнения: 10 874
Супа с тиква на rire

Стрък праз, един морков, купа тиква нарязана на кубчета и 2-3 розички броколи. Задушавам на пара, след което заливам с бульон, колкото поеме и пасирам.

# 565
  • Мнения: 10 874
Праз с яйца на Down Under

Нарязвам и задушавам праз и като е умекнал, слагам подправки на вкус, и яйцаразбърквам и за около 1 минута е готов. Аз пак го харесвам студен с лимонов сок.

# 566
  • Мнения: 10 874
Супа от праз със сметана на Down Under

Нарязан праз, пащърнак, малко целина, морков, картов, може и тиквичка се задушават. Когато напълно омекнат се пасират с бучка масло. Добавя се кофичка сметана - животинска, пълна масленост, 250 гр. Оставя се да заври и може да се сервира с крутони или с някакви зелении като див чесън.

# 567
  • Мнения: 10 874
Зелник с праз на Сбъдваща мечти

1 пакет кори за баница
5-6 стръка праз
6-8 яйца
3 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. орехи накълцани на едро
олио, сол
Празът се нарязва на ситно и се задушава в дълбока тенджера с малко олио до омекване, посолява се на вкус, добавят се орехите, разбърква се няколко пъти и плънката е готова. В дълбока намазнена тава се редят ред 5-6 кори, ред плънка, ред 5-6 кори, плънка и така докато плънката свърши, отгоре слагаме няколко кори. Нарязваме на големи парчета и заливаме с разбитите яйца разбъркани с млякото. Печем до хубаво зачервяване.

# 568
  • Мнения: 10 874
Традиционен десерт от Тоскана с кестеново брашно, препоръчан от Малко Трънче

250 гр. кестеново брашно
250-600 гр. вода
2 ч.л. зехтин
75 гр. стафиди
50 гр. кедрови ядки (поради липса на такива ползвах слънчогледови семки)
50 гр. орехи
щипка сол
шепа розмарин (за предпочитане пресен)

Приготвянето е елементарно и много бързо.

Пресейте кестеновото брашно в купа, добавете щипката сол. Започнете постепенно да наливате вода като бъркате, докато се усвои брашното. Различните видове кестенови брашна могат да поемат различно количество вода, така че наливайте малко по малко, при мен се получаваше с 1:1 брашно и вода. Трябва да се получи гъста каша.

Добавете зехтина (не е фатално и без него), и почти всички кедрови ядки, стафиди и орехи – оставете от тях за поръсване и украса на сладкиша. Объркайте добре и разстелете тестото в подходяща тавичка, така че да в с 0,5-1 см дебелина. Поръсете с ядки, стафиди и листенца розмарин.

Печете в предварително загрята на 190*С фурна за 30-50 мин. (в зависимост от дебелината на сладкиша и влажността на тестото). Готово е, когато повърхността хубаво се напука – тези пукнатини са характерни за castagnaccio.

# 569
  • Мнения: 10 874
Идеи за сос за спагети

her_76:
задушаваш лук ( шалотс 4-6 броя нарязани на шайби ) в една-две  лъжици  олио/зехтин ,  нарязваш моркови на жулиени и гъби ( по желание ), 1-2 печени пиперки на жулиени  , 4-5 скилитки чесън на ситно , една консерва домати или пресни ако са добре узрели , 1 ч. лъжица захар , базил на ситно . На слаб огън за около 30 мин да се сгъсти добре , после добавям спагетите в соса и няколко мминути обърквам . сервирам с настърган пармезан ( може и без него за по-здравословно )

Куркума:
Най-бързият сос за спагети се прави за по-малко време, отколкото ще ми отнеме да го опиша: За 500 г спагети пасирам няколко домата, две скилидки чесън, сушен риган, бослиек, черен пипер, сол и малко захар. Добавям две лъжици зехтин, разбърквам и voilà. Без готвене.
Доматите с успех може да се заменят с консерва домати от 0.5 л. С оглед на наличните по пазарите в това време на годината даже е препоръчително. Бих избрал цели небелени домати, чиито обелки махам преди пасирането.

2в1:
Задушаваш една главичка лук, нарязана на ситно. Като омекне, добавяш намачкани 1-2 скилидки чесън, кайма (или шунка, някакъв колбас, пушен бекон или пък гъби). Като се запържат капваш малко бяло вино (можеш и да го прескочиш). Като остане на мазнина, добавяш доматите, предварително пасирани. Сол и захар на вкус, риган, босилек, няколко прашинки канела и индийско орехче. Да клокне десетина минути или докато се посгъсти и е готов.

Алечка:
Слагам лютеница (купешка), ситно смляна. Бъркам малко и воала.

Флорче:
Аз ползвам готово доматено пюре, последно уцелих едно супер вкусно, със зехтин, вкусно ми е дори без нищо друго. Правя или болонезе (горе-долу по рецептата на 2 в 1, като понякога добавям накрая нарязани кисели краставички и настъргани сирена), или според зависи какво има в хладилника. Винаги запържен лук, доматено пюре, чесън плюс нещо още – чорисо (което запържвам леко също), маслини, патладжан… Детето пък много обича „бял сос“, демек бекон плюс сметана (аз не съм фен). Гъби и сметана също бива.

Последна редакция: пн, 13 ное 2017, 17:31 от Лале в дъжда

Общи условия

Активация на акаунт