Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 602
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 840
То май това всички го знаят. Поне си мисля, че е очевадно.

Но има някои, които проповядват тезата "колкото и скъп да е потребителският, аз имота си няма да заложа".

Те са ми мишената в момента Simple Smile

Ако, не дай боже, се стигне до просрочие на голям по размер потребителски кредит, то жилището е не по-малко застрашено. Отделно, че не са един и двамата останали без работа в месеца последващ запорирането на заплатата.

# 841
  • Бургас
Nofelet, сметките ми са на база кредитни калкулатори. Ползвах тези на Сосиете Ж. и Райфайзен. Наистина разликата излиза 4000 лв в полза на ипотечния, обаче пък и разходите по ипотечния кредит са повече. Само при нотариуса ще оставя едни два бона (нот.такса и 2,5% местен данък) + останалите такси (одобрение на кредита, застраховки, оценка на имота и пр). Та затова и попитах за съвет, защото повечето хора имат опит с кредити и условията по тях.

# 842
Nofelet, сметките ми са на база кредитни калкулатори. Ползвах тези на Сосиете Ж. и Райфайзен. Наистина разликата излиза 4000 лв в полза на ипотечния, обаче пък и разходите по ипотечния кредит са повече. Само при нотариуса ще оставя едни два бона (нот.такса и 2,5% местен данък) + останалите такси (одобрение на кредита, застраховки, оценка на имота и пр). Та затова и попитах за съвет, защото повечето хора имат опит с кредити и условията по тях.

Информацията ми е от преди седем години, тогава разходите ни излязоха 3 000 лева. След това мися се вдигнаха някакви такси, защото преди три години наши познати теглиха на половината нас ИК и казаха, че са платили 6 000 лв. Според мен при теб няма да има мн голяма разлика, за това може да се ориентираш и към потребителски, по-бързо и лесно ще стане, но най-добре да ти ги сметнат в банката.

# 843
Берфут Контеса попита ясно и просто "Как да купя къща без ИК"!

Добре е да уточним, че потребителката живее в чужбина и до колкото четох й трябват 350К, което прави примера с Минчо неизползваем в нейният случай. Иначе с другото съм съгласна.
  Именно. А и потребителката не е на 23 ,а на 35 и няма за кога да чака .
Иначе колко такива примери имам за Минчовци живеещи в чужбина ,но техния живот дори и с двата имота не ми е присърце и не са ми примери за успялост ,а за скотски живот ,в който участие не желая  Peace

# 844
Моля ви, моля ви, спрете се. Последните няколко страници бъкат от дълбоки заблуждения до откровени неистини.
miss july, има тема за ипотечните кредити, може да я посетиш. Тук само ще кажа, че 2.5% е данъка за покупката и него ще си го платиш с или без ипотека. Нот. такси се изчисляват на мат. интерес. Ето ти един калкулатор, сммятай:
http://www.calculator.bg/1/imoti_notarialni_taksi.html

Loryn, преди ден-два ти казах, че не се вземат решения само и единствено на база на това кое колко струва. Ей на, сега по твоята методика трябваше да препоръчаш  на miss july да тегли ипотечен кредит. Защото таксите и ще са не 2-3-6 хил., а не повече от 600лв. Обаче ти вкара безумния аргумент за приятелите и тяхната нот. такса вместо просто да признаеш, че удоволствието да си купиш спокойствието на дом без ипотека има цена. Защото да, тук срещу парите стои спокойствието, че имота при никакви пбстоятелства не би излязъл на публична продан (ако е единствен и неделим за собствениците).

# 845
Тук само ще кажа, че 2.5% е данъка за покупката и него ще си го платиш с или без ипотека. Нот. такси се изчисляват на мат. интерес. Ето ти един калкулатор, сммятай:

Данъкът е различен за всяка община и се определя в началото на годината. Във Варна например е 2.6, беше по-висок преди няколко години.
Горният калкулатор е само за учредяването на ипотеката. Този например изчислява и разходите за покупко-продажбата на имота, но не е включена нот.такса за писане на нотариални актове.
http://www.notarial-calculator.imoti-bulgaria.com/

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=51702

# 846
  • Бургас
miss july, има тема за ипотечните кредити, може да я посетиш. Тук само ще кажа, че 2.5% е данъка за покупката и него ще си го платиш с или без ипотека. Нот. такси се изчисляват на мат. интерес. Ето ти един калкулатор, сммятай:

Loryn, преди ден-два ти казах, че не се вземат решения само и единствено на база на това кое колко струва. Ей на, сега по твоята методика трябваше да препоръчаш  на miss july да тегли ипотечен кредит. Защото таксите и ще са не 2-3-6 хил., а не повече от 600лв.

Може ли линк към темата за ипотечните кредити, защото нещо не мога да я издиря. Възможно е да не е много актуална.
Не знам как стоят нещата с таксите на банките по одобрението, отпускането и управлението на ипотечния кредит, но знам, че само при нотариуса ще оставя 2 бона такси /основно заради местния данък, който ми е 2,5% или 1500лв, ако допусна, че данъчната оценка ще е около 60000лв/. Т.е остават едни 2 000 разлика, за които не съм сигурна дали банковите такси няма да покрият, че и да ги надминат.
Иначе за 8г. кредит от 20 000 лв, при ипотечния вноската излиза към 270лв, а потребителския - 305лв. Естествено цифрите варират в зависимост от плановете

# 847
ако допусна, че данъчната оценка ще е около 60000лв/.

И ако плащаш върху данъчна оценка, т.е. ако е по-висока от цената.

# 848
Хванах една банка Райфайзен, при еднакви условия за потребителски / ипотечен креди 20 хил лв, 8 год и доход над 1400лв
Ипотечния е с лихва 6,65%,  с ГПР 8.86 %,Общо изплатени с такси и комисионни :   27,638.76 BGN
Потребителския е с лихва 8,50%, с ГПР 9.36 %, Общо изплатени с такси и комисионни    28,199.44 BGN
Сравненията са с помощта на сайта moite pari
Има няма са май едни 600лв Simple Smile За толкова пари имота си под ипотека не слагам, изобщо таксите за писане на НА и други вадения на удостоверения хич не ги броя..

Лихвите по ипотечните са по-ниски , защото са обезпечени безусловно с имота ви, но пък са съпроводени с много такси.
За ИЛ върху имот при потребителски кредити трябва бая да се изпотят от банката  Party Варианта да продадеш имота сам не е за подценяване

И още един вариант, ако се свалят годините на 7, лихвата пада на 7.5%,

Последна редакция: вт, 10 мар 2015, 09:33 от KOTE

# 849
За ИЛ върху имот при потребителски кредити трябва бая да се изпотят от банката  Party Варианта да продадеш имота сам не е за подценяване

Потребителски кредит за 20 000 без поръчител ли ги раздават? Защото може пък той да има имот, който не се е сетил да продаде навреме. То имота остави, ами трябва да си и без банкови сметки, заплата, кола, дялове във фирми и каквото и да е имущество за да се отървеш от ЧСИ и то временно. Закон за фалит още няма и могат да гонят и наследниците.

# 850
Да, без поръчител ги дават ако имаш доход над 1400лв (осигурителен доход). Вече за по-сивоки доходи до 40-50 хил без поръчител си има в много банки

# 851

Потребителски кредит за 20 000 без поръчител ли ги раздават? Защото може пък той да има имот, който не се е сетил да продаде навреме. То имота остави, ами трябва да си и без банкови сметки, заплата, кола, дялове във фирми и каквото и да е имущество за да се отървеш от ЧСИ и то временно. Закон за фалит още няма и могат да гонят и наследниците.
Има и по-големи-зависи от дохода.
А няма ли минимално жилище, което е защитено от закона и не може да бъде отнемано?

# 852
А няма ли минимално жилище, което е защитено от закона и не може да бъде отнемано?

Единственото жилище на длъжника не може да бъде продавано, но възбрани им слагат.
http://www.court.sliven.net/uploads/0063d813/27752013.htm

# 853
Да, без поръчител ги дават ако имаш доход над 1400лв (осигурителен доход). Вече за по-сивоки доходи до 40-50 хил без поръчител си има в много банки

Потвърждавам, без поръчител, обезпечение е трудовото възнаграждение.

# 854
Май само банкерите не са наясно с темата или тенденциозно отново вкарват в заблуда? Освен таксите на банката, кой ще плати таксите за оценка на имота, впсване, нотариус, данъци и т.н? Като започнат да се обсъждат по форумите темите за кредитите, че като наискачат разни поставени драскачи и дръпнат един ПР, чак смешно ми става.

miss july
, черпи си информация директно от извора. От тук само могат да те заблудят  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт