Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 598
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 885
Не, ипотеката ми беше за 40000 евро, но през  годините връщах предсрочно до колкото ми беше по-силите.  Simple Smile

Да, разбирам и ние бяхме така. За колко време ги претопи до 33К?

# 886
Аз бях готов да си остана в Пощенска , но да премина към потребителски. Щеше да стане лесно, защото ми знаят доходите за последните години, но при тях има едни таксички:

Искана сума в лева    Такса в лева
от 500 до 6 000                75
от 6001 до 15 000               175
от 15 001 до 20 000       275
20 001 до 35 000               350

Демек аз трябваше да дам едни 350лв. ,  за да ми отпуснат потребитеслки кредит, а при Райфайзен я нямам тази такса. Отделно в Райфайзен дори не поискаха жена ми да стане гарант по-кредита, сметнаха, че доходът ми е достатъчен. Трябва много внимателно да се обмислят и сметнат нещата, не е токова трудно.

# 887
Когато теглих ипотеката доходът ми беше доста нисък и трябваше да е за срок от 35г., но беше неизбежно. За първите три години бях върнал само смешните 720 евро от главницата и си казах, че това е самоубийство.  Grinning Тогава вече заплатата ми беше станала по-голяма и реших да намаля срока и съответно да вдигна месечната вноска. Започнах и през около 6 месеца да връщам предварително главница. И въпреки, че междувремнно вече се ожених и се сдобих с две прекрасни дечица  за около 3,5г. съм върнал около 20000 евро. Както казах не е гаранция , че ще продължа да връщам и занапред, нещата са динамични и в тоз живот нищо не е константа. Всичко е въпрос на дисциплина, приоритети и правилно планиране на нещата. 

# 888
Напълно съм съгласна. И ние преценихме, че сега имаме възможност, сега сме с добри доходи и все още ниски разходи и го върнахме.

# 889
За потребителските кредити- зависи от размера и от дохода. Там в повечето случаи искат гаранти, които носят наравно с кредитоискателя отговорност пред банката. Но някои банки в определени случаи не искат поръчители- зависи от дохода и размера на кредита. Определено става по-бързо и разходите по тегленето са далеч по-ниски, общо взето само таксата на банката. Но пък е почти два пъти по-скъп, ако се сравнява по ГПР.

Aми с доход от 500 лв никой няма да ти даде преференциални условия и голям потребителски кредит, ясно че голям потребителски е за хора с добри доходи, защото вноската за 40 хил лв за 10 год е от порядъка на 450-460лв 
За поръчителите - не знам има ли хора дето се навиват да стават поръчители все още.. Честно и на майка си и сестра си не бих станала, ако сумата не е такава, че да мога лесно да я платя  Peace

# 890
С 549 лева заплата точно онзи ден отпуснаха на колежката ми кредит в размер на 10 000 лева за период от 10 години, с постоянна месечна вноска от 140 лева и някакви стотинки. Банката е ДСК.
От там са й казали, че това е максимума, който могат да отпуснат за тези доходи и то задължително за този период. Лихвата е около 11 %, за ГПР-то не съм сигурна.

# 891
До 10 хил лв не се водят големи потребителски кредити, и да за 500 лв заплата 10 хил лв е максимума, който биха й отпуснали навсякъде

# 892
Пардон, че не съм уточнила. Колежката ми искаше 20 000 лева, зная, защото й трябваха с тази залата двама поръчители, единият бях аз. Можеше да кандидатства, пак казвам, с тази заплата и при тези условия- 20 000 за 10 години с двама поръчители, разбирай, при неплащане абсолютни солидарни длъжници. В последствие се отказа, де.

# 893
  • Бургас
Пардон, че не съм уточнила. Колежката ми искаше 20 000 лева, зная, защото й трябваха с тази залата двама поръчители, единият бях аз. Можеше да кандидатства, пак казвам, с тази заплата и при тези условия- 20 000 за 10 години с двама поръчители, разбирай, при неплащане абсолютни солидарни длъжници. В последствие се отказа, де.

За нищо на света не ставай поръчител.
Вчера четох една молба от поръчител до ЧСИ-то да не й продава къщата, защото остава на улицата. Кредитополучателят не си плаща вноските и погнали нея.
Една колежка на майка ми стана поръчител на нейно близко семейство. Е, семейството се разведе, всеки си хвана пътя в чужбина и колежката на майка ми я надупиха да им плаща кредита. Да не говорим за обективните фактори, при които дори и кредитополучателя да е съвестен, да не може да си плаща и ти да го обереш.

# 894
За мен вариант с поръчители не е вариант за потребителски кредит !!!
Дори и да си изряден кредитополучател може да изпаднеш в следната ситуация - единият от гарантите ти иска да тегли заем, за да се случи обаче, той не може да ти е повече поръчител.., и се изправяте на нож.. . Кредитополучателят трябва да намери друго лице за гарант,  банката да го одобри и евентуално да се съгласи с подмяната, която пък за да се направи се искат още такси (води се предоговаряне на условията, и таксата е мин 100лв)

Финансите за това им викат ЛИЧНИ за да не се намесват други хора в тях  Peace

За варианта аз да стана поръчител по заем - вече споменах, който иска кредит моля да не го обезпечава с моята заплата  Crazy

# 895
Как съм се чувствала и какво ми е коствало да я откажа да не кандидатства с тази малка заплата за такъв висок кредит, аз си зная. Важното е, че не съм й поръчител, а тя дано има шанс да си увеличи доходите и да си връща сумата безпроблемно.  Simple Smile

# 896
Хубаво, ама това не е моя начин на живот, какво да направя. Не приемам, че трябва да се лишаваме от всичко, че даже и от някои удоволствия. Животът е така устроен, че не знаеш утре или вдругиден дали ще си жив и изобщо какво може да се случа. И тогава какво.....Смятам, че трябва да си позволяваме малки (а понякога и не толкова малки) удоволствия, а не да живеем само вперени в бъдещето, защото не се знае дали ще го има за теб това бъдеще. Живей тук и сега, позволявай си нещо което не ти е в бюджета, просто така, за удоволствие-разбира се хубаво е и да се спестява, защото иначе ще сме като една друга раса, която живее ден за ден и не мисли за това какво ще е утре. Но откакто се срещнах по-отблизо със смъртта и то-внезапната, малко си промених мирогледа-затова така смятам.
Ох, запозната съм с теорията за отлагане на удоволствията, но и на мен някакси не ми допада. А кога ще живеем? Докога да отлагаме? Около мен е пълно с примери на възрастни и болни роднини - какво като имат пари, като вече нито им се излиза, нито им се пътува, нито им се носят дрехи и обувки (едва успяват да се облекат без чужда помощ!!!) А внезапната смърт е още по- трагична. Най-пестеливият човек, когото познавам почина на 48, без дори да има деца (защото ги смяташе за излишен разход) Sad

# 897
Още съм на 30те страници и се чудя за какви, Бога ми, курсове за подготовка говорите. Брат ми влезе право без курсове и курсчета, а едно 90% от колегите му бяха давали луди пари за уроци. Да подчертая, че брат ми е завършил и смотан техникум, и до последно всички мислеха, че той няма литературен тип мислене.
Цялата теория за нуждата от курсове, понеже някъде не подготвяли, а пък съучениците били много по-тъпи от нашето гардже, издиша. Ако детето не учи или няма този тип мислене - курсовете МОЖЕ БИ помагат. Не винаги. Но със сигурнсот едни преподаватели стават по-богати с няколкостотин лв.

# 898
  • Бургас
Още съм на 30те страници и се чудя за какви, Бога ми, курсове за подготовка говорите. Брат ми влезе право без курсове и курсчета, а едно 90% от колегите му бяха давали луди пари за уроци. Да подчертая, че брат ми е завършил и смотан техникум, и до последно всички мислеха, че той няма литературен тип мислене.
Цялата теория за нуждата от курсове, понеже някъде не подготвяли, а пък съучениците били много по-тъпи от нашето гардже, издиша. Ако детето не учи или няма този тип мислене - курсовете МОЖЕ БИ помагат. Не винаги. Но със сигурнсот едни преподаватели стават по-богати с няколкостотин лв.

Кога е кандидатствал и в кой университет?

# 899
Ох, запозната съм с теорията за отлагане на удоволствията, но и на мен някакси не ми допада. А кога ще живеем? Докога да отлагаме? Около мен е пълно с примери на възрастни и болни роднини - какво като имат пари, като вече нито им се излиза, нито им се пътува, нито им се носят дрехи и обувки (едва успяват да се облекат без чужда помощ!!!) А внезапната смърт е още по- трагична. Най-пестеливият човек, когото познавам почина на 48, без дори да има деца (защото ги смяташе за излишен разход) Sad

Ако имате деца е редно поне да се ограничавате до удоволствията, които няма да доведат децата ви до финансов крах.. В момента се сблъсквам точно с такъв случай, ами много е гадно на 15 да разбереш, че "любящият" ти баща ти е завещал и едни 50 бона борчове .. а си разбрал за тях чааак след като е изтекъл срока за отказ от наследство  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт