Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 609
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 365
И понеже в темата все се повтаря колко българите сме долни и завистливи, материал от Ройтерс - защо Словакия не съчувства на гърците, което се отнася и за другите екс-ком страни в ЕС:

Аз мисля, че в темата се повтаря колко сме долни и завистливи не толкова българите, а по скоро пишещите в темата българи. Аз с такова впечатление останах. Факт е, че тук специално емоциите вземаха връх стократно.
Иначе съвсем естветвено е, че никой няма да изпита емпатия към очевидна наглост. Така е.

# 7 366
И понеже в темата все се повтаря колко българите сме долни и завистливи, материал от Ройтерс - защо Словакия не съчувства на гърците, което се отнася и за другите екс-ком страни в ЕС:

Аз мисля, че в темата се повтаря колко сме долни и завистливи не толкова българите, а по скоро пишещите в темата българи. Аз с такова впечатление останах. Факт е, че тук специално емоциите вземаха връх стократно.
Иначе съвсем естветвено е, че никой няма да изпита емпатия към очевидна наглост. Така е.

Е, именно де - за пишещите говорим - за гръкоманите и тези, които им опонираме - стара като света тема Wink

Не съм съгласна с това - поне аз съм се старала да разсъждавам трезво по въпросите, което не пречи точно мои постове да са цитирани с оценката, че са "завистливи" - няма да се връщам много назад, ето едно скорошно потвърждение Wink

Уважаеми другари и другарки! Няма да се включа в "дискусиите". Но чета често. Това което прави впечатление е нагласата на пишещите в темата

Цитат

...  вечната завист на бедния към богатия и стремеж да му вземе богатството. Разбира се, съществува и обратното - алчността на богатите и стремежа да си запазят и увеличат богатството.  
 ...

което съвпада с поне 90% от основанията за изказванията ви за Гърция. Но това е в разрез с етикетите, които сами си поставяте  newsm78
Цялата тема свети в ярко червено. Повечето мнения заслужават петолъчка.

Основанията ни съвсем не са това, че сме завистливи,  и затова дадох примера с основанията на Словакия, които са същите като нашите - с надеждата, че поне на словаците ще повярват, че има сериозни основания гръцките претенции да са смятани за нахални и неоснователни, а не плод на завист  Simple Smile И с надеждата, че поне словаците няма да бъдат оценени като "червени другари и другарки"  Laughing Надеждата, казват, умирала последна  Mr. Green

П.С. Не споделям твоето вярване, че гърците са много по-напред от нас във всяко отношение и мнението ми е плод на близки и дългогодишни контакти с тази страна. И мисля, че последните събития са по-скоро доказателство за моята, отколкото за твоята теза.

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 12:49 от Анонимен

# 7 367
  • София
и какво излезе от цялата работа. за поредн път отложиха решаването на пробема за три години , след които Гърция ще има 400 милиарда дълг , който пак няма да може да обслужва и отново ще се търси предното времнно решение. А най-интересното е , че точно тези дето обясняват колко лошо било да се дават на Гърция заемите , ни обяснават колко хубаво би било да налем едни 30-40 милиарда на Украйна и да си отгледаме поредният проблем

# 7 368
Аха, никакви заеми повече! Продажба на всички държавни активи за погасяване на дълговете и забрана на правителството да взима нови заеми.
В някой друг живот, може би...

# 7 369
Аха, никакви заеми повече! Продажба на всички държавни активи за погасяване на дълговете и забрана на правителството да взима нови заеми.
В някой друг живот, може би...

Сложно е, Сапфир. Ако питаш Шойбле, точно така е. Шойбле изобщо не е против европейската идея за интеграция, а просто е човек, който смята, че правилата трябва да се спазват - за което аз го адмирирам! Обаче няма как да избягат от сянката на нацизма, колкото и несправедливо и лишено от разум да е това, че ги нападат задари греховете на прадедите им.  Има някаква масова истерия от страна на големи британски (не американски) медии по този повод - те си гонят техните сепаратистки интереси, но пък следствието е налице и Германия е принудена да пипа с мека ръкавица. Да не говорим за левичарите във Франция и Италия.

Но не мисля, че пари ще потекат към Гърция, без да покаже на практика приложени реформи. Е, според мен, както гледам и според 70 % от анкетираните от Блумбърг, вече е много късно за тези реформи и Грекзит си остава по-вероятният изход. Ама пък може Ципрас да изненада всички - да се надяваме, приятно Simple Smile

и какво излезе от цялата работа. за поредн път отложиха решаването на пробема за три години , след които Гърция ще има 400 милиарда дълг , който пак няма да може да обслужва и отново ще се търси предното времнно решение.

Имам усещането, че проблемът ще излезе на повърхността много по-рано от три години - след 6 месеца някъде. И много преди да й дадат тези 80 милиарда, които още не са договорени. Ципрас просто ще се сблъска със стена от съпротива: довечера е поредната акция на профсъюза на държавните служители - с искания за неприемане на бейл-аута, за премахване на всякакив остерити и забележете, за отмяна (cancel) на целия дълг. Как точно се канселира дълг, остава да ни покажат от този профсъюз  Laughing

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 13:22 от Анонимен

# 7 370
След много месеци следене на темата аз в крайна сметка мисля следното. Огромната грешка, която беше допусната беше да се прехвърли този дълг от частни ръце към ЕЦБ. Решението на немските данъкоплатци да "спасяват" Гърция беше необмислено-  за да покрият загубите на банките си (френски също) лишиха от възможността поелия риска да поеме и отговорността си и да се справи по пазарни механизми и познати инструменти с проблема. Изведнъж тази мисия на немските граждани обхвана цялата ЕЗ, та сега всички парламенти гласуват. В крайна сметка 'спасителните планове" раздуха ситуацията до абсурд  - преливане в пробитата каца Гърция, от всичките тия милиарди помощ  всъщност в икономиката са влезли само 25. Всичко останало, което е постъпило до момента като спасителна помощ е отишло за обслужване на дълга и лихвите му (155 млрд), 48 млрд са дадени за спасяване на банките и 34 са дадени за такси по орязания вече през 2012 част от дълга. Всичко това не е нужно човек да е кой знае колко досетлив да се сети, че е непродуктивно.
Да прехвърлиш по този начин отговорността (поемайки загубите от поетите рискове) за мен беше много социалистически ход.
ОТ цялата тая епопея за мен досега оставки трябваше да валят по всички нива на ЕС ( и решетки да се затръшват зад виновните за тези решения) , Гърция следва просто да напусне ЕЗ, да се спре теча на пари към нея и лека полека да се стабилизират, както ние направихме с борда, като си плащат дълга тихо и кротко в следващото столетие.
Сега ни чакат още и още популистки, социалистически глупости, докато или не фалират всички ни, или не приемат най-после че този съюз трябва да има обща фискална политика, ако иска да върви напред ( нещо което Блумбърг им го нарисуваха даже на картинка)

# 7 371
  • София
Да прехвърлиш по този начин отговорността (поемайки загубите от поетите рискове) за мен беше много социалистически ход.
ОТ цялата тая епопея за мен досега оставки трябваше да валят по всички нива на ЕС ( и решетки да се затръшват зад виновните за тези решения) , Гърция следва просто да напусне ЕЗ, да се спре теча на пари към нея и лека полека да се стабилизират, както ние направихме с борда, като си плащат дълга тихо и кротко в следващото столетие.
Сега ни чакат още и още популистки, социалистически глупости, докато или не фалират всички ни, или не приемат най-после че този съюз трябва да има обща фискална политика, ако иска да върви напред ( нещо което Блумбърг им го нарисуваха даже на картинка)

Цяла Европа е социалистическа. То затова е и такава скъпотия да се живее тук - щото трябва да плащаме за всякакви социални глупости на другарите управляващи - то не са бежанци, гръцки дългове, украински бакии, помощи за Азия и Африка и където още се сетите, социални помощи от всякакъв вид за мързеливци и търтеи и пр. и пр. Само за работещите хорица няма грам милост - техните гърбини ги товарят до спукване, ще ги пенсионират скоро на 100 години, та да не може бял ден да видят, че имат да теглят огромната каруца, в която са насядали дебелите социалистически европейски бюрократи с още по-дебелите си брюкселски заплати и всякакви бонуси.

# 7 372
  • София
След много месеци следене на темата аз в крайна сметка мисля следното. Огромната грешка, която беше допусната беше да се прехвърли този дълг от частни ръце към ЕЦБ. Решението на немските данъкоплатци да "спасяват" Гърция беше необмислено-  за да покрият загубите на банките си (френски също) лишиха от възможността поелия риска да поеме и отговорността си и да се справи по пазарни механизми и познати инструменти с проблема. Изведнъж тази мисия на немските граждани обхвана цялата ЕЗ, та сега всички парламенти гласуват. В крайна сметка 'спасителните планове" раздуха ситуацията до абсурд  - преливане в пробитата каца Гърция, от всичките тия милиарди помощ  всъщност в икономиката са влезли само 25. Всичко останало, което е постъпило до момента като спасителна помощ е отишло за обслужване на дълга и лихвите му (155 млрд), 48 млрд са дадени за спасяване на банките и 34 са дадени за такси по орязания вече през 2012 част от дълга. Всичко това не е нужно човек да е кой знае колко досетлив да се сети, че е непродуктивно.

съвсем точно. и само да добавя че дълга бе изкупен при изключително изгоден за банките курс

# 7 373
Като цяло споделям повечето от казаното от Рефренолог и 10 цента, с изключение на категоричността за спасяването на банките - с цялата несправедливост на "приватизиране на печалбата"  и "социализиране на загубата", това е следствие от глобалния икономически модел на растеж и се прилага и в САЩ, и може би наистина е по-малкото зло от масови фалити на банки. Надали има икономист, който категорично/безусловно да може разумно да защити едната или другата теза  - изключвам идеологическите защити ала Кругман.

В случая с Гърция също мисля, че е било по-малкото зло и щеше да проработи, ако Самарас не беше допуснал фатална грешка и Ципрас не беше толкова алчен за власт, че да се нагърби с нея напълно неподготвен и докара Гърция до това, което е в момента.

# 7 374
...  колко сме долни и завистливи не толкова българите, а по скоро пишещите в темата българи. 

Според мен това не е правилното определение. По-скоро мненията звучат ярко комунистически. Като призиви за равенство между двата народа. Предлагания подход е да обеднеят по-богатите.
Няма лошо. Всеки има идеи. Объркването идва от това как се определят "пишещите в темата българи" сами себе си.

Рефренолог и на мен така ми се вижда ситуацията.

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 14:53 от Peterson

# 7 375
и какво излезе от цялата работа. за поредн път отложиха решаването на пробема за три години , след които Гърция ще има 400 милиарда дълг , който пак няма да може да обслужва и отново ще се търси предното времнно решение. А най-интересното е , че точно тези дето обясняват колко лошо било да се дават на Гърция заемите , ни обяснават колко хубаво би било да налем едни 30-40 милиарда на Украйна и да си отгледаме поредният проблем
Явно все някои има полза за да се вземат тези "ефективни" решения. Силно се съмнявам, че голямите 'спасяващи' не ги знаят тези работи.

# 7 376

Е, именно де - за пишещите говорим - за гръкоманите и тези, които им опонираме - стара като света тема Wink

Не съм съгласна с това - поне аз съм се старала да разсъждавам трезво по въпросите, което не пречи точно мои постове да са цитирани с оценката, че са "завистливи" - няма да се връщам много назад, ето едно скорошно потвърждение Wink

Уважаеми другари и другарки! Няма да се включа в "дискусиите". Но чета често. Това което прави впечатление е нагласата на пишещите в темата

Цитат

...  вечната завист на бедния към богатия и стремеж да му вземе богатството. Разбира се, съществува и обратното - алчността на богатите и стремежа да си запазят и увеличат богатството.  
 ...

което съвпада с поне 90% от основанията за изказванията ви за Гърция. Но това е в разрез с етикетите, които сами си поставяте  newsm78
Цялата тема свети в ярко червено. Повечето мнения заслужават петолъчка.

Основанията ни съвсем не са това, че сме завистливи,  и затова дадох примера с основанията на Словакия, които са същите като нашите - с надеждата, че поне на словаците ще повярват, че има сериозни основания гръцките претенции да са смятани за нахални и неоснователни, а не плод на завист  Simple Smile И с надеждата, че поне словаците няма да бъдат оценени като "червени другари и другарки"  Laughing Надеждата, казват, умирала последна  Mr. Green

П.С. Не споделям твоето вярване, че гърците са много по-напред от нас във всяко отношение и мнението ми е плод на близки и дългогодишни контакти с тази страна. И мисля, че последните събития са по-скоро доказателство за моята, отколкото за твоята теза.

Не е така. Гърция преди кризата 2011 е била на 22 място в света по стандарт, БВП двоен на нашият. За селкото й стопанство вече говорихме, лично аз съм давала данни за това, че 2012 са страната с  най - голям търговски флот в света. За газа няма повече да говоря, достатъчно пусках линкове, въпреки че точно ти извади от 10 кладенеца вода да омаловажиш и този факт.То хубаво гледаш личните си впечатления, но нали знаеш, че хората съдейки от личните си впечатления твърдят, че и САЩ била лоша страна. Ако личните впечатления бяха меродавни то наука като статистика никога нямаше да възникне, защото всеки си мисли, че е репрезентативен и мяра за всички неща. Ей това е типичен пример на предубеденост и емоция.
Последните години са доказателство, че ако някой ни повярва и се обърка подобно на теб, че не сме много назад зад Гърция или  сме на едно ниво, а даже и напред може да станем втора Гърция. Току -що чух това, че България е взела най - много дълг за тази година, но остава ниско задлъжняла. Докога?

# 7 377

На Украйна пари няма да се дадат, но да спрямо Гърция факторът време е от изключително значение. Така се прави в днешно време, отлага се, колкото се може във времето, защото друг начин просто няма. След три години нали ти е ясно, че светът ще бъде поне с една идея различен.

# 7 378
Явно все някои има полза за да се вземат тези "ефективни" решения. Силно се съмнявам, че голямите 'спасяващи' не ги знаят тези работи.

Естествено, че ги знаят, не знам от къде идва заблудата, че европейските лидери не знаят нищо.

# 7 379

Не е така. Гърция преди кризата 2011 е била на 22 място в света по стандарт, БВП двоен на нашият.  Току -що чух това, че България е взела най - много дълг за тази година

Този стандарт и този БВП откъде са според тебе?  Дали не са от заемите? Като вземеш 10 000 лева от банката и си ги туриш в семейния бюждет, няма ли да ти скочи и стандарта, и "брутния продукт"? Е на това икономика ли му викаш?
Права е Гери, че срещу нас на ринга могат да излязат само ако ние сме с вързани ръце, а на тях им помага целият свят.

Що се отнася до нашия заем, аз също много рипах против него, но факт е, че засега той просто НЕ Е УСВОЕН. Договорен, но не взет!
Виж тук
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/bulgaria
Такъв си беше външният ни дълг и през януари.
Напълно е възможно въобще да не се вземе новият заем или да не надхвърли заложения дефицит от 3%, за който между другото, повечето страни в ЕС има доста да поработят.

Ситуацията в Гърция и начинът за нейното решаване към момента мога да опиша с две думи: пълен абсурд.

Общи условия

Активация на акаунт