Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 613
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 395
като говорим за първичният дълг, никой не е наливал нищо в Гърция. Просто заради членството си в еврозоната Гърция бе допусната до евтино и почти неограничено кредитиране и Гърция се възползва максимално от възможноста. И частните банки и даваха кредити безпроблемно защото зваеха , че ЕЦБ стой отзад и ще покрие дълга ако се наложи. [b]И тука идва въпроса за това кой е луд този дето яде зелника или този дето му го е дал. [[/b]color=red]А основните кометари се съсредоточиха върху това с какъв апетит е яден зелника и колко голям и вкуесн бил и защо други не могли да се вредят за него.
[/color][/b][/color]

А, баш за това говоря и аз. Ама ти много на място, с две приказки го каза. Точно!

# 7 396

Най - голям е делът на социалните плащания за всяка една страна, те са тези, които гълтат най - много заеми, а не бизнесът с държавни поръчки. Ако вземеш на заем, но произведеш нещо не е проблем, защото ще си върнеш дълга. Когато обаче ги дадеш за пенсии и други подобни плащания, шанса намалява многократно.

Цитат

Но социалните плащания са един вид инвестиция в икономиката - водят до увеличаване на вътрешното потребление.

От спасителния план досега ( май са вече към 200 милиарда, но мога да проверя) в икономиката на Гр. са инвестирани 25 милиарда. Останалите са дадени за погасяване на лихви и вноски, 45 милирада са дадени за стабилизиране на банките. Така че това се наливат 'умопомрачителни' пари в Гр. икономика е абсолютно невярно. Нищо не се налива в момента, всичко което се дава ги върти в порочния кръг на взиамне на заеми за плащане на вноски и лихви по настоящите, трупайки нови бъдещи "спасявайки" ги.

25 милиарда инвестирани в икономиката малко ли са? И то по време на най-голямата икономическа криза. За нашите мащаби 25 милиарда евро са умопомрачителни пари. Ние тука се дърляхме за 16 милиарда лева, а миналата година даже и за 1 милиард лева заем се дърляхме.

# 7 397
Бях се отчаяла вече, че тук има трезво мислещи хора Hug
 Нещата са точно така, както ги описвате в последните коментари, но това няма да се признае от "опозицията". Гърците са яли, пили, играли и не знам си какво още. Германия е велика, Гърция алчна. Шойбле е гений, Ципрас глупаво недоразумение. Някои хора не могат или не искат да си разширят кръгозора, нищо за тяхна сметка е.
  И аз си мисля, че новият заем е грешка, спасяваша европейските задници, повече от гръцките. По никакъв начин няма да се събуди една приспана икономика, а мерките хм, в този им вид и рязък завой, прилагани ли са някъде другад или отново Гърция е на принципа проба-грешка за пореден път.
 Не мисля, че политиците гръцки или другите европейски са глупави, напротив. Играта, която се разигра има замисъл. Едните знаеха, че лекарството не помага и скочиха срещу него, другите знаеха, че първо спасяват себе си после Гърция.
 Очаквам кофти развитие-разпарчетосване на гръцки активи и после изход от ЕЗ, не сега, сега не му беше момента. Само не знам САЩ до колко ще се намесят, техните интереси са големи и явни.

# 7 398

Най - голям е делът на социалните плащания за всяка една страна, те са тези, които гълтат най - много заеми, а не бизнесът с държавни поръчки. Ако вземеш на заем, но произведеш нещо не е проблем, защото ще си върнеш дълга. Когато обаче ги дадеш за пенсии и други подобни плащания, шанса намалява многократно.

Цитат

Но социалните плащания са един вид инвестиция в икономиката - водят до увеличаване на вътрешното потребление.

От спасителния план досега ( май са вече към 200 милиарда, но мога да проверя) в икономиката на Гр. са инвестирани 25 милиарда. Останалите са дадени за погасяване на лихви и вноски, 45 милирада са дадени за стабилизиране на банките. Така че това се наливат 'умопомрачителни' пари в Гр. икономика е абсолютно невярно. Нищо не се налива в момента, всичко което се дава ги върти в порочния кръг на взиамне на заеми за плащане на вноски и лихви по настоящите, трупайки нови бъдещи "спасявайки" ги.

25 милиарда инвестирани в икономиката малко ли са? И то по време на най-голямата икономическа криза. За нашите мащаби 25 милиарда евро са умопомрачителни пари. Ние тука се дърляхме за 16 милиарда лева, а миналата година даже и за 1 милиард лева заем се дърляхме.

За нашите мащаби, нали говорим глобално, след като и Германия намесваме. Там говорим за заеми от трилиони взети точно по време на криза. Малко са 25 милиарда, разбира се. Да не говорим, че това са заеми, а не "инвестиции".

# 7 399
  • София
Аз се стремя да разбирам простичко нещата, защото съм обикновен човек, а не  банкер на Морган Но по пътя на логиката се сещам, че орязването на дълга е нещо абс. необходимо, ако кредитора иска да държи длъжника в състояние да си плаща лихвите и вноските.

Това може на микрониво- моето домакинство например да звучи абсурдно, но не е чак толкова абсурдно. Не случайно ако не можеш да плащаш дълга си те ще ти предлагат до откат варианти, защото банката не иска апартамента ти или остров, а искат кеш. Искат ти или дръжавата да не спира да плаща вноските, за да не спре чакръка.

Ами не е баш така. Като не можеш да си изплащаш апартамента, на третия месец ти го взима банката и хич не се церемони с теб. Дава го на съдия изпълнител да го продава и да си възстанови там каквото може да си възстанови, а ти пиеш една студена вода. Сега върви този сценарий за Гърция - гласят се да им вземат "апартамента" и ще ги пратят да спят под моста.

Колкото до дълговете и това, че сега се погасявали само лихви...Ами все пак, някой е усвоил тези пари, главниците, нали? Да не бяха взимали кредити, нямаше да има сега какво да погасяват - нито главници, нито лихви. Това е супер нагло мислене - ами дай сега някой друг да ни плаща, щото ние нищо не сме виновни. Виновни са и още как - взели са пари назаем при определени условия и да, трябва да ги връщат.

Аз наистина не разбирам с какво толкова е ценна Гърция на Европа и света, че да се наливат там пари до откат, за които е ясно, че не могат да си ги получат обратно? newsm78

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 01:06 от Popule

# 7 400
И само да допълня как с очите си видях колко са притеснени за ситуацията в Гърция нашите сънародници от селата покрай Гоце Делчев, а и в града. Помаци, които от години се препитават цели родове в Северна Гърция и жална им майка, ако трябва да останат без това препитание, в България никой не се интересува от тях, само на избори.
 Видях и как работодател успокоява 5 притеснени български работника, че ще направи всичко възможно да ги задържи на работа, работят там от години, пътуват всеки ден.
 В темата се плюе ей така за норматив, да взема пък да учудя някой, че има и човечни гърци

# 7 401
Популе тук се изложи, явно за лоши кредити в банки само си дочувала.
 Банката ще ти предложи поне 5 варианта преди да ти вземе апартамента, който на нея не и е нужен. Ще ти разсрочи, ще ти намали лихва разбира се, има си оценка на риска и там такива отписвания се пресмятат. Много, много трябва да я оплескаш, че да ти вземат имота, от моята практика видях, че хората го допускат това, не банката.
 С какво е ценна Гърция за ЕС, сама си отговори.

# 7 402
  • София
И само да допълня как с очите си видях колко са притеснени за ситуацията в Гърция нашите сънародници от селата покрай Гоце Делчев, а и в града. Помаци, които от години се препитават цели родове в Северна Гърция и жална им майка, ако трябва да останат без това препитание, в България никой не се интересува от тях, само на избори.
 Видях и как работодател успокоява 5 притеснени български работника, че ще направи всичко възможно да ги задържи на работа, работят там от години, пътуват всеки ден.
 В темата се плюе ей така за норматив, да взема пък да учудя някой, че има и човечни гърци

Човечни гърци? Ти още малко ще изкараш, че работниците-българи не работят (блъскат) за по-малко пари, отколкото грък би им работил, а живеят на подаянията на тия гърци...Хайде моля ти се сега...дръж се естествено.

Колкото до апартамента - хич и не се церемонят - взимат го и толкова. Проверено е от познати.

Не мога да си отговоря с какво е ценна Гърция - затова питам. Имаш ли отговор? Ако е заради островите - ресто, не струва - ain't all that...

# 7 403
Ами представи си, че българи и гърци взимат еднакво уау! Познавам хората там. Да те убеждавам е излишно, червеният, удебелен текст по-горе се отнася точно за твоето мислене.
 Познатите ти са ти разказали историята в стил Бг мама, само тяхната страна, аз съм работила с проблемни кредити и търсене на тяхното решение, така че издишаш.
 Човечни гърци има много, вечер си лягам до един такъв Simple Smile, не показвай освен некомпетенстност и ограничено мислене, моля те!

# 7 404
  • София
Ами представи си, че българи и гърци взимат еднакво уау! Познавам хората там. Да те убеждавам е излишно, червеният, удебелен текст по-горе се отнася точно за твоето мислене.
 Познатите ти са ти разказали историята в стил Бг мама, само тяхната страна, аз съм работила с проблемни кредити и търсене на тяхното решение, така че издишаш.

И ми твърдиш, че банката няма да ти вземе апартамента, ако не можеш да си плащаш кредитите? Really? Wink Не ме убеждавай, щото няма да ти повярвам. На Гърция се дадоха мноооого отсрочки и вече се стигнали момента на взимането на апартамента, ако ме разбираш.

Та, какво стана с човечните гърци? Хората им работят, не са на подаяния при тях. Така че, нищо човечно не виждам. Просто нормални взаимоотношения работодател-работник. Няма как да пребъдат един без друг. Wink

# 7 405
Не ти взимат апартамента така лесно на 3тия месец. Не и преди да направят всичко възможно да ти предложат нови и нови условия, буферни периоди и тн. Накрая, ако все пак решиш, че фалита ти е по-изгоден (на теб), те ще поемат риска, че са те кредитирали, загубвайки пари,  но повече няма да те кредитират. Гърците с тяхното ОХИ това казаха- не искаме повече да се въртим в порочен кръг, те не са били на сиртаки и узаки допреди няколко години, когато влизат в тази спирала не защото са мързеливи и непродуктивни, а заради управлението им и тъпотата им при гласуване. Иначе, Гърция с нищо не е ценна на Европа, на никой не му пука за Гърция. Може би на НАТО. Просто Германия и Франция ( това е лично мнение, разбира се не държа на меродавност) направиха много грешен ход с това прехвърляне на риска на своите банки и въвличане на всички в ЕЗ и нямат избор освен да предлагат нови и нови условия, защото загубите им вече ще бъдат стратосферни предполагам, при един фалит и колкото да ни се струва нелогично явно за тях е логично да "наливат" още и още пари само и само да държат длъжника над водата. Съвсем не са стигнали до момента на "Взимане на апартамента" - всичко досега говори, че нямат намерение на такава сделка.  Или поне аз така виждам нещата:-)

# 7 406
  • София
A, реши ли се вече БГ и другите страни от ЕС, които не бяха съгласна да дават пари, дали ще стават гаранти на Гърция по новия им заем?

# 7 407
Те вече заема го дадоха и изхарчиха. Иначе го имаме "обещано", че нямало нашите пари да се пипат. Само сме дали разрешение, защото фондът е на целия ЕС и всички трябва да дадат зелена улица.

# 7 408
Popule, много опростенчески гледаш на нещата. Нито може ситуацията да се сравни с един апартамент, нито да обвиниш 11 милиона, че всички са нечовечни, зли и мързеливи използвачи.
За разлика от апартамента, често се е стигало до сделки в Германия в замяна на дълг например. Веднага давам пример, заеми, с които е купувана скъпа военна техника, като в нечии джобове са влизали колосални суми. Корупция от високо ниво. Нима това не се случва навсякъде? Или Гърция е най-черна от черните? Чия икономика се подкрепя от такива сделки? И те са се лутали след Хунтата, както ние след комунизма, сега си плащат скъпо за това.

# 7 409
Не ти взимат апартамента така лесно на 3тия месец. Не и преди да направят всичко възможно да ти предложат нови и нови условия, буферни периоди и тн.

Всъщност ще ти предложат леко разсрочване и евентуално гратисен период ,през който да плащаш само лихвата .Цялото това удоволствие ще ти струва немалко пари .
Направо така както го описвате се чудя що толкова имоти се продават при ЧСИ след като банката дава мило и драго да ти предложи най-удачния към момента вариант за плащане  Grinning
Паралел обаче с физ. или юридическо лице и държава няма как да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт