Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 224 531
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 230
  • Earth
Счетоводител да не си в Гърция тия дни май.

И производител и поддръжка на специализиран счетоводен софтуер или ERP.

# 7 231
За по-кратко изобщо да не си в Гърция тези дни.
Последни в понеделник щели да отворят банките, като лимитът от 60€/ден остава в сила, очаква се тогава да отвори и борсата.
Излезе информация, че Eurobank купува клоновете на Alpha bank в България.

Последна редакция: пт, 17 юли 2015, 10:38 от мαрия

# 7 232
  • Earth
Според Евалд Новотни от ЕЦб това за банките ме е много сигурно - http://dnes.dir.bg/news/banki-gartzia-pobedata-siriza-19548549?nt=4

Не можах да намеря обаче тази информация на англ.език.

# 7 233
Според Евалд Новотни от ЕЦб това за банките ме е много сигурно - http://dnes.dir.bg/news/banki-gartzia-pobedata-siriza-19548549?nt=4

Не модаж да намеря обаче тази информация на англ.език.

Из медиите навсякъде е could open. Чака се решение на ЦБ на Гърция - правели някакви проверки още.

# 7 234
Счетоводител да не си в Гърция тия дни май.

И производител и поддръжка на специализиран счетоводен софтуер или ERP.

Глупости на търкалета, една промяна в размера на данъчната ставка не е абсолютно никакъв проблем нито за счетоводители, нито за софтуеристи или ERP, те дори повечето програми си имат опция да се избира в софтуера размера на ставката. Много от държавите в ЕС имат диференцирани ставки по ДДС - един процент за хляб и някои хранителни стоки, друг процент за учебници и книги, трети процент за лекарства и четвърти - за всичко останало. В много от тях ставките бяха променяни по няколко пъти, ето в Унгария. И в Германия някъде къмто 2007, не помня вече точно кога, беше променено ДДС-то на 19% например.
При нас законите се променят много по-често и промените са много по-сложни, има много текстове, по които дългогодишни експерти имат разногласия как се тълкуват и пишат километрични статии върху примерно само един абзац или дори едно изречение от закона. И в България това е ежедневие и софтуеристите и счетоводителите се оправят без дори никой да ги разбере. Едно нищо и никакво променяне на размера на ставката е толкова смешно, че нямам думи просто. Все едно професионален математик, свикнал да решава диференциални уранвнения и интеграли, да го питаш за таблицата за умножение.

# 7 235
А знаеш ли, че някои са променени отново, като например сега се реши млякото и млечните да не са 23, а 13%, колкото и да е лесно, все си иска подготовка, едва ли е за 5 мин работа.

# 7 236
Дано германските депутати да не одобрят плана. Само че нямам надежда за това.

И аз нямам, ще го одобрят.

# 7 237
  • София
Добре, държавните и общински институции изплащат ли заплати сега, магазините зареждат ли се, сектор услуги как е, и въобще какво е отражението върху ежедневието и бита на ординари гърците?

# 7 238
  • София
Естествено, че не е за 5 мин работа, толкова много неща засяга това, че не знам с кой акъл може да се твърди, че не е голяма работа.
Както и да е, предполагам, че това им е по-малката драма на гърците в момента.

# 7 239
ББ какво извинение очаква, Ципрас ще предпочете да си счупи езика.

# 7 240
Добре, държавните и общински институции изплащат ли заплати сега, магазините зареждат ли се, сектор услуги как е, и въобще какво е отражението върху ежедневието и бита на ординари гърците?

Ами познати, които се връщат от почивка в Гърция, казват, че било супер, купонът течал, нямало никакви проблеми и хората си били живеели и се радвали на живота и си били хиляда пъти по-добре от нас, нямало никаква криза и т.н.
Мен доста ме дразнят такива изказвания, но отвсякъде само това чувам. Имам и колеги, които се канят да ходят на почивка там ей сега, другата седмица. Едните дори с малко дете.

Естествено, че не е за 5 мин работа, толкова много неща засяга това, че не знам с кой акъл може да се твърди, че не е голяма работа.
Както и да е, предполагам, че това им е по-малката драма на гърците в момента.
С моя акъл аз го твърдя. Какви неща засяга? Смятането на ставката е един елементарен технически въпрос на ниво третокласник. Софтуерите я смятат автоматично. Дали ДДС е 13 или 23% не е нито счетоводен, нито технически, нито изобщо никакъв проблем.

И да, не е за 5 минути работа - за 5 секунди е. Да си кликнеш върху приложимата ставка в съответното прозорче на софтуера:)

# 7 241
Едно е екскурзията, друго е постоянното пребиваване.  Peace

То и при нас като дойдат чужденците и видят пълните заведения ни се чудат, но то си е до балкански особености на характера.  Wink

Те че няма да легнат да умират, няма, но има значителни разлики. Могат да ги видят хората, които са живели/ живеят там.

# 7 242
  • София
Добре, Мецане, всичко разбираш.

# 7 243
Разбирам я. Поне от това, за което говорим.
Я ми посочи поне един проблем от променената ставка на ДДС?
Освен това, че може би някои стоки ще поскъпнат - но това също не е нито счетоводен, нито софтуерен, нито технически, нито юридически проблем.

# 7 244
Едно е екскурзията, друго е постоянното пребиваване.  Peace

То и при нас като дойдат чужденците и видят пълните заведения ни се чудат, но то си е до балкански особености на характера.  Wink

Те че няма да легнат да умират, няма, но има значителни разлики. Могат да ги видят хората, които са живели/ живеят там.
Абсолютно съм съгласна с това!
От личен опит знам, че е така. Не става въпрос обаче за Гръция, а за друга страна, която иначе като туристическа дестинация избива рибата, но като място за живеене просто не става.

Общи условия

Активация на акаунт