Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 438
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 425
Фалита на един човек не се отразява на икономиката на цял континент. Нито мащабите са същите. Дали ще ѝ пука на Меркел ако аз не си платя ипотеката? Банката може ли да се справи без сътресения? Механизма може и да е подобен, но мащабите са други и няма как реакцията да е същата.

Проблемът с Гърция не е икономиката на континента, защото тя (икономиката на континента) може да си позволи да преглътне Гърция, която има много малък дял в тази икономика. Проблемът е с политиката на континента, затова и много от решенията са политически. Изобщо цялото решение за Гърция е смес от политчиески и икономчиески съображения.

Всъщност играта на покер на Варуфакис лежеше не на икономически, а на политически блъф основно, но не беше взела предвид някои фактори и затова се провали. И между другото, четох добър анализ точно за това как може би би успял, ако беше опитал през 2010 същото.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 10:08 от Анонимен

# 7 426
неговият блъф никога няма да успее , Попеа , ни сега , ни когато и да било ,
затова и Шойбле му го каза достатъчно красноречиво ...

# 7 427

Ми същото мога да кажа и за теб, мисли колкото щеш за изостанала Гърция, че били като нас, даже за по - изостанала, само че действията на световните лидери, те опровергаха, а за анализите из нета, които ни един не е верен, благодаря.
За останалото, което си писала е така, само пропусна много угодно да кажеш, че е ОЧЕВИДНО нито една развита страна не може без заеми, не само Гърция. Германия може ли, а САЩ?

Ами да Simple Smile Бъдещето ще покаже кой бил развит и кой не Simple Smile

Точно това казах - не самият кредит, а начините за използването му са проблема на Гърция - Да де, ама Германия изнася двойно колкото внася, а Гърция - обратно - нима не виждаш разликата?

В действията на световните лидери мен лично ме притеснява фактът, че има сериозен разнобой, което е знак за слабост. Иначе напълно разбирам Меркел и Шойбле.

# 7 428
Фалита на един човек не се отразява на икономиката на цял континент. Нито мащабите са същите. Дали ще ѝ пука на Меркел ако аз не си платя ипотеката? Банката може ли да се справи без сътресения? Механизма може и да е подобен, но мащабите са други и няма как реакцията да е същата.
Именно .
Не виждам за какво се спори в случая като очеизвАдно с Гърция не се постъпва като с физ. лице ил юридическо лице.

# 7 429

Ако наистина те интересува (за мен беше интересно), мога да потърся и да сложа линк тука. Разумно написано и да, можеше и тогава да не успее, но поне имаше шансове. Не и сега.

# 7 430
Именно .
Не виждам за какво се спори в случая като очеизвАдно с Гърция не се постъпва като с физ. лице ил юридическо лице.

А списъкът с "предварителни дейности" и списъкът с обектите за приватизация сигурно не е точно това, което прави банката при фалит на физическо лице...

А как се постъпва с Гърция - дават й помощи ли? Дават й заем, но след като изпълни условия, които са аналогът на описване и разпродажба на имуществото.

"Банката" (ЕС/ЕЗ) с Гърция може да се справи, но не може да се справи с Испания, Португалия и всички други по списъка. Затова и блъфът на Варуфакис беше обречен.

# 7 431
Poppea апартамента на физ. лице отдавна щеше да е взет и сметките му запорирани .И никой нямаше да го интересува бюджета му и за какво по колко харчи .

# 7 432
Poppea апартамента на физ. лице отдавна щеше да е взет и сметките му запорирани .И никой нямаше да го интересува бюджета му и за какво по колко харчи .

Ами не е точно така, илиана Simple Smile Не знам ти колко хора с просрочени вноски познаваш, а и заемите не са само ипотечни, но като цяло банката в повечето случаи се съгласява да разсрочва, да се съобразява с длъжника като временни затруднения и преспективи и т.н. Това е защото на банката апартамент не й трябва и не й трябват и разправиите по публичната продан, трябват й парични потоци от длъжника - естествено, има си граница на разсрочването, ако се види, че длъжникът няма никакви възможности да връща, макар и разсрочено и пре-пакетирано като задължения, апартаментът все пак излиза на публична продан. Но това са може би 10-20 % от случаите на просрочване и затруднени плащания. В останалите случаи се дава възможност да се издължи, но за опрощаване и дума не става, разбира се. Просто банката има интерес длъжникът да си стъпи на кратака и да си плаща вноските, а апартаментът или друго имущество е крайно решение.

Но Гърция определено е влязла в етапа на крайните решения. Ще видим как ще се случи това.

# 7 433

Ми същото мога да кажа и за теб, мисли колкото щеш за изостанала Гърция, че били като нас, даже за по - изостанала, само че действията на световните лидери, те опровергаха, а за анализите из нета, които ни един не е верен, благодаря.
За останалото, което си писала е така, само пропусна много угодно да кажеш, че е ОЧЕВИДНО нито една развита страна не може без заеми, не само Гърция. Германия може ли, а САЩ?

Точно това казах - не самият кредит, а начините за използването му са проблема на Гърция - Да де, ама Германия изнася двойно колкото внася, а Гърция - обратно - нима не виждаш разликата?

В действията на световните лидери мен лично ме притеснява фактът, че има сериозен разнобой, което е знак за слабост. Иначе напълно разбирам Меркел и Шойбле.
Попеа ще го кажа ясно. Гърция не може да се сравнява с Германия, нито със САЩ. Гърция е малка туристическо - земеделска икономика, която е успявала да поддържа един добър стандарт, който да я постави на 22 място в света, преди кризата.
Това, което повтарям е, че Гърция и България не могат да се сравняват дори към днешна дата. Гърция е много по - развита от България и да Гърция има огромен потенциал, който  може да бъде развит, ако управляващите имат воля. Да не говорим, че ако си напрвят приватизацията като хората и чужденци купят държавните имоти, ще стане перфектно за Гърция. Ще си дръпне отново. И не на последно място, световните лидери отреждат много по - високо място на  Гърция, отколкото България, включително и политически. За това става въпрос, а не дали Гърция и Германия са еквиваленти. То е ясно и на дете, че не са. Давам примери, че социалните плащания и на двете се финансират от заеми. Единствената разлика е индустрията и НТП. Това е. Това спасява развитият Запад.

Естествено, че няма да се сравнява с индустриалната Германия или Франция. Сравняваме Гърция там, където мже да бъде сравнявана, а именно с България.
И не е защото европейците наливали пари там, защо у нас не "наливат"? Да не говорим, че чуждите инвестиции не са кой знае колко големи в Гърция.

# 7 434
  • София
фалита на държавата не е нещо лошо. Аржентина за последните 15 години два пъти фалира но от това нищо трагично не произлезе. За четри години след фалита се БВП се върна на нивата отпреди фалита, а за следващите десет удвойха БВП от преди фалита. И нищо страшно не стана. През 97 Русия също спря да плаща по дълга, което си беше фалит и за около две години си върна БВП от преди фалита а след това преживя пеиод на близо десетгодише постоянен ръст на БВП. Така че не мисля че фалита е големият проблем и опастност за Гърция. Ако беше фалирала още първият път, сега най-вероятно щеше да е в доста по-добра кондиция

# 7 435
Ако наистина те интересува (за мен беше интересно), мога да потърся и да сложа линк тука. Разумно написано и да, можеше и тогава да не успее, но поне имаше шансове. Не и сега.

интересува ме защо Португалия и Ирландия се справиха в подобна ситуация ,
какво направиха , което Гърция не ще да направи ?!

# 7 436
Скрит текст:

Попеа ще го кажа ясно. Гърция не може да се сравнява с Германия, нито със САЩ. Гърция е малка туристическо - земеделска икономика, която е успявала да поддържа един добър стандарт, който да я постави на 22 място в света, преди кризата.
Това, което повтарям е, че Гърция и България не могат да се сравняват дори към днешна дата. Гърция е много по - развита от България и да Гърция има огромен потенциал, който  може да бъде развит, ако управляващите имат воля. Да не говорим, че ако си напрвят приватизацията като хората и чужденци купят държавните имоти, ще стане перфектно за Гърция. Ще си дръпне отново. И не на последно място, световните лидери отреждат много по - високо място на  Гърция, отколкото България, включително и политически. За това става въпрос, а не дали Гърция и Германия са еквиваленти. То е ясно и на дете, че не са. Давам примери, че социалните плащания и на двете се финансират от заеми. Единствената разлика е индустрията и НТП. Това е. Това спасява развитият Запад.

Естествено, че няма да се сравнява с индустриалната Германия или Франция. Сравняваме Гърция там, където мже да бъде сравнявана, а именно с България.
И не е защото европейците наливали пари там, защо у нас не "наливат"? Да не говорим, че чуждите инвестиции не са кой знае колко големи в Гърция.
[/spoiler]

Анабел, виски тези въпроси вече сме ги дискутирали и не ми се връща пак на тях - имам си и друга работа. Помолих те да се поинетерсуваш от "Пакета Делор", да видиш за 30 години в ЕС колко пари не като инвестици, а като пряко финансиране са влезли в Гърция, да видиш колко пари са налети точно в селското й стопанство, помолих те да видиш струкурата на икономиката й, дори сравнена с България - България в момента има положително търговско сладо, а Гърция - отрицателно и то много.

Но ти не си читател, а писател. И това си е твое право - информираността не е задължителна Simple Smile Така че ще поживеем, ще видим.

# 7 437
Poppea за съжаление познавам достатъчно .Ще се разсрочи веднъж,ще се даде гратисен период и толкова ,при следваща забава си действат по описания начин ,като се прибавят и сумите по такси и хонорари за адвокати и ЧСИ -та .Евентуално и неустойка за прекратяване на договора .
Refrenolog може би щеше да  в по-добра кондиция , а можеше и да не е ,защото пак не се знае какви политици щяха да си изберат .Виж те дори сега гласуваха с "охи" , а вън или вътре от ЕЗ Гърция трябва да направи сериозни реформи .

# 7 438

интересува ме защо Португалия и Ирландия се справиха в подобна ситуация ,
какво направиха , което Гърция не ще да направи ?!

Не, това е така - идеята не е тази. Идеята е, че можеха да изхитруват по византийски, заради членството си в ЕЗ и липсата на прегради за заразяването. Рисково, но поне с някакъв шанс за успех.  Но след тези събития в самата ЕЗ са взети мерки за ограничаване на щетите в случай, че някой реши да играе покер.

Изводът беше, че Папандреу (Йорго) направи някои ходове в тази посока (той плашеше също с референдум), но се изплаши от риска и не посмя да изиграе такава покер-игра. И вероятно е бил прав да се плаши, защото рискът все пак  е бил огромен.  Това е идеята. Но Варуфакис лесно не се плаши - той залага смело и блъфира смело, а цената да я плаща Гърция....

# 7 439
Poppea за съжаление познавам достатъчно .Ще се разсрочи веднъж,ще се даде гратисен период и толкова ,при следваща забава си действат по описания начин ,като се прибавят и сумите по такси и хонорари за адвокати и ЧСИ -та .Евентуално и неустойка за прекратяване на договора .
Refrenolog може би щеше да  в по-добра кондиция , а можеше и да не е ,защото пак не се знае какви политици щяха да си изберат .Виж те дори сега гласуваха с "охи" , а вън или вътре от ЕЗ Гърция трябва да направи сериозни реформи .

Да де - това имам предвид - на Гърция всички тези отсрочвания вече са правени, защото и в този случай банката има интерес да си получва парите. А и политическия аспект си го има, не може да се изключи - за Германия сянката на нацизма, за ЕС/САЩ - бежанците и НАТО.

Сега следва продажба на имущество и съкращаване на бюджетните разходи, и реформиране на икономиката - отваряне на професии, пенсионна реформа, банква реформа, административна реформа и т.н.,  Да видим тя как ще реагира на това. И да, това вътре или вън от ЕЗ за Гърция е неизбежно.

За реформите си права

Общи условия

Активация на акаунт