Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 396
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 440
фалита на държавата не е нещо лошо. Аржентина за последните 15 години два пъти фалира но от това нищо трагично не произлезе. За четри години след фалита се БВП се върна на нивата отпреди фалита, а за следващите десет удвойха БВП от преди фалита. И нищо страшно не стана. През 97 Русия също спря да плаща по дълга, което си беше фалит и за около две години си върна БВП от преди фалита а след това преживя пеиод на близо десетгодише постоянен ръст на БВП. Така че не мисля че фалита е големият проблем и опастност за Гърция. Ако беше фалирала още първият път, сега най-вероятно щеше да е в доста по-добра кондиция

Да, ама нали виждаш, че не им дават, искат да ги спасяват, защото много пари потънаха в последните 2-3 г

# 7 441
Poppea  загрях  Peace

# 7 442
неговият блъф никога няма да успее , Попеа , ни сега , ни когато и да било ,
затова и Шойбле му го каза достатъчно красноречиво ...
Ако наистина те интересува (за мен беше интересно), мога да потърся и да сложа линк тука. Разумно написано и да, можеше и тогава да не успее, но поне имаше шансове. Не и сега.

интересува ме защо Португалия и Ирландия се справиха в подобна ситуация ,
какво направиха , което Гърция не ще да направи ?!

Защото както бил казал някакъв гръцки келнер "Всички харесват Гърция! "

# 7 443
фалита на държавата не е нещо лошо. Аржентина за последните 15 години два пъти фалира но от това нищо трагично не произлезе. За четри години след фалита се БВП се върна на нивата отпреди фалита, а за следващите десет удвойха БВП от преди фалита. И нищо страшно не стана. През 97 Русия също спря да плаща по дълга, което си беше фалит и за около две години си върна БВП от преди фалита а след това преживя пеиод на близо десетгодише постоянен ръст на БВП. Така че не мисля че фалита е големият проблем и опастност за Гърция. Ако беше фалирала още първият път, сега най-вероятно щеше да е в доста по-добра кондиция

Да, ама нали виждаш, че не им дават, искат да ги спасяват, защото много пари потънаха в последните 2-3 г

Икономиката на Аржентина е експортно ориентирана и тя има сериозен износ, който надвишва вноса, при това износът й е диверсифициран (за разлика от този на Русия, който зависи много от един сектор). В Гърция е точно обратното - на каква база ще се възстанови след фалита, ако внася два пъти повече отколото изнася и не е конкурентна заради тежък пазар на труда и регулирани професии ? Гърция може и да се оправи с фалит, но преди това трябва да се промени като икономика.

# 7 444
  • София

Икономиката на Аржентина е експортно ориентирана и тя има сериозен износ, който надвишва вноса, при това износът й е диверсифициран (за разлика от този на Русия, който зависи много от един сектор). В Гърция е точно обратното - на каква база ще се възстанови след фалита, ако внася два пъти повече отколото изнася и не е конкурентна заради тежък пазар на труда и регулирани професии ? Гърция може и да се оправи с фалит, но преди това трябва да се промени като икономика.

това с експотното ориентиране на икономиката не е съществен аргумент, защото със същата тази експортно ориентирана окономика са фалирали. ако беше толква важен фактор въобще нямаше да фалират. Факт е че структурата на икономиката си е една и също и преди и след фалита, но винаги след фалита има период на нарстване на БВП и стабилизиране на икономиката. А при Гърция туризма си е вид експорт, но на услуга. не казвам че със сигурност след фалит Гърция ще шецъфне и върже, казвам че фалита не е страшен и в повечето случай се отразява добре на икономиката. може и краткосрочно но добре

# 7 445
при фалит се удря дъното , така че после се отскача ,
то и ние сме упеторили БВП след нашия фалит ....

# 7 446
това с експотното ориентиране на икономиката не е съществен аргумент, защото със същата тази експортно ориентирана окономика са фалирали. ако беше толква важен фактор въобще нямаше да фалират. Факт е че структурата на икономиката си е една и също и преди и след фалита, но винаги след фалита има период на нарстване на БВП и стабилизиране на икономиката. А при Гърция туризма си е вид експорт, но на услуга. не казвам че със сигурност след фалит Гърция ще шецъфне и върже, казвам че фалита не е страшен и в повечето случай се отразява добре на икономиката. може и краткосрочно но добре

Това е съществен аргумент за да се дава за пример Аржентина Simple Smile  Аржентина не е добър пример именно заради различията в икономиката.

Може би наистина е по-добре Гърция да излезе от ЕЗ и да си фалира и формално, защото тя фактически е фалирала от месеци. От друга страна - не виждам кой и как ще може да се справи с тази задача, защото това е сериозна работа, а сегашните управляващи там не са способни да я извършат. А хаос и нестабилност на южната ни граница не ми се иска да има.

# 7 447
Скрит текст:

Ми същото мога да кажа и за теб, мисли колкото щеш за изостанала Гърция, че били като нас, даже за по - изостанала, само че действията на световните лидери, те опровергаха, а за анализите из нета, които ни един не е верен, благодаря.
За останалото, което си писала е така, само пропусна много угодно да кажеш, че е ОЧЕВИДНО нито една развита страна не може без заеми, не само Гърция. Германия може ли, а САЩ?

Ами да Simple Smile Бъдещето ще покаже кой бил развит и кой не Simple Smile

Точно това казах - не самият кредит, а начините за използването му са проблема на Гърция - Да де, ама Германия изнася двойно колкото внася, а Гърция - обратно - нима не виждаш разликата?

В действията на световните лидери мен лично ме притеснява фактът, че има сериозен разнобой, което е знак за слабост. Иначе напълно разбирам Меркел и Шойбле.
Попеа ще го кажа ясно. Гърция не може да се сравнява с Германия, нито със САЩ. Гърция е малка туристическо - земеделска икономика, която е успявала да поддържа един добър стандарт, който да я постави на 22 място в света, преди кризата.
Това, което повтарям е, че Гърция и България не могат да се сравняват дори към днешна дата. Гърция е много по - развита от България и да Гърция има огромен потенциал, който  може да бъде развит, ако управляващите имат воля. Да не говорим, че ако си напрвят приватизацията като хората и чужденци купят държавните имоти, ще стане перфектно за Гърция. Ще си дръпне отново. И не на последно място, световните лидери отреждат много по - високо място на  Гърция, отколкото България, включително и политически. За това става въпрос, а не дали Гърция и Германия са еквиваленти. То е ясно и на дете, че не са. Давам примери, че социалните плащания и на двете се финансират от заеми. Единствената разлика е индустрията и НТП. Това е. Това спасява развитият Запад.

Естествено, че няма да се сравнява с индустриалната Германия или Франция. Сравняваме Гърция там, където мже да бъде сравнявана, а именно с България.
И не е защото европейците наливали пари там, защо у нас не "наливат"? Да не говорим, че чуждите инвестиции не са кой знае колко големи в Гърция.
[/spoiler]

Анабел, виски тези въпроси вече сме ги дискутирали и не ми се връща пак на тях - имам си и друга работа. Помолих те да се поинетерсуваш от "Пакета Делор", да видиш за 30 години в ЕС колко пари не като инвестици, а като пряко финансиране са влезли в Гърция, да видиш колко пари са налети точно в селското й стопанство, помолих те да видиш струкурата на икономиката й, дори сравнена с България - България в момента има положително търговско сладо, а Гърция - отрицателно и то много.

Но ти не си читател, а писател. И това си е твое право - информираността не е задължителна Simple Smile Така че ще поживеем, ще видим.

Ами точно, защото сме ги дискутирали сто пъти, точно затова и не повдигам въпроса. Отговарям на конкретен твой пост, в който уточнявам към кои държави приравнявам Гърция и за колко "развита" я смятам. Само преди няколко страници, лично аз написах какви суми са дадени от ЕС за Гърция и лично аз написах, че е държавата с най - много субсидии от целият ЕС за селско стопанство. Ама май и ти си писател.
Разбрах, че тезата ти, че Гърция е до добре, защото е в ЕС и защото ЕС е налял сума ти пари. Разбрах го това отдавна. Само че питам аз, коя държава самостоятелно би имала същият успех, който има сега ако беше извън ЕС? Дали Германия щеше да е това, което е, ако е вън от ЕС? А Франция? А Италия? Ако щяха да са супер добре, за какво е този съюз, който на практика е безалтернативен.
Как си обясняваш всички тези "наливания" на пари в Гърция, които си изброила и които ме съветваш да прочета? Благотворителност ли, глупост ли, що ли? За България дали ще има нещо подобно, след като е на едно ниво с Гърция, че и по - добре, даже? Ако не бяха толкова корумпирани и толкова ляво ориентирани с тези пари щяха чудеса да направят гърците, това ми е ясно. Само че докато ЕС не стане със статут на единна държава и централизирана фискално-монетрана политика резултатите все ще са такива с Гърция или без нея. Това е същинският проблем на ЕС, че не е централизиран, а не Гърция. Но чак пък да са едва ли не по - зле от нас гърците просто не е така. Това е моята теза и това е, за което аз "споря".

# 7 448
Как си обясняваш всички тези "наливания" на пари в Гърция, които си изброила и които ме съветваш да прочета? Благотворителност ли, глупост ли, що ли? За България дали ще има нещо подобно, след като е на едно ниво с Гърция, че и по - добре, даже? Ако не бяха толкова корумпирани и толкова ляво ориентирани с тези пари щяха чудеса да направят гърците, това ми е ясно. Само че докато ЕС не стане със статут на единна държава и централизирана фискално-монетрана политика резултатите все ще са такива с Гърция или без нея. Това е същинският проблем на ЕС, че не е централизиран, а не Гърция. Но чак пък да са едва ли не по - зле от нас гърците просто не е така. Това е моята теза и това е, за което аз "споря".

Наливанията са резултат от Студената война. И да, можеха да направят, ама не са. Точно защото не са с нищо по-добри нито от нас (които изгубихме студената война за разлика от тях), нито от словаците, които също изгубиха студената война, но вече са по-развити от Гърция по твоя критерий за БВП.

В България вече наливат, но разбира се, реалиите не са от Студената война и няма как да очакваме толкова наливане. Затова наливане ще има, но много по-малко. То и в Словакия наливат много по-малко (говорим пропорционално на размера), ама хората си стягат колана и си напредват, и са вече преди Гърция. И Словакия е само един пример, има достатъчно пост-ком страни в ЕС за пример на Гърция. (данните са от статията на Ройтерс, която цитира Евростат)

Затова мисля, че спориш излишно. Гърция с нищо не е повече от всяка дребна и слаба европейска икономика  - възползвала се е от някакви политически обстоятелства, изглеждала е силна и могъща (без да е такава в действителност), но тях ги няма вече и сега има нужда от много сериозно прекрояване и на икономиката си, и на манталитета си. Което просто не виждам как ще избягнат, независимо по кой начин - вътре или вън от ЕЗ.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 12:14 от Анонимен

# 7 449
  • София

Само че питам аз, коя държава самостоятелно би имала същият успех, който има сега ако беше извън ЕС? Дали Германия щеше да е това, което е, ако е вън от ЕС? А Франция? А Италия? Ако щяха да са супер добре, за какво е този съюз, който на практика е безалтернативен.

чак безалтернативен. двете западноевропейски страни които не са членки на ЕС си живеят много по-добре от тези дето са в ЕС и лошото е че в последните години разликата нарства все по-бързо в полза на Норвегия и Швейцария. Вярно спецефичнини са , и за да не си изгубят спецификата стоят извън ЕС и засега явно печелят от това. 

# 7 450

Само че питам аз, коя държава самостоятелно би имала същият успех, който има сега ако беше извън ЕС? Дали Германия щеше да е това, което е, ако е вън от ЕС? А Франция? А Италия? Ако щяха да са супер добре, за какво е този съюз, който на практика е безалтернативен.

Според мен Германия нямаше да е по-добре. За другите не мога да преценя.

Цитат
...
Наливанията са резултат от Студената война.
... 

Имаше едно изказване в нета "Истинката война започна след като свърши Студената война. "

Доста войни напоследък. Даже се оказва , че не е ясно кой срещу кого :
http://news.dir.bg/news.php?id=19595998

# 7 451

Наливанията са резултат от Студената война. И да, можеха да направят, ама не са. Точно защото не са с нищо по-добри нито от нас (които изгубихме студената война за разлика от тях), нито от словаците, които също изгубиха студената война, но вече са по-развити от Гърция по твоя критерий за БВП.

В България вече наливат, но разбира се, реалиите не са от Студената война и няма как да очакваме толкова наливане. Затова наливане ще има, но много по-малко. То и в Словакия наливат много по-малко (говорим пропорционално на размера), ама хората си стягат колана и си напредват, и са вече преди Гърция. И Словакия е само един пример, има достатъчно пост-ком страни в ЕС за пример на Гърция. (данните са от статията на Ройтерс, която цитира Евростат)

Затова мисля, че спориш излишно. Гърция с нищо не е повече от всяка дребна и слаба европейска икономика  - възползвала се е от някакви политически обстоятелства, изглеждала е силна и могъща (без да е такава в действителност), но тях ги няма вече и сега има нужда от много сериозно прекрояване и на икономиката си, и на манталитета си. Което просто не виждам как ще избягнат, независимо по кой начин - вътре или вън от ЕЗ.

Ооо не аз не споря изобщо, просто наблюдавам фактите, които не са такива каквито ги описваш, а имено че България и Гърция са на едно ниво. Не са на едно ниво, видно е с просто око. Да не говорим, че и на геополитическата карта пак ни бият.
Извинявай ама кой "налива" у нас? Инвестиции ли или студена вода? Къде ги видя тези наливания?
Гърция е някъде към средата и да, за неиндустриална държава е  добре, даже. Правиш ли въобще разлика между индустриална държава и неиндустриална?
В чий очи е изглеждала силна? В очите на тези, които са и "наливали" ли?
Словакия е средна работа, много по - зле от Чехия, примерно, но да съпоставима е с Гърция. Словакия има добри съседи, които инвестират доста, е не колкото в Чехия, но все пак. Защо Словакия можела да се лишава? Ми това е все едно да попиташ как едни могат да развиват индустрия, а други не.

Аржентина не знам колко екпортноориентирана икономика има, но фалира заради..хм...нямаше и два милиарда долара. Моля ви!

# 7 452
В тази тема се наслушах на твърдения, които за мене противоречат на здравия разум. Фалитът бил хубаво нещо. Заемите трябвало да се отписват. Парите по заемите не били истински. 27 страни били длъжни да издържат една вечно. Високият стандарт за сметка на заеми бил в реда на нещата. В Гърция не били наливани пари. Гръцката и германската икономика били аха-аха едно и също. Фактът, че едни могат да затягат коланите и не мрънкат, и си градят икономиката на здрави основи, а други не искат и а чуят, не значел, че вторите са нагли и разлигавени. Всичко това надлежно доказано с хубаво построени изречения.

# 7 453
Може да противоречат на здравия разум, но пък не противоречат на логиката.
Скрит текст:

# 7 454

чак безалтернативен. двете западноевропейски страни които не са членки на ЕС си живеят много по-добре от тези дето са в ЕС и лошото е че в последните години разликата нарства все по-бързо в полза на Норвегия и Швейцария. Вярно спецефичнини са , и за да не си изгубят спецификата стоят извън ЕС и засега явно печелят от това. 
Те може да не са формални членове на този съюз, но на практика са се задължили със спазването на същите директиви, които спазват и действителните членове на ЕС.
Това не е пълна самостоятелност, за която ти говориш, а точно обратното – пълна зависимост от ЕС.

Общи условия

Активация на акаунт