Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 240 259
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 8 025

Смятам, че това, заедно с измамата Костинброд, доведоха Станишев и Орешарски на власт, което пък ни  върна поне 5 години назад...мдам.

И няколко милиарда повече дълг.
Но вече на фона на гръцките мащаби ми се виждат дребни пари.

# 8 026
Ще допълня и една дребна подробност за избягването на паниката около КТБ и ПИБ - изтеглихме набързо 3 милиарда за по-сигурно Mr. Green

Но то това си е дребен кахър.

Това всъщност не е никакъв кахър. Въпросният заем държавата даде назаем /не безлихвен/на ФГВБ /която има собствени инструменти, за да го върне в срок/ и на ПИБ /която вероятно също ще ги върне в срок, ако не решат да бутнат и нея/.

# 8 027
Зои не е в Бургас, ами в Сандански. Самият Бургас пък е под управлението на изключително кадърен кмет, който го направи най-добрият град за живеене в България, а вероятно и не само в България. Коренно се преобрази целият град и вида му е поразяващ. Проблемът са ниските доходи, които продължават да бъдат далеч от софийските, както и във всички останали градове, не че софийските пък не са също най-ниските в Европа.

Благодаря, много добре знам къде е Зои. Това, което ти не знаеш, е че сме говорили с нея за намеренията им да се местят в по-голям град и тя е споменавала точно Бургас. Аз тогава се учудих и коментирах, че предвид постовете й, някой град в Гърция би бил по-вероятен избор.

А Бургас си е ок.

# 8 028
Аууу, недей моля те да не подхващаме Бойковите глупости! Не ги сравнявай като политици с Ципрас, нямат нищо общо, поне онзи не е мутроподобен Grinning
 Ползи като политик? Горката ни държава с такъв политик и авторитарния му стил на управление -Аз нареждам, вие изпълнявате!

Значи не познаваш изобщо положението у нас.
ББ си има всякакви кусури, но авторитарния стил НЕ е сред тях.
Смешно ми е някой като почне да говори как ББ управлявал авторитарно, още повече в момента, когато е в такава коалиция.
 Аз не съм симпатизант на Герб. Всъщност на никой вече не съм симпатизант-всички са ми противни, но някои повече от други...

# 8 029
Сигурно е така Герри, само не знам каква е тази увереност, че медиите ще знаят за него. Не знам защо толкова много вярвате на писаниците.

Само, че преди гръцката "разпродажба" ще има ново предоговаряне на условията по дълга, демек пак ще се отписва част от гръцкият дълг.
Отписване няма-това е фолклор. Също като схващането че като изядеш една кофичка кисело мляко и няма да те хване дрегера че си пил.

Има евентуално разсрочване, намаляване на лихви (евентуално), но отписване или не плащане-просто забрави!

Е, какво да забравя, като вече точно на гърците  отписаха поне два пъти дълга.

А разсрочване за 50 години си е равно точно на това, след 50 години светът няма да има нищо общо със сега, може и пари да няма. Те затова всички се натискат да взимат дългосрочни кредити.

# 8 030
  • Earth
По - принцип,  дългосрочния кредит винаги е по - скъп. Оказва се, че за половината време вече си платил цялата взема сума и някакви лихви.
А остава да плащаш още толкова години...

# 8 031
след 50 години светът няма да има нищо общо със сега, може и пари да няма.

Че няма да има нищо общо със сега, това е така, но да изчезнат парите - това трябваше да стане при комунизма. hahaha Социализмът нали беше първата фаза, когато се изграждаше материалната база на комунизма, а при втората фаза вече всички блага щели да потекат като пълноводен поток и да се реализира великият принцип "от всекиго според способностите, всекиму - според потребностите". Пари нямаше да има, а щеше да има комунистическа съвест, т.е. магазинът пълен с безплатна луканка, ама ти няма да грабиш килограми, а ще си вземеш 200г за вечеря. И професорът, ако е сам, ще потребява по-малко блага от чистачката, която има три деца примерно, той професорът ще дава всичко от себе си, понеже ще има съвест, а ще си взема само 200г салам, а тя и чистачката ще чисти колкото може по-добре, ама ще си вземе едно кило, защото семейството й е по-голямо Joy

На тези тъпотии дори и в пети клас, дето тотално ни промиваха мозъците в училище, дори и тогава не вярвах.

Така че няма как да няма пари, тъй като размяна на блага винаги трябва да има, а универсалното средсто за замяна са парите. Разплащанията в кеш ще намалеят драстично, то и сега все повече се плаща с карти и чрез електронно банкиране, така че по-голямата част от парите ще са в електронен вид, ама няма как да изчезнат просто.

# 8 032
По - принцип,  дългосрочния кредит винаги е по - скъп. Оказва се, че за половината време вече си платил цялата взема сума и някакви лихви.

абсолютно е така, ама зависи и инфлацията каква е. Защото при дадени условия може да си взел 100000 за 30 години, да върнеш 300000 за този период, ама в един момент тези 300000 са пари за едно колело, а когато си взел 100000, са били пари за жилище. Имаше в България такъв момент.

Разбира се, в ЕЗ и в ЕС това няма как да се случи. И все пак, с 1 паунд през 19 век е можело да се живее поне една седмица. Сега с 1 паунд и билет за автобуса не можеш да си купиш. Също навремето май че с 5 цента е можело да се нахраниш в САЩ. А пък Алеко нали казва - всички знаят, че съм щастливец, но това, което никой не знае е, че нямах 20 стотинки да си купя цигари. Значи са били 20 стинки, а една ока вино е била 2 лв. Наистина не знам точно колко е 1 ока, ама май че е няколко литра.

# 8 033
след 50 години светът няма да има нищо общо със сега, може и пари да няма.

Че няма да има нищо общо със сега, това е така, но да изчезнат парите - това трябваше да стане при комунизма. hahaha Социализмът нали беше първата фаза, когато се изграждаше материалната база на комунизма, а при втората фаза вече всички блага щели да потекат като пълноводен поток и да се реализира великият принцип "от всекиго според способностите, всекиму - според потребностите". Пари нямаше да има, а щеше да има комунистическа съвест, т.е. магазинът пълен с безплатна луканка, ама ти няма да грабиш килограми, а ще си вземеш 200г за вечеря. И професорът, ако е сам, ще потребява по-малко блага от чистачката, която има три деца примерно, той професорът ще дава всичко от себе си, понеже ще има съвест, а ще си взема само 200г салам, а тя и чистачката ще чисти колкото може по-добре, ама ще си вземе едно кило, защото семейството й е по-голямо Joy

На тези тъпотии дори и в пети клас, дето тотално ни промиваха мозъците в училище, дори и тогава не вярвах.

Така че няма как да няма пари, тъй като размяна на блага винаги трябва да има, а универсалното средсто за замяна са парите. Разплащанията в кеш ще намалеят драстично, то и сега все повече се плаща с карти и чрез електронно банкиране, така че по-голямата част от парите ще са в електронен вид, ама няма как да изчезнат просто.

Недей, недей моля те след 50 години изобщо да си представяш света, особено пречупен през сегашната ситуация.
Комунизмът е възможно състояние само за изключително напреднала цивилизация. Цивилизация, която си е навила на масрафа и яденето е безплатно. При икономика с възобновяеми блага (ресурси), човешки труд изцяло заменен от машини, парите наистина може и да изчезнат. Не виждам никакъв проблем в това.

Как пък при всичките си анализи веднъж пък не взехте научните открития. Не политиците, нито икономистите управляват света, светът се управлява от технологичното развитие. И колкото и да е странно единствените пророци се оказаха научните фантасти, нито политическите или икономически анализатори някога са предрекли нещо, нито изобщо са способни на дългосрочни прогнози.

Разбира се, че колкото един кредит е по - дълъг във времето, лихвата е по - висока, само че така е разсрочена, че едва ли не изглежда приемлива, даже ниска. Измама е това разбира се, но все пак времевият фактор е от изключително значение, особено период от 50 години. Тогава както казах, я камилата, я камиларя.

# 8 034

абсолютно е така, ама зависи и инфлацията каква е. Защото при дадени условия може да си взел 100000 за 30 години, да върнеш 300000 за този период, ама в един момент тези 300000 са пари за едно колело, а когато си взел 100000, са били пари за жилище. Имаше в България такъв момент.

Разбира се, в ЕЗ и в ЕС това няма как да се случи.

Точно така. Дано никога не се случи това в ЕС, а не че няма как да се случи. Laughing

# 8 035
Пак го захванахте това разсрочване... Още не са подписали, вие вече тигана сложихте.... Grinning

Аз пък мисля, че ако  Ципрас успее да проведе реформите, които му искат, като те дори още не са гласувани всички от парламента (той  извади пенсиите и фермерите), ама на практика и да мине мониторинг за това, за мен това ще е най-голямото икономическо чудо на света. В който случай напълно ще е заслужил преструктуриране на дълга - едно че ще е награда за чутовния подвиг и друго, че в такъв случай Гърция  наистина има шанс да изплува и това ще й помогне. Лагард също това каза: ще се говори за дълга само след практически действия, Меркел - и тя. В доклада на МВФ голямо място заема точно липсата на реформи, не дълга. Така че оставете дълга на мира и гледайте Ципрас какво ще гласува и какво ще приложи - дългът  е вторично на това.

# 8 036

Комунизмът е възможно състояние само за изключително напреднала цивилизация.

Откога чакам тази фраза от тебе, ако знаеш! Защото въпреки квалификациите за "гадните комуняги" мисленето ти е точно в такава посока. Не, Ана-Бел! Комунизмът не е възможно състояние при никоя напреднала човешка цивилизация, нито парите ще изчезнат, защото винаги ще съществуват ценности, които ще трябва да се остойностяват по един или друг начин. И този начин са парите - в някаква форма. А ти си вярвай в светлото комунистическо бъдеще, не си единствена.

Днес на вратата ми цъфнаха изненадващо едно момиче, дъщеря на наш приятел (но не особено близък) с гаджето си, което виждам за първи път. Докато им оправях леглата, децата отворили хладилника и омели каквото намерили там, без да си направят труда да попитат поне от учтивост. Бас държа, че за тебе това е съвсем нормално поведение, нали? Аз обаче моите деца съм ги възпитала по друг начин.

Що се отнася до гръцкия дълг, той и сега е разсрочен за 30 години, като последен ще се плаща към ЕЗ, демек, най-обезценен. Ама какво да се прави, брашняният чувал винаги може да се изтръска още малко.

# 8 037
Сапфир, остави я Анабел, тя явно много се е начела на научна фантастика, и май най-вече популярното на Братя Стругацки - те са големи автори, ама като всеки в онзи период, е трябвало да заобикалят цензура  Laughing Laughing

Анабел, от тях ти препоръчвам Обреченият град Wink

Комунизмът не е естествено състояние на хората и затова няма как да съществува, поне не дълго време Simple Smile Опити е имало много преди последния, дори христовата вяра е вариация на същата тема с двете ризи. Ама и тя се е превърнала в разкоша на Ватиканския дворец и любовниците на папите.

Но вярата не е забранена Simple Smile, а и в някои случаи "тя е бронирана здраво в гърдите" Wink и няма изгонване. Няма лошо, нека си чакат хората, стига да го правят кротко и да не опитват със сила да ускорят идването на тази мечта. Като Ципрас. Щото процесът на ускоряването е много болезнен за всички, а резултат няма да има колкото и да им се иска на вярващите.

Лека нощ.

# 8 038

А разсрочване за 50 години си е равно точно на това, след 50 години светът няма да има нищо общо със сега, може и пари да няма. Те затова всички се натискат да взимат дългосрочни кредити.
И като отписаха на два пъти Гърция цъфна и върза?
А след 50 години както са я подкарали наистина нищо няма да е същото.
Може и Гърция да я няма...

# 8 039
Да, Герриможем да я придърпаме териториално, че да я довършим съвсем Laughing.
Което и правителство от опозицията да беше дошло на власт зимата в Гърция щеше да се стигне до изтегляне на капитали от банките. Само с обичайните европейско приклекнали от предишните, не.
Толкова ли не ви идва на ум, че самата ситуация с преговорите доведе до това, а не лично заради лицето Х или У, който не го разбира за мен мисли повърхностно.
 ББ, не ми се коментира тук, не е предмет на разгово, а сравненията са неуместни.
 Държавен заем не е потребителски такъв да ми разтягате локуми колко се оскъпявал във времете, напротив! Защо оставам на вас.
 Мецане аз съм бургазлийка до мозъка на костите, временно пребиваваща на село, още много малко. Знам колко се преобрази града, благодарение на най-успешния кмет в държавата. Общината си кандидатства и си печели проекти, плюса и с Герб, е че просто не и пречи, както беше по времето на Орешарски. Много градове в Бг са с Гербови кметове, ама нямаха напредъка на Бургас.
 Комунизмът не може да се случи в развито общество. Има някакви социалистически идеи, но според мен в днешно време политическите убеждения  отстъпват на икономическите интереси.
 Учудващо съм съгласна с Попея, ако управлението на Гърция покаже някакъв напредък ще има " награда" по темата с дълга, така поне ще могат и да се аргументират пред европейския данъкоплатец, на които тежат тези кредити заради решенията на ЕС.

Общи условия

Активация на акаунт