Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 240 238
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 8 205
Ангел не е гръцко, защото гърците не са измислили ангелите. Христо също, защото и християнството не са измислили те. Николай не е гръцки светец, както и много други от светците.
Така че-да имат да вземат...
Георги победоносец не съм убедена че и той е грък. Петър знаем че не е бил грък също.

Та така...

Абе приказват, без изобщо да мислят, хеле пък да четат и да се образоват - естествено, че не са гърци, Петър е евреин,  един от апостолите на Христос (който също е евреин), Йоан Кръстител е евреин, Павел пък е римлянин, Георги е също римски войник. Изобщо голяма част от имената са от религията и са светци от преди схизмата, общи и в католицизма, и православието, и съответно има имена-аналози на техните във всички християнски държави.  

Сега остава да се върнем и на споровете за Екзархията или още по-рано - на диспута на Константин-Кирил Философ с Рисмкия папа за правото на славяните да имат религиозни книги и служби на старославянски (който всъщност е старобългарски Wink) И после кажете, че историята не се повтаряла....

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 17:51 от Анонимен

# 8 206
Абе приказват, без изобщо да мислят, хеле пък да четат и да се образоват...

Абе, пак зависи какво четеш.  И дали правиш разлика между грък по произход и гръцки език. Аз, например, чета тук.
http://www.behindthename.com/name/peter
http://www.behindthename.com/name/nicholas
http://www.behindthename.com/name/angel
и т.н.

... филството го приемам само в религиозен смисъл или в чисто политически.
Ами, ето оттам идва разликата. Аз го приемам в по-широк смисъл и нямам проблем.

# 8 207
Абе приказват, без изобщо да мислят, хеле пък да четат и да се образоват...

Абе, пак зависи какво четеш.  И дали правиш разлика между грък по произход и гръцки език. Аз, например, чета тук.
http://www.behindthename.com/name/peter
http://www.behindthename.com/name/nicholas
http://www.behindthename.com/name/angel

и т.н.

Ами аз пак казвам - Петер е име в целия християнски свят - защото е име на Апостол. И в Германия, и в Англия, и в Испания, и в Латинска Америка - не само в България. В целия християнски свят. И традиционно децата са кръщавани на светци, за да ги закрилят - в Испания даже на няколко. Хубаво е да се чете повечко,  имената са интересна област Simple Smile

Аз лично за типично гръцки имена броя тези, които не са собствени имена на светци - като Ставрос (кръстьо), или Ефтихия (щастие), или Фотий - Футула (божествен огън), Зои (живот), и т.н.  А също и голяма част от гърците си кръщават децата на антични герои или философи - което е много хубаво, според мен - Аристотелес, Ахилес, Орестес, Антиной, Калипсо.

Така както у нас освен Петър и Павел има и Ивайло, Асен, Крум, Борис и т.н.

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 18:12 от Анонимен

# 8 208
  • София
Явно за теб фактът, че сме приели християнството от Византия, автоматично означава, че имената ни са гръцки. Пък повечето от хората с тези имена изобщо не са гърци

Моето име е римско езическо, обаче въобще не съм римлянка.  Simple Smile
Защо намесваш етнически произход с произход на името, не я ясно.

Ангел не е гръцко, защото гърците не са измислили ангелите. Христо също, защото и християнството не са измислили те.  Петър знаем, че не е бил грък, както и много други от християнските светци.
 По-скоро трябваше да кажеш, че името Николай и Петър не са гръцки
Та така...

Не съм спец по стария завет-пророкът Илия грък ли е бил?

Гърците може да не са измислили ангелите, но са измислили думата "ангел" за означение на тези същества. Затова думата "ангел" е гръцка. А това, че Петър не бил грък, какво зюначение има? Името му е гръцко и значи "камък". Павел, мисля, че е еврейско.

п. п. Гери, ние досега, само за имена си говорим, не за племенни принадлежности.

# 8 209
  • София
Аз не мисля като теб, следователно, по твоята логика аз съм "гърците"?
Или съм бяла лястовичка, а Нана? Така ли е?
Не, аз не искам да целувам ръка на ЕС /преди на СИВ и Османската империя/ за всяка милостиня, която ми отпускат/са отпускали. Ако ще има взаимопомощ да бъде такава, не да ми налагат решения, които носят облаги да шепа хора, а останалите да мрат. Към момента, това е ситуазията у нас.
Искат от Гърция, реформи и подчинение като при нас. Ама гърците не искат да са като нас. Дали имат избор или не, времето ще покаже, но че били прости, глупави, мързеливи ... и затова нямат избор, не бих била толкова толкова сигурна.

Stop Момент!
Взаимопомощ не означава на заем. Двете неща са съвсем различни и нямат нищо общо. Ние получаваме финансиране чрез еврофондове, които ни се отпускат безвъзмездно и не е нужно да целуваш ръка за тях. НО, ако парите от еврофондовете не ни стигат, тогава взимаме заеми, които трябва да връщаме. Така стоят нещата във всяка държава и Гърция не прави изключение. Никой не я е карал НА СИЛА да взима пари на заем - ако е можела да мине без заеми, ми да е минала. Ама ако си взел пари на заем, трябва да ги връщаш, а ако не можеш да ги връщаш и искаш още заем, с който да си покриеш стария и да живееш на всичкото отгоре ЩЕ ЦЕЛУВАШ РЪКА И ОЩЕ КАК! bowuu

Пример: ето, Популе е живяла в САЩ, видяла е разни неща, сега живее в БГ и смята, че е научила нещо от опита си навън и то е, че човек трябва сам да си направи държавата добра, никой няма да му я направи. Което аз споделям. Не е задължително да си живял навън, за да го знаеш, но явно много помага Wink. Пък който не мисли така, е добре да поживее навън, да види, че там тревата не е по-зелена в повечето случаи, а когато е по-зелена, хората са си я направили такава и то за себе си, а не за навлеците отвън като нас.

Така е, хората сами трябва да си направят държавата добра.

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 18:25 от Popule

# 8 210
Гърците може да не са измислили ангелите, но са измислили думата "ангел".

Това имам и аз предвид под име с гръцки произход. Защо е получило разпространение това име е друга тема, която мисля, че не се обсъждаше.

Никой не я е карал НА СИЛА да взима пари на заем - ако е можела да мине без заеми, ми да е минала.

В това не съм съвсем сигурна. Чета, че ЕЗ не била подготвена за такъв сценарии през 2010 година, та може би не точно насила, но със силно поощрение.

# 8 211
Ами аз нали с това започнах - става въпрос за християнски имена, имена от религията. А историята на християнството е интересна, но сега и нея ли да разнищваме тука. И съвсем не се ограничава с Гърция. А в българския освен религиозните имена, разпространени заради вярата, че светците закрилят децата (която е обща за християнството), има и много други имена- има и от слваянски корен като Владислав, Станимир, Владимир, Десислава, или на цветя и дървета - Явор, Цветан, Ясен, Ралица, Теменуга, Невена и т.н. Има и на владетели - Крум, Ивайло, Симеон, Борис.

Твоето име всъщност е гръцко, не е римско, да де - езическо е, преди християнството - идва от Андрос, мъж, и с него са нарекли Парис, и означава "поразяващ мъжете" - поне според гръка Кун Simple Smile, в други варианти "защитник на мъжете"  -  ако говориш за псевдонима ти.

Ако е за истинското ти име, не знам Simple Smile но пък предвид тенденцията в България да се кръщават момичетата Виктория и Анабел, може да е всякакво.

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 18:24 от Анонимен

# 8 212
  • София

Това имам и аз предвид под име с гръцки произход. Защо е получило разпространение това име е друга тема, която мисля, че не се обсъждаше.

Защо е получило разпространение името, няма никакво значение. Важното е, че е гръцко. Всички, изброени от мен имена (а има много още), са гръцки.

Твоето име всъщност е гръцко, не е римско, да де - езическо е, преди християнството - идва от Андрос, мъж, и с него са нарекли Парис, и означава "поразяващ мъжете" - поне според гръка Кун Simple Smile, в други варианти "защитник на мъжете"  -  ако говориш за псевдонима ти.

Ако е за истинското ти име, не знам Simple Smile но пък предвид тенденцията в България да се кръщават момичетата Виктория и Анабел, може да е всякакво.

Не говоря за ника ми, а за истинското ми име, което е латинско езическо.
Дали са ми го доста отдавна, без да са запознати със съвременните тенденции.

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 18:28 от Alexandria*

# 8 213

Защо е получило разпространение името, няма никакво значение. Важното е, че е гръцко. Всички, изброени от мен имена (а има много още), са гръцки.

Ами то по тази логика и най-разпространените гръцки имена са чужди за тях, негръцки - Андонис, Павлос, Христос, Янис, Йоргос - какъв срам за тази горда нация, не мислиш ли Wink  Joy  Те дори не са долните българи, пък най-разпространениет гръцки имена са Янис и Йоргос - и двете негръцки. Срам, срам...

Може ли да си толкова елементарна в гръкоманията си ....  newsm78

А всъщност - може. Това е исторически доказано. Затова аз лично спирам да се занимавам с гръкомани от 21 век, защото е глупаво.

Интересн линк постна Анета -до 18 август Парламента трябва да програсува още един пакет мерки, за да тръгне бейл-аута. Сред тях пенсиите, фермерите, субсидиите за течно гориво и още един куп щекотливи точки.

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 18:37 от Анонимен

# 8 214
Ами то по тази логика и най-разпространените гръцки имена са чужди за тях, негръцки - Андонис, Павлос, Христос, Янис, Йоргос - какъв срам за тази горда нация, не мислиш ли Wink  Joy  Те дори не са долните българи, пък най-разпространениет гръцки имена са Янис и Йоргос - и двете негръцки. Срам, срам...

За Йоргос не съм сигурна, но вече съвсем елементарно извъртя темата. И каква гръкомания има в това да констатираш произхода на едно име?

# 8 215
Ами то по тази логика и най-разпространените гръцки имена са чужди за тях, негръцки - Андонис, Павлос, Христос, Янис, Йоргос - какъв срам за тази горда нация, не мислиш ли Wink  Joy  Те дори не са долните българи, пък най-разпространениет гръцки имена са Янис и Йоргос - и двете негръцки. Срам, срам...

За Йоргос не съм сигурна, но вече съвсем елементарно извъртя темата. И каква гръкомания има в това да констатираш произхода на едно име?

Голяма част от старите светци им е мътна биографията, те даже са в някакв степен легендарни - както и Христос донякъде.

Ами защото аз започнах с това, че са влезли от религията и така са се наложили, а не защото са гръцки - което изначално е внушението на Александрия - че са гръцко влияние у нас. Пък те са християнски и не само у нас - и имат съвсем друга история и внушение - не поради  гръцко влияние, а заради защита от страна на  светеца. И самите гърци затова ползват чужди имена като Янис и Христос - надявам се няма да коментираме и религиозността. Но не мога да отрека и вече го казах, че гърците са големи патриоти и си защитават етноса и културата - за което аз много ги уважавам. Аз лично име Виктор на грък не съм чула, нито Кристиан, нито Мартин - като гледам списъка у нас с имената.

Де да бяхме като тях. - ама не сме, пълни сме с Александрии и Мами Нани, за мое съжаление. Какво да правиш, историческа съдба - още от Паисий, та до днес.

Така или ианче, на теб ти е ясно. Wink Само не ми е ясно защо Чърчил не даде на гърците това, което искат - Руския ботуш, ами го даде на нас, "Прусия на Балканите"   Joy  

Чърчил е виновен за всичко  Joy

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 18:50 от Анонимен

# 8 216
  • София
Хора, успокойте се! След като гледах филмът "Моята голяма луда гръцка сватба" разбрах, че всяка дума на този свят има гръцки корен... Joy Joy Между другото, филмът се радва на един от най-високите рейтинги на филм за всички времена. Явно хората са го харесали и също са разбрали, че думите, с които комуникират, имат гръцки корен и гърците са цвета на света. Laughing Peace

Последна редакция: пн, 03 авг 2015, 19:49 от Popule

# 8 217
  • Bristol
Ама вие не знаете ли, че думата кимоно е с гръцки произход  Mr. Green

# 8 218
Изчеох ви с досада отклоненията за имената. Не знам дали се усетихте как тръгнахте от моя ник, приписахте и на детето ми странно име и от там пак отече темата!
 Колкото и да си пишете против гърците имат много положителни качества, които можем да " крадем".
Големи националисти, държат се много и се подкрепят, спазват традициите и уважават културата си, за имената също, Памела- Меган- Сюзън, няма да се срещне. И да много думи идват от гръцкия, хванете и това да оспорите ooooh! може да не са цвета на света, но са една от най-старата култура и навсякъде се изучава древногръцка история. Дори и при нас, колкото и явно не ви се иска.
 Това, което мен най-много ме е впечатлило, че там комплексите, така масови както са при нас, липсват. Имам си обяснение, не са били подтискани, поне последните две поколения. Крали, яли, пили, но докато аз съм била с 2 лв. На училище и съм се подтискала от това, там средната класа е била силна, масово са били на ниво, на което могат да си позволят нормален живот, а не родитлите да се чудят как да платят тока и да ти откажат нови мараонки например.

Йоргос име няма, това е наш превод, името е Георгиос и Андонис е Антонис.

# 8 219
  • Earth
Къде по дяволите е това навсякъде, където  се изучава древногръцка история? ????????

Общи условия

Активация на акаунт