Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 240 233
  • 8 660
  •   3
Отговори
# 8 370
П.П. Не съм убедена, че хубавото време е свършило - въобще за кого е свършило то, и по какъв начин ?

Това, разбира се, е много дългосрочна прогноза с много "ако", но не е съвсем розова откъм перспективи и мерки.  http://www.oecd-ilibrary.org/economics/policy-challenges-for-the … s_5jz18gs5fckf-en

# 8 371
For example, global growth is likely to slow and become increasingly dependent on knowledge and technology, while the economic costs of environmental damages will mount. The rising economic importance of knowledge will tend to raise returns to skills, likely leading to further increases in earning inequalities within countries.

Това е дори в момента положението. Няма ли технологии и наука, няма разтеж. Зависим изцяло от машините, технологиите, въобще изобретенията на ума, няма ли ги тях, повтаряме като мантра "остерити", "остерити", "остерити" и всимаме нови заеми.

# 8 372
For example, global growth is likely to slow and become increasingly dependent on knowledge and technology, while the economic costs of environmental damages will mount. The rising economic importance of knowledge will tend to raise returns to skills, likely leading to further increases in earning inequalities within countries.

Това е дори в момента положението. Няма ли технологии и наука, няма разтеж. Зависим изцяло от машините, технологиите, въобще изобретенията на ума, няма ли ги тях, повтаряме като мантра "остерити", "остерити", "остерити" и всимаме нови заеми.
Ама не е това. Проблема е в администрацията и корупцията. Даже и да няма машини, а да се работи на ръка, когато работещите хранят администрация, която нищо не администрира а само краде и расте то пак ще се стигне до "остерити, остерити"-направо до глад ще се стигне.... Mr. Green

Технологиите напротив-те доведоха до това, че освободиха хората от неприятния и тежък ръчен труд и направиха така, че работа, преди вършена от 100 души, сега се върши от 1 човек...Тоест технологиите освободиха свободна работна ръка, която няма с какво да се занимава освен да ходи на мач и да пие бира, купена с помощи. И в армията не я вземат, защото и войните вече са технологични....Затова свободните хора ги наеха "на бюро" със синекурни длъжности ,докато така се разрастнаха нищоправците, че вече и технологията не може да им смогне с производството на блага, които те харчат. Та не знам. Явно още технология трябва , за да се насмогне на хрантутенето или просто хрантутниците трябва да намалеят...не знам.
Това тепърва ще се решава... Mr. Green

# 8 373
  • Earth

П.П. Не съм убедена, че хубавото време е свършило - въобще за кого е свършило то, и по какъв начин ?

За тези, които "лежат" на държавата. Ако няма напредък в науката и технологиите ще се усети на практика много бързо. Не може да се живее непрекъснато на заем. Рано или късно всичко лъсва и то по много грозен начин. Гърция е много добър пример и колкото и да си въобразяваме, че Западът е велик, за съжаление не е и никой не е застрахован от това положение, в което е Гърция в момента. Трудно е да се повярва, но това са фактите, за съжаление.

За Гърция знаем. Но всичко друго са общи приказки. ( А  повечето държавни бюджети на т.нар Запад  залагат на растеж, макар и минимален. )

# 8 374

Ама не е това. Проблема е в администрацията и корупцията. Даже и да няма машини, а да се работи на ръка, когато работещите хранят администрация, която нищо не администрира а само краде и расте то пак ще се стигне до "остерити, остерити"-направо до глад ще се стигне.... Mr. Green

Технологиите напротив-те доведоха до това, че освободиха хората от неприятния и тежък ръчен труд и направиха така, че работа, преди вършена от 100 души, сега се върши от 1 човек...Тоест технологиите освободиха свободна работна ръка, която няма с какво да се занимава освен да ходи на мач и да пие бира, купена с помощи. И в армията не я вземат, защото и войните вече са технологични....Затова свободните хора ги наеха "на бюро" със синекурни длъжности ,докато така се разрастнаха нищоправците, че вече и технологията не може да им смогне с производството на блага, които те харчат. Та не знам. Явно още технология трябва , за да се насмогне на хрантутенето или просто хрантутниците трябва да намалеят...не знам.
Това тепърва ще се решава... Mr. Green

Не, не са виновени технологиите за безработицата. Тя стига най - много 12% и то при криза. Иначе е в допустимите, здравословни 2-3%. Веднага се отварят нови работни места, които обикновено са в сферата на интелектуалният труд. Работата е там, че ресурсите се изчерпват, защото са невъзобновяеми, а не е проблемът в администрацията. Проблемът е, че ако няма нови технологии, които да работят в посока възобновяеми енергийини източници, всичко отива по дяволите. Това е проблемът, а не администрацията. Ако на държавата и е по - евтино да има безработни, отколкото хрантутници - администратори, хич няма да наема служители. Ще си издържа безработните като по - евтин вариант, но явно не е така.

Цитат
За Гърция знаем. Но всичко друго са общи приказки. ( А  повечето държавни бюджети на т.нар Запад  залагат на растеж, макар и минимален. )

Лошото е да не узнаем и за други, не само за Гърция. Тогава е страшното. Гърция не е най - голямото световно зло. Малка регионална икономика, когато обаче големите световни икономики си направят сметките криво, тогава узнаваме реално всички, не само от пресата, какъвто е случаят на Гърция. То хубаво залага т.нар. Запад на разтеж, ама само със залагане не става. Ясно е, че не само няма разтеж, а има дефицит. То трилиони заеми не се правят от разтеж.

# 8 375
...
Балканската война нали е с тази цел връщане на Македония и Тракия. Мечтаното национално обединение така и не се осъществява в крайна сметка, но пък и Русия,и Запада не са го искали.

Е, има един период там 1942-44, в който мечтата е била осъществена, поне в голяма степен Wink Нищо, че Западът и Русия не са го искали. После знаем: "Горко на победените" Но поне някой е пробвал - естествено, той си е гледал интереса, ама то винаги е така.

Ами нали и аз това казах напред. Остров Тасос, където вероятно повечето от вас са ходили на море, е бил в България, Солун също - Германия ни го дава това, разбира се. И разбира се, че и връщането на Южна Добруджа е заслуга на Германия. Каквото и да е правил Стамболов, без Германия щяхме да си върнем Южна Добруджа друг път.

П.С. Чела съм, че Сталин е избил повече руснаци, отколкото Хитлер. Трудно се намират достоверни данни за тези неща, но предвид мащабите на геноцида на Сталин над руския народ, не бих се учудила и да е вярно.

Разбира се, че е вярно. Сталин въобще е избил в пъти повече хора от Хитлер, не само руснаци. Например в книгата на Ж. Желев "Фашизмът" има данни за това.

Последна редакция: чт, 06 авг 2015, 10:46 от Tatti

# 8 376
А иначе, говорител на германското правителство е казал, че не е необходима нова "подстрижка" на гръцкият дълг  .Германия също така вярва, че МВФ трябва да участва в третата спасителна програма.
http://www.tovima.gr/en/article/?aid=727794
Това с МВФ е един от най-противоречивите въпроси. http://www.marketwatch.com/story/varoufakis-vindicated-while-lag … -loser-2015-08-03

# 8 377
А иначе, говорител на германското правителство е казал, че не е необходима нова "подстрижка" на гръцкият дълг  .Германия също така вярва, че МВФ трябва да участва в третата спасителна програма.
http://www.tovima.gr/en/article/?aid=727794
Това с МВФ е един от най-противоречивите въпроси. http://www.marketwatch.com/story/varoufakis-vindicated-while-lag … -loser-2015-08-03

Да де, ама сега пък нек'в швед, алтернативен председател казал, че "има силна подкрепа за участието на МВФ", ама щяло да отнеме време.

Thomas Ostros, who is an alternate - or replacement - director on the fund's 24-member board, said there was "strong (IMF) support for being part of a new loan program, but it will take time," according to an interview in Thursday's edition of Swedish daily Dagens Nyheter.

И по въпроса коя точно е причината малко се спекулира (не малко, ами много) - реформите, дълга или и двете Wink:

A day earlier the Financial Times, citing a summary of an IMF board meeting, said the Fund could not officially join the talks until after Greece agreed comprehensive reforms.

Ден по-рано ФТ цитира резюме от среща на борда, което казва, че Фондът няма да може да участва официално в разговорите за трети пакет, докато Гърция не договори изчерпателни реформи (въпросът с дълга се пропуска многоозначително Wink)

Ostros, a former government minister, said there was a risk a new package would simply delay the day of reckoning unless Greece adopted painful reforms.

Острос каза, че има риск новият пакет само да отложи нещата, ако Гърция не направи  болезннеи реформи, и че това не може да им бъде наложено отвън, те сами трябва да припознаят проблема, а правителствоот не го е припознало все още (вероятно визирайки изаявленията на Ципрас, че не вярва в реформите, ама са го принудили

"It can not be something that is forced on them. Greece must own the problem. The Greek government is not there yet," he said.

"...They have an inefficient public sector, corruption is a relatively big problem and the pension system is more expensive than other countries."

http://www.reuters.com/article/2015/08/06/us-eurozone-greece-imf … KCN0QB0TH20150806

Май МВФ ги притеснява точно недоверието във възможността на Ципрас да направи реформите - И май са склонни да чакат до есента да видят какви ще ги свършат гърците до тогава - поне така излиза от казаното - ама то с тая Гърция вече всяка новина е предпоследна  Grinning

Последна редакция: чт, 06 авг 2015, 17:31 от Анонимен

# 8 378
Ха-ха - това е култово  Grinning

Rarely has a prime minister overseen so much financial destruction in so little time while tightening his grip on power

http://www.ekathimerini.com/200311/article/ekathimerini/news/in- … ntle-of-stability

Много им е остър езикът на Катимерини понякога. Не че не съм съгласна, де.

И още:

“No matter how popular Tsipras is, there is no way he will not take a big hit by the fact that Greece will continue to be in crisis through 2016,” said Hatzis. “The line between being popular and finding yourself becoming the sitting duck is very thin.”

"Независмо колко популярен е Ципрас, няма начин да не бъде ударен сериозно от факта, че Гърция ще  продължи да бъде в криза и през 2016.", каза Хацис. "Линията между това да си популярен и да станеш лесна мишена е много тънка" 

Последна редакция: чт, 06 авг 2015, 17:56 от Анонимен

# 8 379
Обаче, Попеа, кефи ме как превеждаш от английски. То бездруго повечето от нас го разбират, но едно е да предадеш смисъла, а друго е да преведеш майсторски, като уловиш и всички нюанси и то така, че изобщо да не си личи, че българската фраза е преведена. Ти го можеш на най-високо ниво, евалла. Хем у некакъв си форум, а хората кинти с това правят. Ако знаеш и още един език "на патерица", може би гръцки знаеш достатъчно, не знам, може да се пробваш за преводач в Брюксел - имам такива познати, които станаха там, хич не е лошо и като работно време и като заплащане. Искат един език перфектен - английския го имаш - и още един, може и на по-слабо ниво.

# 8 380
Изобщо темата е на доста високо ниво, някак несъответстващо на клюкарника Grinning
Аз ви следя, но не успявам да се разпиша. Не зная как успявате с анализите и коментарите, при мен времето все не достига. Само да кажа: Гери, все ми е тая какви са били намеренията на Русия за губерния, провинция или както искаш го наречи, от османско робство ни освободиха не Австро-Унгария, не Британската империя, а Русия! Точка. Още малко и робството присъствие ще наречеш!

# 8 381
Мери Джейн, сложно е много, прави се между другото, то затова и се получават недомислици понякога. Но аз специално си имам watchdog и трябва да се старая  Joy - че иначе се почват едни обяснения, едни сравнения, едни търсения, едни цитати, изобщо, отива ми сума ти време и често за дреболии.

Ми не знам, аз не пиша в много теми, нямам време, но където съм писала, има доста умни и сериозни коментари. И тука е така, повечето мнения са разумни и компетентни (да не изброявам, само hellymod напоследък се изгуби, иначе сме сравнително редовни Simple Smile), и се получава добра дискусия, е, с някои залитания, ама няма как Simple Smile А, старая се да не влизам в политически полемики, че ми отиде целият ден  Grinning

Мецане, благодаря, оценявам го Peace, но тука има и други добри преводачи, така че всички правим, каквото можем, за да стане добра дискусия. Пък и всеки може да сбърка, особено когато го прави между другото и няма време за обмисляне и корекции. Иначе се занимавам със съвсем други неща, езиците са ми по-скоро хоби,  естествено,  ползвам английски, то без него накъде, но не искам да се занимавам с това професионално.

Последна редакция: чт, 06 авг 2015, 23:07 от Анонимен

# 8 382
Изобщо темата е на доста високо ниво, някак несъответстващо на клюкарника Grinning
Аз ви следя, но не успявам да се разпиша. Не зная как успявате с анализите и коментарите, при мен времето все не достига. Само да кажа: Гери, все ми е тая какви са били намеренията на Русия за губерния, провинция или както искаш го наречи, от османско робство ни освободиха не Австро-Унгария, не Британската империя, а Русия! Точка. Още малко и робството присъствие ще наречеш!
Странно е на едно ново поробване да му се казва освобождение.
Мирише на корист и корупция..а най паче на цинизъм..

Ние, българите не сме "освободени", а сме се борили за свободата си и сме си я платили стократно.
И както е имало хора да се противопоставят на Турция, така е имало и хора да се противопоставят на Русия. Ако се наложи и срещу Германия ще се намери кой да се противопостави

Последна редакция: пт, 07 авг 2015, 01:04 от Герри

# 8 383
 Ако се наложи и срещу Германия ще се намери кой да се противопостави

Забрави! Точно срещу Германия едва ли. Нека не забравяме, че в най - отвратителната война, която е създавана някога, сме били съюзник, на същите тези, които я направиха. Срещу Русия може да се тръгне, но германофилите са с толкова промит мозък, че определено си съперничат с русофилите и никога няма да тръгнат срещу нея. С две думи няма да има кой да се опълчи на Германия, напротив ще разправя колко е изгодно, колко е полезно да сме немски подлоги. А най - силният аргумент на германофилите е "по добре подлога на немеца, отколкото на руснака".

# 8 384

Забрави! Точно срещу Германия едва ли. Нека не забравяме, че в най - отвратителната война, която е създавана някога, сме били съюзник, на същите тези, които я направиха. Срещу Русия може да се тръгне, но германофилите са с толкова промит мозък, че определено си съперничат с русофилите и никога няма да тръгнат срещу нея. С две думи няма да има кой да се опълчи на Германия, напротив ще разправя колко е изгодно, колко е полезно да сме немски подлоги. А най - силният аргумент на германофилите е "по добре подлога на немеца, отколкото на руснака".
Нещо късния час ли, жегата ли... newsm78
Де го чукаш, де се пука.... Mr. Green
Що за излияния бяха това?

Не мога да разбера кривите партизански пътечки, по които се движи мисълта ви...и не си го обяснявам по друг начин освен че времената, които идат, носят промяна, от която много хора (особено хора с червени залитания) ги е страх...

А ти какво искаш да ми кажеш с думите "по-добре подлога на немеца, отколкото на руснака".... newsm78 Ти българите за подлога на руснака ли ги имаш?   Или си мислиш, че българите се изживяват за подлоги? Обясни ми моля...че не разбирам наистина..
Ако допуснем  тълуването ВИ, че се смятате за нечии подлоги за вярно, то наистина е по добре за хора, които така и така ще бъдат подлоги, то да бъдат такива  на по-развит народ... Mr. Green-барем прихванат нещичко..

Аз лично се дистанцирам от това твое допускане и смятам, че то е рожба на необмислени разсъждения.

Последна редакция: пт, 07 авг 2015, 01:29 от Герри

Общи условия

Активация на акаунт