Къде могат да кандидатстват децата ни след 4. клас?

• 18 780
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
с обща оценка от матура - първа част /задължителна/ и втора част /за желаещите ЕГ/
изпити по бел и мат отделно вече няма

# 31
От кога няма изпити за кандидатстване след 7 клас? Thinking

# 32
не мога да кажа точно, не знам
миналата година имах седмокласничка, не беше за първа година да се кандидатсва с матурите

някои училища имат и свои приемни изпити, но те не са много /нпмг например/

# 33
Разбирам, аз преди две години коментирах изпитите с момиче, кандидатстващо, затова се учудих.
Аз коментирам само и единствено ЕГ, които за мен лично са Немска, Английска, Френска, Испанска. Всичко останало, което е Втора Не знам си каква, Пета и десета с техни вътрешни някакви правила-не коментирам. Thinking
Ще трябва да се чете май в темата на седмокласниците, че предстои. Grinning

# 34
  • Пловдив
От кога няма изпити за кандидатстване след 7 клас? Thinking

има де, т.нар НВО в 7 клас. Обаче, ако се интересуваш повече, заповядай в седмокласната тема и ще ти се изяснят много неща.

Изпитите са общи за цяла България и никой учител в училището не знае каква точно ще се падне на т.нар. матури.  Peace

# 35
Като в 4 клас ли? Laughing
Ох, имам и приближено дете в 7 клас, ще разпитам подробно, щом има промени. Благодаря.
И пак, деца, учили 4, 5 и 6 клас е ЕГ, където традиционно се учи по-качествено, на матурите ще имат добър резултат. Останалите, с цената на частни уроци, ще гледат да догонват през годините, ако искат да имат шанс  да влезнат след 7 клас.

# 36
не, нищо общо  Laughing

матурите се проверяват както на нас едно време приемните изпити, от независими преподаватели

# 37
  • Пловдив
иванула, няма правила за всяко училище /с малки изключения и то основно в София/, навсякъде, където има прием по т.нар наредба 11, правилата са еднакви. Това с матурите със сигурност е вече за 5-та или 6-та година. Т.е. откакто въведоха външно оценяване. 
Децата в 7 клас имат НВО по всички предмети, като изпитите по БЕЛ и МАТ са най-важните, понеже с тези резултати се кандидатства.
БЕЛ и МАТ има по два модула - един задължителен и един по желание. Децата получават по 2 оценки. Едната е от задължителния модул и тя се вписва като текуща оценка, другата е от задължителен + незадължителен модул, с която се участва в класирането.
Работите по БЕЛ и МАТ се проверяват от комисии. Анонимно.
После се прави едно общо класиране за всички училища. И ... докъдето ти стигнат силите, т.е. резултатите.
В това класиране участват всички училища, в които има прием след 7 клас в паралелки с изучаване на чужд език - от НЕГ до професионалната гимназия по транспорт. 
За частните уроци – неизчерпаема тема. Ако си в София и искаш детето ти да е в НЕГ, 1АЕГ, 9 ФЕГ или Испанската, започвай да спестяваш, цените са умопомрачителни.

Не е толкова сложно за разбиране. Иска се внимателно прочитане на правилата.  Peace

# 38
Благодаря за разясненията. Със сигурност ще прочета задълбочено и внимателно. Предстои при нас. Но, за мен основното бе, както писах, че ако тази година приемат прием след 4 клас, моето дете остава в обикновената гимназия до 7 клас, а по-малките влизат в ЕГ след 4 клас и реално тяхната подготовка за тези НВО , получена в ЕГ, където се учи по-усилено и качествено, ще е по-добра по подразбиране.

# 39
  • Пловдив
За това, което си написала гаранция няма. Има и обикновени квартални училища, където подготовката е на ниво. Но, като цяло, за добра подготовка за НВО след 7 клас се иска много работа вкъщи. Само на училището не може да се разчита. Особено ако се целиш в топ 10 паралелки.

Предполагам, че промените, ако ги приемат, няма да влязат в сила веднага, а ще засегнат деца, които тепърва ще започват първи клас. Доколкото си спомням по закон, не можеш да променяш програмата на ученици, които вече са започнали да учат по дадена такава. 

# 40
То няма гаранция, но все пак е "едни гърди напред". За работата вкъщи е ясно. Peace

# 41
  • Пловдив
То няма гаранция, но все пак е "едни гърди напред". За работата вкъщи е ясно. Peace

Аз затова още в първи клас съм избрала училище /общинско/ за детето ми, където ще бъде едни гърди напред от другите и ще си спестя немалка част от сумата за курсове или уроци. И въпреки добрата подготовка, пак ходи на уроци по МАТ, а аз отнасям основното по БЕЛ. Но не всеки родител може да помага. От една страна поради незнание /никой да не се обижда/, от друго поради липса на време.

Но, пак казвам, в София нещата са много по-различни, отколкото в по-малките градове. Броят на децата е много голям и конкуренцията е огромна. Затова за топ 10 паралелки си е нужно най-малкото ходене на курс.  Peace

# 42
Аз също съм избрала училище с такава нагласа, но нещата през годините се променят. Peace Ходенето на курс го пиша в графа задължително, най-малко заради самия формат - допускам, че знаещо дете, ако не познава формата на изпита не би се представило достатъчно добре. Изместихме темата май. Peace

# 43
Разбирам, аз преди две години коментирах изпитите с момиче, кандидатстващо, затова се учудих.
Аз коментирам само и единствено ЕГ, които за мен лично са Немска, Английска, Френска, Испанска. Всичко останало, което е Втора Не знам си каква, Пета и десета с техни вътрешни някакви правила-не коментирам. Thinking
Ще трябва да се чете май в темата на седмокласниците, че предстои. Grinning

Явно не си особено запозната с класацията на училищата в столицата по бал, както и със самото кандидатстването след седми клас, нито с евентуалните промени, които ще касаят учениците в края на четвърти клас, които ще искат да постъпят в в прогимназиален етап в профилирани гимназии с прием в такъв.

Първо, кандидатстването след седми клас става по единни критерии за всяко едно столично училище. На пръстите на едната ми ръка се броят гимназиите със собствен прием, по собствени правила. Това обикновено са училища по изкуства, танци, музикалното, НГДЕК.
Второ, ето ти класацията и резюме към нея по бал за 2014-та г.
Топ 10 на най-желаните гимназии в София според най-високите мини … е за прием (2014) има и линк към класацията за 2013-та.
Трето, обучението в периода 5-7-ми клас не дава никакви предимства на децата при кандидатстване след седми клас в същото училище. То, кандидатстването става на общо основание.

# 44
Това е ясно.
Но, подготовката - общата такава в едно от цитираните училища в Топ-касацията е по-добра от тази в другите училища, извън Топ-класацията. Разбрах иначе, нагоре ми обясниха за "общото основание", на което кандидатстват всички. Мисълта ми беше, че влезлите в ЕГ след 4 клас ще са по-добре подготвени в 7 клас за това външно оценяване/матури, с което се кандидатства.

Общи условия

Активация на акаунт