Секцио или нормално раждане?

• 68 467
  • 668
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, считам, че жената е така създадена, че да ражда - прочетете внимателно самия процес на раждането и ще видите природата как е стиковала всичко. Аз лично родих на 30 години и бях попрочела доста. Знаех какво се случва, очаквах болката /която се оказа, че не е нещо нетърпимо/. По-горе прочетох за викането - недейте да викате, защото /това ми го каза стар доктор/ при викането въздухът излиза, а не натиска диафрагмата, което подпомага самото раждане. И накрая, вярно е че има болка, но тя е за пренебрежимо кратко време, след което облекчението, че бебето е вече факт, че всичко му е наред и че можеш да си го гушнеш е несравнимо като усещане. Болката наистина се забравя, остава хубавото усещане. Когато сте подготвени, когато сте позитивно настроени, не се притеснявате от нечии чужди преживявания - всичко ще е наред

# 106
Да, хората са създадени да могат определени неща, но не виждам защо да не се възползваме от нещата от нашето време, ако смятаме, че можем да направим нещата по-щадящи.
Никой няма да седне да му вадят зъб без упойка, но за раждането - трябвало да се усети болката, ами ок, щом желае - нека, но всеки да направи своя избор  Peace

# 107
Всъщност изобщо не всяка жена има физика да ражда, а последните поколения като ги гледам- въобще не трябва и да се пробват. Жената е "създадена да ражда" само в най-общия смисъл. Но като се опре до индивидуални случаи и подробности, може да се окаже, че точно ти изобщо не си създадена за раждане.

Скрит текст:
Сори, ама няма нищо природно в това да имаш толкова шевове, че после цял живот да ходиш като Frankenpussy.

А и едно е да се усети малко болка, друго е 12-24 часа. Втория път въобще нямаше да се навия, ако не знаех, че със сигурност ще е по-кратко от първото, тоест по-малко от 6 часа, което за мен е поносимо- и защото съм с подходяща фигура и раждам малки бебета. Ама колкото и да е велико, си имах знак "забранено за тегло над 4 кг." Да не съм луда...

Все едно да кажеш- хората са създадени да бягат маратон. Да, ама без подготовка и правилно развитие, бягането на маратон, както знаем, си е смъртоносно. Точно по този начин за човек като мен "да усети болката" е тривиално, но за друга жена може хич да не се забрави.

# 108
  Съгласна съм,че жената трябва да има избор как да роди и че когато е застрашен животът и здравето на майката и бебето секциото е неизбежно.Въпреки това ми е трудно да разбера защо доброволно и без основателна причина жени се подлагат на ненужна хирургична интервенция.
  Аз се страхувах да не се наложи операция при мен,понеже веднъж вече бях оперирана(от апендисит,което се води много по леко от секциото)имах спомен от дългия процес на възстановяване.Това ,че ставаш няколко часа след операцията не означава,че вече си добре.Болката си остава,както и страхът да кихнеш,да се закашляш,да се наведеш,да клекнеш,а за по усилена физическа дейност и дума не може да става поне два месеца.И като знаех как ще съм сама в къщи с детето и няма кой да ми помага по цял ден просто се ужасявах.Да не говорим,че белегът си остава за цял живот,а този от епизиотомията изчезва напълно и сега по абсолятно нищо на тялото ми не личи,че съм била бременна и съм раждала.

Не съм съгласна с това твърдение, че отнема 2 месеца да се възстановиш.При всеки е индивидуално.Да наистина страха да кихнеш и да се изкашляш го има,но само първите няколко дена.Точно след 1 седмица нямаше и спомен от болката.И сега 20 дена по късно си се движа нормално нося си тежки неща обличам си дънките и изобщо нямам никакъв проблем.А колкото до белега той е съвсем незначим сравнение със стриите които са ми излезнали.А и попаднах на добър лекар почти не се забелязва, че съм рязана и разреза е много ниско и с бански няма да си личи.

# 109
И аз като Човечето - беше ме страх от всичко. Просто не исках да се мъча с часове след като можех да си го спестя.

# 110
Aз не съм съглaснa зa прaвото нa избор. Кaкво знaчи дa имaш прaво нa избор дa се подложиш нa оперaтивнa интервенция или дa се зaпънеш дa рaждaш нормaлно, незaвисимо от позициятa нa лекaрите по въпросa. Женa без медицинско обрaзовaние не би моглa дa се считa зa достaтъчно информирaнa колкото, кaквото и където и дa изчете, зa дa отстоявa собственото си мнение, рaзлично от товa нa лекaрите. В крaйнa сметкa нaли зaтовa си избирaме при кого и къде дa проследявaме бременносттa и дa родим - зa дa им имaме доверие и дa се вслушвaме в съветите им.

# 111
  • София
Не всички си избират при кой да раждат Simple Smile Това също е един от многото избори,  ако лекаря, който ще ме следи или изражда съм го виждала броени пъти преди това, от къде следва, че трябва да му имам 100% вяра. Ако има спорен въпрос и отидеш на 5 лекари вероятно ще чуеш 5 мнения... кой прав-кой крив?
И все пак говорим за избор, когато до момента всичко е безпроблемно.
Ако има сериозни(да подчертаем пак - СЕРИОЗНИ) доводи за секцио, предполагам фанатични единици ще са тези, дето ще си държат да пробват все пак естествено.

# 112
Не всички си избирaт при кого дa рaждaт, но пък си избирaт при кого дa се следят или поне би следвaло дa го прaвят Wink

# 113
  • Телиш/Плевен
Благодаря ви за отговорите!

За следенето - аз например се следих при докторка, която не изражда, така че го има и този вариант. И раждах без избор на екип (всъщност и без доктор, но така се случи Laughing ). Едва ли много жени биха постъпили като мен, поне в моята отчетна бяха единици. Но аз прецених, че няма лекар, на когото да имам пълно доверие. Най-малкото, че не знаех какво ще се случи, ще има ли усложнения и т.н. и няма как да преценя дали съответният доктор е достатъчно компетентен да се справи. И се оставих в Божиите ръце.

Съгласна съм, че жените имат право на избор, но лично аз не одобрявам да се прави секцио без медицински показания. Пък щом съществува като вариант, значи може да се избира безпроблемно и не жените са виновни, че правят този избор, а лекарите, които са го позволили.

Авторката така и не се включи с нещо съществено по темата, та не знам дали изобщо са й от полза нашите разсъждения или ние си кудкудякаме колкото да се намерим на приказка. Laughing

# 114
  • София
Лале в дъжда  - аз съм на същото мнение. Ако има показания - да, дори и съмнение за проблем нека бъде секцио, ако ще се избегнат проблеми. Ноооо други типове причини от сорта на страх и т.н. не ги разбирам. Всеки си решава естествено, но... Имах една позната - роди секцио, само и само, за да не се "разшири" и недай Боже на мъжа и да не му харесва секса после... Еми това не е нормално според мен.  Peace

# 115
"роди секцио, само и само, за да не се "разшири" и недай Боже на мъжа и да не му харесва секса после... Еми това не е нормално според мен."

И защо не? Да  не би пълноценният секс със съпруга ти да е нещо маловажно? Ще те грее ли фактът, че си родила вагинално, ако после стигнеш до отчуждаване или нещо се повредиш? Бих казала, че сексът е по-голям фактор за понататъшния живот и на семейството, и на детето- доста по-важен фактор, отколкото вида раждане.

Да не говорим, че хич не е голяма грешка да избереш секцио, когато е можело да е нормално.

Но може да е фатална грешка да "избереш" нормално раждане, когато се вижда, че в най-добрия случай ще е зор.

# 116
  • София
Лале в дъжда  - аз също не  съм фен на секциото по желание, но аз мога да отговарям единственно за себе си... моето одобрение другите, сигурна съм нито ми го искат, нито имат нужда от него.
Т.е. мнения като аз за себе си бих избрала... са ми ок, но не и от типа -  жените не трябва да имат право на избор, защото аз съм против едикакво си.

Т.е. всички родили вагинално са обречени на безсексие... айде моля ви и глупости.
А жената се променя там, не само от раждането, но и по време на самата бременност.

# 117
Aз не съм съглaснa зa прaвото нa избор. Кaкво знaчи дa имaш прaво нa избор дa се подложиш нa оперaтивнa интервенция или дa се зaпънеш дa рaждaш нормaлно, незaвисимо от позициятa нa лекaрите по въпросa. Женa без медицинско обрaзовaние не би моглa дa се считa зa достaтъчно информирaнa колкото, кaквото и където и дa изчете, зa дa отстоявa собственото си мнение, рaзлично от товa нa лекaрите. В крaйнa сметкa нaли зaтовa си избирaме при кого и къде дa проследявaме бременносттa и дa родим - зa дa им имaме доверие и дa се вслушвaме в съветите им.

Щом се отнася до моя "задник", последната дума е моя. Яд ме е, че тогава нямах време и акъл да го планирам.
Аз няма да им давам акъл как да ме оперират, а само ще избера начина на раждане. Начин, който се избира от достатъчно много жени акушерки, гинеколози и жените на гинеколозите, ама на тях винаги им се налага... нали  Laughing

... Имах една позната - роди секцио, само и само, за да не се "разшири" и недай Боже на мъжа и да не му харесва секса после... Еми това не е нормално според мен.  Peace

Знаеш ли на колко жени след това им се налага пластика? Съвсем реални са опасенията. Смъкването на органи също е следствие, не става дума само за естетически вид.

Има достатъчно хора и за двата вида раждания, нека всеки сам прецени какво да прави с тялото си, така или иначе последствията са си за него. В никакъв случай не казвам, че секциото е песен и няма усложнения, винаги има риск, без значение вида раждане.

# 118
Причините за пролапса или "смъкването" на матката могат да бъдат най-различни,а не само естественото раждане.Всъщност все по-често от това страдат и жени,който не са раждали.Износването на едро бебе,дори и родено със секцио също би могло да доведе до това.
  А за въпросното "разширяване",не знам как е по принцип,но ММ беше много доволен,казваше че докторът така майсторски ме е зашил,че все едно пак съм девствена.Аз също не усещам да има някакво разширяване,дори напротив.

# 119
Причините за пролапса или "смъкването" на матката могат...

Могат. Но един от факторите е именно вагиналното раждане. И ако някоя жена реши да елиминира един от възможните фактори, не виждам защо не. Може и да не го избегне, но поне е опитала.

Това за зашиването е просто шега, няма как да те зашие и да станеш тясна, ако можеше, нямаше да се правят сложни пластики. Става дума само за затваряне на рана.
Но шапка свалям на мъжете, които правят такъв комплименти на жените си Simple Smile нямам предвид, че си по-широка, дори вероятно няма разлика с преди  Peace

Общи условия

Активация на акаунт