Секцио или нормално раждане?

• 68 486
  • 668
  •   1
Отговори
# 165
...АКО НЯМА медицински показания за секцио - естественото раждане няма алтернатива. Който се интересува защо (в смисъл здравето на детето и нямам предвид кърмене), мога да дам инфо, напр. по ел. поща...

А защо смяташ, че ние не сме запознати вече? Днес поне достъпът до информация е свободен.
Приеми, че не за всеки това са достатъчни причини. Аз уважавам твоя избор и съм сигурна, че е най-добър за теб. Уважи и ти чуждия.

Накратко ще ти кажа накъде бие тя. Значи наскоро се появиха изследвания, че бактериалната флора и човешкият микробиом са ключови за здравето и правилното развитие на човека. Съответно се смята, че като се роди вагинално, човек си е инсталирал оптималната бактериална флора...

Ако беше толкова важно, щяха да им дават по една лъжичка от въпросната флора  Joy

# 166
Е, то да беше толкова просто! После трябва 6 мес. нищо освен кърма, иначе не хваща дикиш и няма детенце да има елитен микробиом с породисти микробчета, а ще е като обикновените, родени секцио и хранени с АМ, чийто микробиом няма да ги вкара в Харвард.

Малко като вица- единствената култура, която имат някои хора, е бактериалната.

# 167
Ей, Mamacita, днес ще валят камъни. Съгласна съм с теб  Joy

# 168
  • София
За мен кърменето е по-важно от това как е родено. Затова ми е странно някои как искат да родят естествено, а после не се напъват особено да кърмят.
Но бебе може да е здраво и да стане интелигентен човек , както и да е родено или хранено-с кърма или АМ.

# 169
Тази теория я знам! Laughing
Елате го вижте нормално родения се спуква да боледува...
Ей сега пък изключително кърмената до 6м пък пие АБ заради отит заради  донесения от батко и градински сопол.  Tired

# 170
То и кърменето не е панацея. С баткото изкл. кърмене му понасяше много добре, обаче момиченцето си показа още на 4 мес., че нещо млякото тънко й идва. Сучеше на поискване, ама не е работа- повръщане, несмляно мляко. Затова я захраних по-рано и й се отразява отлично.

А иначе каквото и да правим като майки, не сме застраховани, че някой ден няма да се върнат у дома с татуировка.

# 171
  • София
evkunderche  - за да се премери таза, трябва рентген, другото свъншните размери са ала-бала, а се съмнявам, някой да те е мерил така. Освен това по време на раждането също настъпват промени, пък и е важно и бебето колко е, което те също много точно не могат да кажат, само прогнозно.
С което изобщо не искам да кажа  - не ги слушай раждай си нормално, но много се злоупотребява с този таз по принцип, както и  с диоптрите.

Последна редакция: пт, 06 фев 2015, 11:41 от Angel_Dust

# 172

А защо смяташ, че ние не сме запознати вече? Днес поне достъпът до информация е свободен.
Приеми, че не за всеки това са достатъчни причини. Аз уважавам твоя избор и съм сигурна, че е най-добър за теб. Уважи и ти чуждия.

не смятам паушално, че не сте запознати. но имаше поне 3 запитвания. затова (вж. горе "дискусията")
не става въпрос за уважение. а за отовор на първичния въпрос: "А или Б".
аз си казах мнението, дали а или б
даже не коментирам чуждия избор, защото съм на мнение, че всеки има право на него.
никаква критика към никого - а отговор на въпроса, който беще поставен в началото на форума и който който мн участници се отплеснаха поради лични причини.
аз просто реших да "закръгля" своето участие с конкретен отговор.
чао!

# 173
  • София
За болестите - боледуват всякак родени и всякак хранени, Хора могат да станат и единте и другите, както и  да не станат.... 

Една888 - нито един конкретен отговор от теб не дойде, някакви недомлъвки само.

# 174
Аз имам малък таз и дори да искам да родя нормално не мога. Ако има някой от Варна аз ходя при доктор Белерян доста е добра в работата си и се консултирах с нея. Думите й бяха,че ако съм толкова ината и държа да раждам нормално може да си счупя таза или бебчето да не излезе.Единствения вариант е секцио.От което доста ме е страх не, че от нормалното няма да ме е.
И на мен за таза ми бяха казали почти същото.Докторът при когото отидох първоначално ме измери точно една педя от хълбок  до хълбок(ясно е че не това е начина,разбира се),а като му казах и за луксацията беше категоричен,че няма да мога да родя нормално.Аз отидох при друг лекар,който ме посъветва да изчакаме до 9-ти месец и тогава да прецени.Оказа се че бебо не е много голям-3 300гр.и тазът се беше разширил малко,така че нямаше проблем,а и по време на раждане най много се разширява.
 Много е важно лекаря да е добър,да има правилна преценка и да може да измери точно,защото иначе наистина е доста опасно.Аз до последно бях на тръни,но все пак се доверих на доктора и не сбърках.

# 175
Ето един хубав начин да получиш информация: как са били ражданията в последните 2 поколения по майчина линия?

Аз знаех, че майка ми и баба ми са родили лесно; виждам, че и аз имам същата физика и форма, така че си правя извода, че е по-вероятно да е лесно.

А и с тесния таз е относително, много зависи и каква ще е формата на главата на бебето, колко ще е голямо. И аз бях с "тесен таз" едно време...

# 176
  • Варна
Ето един хубав начин да получиш информация: как са били ражданията в последните 2 поколения по майчина линия?

На мен тази информация не ми свърши особено работа, въпреки че и аз на нея разчитах и се успокоявах. Майка ми има две нормални, много леки раждания, без нито един шев.
Е, нямах късмета й.

# 177
Момичета, които сте раждали секцио – разбирам, че вероятно всички вие сте имали основателна причина и при вас се е наложило раждането да е секцио, но останалите от „моята партия” ЗА нормалното раждане никъде не видях да са написали „напъвай до умирачка”, всички имат предвид не случаите, в които се НАЛАГА операция, а другите случаи, които аз наричам накратко глезотия.
Истината е, че ако в страната ни беше категорично забранено секциото по желание, ако се искаха примерно купища документи и изследвания, доказващи, че се НАЛАГА секцио, доста повече жени, страх, не страх, щяха да се стегнат и да си родят нормално. Но при сегашното положение, знаейки, че имаш този избор, е съвсем вероятно и да се уплашиш, и да се получи някакво усложнение, което да наложи секцио, и т.н. Просто психиката ни работи така. Самият факт колко от участничките тук са ЗА нормално раждане и колко ЗА секциото е показателен. Лале в дъжда, може ли да пратиш линк към твоята тема по повода?
Нещо, за което не сте писали – при нормалното раждане бебето се мъчи заедно с майката, но и преминава заедно с нея, постепенно, през този естествен процес; при секциото сблъсъкът със света е меко казано като студен душ. А това, че някои от вас намират за глупост информацията за микробиома, си е личен пропуск. Аз бих искала да благодаря на Фея Кръстница за информацията.
За щастие, у нас също има болници, които предлагат всичко това, което и в Германия. Да, в някои от тях е доста по-скъпо, но в други не е. Няма да правя реклама на болници, но
Скрит текст:
лично за моето раждане разликата между частната болница, в която родих, и държавната, където за малко да родя (пу-пу, добре че ми увря главата), беше 800 лв. Не мисля, че това е непоносима сума, особено предвид факта, че раждаш средно 2-3 пъти в живота си. А, и там присъствието на бащата се насърчаваше, а в държавната ми искаха допълнителни 400 лв., защото едва ли не „щели да имат два пациента вместо един”. Та отидохме на разлика 400 лв.
И курсове има бол, както останалите са писали, почти всички са и безплатни. Йогата за бременни също стана много популярна последните години. Изобщо, ако една жена реши да отдели време и да положи усилия, може много да улесни и бременността си, и раждането си, и възстановяването си след това.
За секса сте писали… Ми той може да е лош и преди раждането, а може да е хубав и след него. Някои аргументи просто се смучат от пръстите. Хората като се обичат, ще направят всичко възможно да са ОК нещата помежду им. Що се отнася до смъкване на органи, разширяване, стрии и т.н., нека не си говорим глупости – всичко това се дължи на бременността, а не на вида раждане. А който мъж не си харесва жената, която е станала майка на детето му, независимо от вида раждане, има сериозен проблем, който също не се дължи на вида раждане.
Пожелавам успех на всички, на които им предстои да станат майки, бъдете спокойни и уверени в себе си, всичко ще се нареди!  Hug

# 178
  • Пловдив
Спрях да пиша, когато стана ясно, че не мога да обясня, че не съм против секциото, като метод за раждане при показания, а съм против:
"Имам право на глезотии ... Пък!", което се повтори много пъти след мои постове. И сериозно писах и комично писах и с ирония писах, но все това беше коментара и то предимно от една конкретна потребителка.
"Имам право на глезотии... Пък!" е според мен (що не си задържиш мнението за себе си, ще е коментара тук) е незряло изказване, което няма как да бъде оборено. Все едно да се опитваш да обясниш нещо на 4 г. дете, което се тръшка "Искам, искам, искам ... Пък!" Въпросното "Пък!" е много важно. В него е заключена цялата правилност на решението.

# 179
Аз пък изобщо не съм съгласна, че човек няма право да избира как да роди, независимо има ли мед. показания или не. Въпреки че съм родила секцио и то поради мед. показания, аз съм ЗА нормалното раждане и все пак, човек има право на избор!!! Мисля обаче, че тези, които избират да родят секцио без причина, нямат идея колко е болезнено да не усетиш магията на раждането. Аз бях с пълна упойка, родих в 9 сутринта, а видях детето си в 5 вечерта, в реанимацията и то по милост на акушерката, която прати детето да го видя! Много е болезнено да чакаш толкова дълго първата среща с детето си! Мисля, че ЗА и ПРОТИВ и едното и другото раждане винаги ще има, но в демократична държава, всеки има право на своят избор!!!
А относно глезотията, не знам дали на това се дължи или по-скоро на липсата на информираност, защото секциото си боли и то не малко! И който иска секцио само, за да избегне болката, идея си няма, че няма да избегне нищо!

Общи условия

Активация на акаунт