Какво значи "Дай Боц" и защо бебетата обичат да го правят ?

• 6 280
  • 19
  •   1
Отговори
# 1
  • Sofia
Не знам бебетата да обичат да го правят, моето обича и никога не го е правило. По-скоро ние ги  учим на това. Предполагам, че умението да подава пръстче и да успее да докосне друг пръст, показва някакъв етап от развитието му. Също както и примерно на еди каква си възраст да умее да реди рингове, а на друга - да слага кубче едно върху друго.

# 2
  • Пловдив
Бебетата едва ли обичат да дават Боц.Учим ги ние.Като част от моторното им развитие е.Ако не го научиш да дава Боц,няма да се случи нищо страшно.Аз така се заинатих с първата ми дъщеря и не я научих.Ам,нищо й няма  Grinning Тогава ми изглеждаха всички бебета/деца като маймунки в цирк,които ги караха да изпълняват едни и същи номерца.Сега сладкишка номер 2 я уча на Боц.Нали с вторите наваксваме пропуснатото  Laughing

# 3
Боц е упражнение за координация.  
Свиваш си пръстите, насочваш показалеца само към ръчичката на бебенцето. То се опитва да прави същото и когато неговия показалец срещне твоя, става боц. Grinning Някои бебета се радват, моето не се впечатляваше.

# 4
Предават космическа енергия.

# 5
Бебетата обичат всяко ново нещо. Разкрива им умения, които не са имали и е интересно. Малката се радва на "Боц", пляскане с ръчички, всяко ново нещо, което и покажем и тя успее да възпроизведе. Конкретно "Дай Боц" си е упражнение за координация и двигателна култура. Децата опознават света чрез играта. 

# 6
  • София
Играта на "боц" е много важна и показва, че детето комуникира, изгражда жестове, започва да се опитва да разбира. Същото е като въпросите "колко голям ще пораснеш" и детето вдига ръце. Не на последно място показва добра зрително-моторна координация - трябва да прецени време и разстояние, за да ти улучи пръста.

# 7
Някой знае ли дали в чужбина бебетата дават БОЦ или това си е чисто българска традиция ?  Rolling Eyes

# 8
Някой знае ли дали в чужбина бебетата дават БОЦ или това си е чисто българска традиция ?  Rolling Eyes
Дават и "дзак" правят също. Просто имената на упражненията са различни. Защо питаш?

# 9
Любопитство . Интересно ми е дали ние не сме го показали на света.

# 10
  • Бургас
А на каква възраст горе-долу се науачват да дават "боц", че съм забравила Embarassed

# 11
  • Пловдив
А на каква възраст горе-долу се науачват да дават "боц", че съм забравила Embarassed

6-12 месеца.За всяко дете различно

# 12
Може да са и 30+ годишни.  Joy

# 13
И аз упорито отказвах да я уча на "боц", а сестрата на баба ми - акушерка - беше потресена, че така спъвам развитието ѝ. Е, тя я научи.

# 14
Синът ми месеци наред държеше ръцете предимно в юмручета. Дъщеричката от първия момент е все едно с предварително програмирани пръстенца, като от няколкодневна възраст отделя показалеца от останалите пръсти и го свива независимо.

По принцип си има едно вродено ниво на моторика, което пък помага на човека да насочва съзнанието си. Малко известен, но очевиден факт: хомо сапиенс сапиенс е единственият вид, който може да дава боц, тоест да посочва с показалец. Има цяла книга, Michelangelo's Finger, за това колко този уж прост жест ни дава като възможности за съзнание и самосъзнание.

Така че ако детето практикува отделянето на показалеца от останалите пръсти, нещо ще стане със себеусещането му, нещо важно. Буквално ще почне да развива себеусещане.

Пък и е забавно.

Общи условия

Активация на акаунт