Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

*** ВАЖНО! ПРОЧЕТИ ПРЕДИ ДА ПОПИТАШ ! ***

 • 527 709
 • 33
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 152
ЗА ВЛАГАЛИЩНИТЕ ГЪБИЧКИ прочетете ТУК

# 16
 • Мнения: 3 152
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХЛАМИДИИ

Хламидиоза. Причинена е от микроорганизъм Chlamydia trachmatis. В началото симптоми няма. Хламидиите са много често срещано заболяване при млади хора, които имат най-различни сексуални партньори. Предава се при полов акт със заразено лице. Симптомите (ако има) се проявяват 7 - 21 дни след половия акт.

Симптоми при жените:
Течение от влагалището ; кръвотечение от влагалището между менструациите ; парене или болка при уриниране ; болки в корема ; понякога втрисане и/или гадене ; болезнени полови контакти; болки в ставите; конюктивит.

Симптоми при мъжете:
воднисто бяло течение от пениса ; пареща болка при уриниране ; болки в ставите; конюктивит.

 Sign Exclamation Ако не се лекувате:
Може да го предадете на партньора си . Може да доведе до по-тежка инфекция - да се увредят репродуктивните Ви органи . И мъжете, и жените могат да станат стерилни.

Пълна информация:
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=57

http://www.cibalab.com/tests/Chlamydia_trach_doc.htm

http://www.infotel.bg/rubrics/medicin/81055010.htm

http://www.filibe.com/ukazatel/request/hlamidia.html

http://www.med.primasoft.bg/tips_for_all/sex/articles/chlamidial_infection.htm

http://www.biberonbg.com/info/chlamydia.htm

# 17
 • Sofia
 • Мнения: 15 763
ЛУТЕАЛНА ФАЗА !

Какво е Лутеална фаза?

Лутеалната фаза, наричана още `дни след овулацията’ (DPO) е тази част от цикъла, която започва след овулацията и завършва в деня преди следващия ви цикъл да се появи. Обикновено трае около 14 дни и не варира с повече от 1 ден при всяка жена. Лутеалната фаза е получила името си от Corpus luteum (‚жълто тяло’), структура която се развива на повърхността на яйчника след като зряла яйцеклетка е била отделена по време на овулацията. Corpus luteum произвежда прогестерон, подготвяйки тялото за бременост. Вашата ЛФ трябва да е поне 10 дена за да може да подсигури бременост.

Важността на ЛФ
По дължината на ЛФ можете да определите кога сте овулирала. Овулацията може да наcтъпи със закъснение поради редица причини, като например, стрес, увеличена физическа активност, медикаменти, но дължината на ЛФ обикновено е константна. Имайки товa в пред вид, можете да определите кога сте овулирала като извадите дължината на ЛФ от дължината на цикълът. Така например, ако цикълът ви е 28 дни, а ЛФ 12 дни, овулацията настъпва на 16. ден от вашия цикъл (28-12=16).

Предоставено от Vjara !

# 18
 • Мнения: 7 718
Подробна статия за лутеалната фаза, преведена от jam:
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=191

# 19
 • Sofia
 • Мнения: 15 763
ДОМАШНИТЕ ТЕСТОВЕ ЗА БРЕМЕННОСТ И hCG
(превод Sunshine)

Когато една жена забременее тялото й започва да произвежда хормон наречен hCG (Human Chorionic Gonadotropin). Този хормон дава положителните резултати на уринните и кръвните тестове. hCG се произвежда от ембриона при имплантацията (когато започне да се имплантира към стената на матката). Имплантацията е 6-10 дни след оплождането. Докато ембриона расте количеството на hCG нараства и се удвоява приблизително на всеки 2-3 дни. Предназначението на този хормон е да поддържа балансирани нивата на естроген и прогестерон докато се оформи плацентата. Нивата стигат своя връх от 300,000 mIU/ml в 10-12 седмица и след това спадат.

Средни граници на нивата на hCG

Нивата на hCG могат да варират при бременните жени, но веднъж започнали да се покачват те не бива да спадат до 10-12 седмица. Драматически спад в нивата на hCG може да са знак за помятане и бременната трябва да се консултира с лекаря си. Таблицата по-долу представя средните нива на hCG при бременните в 3-26 седмици от последната менструация. Трябва да знаете, че при двуплодна бременност нивата на hCG може да се покачват по-бързо.

Ниво на hCG по-малко от 5 mIU/ml показва, че не сте бременна.

Седмица след последната________   Количество на hCG в mIU/ml  
менструация(LMP)
3_____________________________________5 - 50
4_____________________________________4 - 426
5_____________________________________ 19 - 7,340
6_____________________________________ 1,080 - 56,500
7- 8___________________________________ 7,650 - 229,000
9- 12__________________________________ 25,700 - 288,000
13- 16_________________________________ 13,300 - 254,000
17- 24_________________________________ 4,060 - 165,400
25- 40_________________________________ 3,640 - 117,000


Бременните жени обикновено достигат нива 10-50 mIU в седмицата след оплождането. Максимумът достигат от втория до третия месец, последван от спад в третия триместър.

Популярни домашни тестове за бременност и чувствителност към hCG

Не всички тестове са създадени на един принцип. Колкото е по-чувствителен теста (колкото по-ниски нива на hCG засича), толкова по-рано може да се открие бременността. Това означава, че тест с чувствителност 20 mIU/ml е достатъчен за откриване на бременност от 6 до 8 дни след зачеването или преди датата на очакваната менструация.
ЗАБЕЛЕЖКА: Зачеването може да стане няколко дни след секс, така че датата на секс не трябва задължително да се счита за дата на зачеване.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Колко скоро след овулацията мога да се тествам?

С най-чувствителният тест за бременност можете да получите положителен резултат седем дни след овулацията. Яйцеклетката трябва да се имплантира, за да започне да се произвежда hCG, а това обикновено става 6-12 дни след овулацията, обикновено 10 дни след това. Поради тази причнина е най-добре да изчакате да минат 10-12 дни след овулацията, но дори и тогава определен процент от бременните жени могат да видят отрицателен резултат. Много жени не виждат положителен резултат до първия ден на закъснението на менструацията, дори и няколко дни след това.

Колко точни са домашните тестове в първия ден на закъснението?

Ако направите тест с висока чувствителност (20-25 mIU/ml) в първия ден от закъснението той дава 90% точност, тъй като е възможно при някои жени все още да не е настъпила имплантация. При същия тест седмица след датата на закъснението точността се покачва на 97%.

По кое време на деня мога да се тествам?

Тъй като домашните тестове за бременност засичат нивата на hCG, разредената урина (когато сте изпили голямо количество вода) не се препоръчва. Най-добре е да използвате уринни проби, съдържащи голямо количество hCG хормон. Първата сутрешна урина е идеална, тъй като съдържа най-концентрирано hCG. От друга страна, ако изчакате няколко часа (4-5 най-малко) също можете да се тествате.

Колко да изчакам преди да отчета резултата от теста?

Положителен резултат може да бъде видян до 40 секунди. Не бива да разчитате на положителен резултат, ако той не се появи в рамките на минутния лимит (обикновено е 5 минути), който указан в инструкцията към теста. При всички видове тестове за бременност е възможно да се появи бледа черта.

Как изглежда положителния резултат?

Трябва да погледнете инструкциите към теста, тъй като при различните марки варира. Повечето тестове имат две “прозорчета” – едно, което показва, че теста е направен правилно (контролно прозорче) и друго, което показва положителнен или отрицателен резултат (тестово прозорче). В това прозорче се появява линия или плюсче. Всяка линия, независимо колко е наситена, се смята за положителен резултат. Цветовата наситеност в тестовото рпозорче може да варира, тъй като в различните етапи на бременността нивата на hCG са различни.

ПРИМЕРИ ЗА РЕЗУЛТАТИ ОТ ТЕСТОВЕ ЗА БРЕМЕННОСТ !

отрицателен резултат
 

положителен резултат
   


отрицателен резултат

 
положителен резултат
 

Бледата черта смята ли се за положителен резултат?

Ако теста е направен и отчете втора черта в минутния лимит без значение колко различни по интензитет са линиите, се смята за положителен резултат. Всички домашни тестове за бременност трябва да бъдат разчитани в периода от време, указан на листовката към тях и след това да бъдат изхвърлени, за да се избегне объркване.

Ами ако теста е отрицателен 5 минути след тестването, а стане положителен след час?

Може да сте бременна и да нямате достатъчно високи нива на hCG, които теста да отчете в необходимото време или теста може да е повлиян от външни условия, така че трябва да се тествате отново, за да бъдете сигурна в резултата. При някои марки тестове е указано, че е възможно да се появи бледа черта, ако теста бъде оставен да стои. Основно не трябва да разчитате на положителен резултат, отчетен след времевия лимит, указан в упътването. При всички марки тестове е възможно да се появи бледа черта или “химическа” черта.

Ако смятате, че резултатът е грешен, или е трудно да забележите черта, повторете тестването след 2-3 дни с нов тест.

Възможно ли е да се получи грешен положителен резултат?

Да. Някой медикаменти с hCG (Novarel, Profasi, Pregnyl, Humegon, APL) и някой определени медицински състояния могат да причинят появата на положителен резултат.

Ако използвате теста в рамките на 8 седмици след раждане или помятане също можете да получите фалшив положителен резултат. Тестът може да засича останал hCG в организма ви от предишна бременност. Трябва да потърсите лекар, който да ви помогне в разчитането на резултата, ако скоро сте била бременна.

Фактори, които НЕ трябва да влияят на теста са алкохол, аналгетици (болкоуспокояващи), антибиотици, противозачатъчни и хормонални таблетки, съдържащи clomiphene citrate (CLomid и Serophen)

Възможно ли е да съм бременна и да не видя положителен тест за бременност?

Да. Повечето жени виждат положителен резултат когато менструацията им е закъсняла с няколко дена, но не при всички е така. Фактори, които могат повлияят на фалшив отрицателен резултат са:

   - Неточност при изпълнението на теста. Прочетете внимателно упътването.
   - Тестът не е бил съхраняван правилно. Не съхранявайте теста при екстремни температури.
   - Използването на разредена урина. Използвайте първата сутрешна урина.
   - Прекалено раното тестване. Зачеването не винаги е в деня, когато е извършен половия акт.

Влияят ли оралните контрацептиви (противозачатъчни хапчета) на резултатите от теста?

Не. Хормоните, съдържащи се в хапчето не причиняват фалшиви положителни или отрицателни резултати.

линк на английски

# 20
 • Мнения: 3 152
Надявате се да забременеете скоро? Дошли сте на правилното място! Тук е всичко, което трябва да знаете, за да увеличите шансовете си за зачеване и да дадете един здравословен старт на вашата бременност.

 *Започнете да пиете Фолиева киселина. Така намалявате шансовете да родите дете с дефект на невралната тръба (например аненцефалия или спина бифида) с 50% до 70%, ако започнете прием на фолиева киселина два – три месеца преди да започнете опитите за забременяване.
 *Чудите се как да вмъкнете фолиева киселина в диетата си? Започнете деня с чаша портокалов сок или свеж портокал. И двете са отлични източници на фолиева киселина – важна хранителна съставка за всяка жена, която се надява да забременее.
 *Пиете ли витамини? Големите дози от някои витамини могат да бъдат опасни за вашето бебе. Преминете на пренатални витамини преди да заченете.
 *Вземате ли някакви предписани лекарства или такива в големи дози? Важно е да попитате лекаря си дали е безопасно да продължавате да ги вземате, когато започнете опитите за забременяване.
 *Опитайте се да поддържате удоволствието от секса. Правете го в други стаи, освен в спалнята или планирайте “бебеправещите рандевута” за различно време от деня.
 *Не превръщайте секса във възможно най-тежката работа. Помислете над думите на един от интервюираните родители:     “Не правете секс всеки ден. Ако се опитвате да увеличите шансовете си за зачеване, по добре е да го правите през ден преди овулацията. Така ще се чувствате по-свежи и следователно можете да вложите цялото си сърце и да превърнете правенето на любов възможно най-приятно и романтично.
 *Правете често любов по време на фертилният ви период (петте дни преди овулацията). Ако издържите да правите любов на всеки 48 часа, можете да сте сигурни, че винаги ще има чакащи жизнени спрематозоиди във фалопиевата тръба по всяко време.
 *Не ставайте от леглото веднага след секс. Не трябва и да стоите на челна стойка, за да помогнете на сперматозоидите да преминат през шийката и матката (все пак те са “програмирани” и знаят пътя) и не искате гравитацията да действа против тях.
 *След секс не ставайте и не хуквайте веднага към банята. Лежането поне 5 минути след секс повишава вероятността сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката и вие да спечелите от “бебешката рулетка”.
 *Започнете да си водите менструационен календар, ако вече не го правите. Отбелязвайте кога започва цикълът ви, колко дни продължава и всичко, което би интересувало лекаря ви. Тази информация може да е от полза, ако имате проблеми със зачеването. Също може много да помогне да определите датата на зачеване и респективно датата на раждане.
 *Направете вагиналната си среда възможно най-благоприятна за сперматозоидите. Избягвайте вагиналните спрейове и  ароматизираните тампони (могат да доведат до дисбаланс на PH във влагалището); изкуствените лубрикант и, растителните масла и глицерина (могат да убият сперматозоидите); слюнката (също убива сперматозоидите); вагиналните промивки (променят нормалната киселинност на влагалището; могат да прочинят инфекции и/или тазови възпаления; и могат да отмият цервикалната слуз, която е необходима, за да транспортира сперматозоидите)
 *Чудите се дали да извадите термометъра и да започнете температурна графика? Някои двойки обичат да предсказват фертилните си дни чрез следене на температурния скок, който съпровожда овулацията; други предпочитат да оставят природата да реши. Ако правите секс два или три пъти на седмица, вие вече правите всичко възможно, за да заченете, така че  меренето на температурата не е задължително. Ако, от друга страна, смятате, че ще е успокоително да знаете, че правите абсолютно всичко както трябва, тогава извадете термометъра.
 *Не яжте, пийте и не ставайте от леглото преди да сте измерили базалната си температура. Всяко едно от тези действия оказва влияние.
 *Ако решите да измервате базалната си температура, за да определите най-фертилните си дни, по-добре си купете дигитален термометър, отколкото да разчитате на старите живачни такива. По-лесни са за разчитане, не изискват изтръскване (което може да повиши безпричинно температурата ви) и дори издава бийп-кащ звук, за да ви подскаже да запишете температурата си, ако случайно пак сте заспали.
 *По-дълъг от 28 дни ли е цикъла ви? Ако е така, вие няма да овулирате на 14 ден. Овулацията обикновено настъпва 14 дни преди следващата менструация, не 14 дни след края на предишната!
 *С наближаването на овулацията шийката на матката се повдига, става по-мека и леко се отваря. В началото на цикъла ви на пипане тя е като върха на носа ви, а с наближаването на овулацията тя става мека като устните ви. Можете сами да наблюдавате този специфичен знак за настъпваща овулация.
 *Ако наблюдавате цирвикалната си слуз, за да предвидите фертилните си дни, правете го преди вземане на душ, вана или плуване. Всички тези дейности могат да окажат влияние върху количеството и качеството на цервикалната слуз.
 *Ходихте ли на профилактичен преглед? Уговорете си час с лекаря ви, за да проверите здравословното си състояние и да поговорите за вашите планове за забременяване.
 *Опитайте се да си запазите последния час за деня за профилактичен преглед. Това е времето, когато лекарят ви или акушерката са способни да отговорят на всичките ви въпроси без да бързат да приемат следващия пациент.
 *Притеснени сте, че имате по-малки шансове за зачеване, тъй като имате само един активен яйчник? Ето малко окуражителни думи: Овулацията се случва всеки месец – при два яйчника, които си съперничат (кой ще овулира първи). При наличието на един яйчник – той винаги овулира.
 *Ако броят на сперматозоидите на партньора ви е нисък или незначителен, съветваме ви да правите секс през ден, за да могат да се произведат достатъчно активни и подвижни сперматозоиди. Лекарят дори може да ви препоръча партньорът ви да се въздържа от еякулация през дните преди вашите фертилни.
 *Търсите начин да се отпуснете, когато се опитвате да заченете? Изследвания сочат, че оргазмът е 22 пъти по-отпускащ от обикновеното успокоително лекарство.
 *Изкушавате се да запалите цигара или да изпиете чаша вино? Трябва да се считате за бременна, докато не разберете, че не сте. Един от най-критичните периоди на ембрионалното развитие е когато жената дори все още не знае, че е бременна.
 *Пиете ли кафе? Време е да преминете на безкофеиново! Смята се, че кофеинът ограничава растежа на бебето като стяга кръвоностните съдове и намалява притока на кръв към матката. Още нещо, някои изследвания сочат, че  прекалената консумация на кофеин (повече от 3 чаши на ден) може да доведе до проблеми с фертилността.
 *Диабетик ли сте? Важно е да сведете нивата на кръвната захар до нормалните граници преди да забременеете. Изследвания сочат, че жени с неконтролиран инсулино-зависим диабет могат да родят деца с увреждания. Вероятността е от 4 до 6 пъти по-голяма отколкото при недиабетиците.
 *Вие или вашият партньор изложени ли сте на рискови субстанции на работното място? Може би трябва да обмислите вероятностите за нова работа преди да увеличите семейството си. Определени субстанции могат да окажат ефект както на качеството на спермата така и на развитието на ембриона.
 *Обича ли партньорът ви да прекарва много време на колелото във фитнеса? Кажете му да тренира на пътеката за бягане вместо това. Изследване на Калифорнийския Университет по Медицина разкрива, че мъже, които карат по повече от 100 км на седмица подлагат фертилността си на риск. Повтарящият се натиск на велосипедната седалка към слабините може да увреди някои артерии и нерви.
 *Прекалените упражнения могат да доведат до проблеми с фертилността като нередовен цикъл, ановулаторни цикли (цикли, през които няма овулация) и дефицит в лутеалната фаза (проблем, който се появява, когато втората фаза на цикъла ви не е достатъчно дълга, за да се имплантира добре яйцеклетката). Какъв е извода? Тренирайте, но не прекалено!
 *Не започвайте свирепи диети! Гладуването и т.нар. йо-йо ефект на диетата оказват влияние на овулацията и следователно на фертилността.
 *Ако все още не сте спрели да пушите, направете го сега. Изследвания показват, че пушенето на само 10 цигари на ден намаляват шансовете на жената за забременяване с 50%.
 *Следите ли базалната си температура? Ако да, можете да си спестите парите за домашен тест за бременност. Ако менструацията ви закъснява просто трябва да погледнете дали лутеалната фаза (дните след овулацията) е по-дълга от нормално. Ако имате поне 18 високи температури или температурата се задържа висока за поне 3 дни след нормалната ви лутеална фаза, можете да сте сигурни, че сте бременна.
 *Когато мине овулацията, започва чакането. Няма да има достатъчно hCG хормон в урината ви за домашен тест за бременност поне до 12 дни след овулацията, а може би и по-дълго.
 *Тялото ви започва да произвежда hCG около седмица след зачеването. Производството на hCG комбинирано с повишаването на нивата на прогестерон повишава кръвният поток към тазовата област – нещо, което може да ви кара да тичате до тоалетната все по-често с напредването на бременността.
 *Не се паникьосвайте, ако забележите леко зацапване. При някой жени се наблюдава кървене по време на имплантацията (когато яйцеклетката се прикрепя към стената на матката). Много жени го объркват за начало на менструацията.
 *Кой искате да изражда бебето ви? Дори и още да не сте забременели никога не е рано да помислите над този въпрос. Попитайте свои приятелки за имената на лекари и акушерки, които са им осигурили добри грижи по време на техните бременности.
 *Въпреки че бременността е най-честата причина за липса на менструация, това може да се случи и по редица други причини: умора, поради разликата в часовото време, тежко боледуване, шок, тежка загуба или други форми на стрес.
 *Имайте предвид, че забременяването е  нещо като рулетка. Дори и да правите всичко “правилно”, вие все пак имате само 25% до 30% шанс за зачеване всеки цикъл.
(превод Sunshine)

линк на английски

# 21
 • Мнения: 3 152
Вече си имаме наш чат-канал Mr. Green
С благодарности на Mamma, че разреши да използвам готовата формичка и цветовете за входа към HTML чата Heart Eyes

За ползващите mIRC и подобни на него:
Сървърите са:
/server irc.abv.bg
/server irc.del.bg

Канала е: #iskam_bebe

За ползващите HTML чат:
http://iskam-bebe-chat.hit.bg


ENJOY! Heart Eyes

# 22
 • Мнения: 3 152
ЦЕРВИКАЛНА СЛУЗ

Цервикалната слуз се произвежда от шийката на матката при наближаването на овулацията под действието на повишения естроген. Тя изтича от шийката във влагалището, където лесно може да бъде забелязана и наблюдавана. Цервикалната слуз се променя по време на цикъла – с наближаването на овулацията тя става по-прозрачна и разтеглива. Наблюдаването на тези промени ще ви помогне по-добре да разпознавате фертилните си дни.

Промяната в цервикалната слуз след менструацията е следната: пърите дни са “сухи” (т.е. няма цервикална слуз), след това тя става лепкава, кремообразна, после водниста и с наближаването на овулацията тя става белтъкообразна. В един и същи ден може да зебележите няколко вида цервикална слуз.

Проверяване на цервикалната слуз външно

Избягвайте проверяването й точно преди или след секс, тъй като възбудата или семенната течност могат да ви объркат.
Когато отидете до тоалетна и се избършете, избършете се отново и вижте дали има нещо по тоалетната хартия. Можете също да го направите с чисти пръсти или пък да видите цервикална слуз по бельото си.

Какво да наблюдаваме при проверката на цервикалната слуз?

*Как усещате вагината си – мокра или суха?
*Има ли някаква слуз по тоалетната хартия?
*Как изглежда?
*Какъв цвят е?
*Как е консистенцията й?
*Колко е?
*Какво усещате, когато я пипнете?
*Можете ли да я разтегнете между палеца и показалеца си?


Ако не можете да забележите цервикална слуз по тоалетната хартия опитайте се да свивате и отпускате мускулите на влагалището си – това помага да се “избута” навън. (Избягвайте да правите това точно след секс, тъй като така можете да избутате семенната течност).
Ако имате проблеми с проверката на цервикалната слуз външно, може да опитате вътрешно.

Проверяване на цервикалната слуз вътрешно

1.Вкарайте два пръста във влагалището си и достигнете шийката на матката
2. Поставете пръстите един срещу
3. Стиснете леко шийката
4. Съберете цервикалната слуз, придвиждайки пръстите си към отвора на шийката
5. Извадете пръстите си и ги разтворете бавно
6. Отбележете каква е цервикалната слуз както при външно проверяване.

Как да отбелязвате цервикалната си слуз

Независимо по какъв начин сте я забелязали (на тоалетната хартия, върху бельото или вътрешно), начинът за отбелязването й е един и същ. Винаги отбелязвайте най-фертилната си цервикална слуз, дори и да сте забелязали повече от един вид през деня. Правете го, за да не пропуснете потенциален фертилен ден!

По-долу са изброени видовете цервикална слуз. Не всяка жена забелязва всичките видове. Също може да забележите такава, която не отговаря идеално на дадена категория. В този случай я отбележете като такава, спадаща към по-фертилния вид. Например, ако забележите цервикална слуз, която е нещо между кремообразна и белтъкообразна, отбележете я като белтъкообразна. Също, ако забележите двата вида в един и същи ден, отбележете я като белтъкообразна.

*Суха: Отбележете цервикалната си слуз като “суха”, ако изобщо не забележите такава, ако няма такава по бельото ви и ако усещате вагината си суха. “Сухите дни” са след края на менструацията ви и след овулацията.
*Лепкава: Отбележете цервикалната си слуз като такава, ако тя прилича на лепило, гъста е и не се разтяга. Може да бъде жълтеникава или бяла на цвят, но също така е възможно и да е прозрачна. Можете и да забележите и да не забележите такъв тип цервикална слуз преди и след овулацията си.
*Кремообразна: Отбележете я като такава, ако прилича на лосион за ръце, ако е бяла или жълтеникава на цвят, може и прозрачна, прилича на мляко или крем или майонеза. Може да се разтяга леко, но не много и лесно се “разкъсва”.
*Водниста: когато цервикалната ви слуз е чиста и прилича на вода. Може да се разтяга. Тази цервикална слуз е фертилна и може да е вашата най-фертилна, ако не забележите белтъкообразна такава. Тя може да се появи точно преди белтъкообразната или пък да не се появи изобщо.
*Белтъкообразна: това е най-фертилният вид церикална слуз. Отбележете я като такава, ако изглежда като белтък на яйце, силно разтеглива, прозрачна. Може да бъде също прозрачна, с бели или червени оттенъци. Прилича също на семенната течност (и има доста сходни физически свойства като нея, тъй като спомага на сперматозоидите да се придвижват). Би трябвало да можете да я разтегнете между палеца и показалеца си без проблем.

Фактори, които могат да повлияят на цервикалната слуз

Някои фактори могат да повлияят на количеството и качеството на цервикалната слуз. Някои са хормонални, други са свързани с начина ви на живот или лекарства. Ето някои от тях:

*лекарства като антихистамини и диуретици
*хормонални препарати като Кломид (попитайте лекаря си)
*успокоителни
*антибиотици
*билки (допитайте се до лекаря, ако се опитвате да забременеете)
*витамини
*вагинална инфекция или болести, предавани по полов път (посъветвайте се с лекаря си, ако имате съмнения)
*болест
*вагинални промивки (не се препоръчват, освен ако не са назначени от лекар)
*наднормено тегло (може да повиши количеството на цервикалната слуз)
*слуз, отделяна при възбуда (може да бъде объркана с белтъкообразна)
*останала след секс семенна течност (може да бъде объркана с белтъкообразна)
*лубриканти (не се препоръчват при опити за забременяване, тъй като убиват сперматозоидите)
*кърмене
*намалена функция на яйчниците
*след спиране на противозачатъчни


Ако нещо относно цервикалната ви слуз ви притеснява (има миризма, причинява ви дискомфорт или сърбежи, или  кървите, когато не трябва), обърнете се към лекаря си.
(превод Sunshine)

линк на английски

# 23
 • Sofia
 • Мнения: 15 763
ЗАЧЕВАНЕ СЛЕД ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ ХАПЧЕТА

Противозачатъчните хапчета са популярен начин за предпазване от нежелана бременност. След спирането им , много от жените , които се опитват да заченат имат притеснения за способността си за зачеване след употребата на противозачатъчни хапчета .

Ето някои от най - често задаваните въпроси свързани със зачеването след прием на противозачатъчни хапчета :

* Колко време ще отнеме нормализирането на цикъла ми след спирането на хапчетата?
* Хапчетата ще окажат ли влияние на способността ми за зачеване?
* Колко време ще ми отнеме да забременея след спирането на хапчетата?
* Мога ли веднага да започна да меря базалната температура след спиране на хапчетата?


Изненадващи са някои нови научни изследвания отговарящи на тези въпроси. Едно от тези изследвания е от Др. К. Гнот и неговите колеги от университета в Дюселдорф, Германия. В статията “Характеристиките на цикъла след спиране на противозачатъчни хапчета”( публикувана в списание Gynecological Endocrinology през 2002 г.) , Гнот и неговите колеги сравняват харектеристиките на циклите на жени, които скоро са спряли приема на противозачатъчни хапчета с такива, които никога не са използвали хапчета . Характеристиките на циклите били определени чрез графиките на Базалната температура.

Важни открития :

* 57.9 % от жените са имали овулация в първия цикъл след спиране на приема на хапчета (доказано по метода на БТ), с нормална лутелна фаза (над 10 дена)
* 10.24% от жените не са овулирали през първия месец след спиране на хапчетата . Значителни разлики се появяват и във втория и третия цикъл след спиране на приема .
* Циклите са били по-дълги след приема на хапчета ( до 12 цикъл )
* В групата на жените , които са спряли хапчетата , се наблюдават чести смущения в циклите (изразени с по-къса от 10 дена лутелна фаза или по- дълъг от 35 дена цикъл) . ( до 7 цикъл )
* Нормализирането на цикъла  след спиране на хапчетата отнема 9 месеца , а понякога и повече.


Други фактори : Възраст и предишни бременности

Други фактори , които могат да изиграят важна роля за възстановяването на плодовитостта , след спиране приема на противозачатъчни са възрастта и броя на предишни успешни бременности. През 1986 г. е публикуван научен доклад в “Английското списание за семейно планиране”, където Смит и Йейтс оценяват влиянието на възраста и предишни бременности върху времето необходимо за възстановяване на плодовитоста след спиране на хапчетата. Те сравняват жени на възраст 25-29 години със жени на 30-35 години и такива , които са имали предишни успешни бременности с такива , които никога не са забременявали.

Важни открития :

* При жени (от двете възрастови групи) имали предишни бременности , цикъла и плодовитоста се възстановяват по-лесно и за по - кратък период от време
* При жените на възраст 25-29 години , които никога на са забременявали , възстановяването на плодовитоста и цикъла отнема малко по-дълъг период от време
* При жени на възраст 30-35 години , които никога не са забременявали , възстановяването на плодовитоста и цикъла отнема най-дълъг период от време , но няма доказателства , че хапчетата причиняват постоянен стерилитет.


Графики на Базалната температура след прием на противозачатъчни

Откритията от тези научни експерименти трябва да окуражат жени , които се опитват да заченат след приема на противозачатъчни , дори първите един два цикъла да не изглеждат “нормални”. Обнадеждаващ е доклада на Фароу от 2002г., които свързва продължителния прием на противозачатъчни с намаления риск от по - късно зачеване  т.е. продължителния прием на противозачатъчни , увеличава вероятноста от бързо зачеване.

С благодарност за превода на Clara !

# 24
 • Мнения: 3 152
КАК ДА СИ НАПРАВИТЕ ПОВТОРНА РЕГИСТРАЦИЯ ВЪВ ФЕРТИЛИТИФРЕНД

За да си направите повторна регистрация и да имате отново ВИП акаунт трябва да направите:

1. Нов e-mail - използвайте различен мейл от този при предишната ви регистрация.

2. да изчистите всички cookies от компютъра си - това трябва да стане преди самата нова регистрация. Става по следния начин: Отваряте си браузъра, който ползвате (Internet Explorer например), кликвате на Tools и след това на Internet Options. От там Delete Cookies.

Ако случайно сте изтрили всички cookies и се наложи да влезете в стария си акаунт, а не сте си направили все още нов, ще трябва да повторите процедурата по изчистването. Иначе няма да може да се регистрирате наново.

Друг вариант за нов акаунт е да го направите от друг компютър с различно от вашето IP.

# 25
# 26
 • Sofia
 • Мнения: 15 763
СТРЕС И ИНФЕРТИЛИТЕТ

Жените, които се опитват безуслешно да забременеят, имат нива на стрес, от гледна то4ка на раздразнителност и депресия, еквивалентни на жени с рак, HIV и сърдечни проблеми, твърди Алис Домар, Директор на програмите за женско здраве към Харвардското Медицинско Училище.

Как стресът афектира репродуктивната ни система?

Стресът при жените "разкъсва" хормоналната комуникация между мозъка, хипофизата и яйчниците, възпрепятствайки по този начин и узряването на яйцето, и процесът на овулация.

Когато сме под стрес, в тялото ни се случват няколко неврохимически промени. Това може да измени освобождаването на хормоните, които регулират узряването на яйцеклетката и нейното "освобождаване". В допълнения на това, концентрацията на няколко важни химически носителя, отговорни за репродукцията, се променя, когато се променя емоционалното ни състояние. Съществува директна връзка между мозъка и репродуктивния тракт. Нервни фибри свързват мозъка директно с фалопиевите тръби и матката. Автономната нервна система влияе на възможността на яйчника да произведе здрави яйцеклетки и хормони. Например, когато една жена е под стрес, се появяват спазми във фалопиевите тръби и матката, което може да попре4и на движението и имплантирането на оплоденото яйце. Така 4е стресът може да причини инфертилност и 4рез изменение на регулирането на хипофизните хормони, и 4рез абнормалното влияние на нервната система на яйчниците и тръбите.

При мъжете е доказано, 4е физи4еският и емоционален стрес афектират фертилността им. Броят сперматозоиди, мобилността им, структурата им се понижават при стрес. Проблеми като импотенция и трудно еякулиране често са причинени от емоционален стрес при мъжете.

Стресът води до инфертилитет, инфертилитетът от своя страна води до увеличаване на стреса и така в порочен кръг.

Стресът е като влак, който набира скорост непрекъснато с всяка минута. И така, стресът може да ни направи по-малко фертилни чрез ефекта си върху хормоните ни и репродуктивните органи. Непрекъснатото опитване за забременяване създава още повече стрес, което пък намалява още пове4е фертилността ни и т.н. И така се завъртаме в порочен кръг: стресът причинява инфертилитет, инфертилитетът-стрес.

Жените, които не могат да забременеят често губят самочувствие, изпадат в депресия, стават раздразнителни и ядосани, което разочарова партньорите им. Мъжете пък може да започнат да се чувстват виновни, започват да поставят под съмнение "мъжествеността си", което създава проблеми в отношенията и намалява сексуалната активност. Двойката не се наслаждава на секса пове4е. Фокусът се измества от правенето на лЮбов върху правенето на бебе, и вси4кият ужас завършва със сълзи, когато в края на месеца дойде менструацията. Следенето на овулация отнема цялото забавление и спонтанност на секса и така започва разпадане на връзки. А всичко това само подсилва стреса.

Проблеми със съня и инсомния

Когато сме под стрес, сънят ни е често нарушен. Хората, страдащи от стрес не могат да заспят и имат проблеми. Нарушеният сън и инсомнията резултират в затихналите дневни ритми на няколко хормона, отговорни за репродукцията и фертилнстта. Така че и това може да подсили инфертилитета.

Могат ли програмите за намаляване на стрес да помогнат като цяло?

През 1978 година в Харвардкото Медицинско Училище е разработена 10-седмична групова програма за жени с неизяснен стерилитет. Програмата вклЮчвала обучение за справяне с проблемите, обучение за "превклЮчване" от стрес на релаксиране, напътствена образност, леко йога разтягане, правилно хранене, образоване по въпросите, свързани с фертилността и подкрепа на жените една друга в групата. Резултатите-намаляване на стреса у жените- били чудесни. Акцентът на програмата оба4е е бил "превкЮчването" от фокусиране върху забременяването към воденето на удовлетворяващ и пълноценен живот. И резултатите били отново 4удесни. По4ти вси4ки жени, завършили програмата, забелязали намаляване на раздразнението, агресията и депресията, увеличаване на жизнеността. Въпреки, че програма е била създадена само за редуциране на стреса, статистиките показали, че от близо 300 жени, изкарали програмата и наблЮдавани в последствие, 57 % за забременели в следващите 6 месеца. Това определено показва, че намаляването на стреса със сигурност оказва положително влияние на фертилността.

Програми за контролиране на стреса могат да редуцират депресията, раздразнението, агресията, умората, които неизменно са част от живота на двойките, които се опитват да заченат. Както става ясно, когато тези емоционални показатели намаляват, нараства способността за забременяване.

Тези програми не лекуват инфертилитет. Но духовен подход към тялото може да намали раздразнението и увеличи релаксацията, което ще помогне на двойки с неизяснен стерилитет. Редуцирането на стреса чрез релаксиране може да помогне за регулирането на месечните цикли, да подобри здравните показатели на яйцеклетката и спермата, и да увеличи шансовете за оплождане и имплантиране. Намаленият стрес означава също и по-добри отношения между партньорите.

Идеи за справяне със стреса

1. Мисли ПОЗИТИВНО. Всяко човешко същество има проблеми, не "потъвай" изцяло в тях. Фокусирай се на силата си, поучи се от стресовите ситуации около теб, търси новите възможностти в стресовите ситуации, търси позитивното, промени нещо.

2. Бъди твърд и не позволявай на другите да те използват или да правят експерименти на твой гръб.

3. Бъди ОРГАНИЗИРАН. Води си записки, дневник, направи си списък със задачите и ги отмятай на листа. Контролирай времето си, научи се да казваш "не".

4. Сподели проблемите си с близки или с хора, които имат същите проблеми. Търси социална подкрепа.

5. Доказано е, че хуморът лекува. Гледай комедии, ходи на весели представления, чети анекдоти.

6. Разнообразие и разсейване. От време на време си "почивай" от проблемната ситуация. Излез в отпуск, отиди на разходка, отиди на екскурзия, направи малко упражнения, позанимавай се с градината, направи си уебсайт, чети по една глава от Библията на ден, най-накрая пребоядисай апартамента, от кога се гласиш?

7. Диета. Намали кофеина, цигарите, алкохола, захарта, солта, мазнината. Яж зеленчуци, храни с фибри, карбохидрати.

8. Физически упражнения и физически труд. Поне 5 пъти в седмицата, всяка седмица: аеробика, карай колело, ходи на разходка в гората, по плажа, в парка, участвай в общи спортни мероприятия, прави йога. Тежкия физически труд от време на време също е полезен.

9. Пий ВОДА! Много вода, просто вода!

10. Ако имаш домашен лЮбимец, прекарвай време с него. Не го оставяй непогледнат в ъгъла.

11. Нау4и се да медитираш и го прави всеки ден по 10-20 минути.

12. Дишай дълбоко. Това можеш да го правиш по всяко време и навсякъде.

13. Разходките сред природата са страшно полезни. Дори наблЮдаването на един залез може да направи 4удеса.

14. Хидротерапия: Горещата вана не е само за измиване! Тя има и релаксиращо действие, още по-добре, ако е съ4етана с капка билково масло. ( След овулация не се препоръчват горещите вани / душове !!! )

15. Музикална терапия: слушай музика с ритъм по-бавен от този на сърцето. Отдели 20 минути всеки ден, легни на дивана и си пусни плеъра. За по-добър резултат: легни на земята колкото се може по-близо до тонколоните, или си сложи слушалки. Музиката лекува.


превод на Мари ( от Зачатие - форуми )
Изто4ник:http://www.holistic-online.com/Remedies/infertility/inf_stress.htm

# 27
 • Sofia
 • Мнения: 15 763
ИМУНОЛОГИЧЕН АНАЛИЗ ПРИ ПОВТАРЯЩИ СЕ СПОНТАННИ АБОРТИ

  Лилия е омъжена и от 11 г. опитва да стане майка . Забременява , но все нещо се случва и не износва детето . В отчаянието си жената обикаля лекарите , но никой не успява да й обясни защо не може да роди . Докато един ден не попада при гинеколог в малко градче .  "Отиди при доц.Емилияна Конова в плевенската клиника по имунология , тя ще ти помогне". В клиниката правят имунологични изследвания , назначават специфична терапия . И скоро Лидия сбъдва мечтат си - сдобива се с момченце .
То е едно от 69-те "имунни бебета" , дошли на бял свят по метода на плевенския екип . Най-голямото е вече на 6 г. и живее в Лондон . Преди него майка му родила мъртво дете . Сама потърсила имунолозите в Плевен . Лечението й помогнало да се освободи "от капана" , заложен в нея . Миналата година отново забременяла . И този път жената с британски паспорт дошла в Плевен , за да се застрахова с терапевтичния курс . Сга отглежда 2 "имунни" деца .
"Интересуваме се от имунологията на спонтанните аборти , мъртвородените , усложненията по време на бремеността . Знае се , че сред тях 60 на 100 се дължат на имунологична причина , а не на анатомични" . Затова в Плевен бе създаден център , обединяващ работата на няколко терапевтични и диагнотистични звена . Специалистите заедно се опитват да стигнат до причините за безплодието и неуспешните бременности . Проучванията показват, че на всеки 6 семейни двойки една има проблеми със забременяването . 250 000 български семейства нямат деца . Приемаме , че нормално протичащата и с успешен изход бременност е резултат от правилното функциониране и баланс  между органите и системите . Ако лекарят фокусира вниманието си единствено върху гинекологичния статус , той рискува да пропусне проблемните фактори и отклонения" , смята шефката на центъра доц. Емилияна Конова .
Комплексните имунологични изследвания често откриват антитела , които увреждат плода .
Правят се и генетични тестове за предразположения към тромбоза на съдовете на плацентата . При жена преживяла няколко спонтанни аборта например , имунологичният анализ установил наличие на фактори , довели до запушване на съдовете в плацентата . Така плодът не можел да се храни повече и загивал преждевременно . С помощта на имунолозите наскоро станала майка .
Други изследвания проверяват хромозомните аномалии - дали в семейството има генетични дефекти . Под лупат на имунолозите е и щитовидната жлеза . Тя управлява важни функции в организма и при нарушение в жлезата жената по-трудно забременява , а и често губи бебето .
"Защото има антитела , които са срещу щитовидната жлеза и против антигените на яйчниците", обяснява доц. Конова.
Когато комплексният подход  достигне до причините за неуспешната бременност , екипът , който включва АГ специалист , имунолог и генетик , дава конкретни насоки . В центъра , ръководен от доц. Конова приемат жени от цяла България . "При несполуки в бремеността прилагаме интравенозна гама-глобулинова терапия . Резултатна и безопасна е , без каквито и да било рискове за майката" , категорична е имуноложката .
В началото на юни Плевен е домакин на "училище" по имунология . Лекторите ще са световни капацитети . В "школото" са се записали 30 семейства от София , Бургас , Варна . Двойките ще представят документацията си  и всеки ще разговаря с учените за проблемите си . "Иска ми се тези страдащи хора да разберат , че заедно с имунолозите вървят към най-съкровеното си желание  да станат родители" , казва  доц. Конова .


предоставена от irini
източник - вестник "24 часа"

# 28
 • Мнения: 3 152
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ?

Настъпването на бременост в нормални условия, когато всичко е видимо наред е 20-25%, такъв е и реалният процент на бременност и при някаква АРТ процедура (ако не се прави селекция по възраст и не се изчислява кумулативно от няколко последователни опита). Това е и процентът, които се стремим да запазваме постоянен и да го увеличаваме с все по-нови технологии и познания за селекцията на ембрионите, за подготовката на маточната лигавица и т.н.
Имено благодарение на тези технологии стана възможно обяснението на факта защо в естествени условия в природата не всяка жена забременява от първия път:
Причината може де крие в няколко факта:

• овулацията не се случва при всеки цикъл по едно и също време
• не винаги яйчникът отделя яйцеклетка, понякога “прескача” 1-2 цикъла (ановулаторни)
• не всеки фоликул, който нараства като “доминантен” и се пука при овулация съдържа яйцеклетка
• не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди след отделяне (а в естествени условия обикновено е една)
• яйцеклетката се отделя от фоликула, обградена от стотици клетки и се нарича кумулусно-ооцитен комплекс. В редки случаи този комплекс може да не съдържа яйцеклетка-“кухо яйце”
• сперматозоидите не пристигат на време до яйцеклетката, не преживяват достатъчно, нямат нужната концентрация (далеч не е вярно твърдението, че един сперматозоид е достатъчен, в естествени условия са нужни милиони сперматозоиди, които помагат на този “един” като атакуват този комплекс и самата яйцеклетка, за да я “предразположат” да поеме сперматозоида)
• не винаги яйцеклетката се опложда правилно (понякога пропуска повече от един сперматозоид), като това резултира в неразвиващ се ембрион или спонтанен аборт в ранен етап, много преди теста за бременност.
• не винаги от правилно оплодената яйцеклетка се получава ембрион с добри характеристики и потенциал за имплантация
• не винаги лигавицата на матката е готова да посрещне ембриона и да му “позволи вгнездяване”

Източник:http://www.ivf-bg.com/art.html#d3

# 29
 • Мнения: 3 152
ВИДОВЕТЕ ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА "FOLACID" НА HEALTHY
отговор от производителя


"Здравейте,

казвам се д-р Петър Стоянов, управител съм на "5040 Сървисез" ООД, нашата фирма таблетира 2 вида фолиева киселина под търговската марка "Фолацид".

вид I - 5 мг (0.005 г) - това е традиционната дозировка според българските учебници (3 по 1 или 3 по 2 - в зависимост от кг, възраст, състояние на жената). тази дозировка се препоръчва за жени с рискова бременност, за нормална бременност, а също за много други различни състояние - косопад, болести на кръвта и на кожата, съпътстващо при лечение на други състояния и т.н. Тази дозировка и упътванията на етикета са разрешени от Министерство на здравеопазването на Република България (№ на разрешителното е на етикета).

вид II - 400 мкг (0.4 мг) - специално за бъдещи майки. тази дозировка е препоръчана от FDA (американската администрация за храни и лекарства) в по-ново време.

Не е грешка да вземете от който и да е от 2-та вида, ако имате нормална бременност - не можете да предозирате фолиевата киселина - ще я отделите чрез уриниране.

Ако имате проблемна бременност обаче, добре е да вземете вид I.

тел за контакти е изписан на опаковката - 971 6420.
ел поща - peter@5040services.com

Който има въпроси, може спокойно да се обърне към мен, ще се опитам да отговоря.

С уважение

д-р Стоянов"

Общи условия

Активация на акаунт