Изучаване на латински език в училище

• 5 321
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Germany
Благодаря на всички за мненията!
Вариант за различен език от латински и френски, на този етап от обучението, в нашият район няма. Английски се изучава и в двете училища, като в едното е по интензивно. Въпроса е кой да бъде 3тият /за нашето дете ще е 4ти, ако броим българският/. Аз както вече писах, клоня към това с латинският, заради по добрата среда и отзиви за самото училище, въпреки, че профилът на другото повече ми допада...

# 16
Аз чак сега прочетох, че става въпрос за Германия.   Blush
Пращай детето в хубавата гимназия, няма какво да мислиш.

# 17
Интересно ми е също така, вие какво бихте решили, ако изборът е между училище с интензивно изучаване на латински, което предлага също така, много добро обучение по останалите предмети, добра среда и като цяло е с много добър рейтинг и училище с интензивно изучаване на английски /в което латинският е от 6ти клас/ и е с не толкова добри отзиви.
Определено добрата среда и качественото преподаване са нещата, които търся за детето си.
В момента сме в Белгия и латински се преподава масово в средните училища. Отдавна съм се примирила, че английският е лично моя грижа, и правя необходимото по въпроса.
Не бих се отказала от доброто училище за сметка на такова, в което (най-вероятно) ти замазват очите, че ще го учат на английски.
От опита си в България и във франкофонските части на света не бих разчитала, че държавно училище ще научи детето ми на английски (изключения има). Дано живеещите в Германия да се включат с по-компетентно мнение за тази страна.

# 18
Според мен е по-добре да ти преместят темата в чужбинския форум и да си изкажат мнението немските мами,които имат доста голям опит с "великата" немска образователна с-ма. Трябва да се отчете и факта,че става дума за момче-а според моите наблюдения те са повече математически ориентирани-следователно латинският е излишен.Не че френският е +,но поне някъде не бързат с въвеждането му -което пак изисква проучване на гимназиите. 2. В езиковите гимназии ходят повече момичета,защото на тях повече им се отдават езиците,а в клас с повече момичета е просто трагедия  Simple Smile. 3. След  голямото дремане с езиците в началните класове интензивно езиково натоварване в 5-ти клас ще дойде висока топка.
Колкото до средата всичко е много относително.Зависи много от директора и хората,които поддържат тази среда.Хубавото на гимназиите поне е,че може да си преместиш детето след време ако не ти хареса,не си вързана така както е в началното училище.

# 19
  • Germany
Or, както писах и в двете гимназии, на които сме се спряли се почва с допълнителният език в 5ти или 6ти клас /тук системата е такава/. И в двете има вариант за профил езици /добавя се още един език/ или профил естествени науки, след 8ми клас. Тази с латинският е най старото училище в района и както писах с много добра репутация, другото ни е по близо и предлагат по интензивно изучаване на английски. Останалите гимназии в района не представляват интерес за нас, защото са или под нивото на тези две, или много далече от вкъщи, или профила им съвсем не ни допада...
Пуснах темата тук, за да прочета повече мнения за латинският език от изучавали го, както и да видя какво биха избрали повечето майки в тази ситуация.

# 20
Учила съм латински в университета. Нямам лоши спомени. Както вече писаха, за много университетски специалности трябва латински.
Някои автори правят връзка между изучаването на латински и добрите резултати по математика и английски на учениците:
http://ancienthistory.about.com/cs/whystudyclassics/a/whystudylatin.htm
http://classicalsubjects.com/resources/why_latin.pdf
Понеже лично ме засяга въпроса като родител, мисля, че има доста по-важни критерии за избор на училище от изучаването на конкретен език.

# 21
Въпросът за латинския е леко подвеждащ.

Ако гимназията е по-академична и това подхожда на потенциала на детето- то това, че майката не била учила латински, е последната грижа на партията и народа.

С други думи, ако детето е будно, ученолюбиво и бързо усвоява, няма нужда от много разсъждения дали да отиде в по-академично интензивното училище.

Ако детето се справя по-трудно или го влече нещо друго, което училището не предлага - спорт, изкуство- тогава би трябвало да е друг изборът.

# 22
Мони,съвсем добре разбирам за какво става дума,защото познавам системата.Точно за това ти написах,че е по-добре да получиш мнения от майки,които са съвсем наясно за какво става дума като цяло,а не като извадено от контекста.Отчитам и факта ,че идва 4-ти чужд език,но пък ти си познаваш най-добре детето и можеш най-добре да прецениш дали това е за него.
А на какви критерии се основават тези добри отзиви? Щото за някои от местните най-важното е детето да яде био храна в стола,да седи по цял ден в училището,да го водят на зелени училища-т.е. да има кой да им го гледа и храни и са много доволни.Другата голяма важност е училищният оркестър (надявам се,че най-после в големите класове се научават да дрънкат нещо повече от 2 мин.).Общо взето успеха не ги вълнува никак,нито участия в състезания и олимпиади.Чувала съм,че има и изключения,но къде са те не знам,щото на всичките ми познати децата са в гимназии и още не съм чула за такива случаи(а може би са останали в миналото).

# 23
Латински съм учила в университета като вид подготовка за по-нататъшното обучение по филологическите дисциплини. Беше първия още семестър, едва избутах с тройка, за мен нямаше по-тъпа дисциплина. След почти 10 години ужасно съжалявам, че не съм наблегнала повече на езика, дори само за обща култура. Съжалявам и че не сме учили старогръцки. Световната терминология в абсолютно всички сфери се крепи пряко или косвено на тези два езика. Ползата при учене на романски езици направо си е второстепенна Simple Smile
Относно училището - ти какво точно търсиш, някой да ти занимава детето или някой да го научи на нещо? Записвай го в по-доброто училище, където се учи повече, това е целта на училището. Хич нямай грижи дали ще му е трудно, капацитетът на човешкия мозък е необятен.
Според мен е грешка да се избира училище заради засилено изучаване на английски език. Английски може да научи отвсякъде на едно добро ниво. Освен ако нямаш желание да го натискаш за кариера в превеждането на юридически документи, няма смисъл от силно профилиране. Английският е навсякъде около нас, ползва "наша" азбука и смисловата му постройка е "наша".

# 24
Здравейте,
Пускам темата в клюкарника за да събера повече мнения. Моля, модераторите да не я местят, поне днес.
Живеем в Германия и на големият ни син му предстои влизане в гимназия /тук това става след 4ти клас/. Харесали сме едно училище, което е нещо като нашата класическа гимназия, с изучаване на латински от 5ти клас. Училището много ни хареса и като концепция и като ниво на подготовка и като условия. Притеснява ни само латинския... Тук във всяка гимназия има латински от 5 или 6ти клас, но в другите гимназии, би могъл да бъде заменен с френски и обучението не е толкова интензивно /по 3-4 часа седмично, срещу 5 часа седмично в избраното от нас училище/. Като цяло тук смятат, че латинският дава една добра основа за изучаването на другите романски езици и помага за по доброто усвояване на немският. Нас, като че ли по скоро ни притеснява, факта че започват от 5ти клас, отколкото самото му изучаване...
Моля, за вашите мнения, относно ранното изучаване на латински език и ползата от изучаването му по принцип. Интересно ми е също така, вие какво бихте решили, ако изборът е между училище с интензивно изучаване на латински, което предлага също така, много добро обучение по останалите предмети, добра среда и като цяло е с много добър рейтинг и училище с интензивно изучаване на английски /в което латинският е от 6ти клас/ и е с не толкова добри отзиви.

Така е.
Изобщо не бих се колебала, бих избрала по-доброто училище (ако знам, че детето ми ще издържи на натоварването, защото обикновено добрите училища имат високи изисквания).
Латинският няма да му навреди с нищо. Разбирам защо би предпочела да наблегнат на немъртвите езици, но ще има достатъчно време и възможности да учи и тях.

# 25
Не виждам нещо страшно в латинския, особено след като детето вече има представа от падежна система, след като сте в Германия. Кофти е само, че няма толкова съобразени с възрастта четива на латински.

Има "Хари Потър" на латински, без майтап. Идеален подарък за Коледа.  Laughing

# 26
Не виждам нещо страшно в латинския, особено след като детето вече има представа от падежна система, след като сте в Германия. Кофти е само, че няма толкова съобразени с възрастта четива на латински.

Има "Хари Потър" на латински, без майтап. Идеален подарък за Коледа.  Laughing

Дъщеря ми чете разни разказчета за живота в Римската империя. Текстовете са изключително лесни. Явно са текстове за учебник. Тя попива думите като гъба. Особено като се има предвид, че са ни познати. Това е в първия месец от обучението. На нея и е забавно.Ще видим нататък.

# 27
Много спешно ми трябва човек , който може да ми преведе една мисъл от български на латински . Ако някой би могъл , ще му бъда много благодарен.Благодаря предварително!

# 28
При 5 учебни часа седмично е все тая кой език учиш, за година би трябвало да се мине А1 макар и в това да не вярвам...

Общи условия

Активация на акаунт