АСТМА -тема 30

• 73 516
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
при нас е постоянно, и вкъщи, особено докато спи. и аз давам ксизал постоянно.

# 631
  • София
Някой, който е бил на ТЕЛК в 5-та градска? Как преминава, преглеждат ли детето, какво да очаквам като въпроси, колко време продължава? Решението чак след месец ли ще го знам?

# 632
  • София, Люлин-8
Krisita Ние сме били два пъти на ТЕЛК в 5-та градска. Въпросната комисия се състои само от 1 лекарка - д-р Ковачева (педиатър). И двата пъти минаването пред "комисията" протече еднакво, отиваш в указания час, моят съвет е да отидеш 15-20 минути по-рано, защото обикновено вървят по-бързо и часовете минават напред. Когато ви дойде редът ще ви повика. Вътре нещата протичат по следния начин, даваш всички изисквани документи на детето + твоята лична карта за да запише данните ви, а и тя може да те поразпита за състоянието на детето, изявата на симптомите на заболяването т.н., зависи за какво се явявате на ТЕЛК, ние бяхме за епилепсията и ни пита за видът и честотата на пристъпите. И двата пъти не е преглеждала детето. Взима документите и ви казва кога да дойдете да си вземете решението обикновено е до 3-4 дни след това. Решението се взима от 106-ти кабинет в час който тя ще ви каже. В общи линии комисията е пълен фарс, тя дори не беше чувала за част от диагнозите на малката и ме разпитваше какво значат.  Laughing
Успех, ако имаш още въпроси питай. Hug

# 633
Но моля, дайте съвет за вентолина, уместно ли е да се включи, когато гърдите не свирят?
Вентолин само, ако има свирене, иначе няма смисъл; по-скоро нещо противоалергично-ксизал или ериус, питай педиатъра  Peace

# 634
Да ви попитам след пневмония по колко време продължава остатъчната кашлица ? Детето вече рядко отхрачва, но ми прави впечатление като се раздвижи повече и се започва се започва с една суха кашлица. Вчера излезнахме и минаваме през една улица с много дървета и храсти и всичко цъфтящо. Та като се почна бух, бух. Отидохме до едно място с открит детски кът. Хеле там се намери моя с един щурав като него и няма спирка от тичането. Естествено кашлицата неспирна. Обяснам, говоря да не тича, но кой те слуша. А вчера специално беше грехота да не го изкарам на това хубаво време. Прибрахме се, той легна изморен да гледа ТВ и почти не е кашлял. Чудя се тази суха кашлица на активното движение ли да я отдавам или някаква алергия нещо се появава. А уж и на кръвните и на тези с драскането тестове не излиза нищо към растения.

# 635
  • София
kimmy, може и  до месец (зависи от детето). Моят кашляше почти толкова. Постепенно започна да намалява и спря дори когато изкачвахме стълбите за апартамента. Иначе затичаше ли се и започваше бух-бух-бух, но с времето отшумя-не съм му давала нищо освен чайчета. Но на нас не ни изписаха нищо за лечение вкъщи.

romanol, вашата епилепсия в резултат от падане ли е?

# 636
  • София, Люлин-8
Schokolad Не е от падане, още не могат да установят точната причина, вече 2 години. Сега пускаме генетични изследвания дано там излезе нещо, защото още не сме овладели пристъпите.  Rolling Eyes

# 637
  • София
Schokolad Не е от падане, още не могат да установят точната причина, вече 2 години. Сега пускаме генетични изследвания дано там излезе нещо, защото още не сме овладели пристъпите.  Rolling Eyes

Питам, защото синът ми има няколко сътресения и сме лежали в Пирогов, защото заваляше говора, а едно съседско дете паднало в градината, докато играело и си ударило главата, но долу..т.е челюстта и сега 2 години по-късно започва с припадъци. Прави ми впечатление, че челюстта е много важна-детето, с което лежахме в Пирогов и то бе така-челюстта бе поела удара и беше страшно....
Аз нямам покой-започна да ме мъчи мисълта дали и ние няма да започнем с припадъци от ударите-като бебе все на главата падаше-3 пъти от леглото, няколко пъти от цялата си височина...няма рани на ръцете и лактите-всичко поема главата. По едно време си мислех, че има проблеми с вестибуларния апарат, но не могат да му го открият...
станах и суеверна..пада си на главата, все едно някой го бута...

# 638
  • София, Люлин-8
При нас типичните припадъци са рядко, преобладават малките пристъпи-детето се втренчва и не реагира. Щом се притесняваш направете една консултация с невролог,за да се успокиш.
За да не разводняваме темата ако имаш въпроси пиши ми на лични с каквото мога ще те посъветвам. :*

# 639
  • Пловдив
Според една лекарка от болницата ,в която лежахме моя син има всички показания за астма.Сега последно бяхме с пневмония в болницата ,в началото сигурно имаше спазъм защото му назначиха инхалации,урбазон венозно.Но инхалациите с Вентолина ги спряха след 3 дни,уж нямаше вече спазъм.Да но тъкмо ни изписаха в неделя,в понеделник ходихме на слушалка ,за да уточним АБ през устата,и лекарката вика че има пак спазъм.Изписа ни Вентолин сироп за в къщи(макар че е детски пулмолог,не каза да е инхалаторно).И мукосолван тогава си продължих и АБ .
Днес на слушалка-вече са чисти дробовете ,утре свършваме АБ.Детето вече не кашля,а тя вика да му давам Мукосолван,и каза да му давам още доста дни Вентолин сироп,защото в момента си имал някакъв спазъм,и да не направел пак.Викаше 15-20 дни-дава ли се толкова време Вентолина newsm78?
питах я как се спира после-каза от раз newsm78а мисля че съм ви чела че постепенно .И друго-изписа му го 3 пъти по 5 мл-той е на 8г и е 25 кг,а друга лекарка предния ден каза 2 пъти по 4,5 мл.Според вас за неговата възраст и кг кое е вярното newsm78

И каза  да идем някой ден да му предпише лекарство за астмата Sadили помпичка вика ,или таблетки за дъвчене.Незнам дали д ай се доверя на тази пулмоложка,или да търся друга?
Той прави много леки спазми в началото като се разболява,на слушалка се чуват само,и досега  са минавали без Вентолин.И в тези случаи ли слагат диагноза астма Rolling EyesПроблемът при него е че октомври,декември и сега направи бронхит/пневмония-все имаше хрипове в дробчетата и то главно в дясната белодробна основа.Това не е ли по-скоро хроничен бронхит.Аз като малка съм правела спастични кашлици,майка ми каза че ме е изекувала като няколко години пролет и есен съм пила Перитол.
Кръвния тест показа алергия,но в момента не му изписаха противоалергично,а в момента като всичко цъфти и мирише-и той почна с гърлото да издава звук все едно го дразни.

kimmy моя сега беше с начална пневмония-изписаха ни 7-я ден,кашляше си отхрачващо и даже казаха че има още хрипове,почнахме АБ през устата,и Вентолина.От 9-я ден вече спря да кашля отхрачващо,отвреме -навреме сухо се изкашля.Докато всъщност имаше влажна кашлица-имаше и хрипчета.Сега като не кашля вече,казаха че е чист.

Последна редакция: чт, 07 май 2015, 21:34 от budiko

# 640
  • Sofia
Синът ми, когато беше на 5-6 месеца изкара почти 2 месеца на вентолин-основно инхалаторно, но в един момент го заменихме със сироп. Като няма накъде се дава колкото се наложи. Честотата му зависи от състоянието на детето. Три пъти ще рече на 8 часа-интервалът е добър при не много тежко състояние, ако е само два пъти - е на 12 часа. Доколкото съм чела, вентолинът има действие до 8 часа, тоест на 12 ч. вече не върши работа. На 12 ч. съм го давала, когато вече го спирам- за ден, два. За дозите не мога за кажа, но според мен трябва да е една й съща доза според възраст и кг независимо колко често се дава.

# 641
На вентолин сме били и ние повече от 20 дни , когато се е налагало  Peace
Дозата за Калоян, който е на 5 години и е 23кг е 4мл сироп, такава му е от миналата година, тогава беше същите килограми. Мисля, че за 8 годишно дете 5мл си е Ок, щом е със спазъм поне 3 пъти, т.е. на 8 часа - вентолина се дава под точен час, а не просто 3 пъти на ден  Peace Naughty

# 642
  • Пловдив
Благодаря ви момичета Simple Smile!Ако е 4 мл с спринцовка ли го мерите?иначе за 5 мл -една пълна мерителна лъжичка от тази която е в кутията.
Но това което се чудя е не трябва ли да пие сега и противоалергично нещо-ще го заведа днес до нашия педиатър да го чуе.

Между Спирокаст,Сингулар,Ефира -кое е по-добро ,те са все монтелукаст,но все пак?

# 643
Благодаря ви момичета Simple Smile!Ако е 4 мл с спринцовка ли го мерите?иначе за 5 мл -една пълна мерителна лъжичка от тази която е в кутията.
Но това което се чудя е не трябва ли да пие сега и противоалергично нещо-ще го заведа днес до нашия педиатър да го чуе.

Между Спирокаст,Сингулар,Ефира -кое е по-добро ,те са все монтелукаст,но все пак?

За по-добро не знам.Първо ни изписаха Сингулар-дъвчащи таблетки-цената е 26лв-с рецептурната книжка,сега сме на Сингулар-гранули/сашета/,само 7лв доплащам.Мисля,че щом са едни и същи най-добре да се избере най-евтиния вариант.

# 644
Да и аз мисля, че е добре да взимате нещо противоалергично сега този месец примерно, но питай доктора, ериус май е добър при цъфтежи  Simple Smile
Аз винаги изтеглям със спринцовка-колкото милилитра трябва и директно в устата:)
Мисля, че за Ефира съм чела най-добри отзиви, най-вече за минимални странични ефекти  Rolling Eyes ние сме били на сингулер и бях доволна(но те са доста по-скъпи, дори с рецептурна книжка, Ефирата май е безплатна-все още  Twisted Evil).

Общи условия

Активация на акаунт