"Песен за огън и лед" - 16 Лъжи и арборско златно

• 34 236
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Би дала, но ще му се разърдят поданниците. Щото на някои децата няма да отидат, пък при наборния метод всички отиват.
Аз нямам предвид абсолютно целия страж да е временнен. Командния състав ще трябва да е постоянен както е и сега.

Според мен Стража малко си придава важност, ако изключим другите които до сега не са били заплаха, то диваците не са чак такава заплаха. Достатъчни са им хора които просто да поддържат замъците, да стоят на пост и да секат гората пред вала за да може да видят ако ги нападат.

# 586
Може би не наборна служба, а по-скоро нещо като еничерски корпус. За нуждите на НС през тази година трябват например 100 момчета и се разпределят да се вземат от различните области. Ако няма доброволци, тогава насилствено, когото лорда избере....  тази мярка би дала резултат

Ами общо взето е било така, само че лордовете са спрели да пращат хора.

Просъо Дългата нощ е забравена и сега всички ще си сърбат попарата ако Другите по някакъв начин минат Вала.

# 587
HBO BG стартират игра с награда книгата "Светът на огън и лед"
Ако още я нямате може да се пробвате Simple Smile

https://www.facebook.com/HBOBG

# 588
  • Варна
Би дала, но ще му се разърдят поданниците. Щото на някои децата няма да отидат, пък при наборния метод всички отиват.
Аз нямам предвид абсолютно целия страж да е временнен. Командния състав ще трябва да е постоянен както е и сега.

Според мен Стража малко си придава важност, ако изключим другите които до сега не са били заплаха, то диваците не са чак такава заплаха. Достатъчни са им хора които просто да поддържат замъците, да стоят на пост и да секат гората пред вала за да може да видят ако ги нападат.

Сложно е. На каква възраст трябва да отидат?
 На 16 момчетата се считат за мъже, някои и се женят. Ако отидат до Вала и останат няколко години там, може да решат да не се върнат откъдето са дошли. Така лордовете по места губят работна ръка и войници. Освен това както вече писах е по-трудно да се скъса със старите вражди и да не се взема страна при евентуален конфликт в кралството.
И да, диваците са заплаха. Вярно не такава каквато са Другите, но за Севера са достатъчно бедствие. Виждаме че минават Вала както си искат, така че биха станали по-дръзки.

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 16:28 от Хексе

# 589
Свободните минават Вала, защото замъците са празни и Стража нямат хора, ако имаха ситуацията щеше да е различна.
Не ми се иска да влизаме в историческа дискусия, но еничарството е било много по-различно от това което ни разказват в училище. Тези деца са осигурявали не само войска, но и цялата администрация на Османската империя. Доста да не кажа повечето и от великите везири са именно еничари.
За да бъде еничар един младеж е имал сериозни икономически и кариерни стимули, Стража не предлага такива екстри.

# 590
Чета и си мисля, че освен баба Тирел, чичо като че ли не е сложил нито една умна жена във Вестерос newsm78

# 591
  • Варна
Чета и си мисля, че освен баба Тирел, чичо като че ли не е сложил нито една умна жена във Вестерос newsm78
Какво разбираш под умна?  Laughing

# 592
Ами умна (не просто хитра интригантка с претенции за голям играч) - жена, която да вижда цялостната картина, която да не се води от моментни страсти или женски инстинкти, която може да предвиди повече от 1-2 хода напред и да действа активно, а не просто да я манипулират и тикат нанякъде - такава умна. От наличните просто не се сещам за някоя, която да отговаря на такова описание; всичките действат като заслепени за истината; освен Аря може би, тя има кристално точни преценки за нещата, но пък и не е точно жена (и може би няма да стане такава, както й е тръгнал животът).

# 593
  • Варна
Такава, която може да се мери с Кутрето и Варис в интригите, не действа първосигнално, вижда по-далече от носа си, не й пада пердето като я обидят нещо дребно... Ама на същия принцип имаме само няколко умни мъже в книгата - Тивин, Тирион, Варис, Кутрето... Другите им дишат праха.

# 594
  • Варна
Такава, която може да се мери с Кутрето и Варис в интригите, не действа първосигнално, вижда по-далече от носа си, не й пада пердето като я обидят нещо дребно... Ама на същия принцип имаме само няколко умни мъже в книгата - Тивин, Тирион, Варис, Кутрето... Другите им дишат праха.

Изброените мъже са мъже с власт. Жените нямат толкова ресурси.
Бих споменала Игрит, Таена Мериуедър, Барбри Дастин...

П.П. Санса е доста обещаваща, предвид това, че може да разполага и с власт.

# 595
От всички особено ми е неприятна Кат - сляпа, ограничена, винаги пристрастна.

Игрит - да; тя вижда какво става, обаче не може да направи нищо против любовта и принципите си, така че дава фира; Таена е една дребна интригантка, търсеща моментната полза - хитра и безскрупулна, но няма способностите за истински важна роля; лейди Барбри пък с тая обсебеност от костите на мъжа си - пак ирационални женски глупости; Санса има потенциал, тя порасна доста и се освободи до голяма степен от наивността си, обаче не ми се струва особено интелигентна чисто природно.

Залагам доста на Аря - много умна, сръчна, с верни инстинкти, не робува на предразсъдъци, като при това обаче оставя малка част човечност, която да я води в истински важните избори. Но не знам дали ще й даде чичо да мине пубертета - все пак нейната звезва е ярка като дете, може би не я вижда като голяма жена.

# 596
Блеки прочети пак само частите на Теон за Барбри, тя дава много сериозна заявка за Играч на Севера.

Серсей има потенциал за Играч, но тази пуста лъвска арогантност и играе лоши номера.

# 597
Церсей пък е от големите разочарования: води се единствено от майчинския си инстинкт, поддава се на ласкателства, липсва й трезва преценка.

Ще прочета пак за Барбри, благодаря ти Hug

Е, разбира се, има още книги напред, като нищо ще се пръкне някоя съвсем нова героиня и ще измести всички стари - с Мартин всичко е възможно Wink

# 598
Ееее, особено пък след Пир за врани да изкарвате Церсей някакъв играч... Тотална глупост и неадекватност е положението при нея. Чак е попрекалил чичо, опитвайки се да ни разкрие колко е некомпетентна. Нарочно да се опитва човек да се провали в управлението, не би имал по-голям успех от нея. Голямото постижение, че изигра наивния Нед и "пращящия от акъл" Робърт. Laughing
Аша ми се струва достатъчно стабилен и и интелигентен женски образ. Не прокопсва никак засега, но какво да се прави, не се е родила на правилното място.

# 599
  • Русе
Аз залагам на Три зъба. В тази жена има нещо зловещо.

Общи условия

Активация на акаунт