Re: Юлски бебета 2013 - тема 30

• 56 101
  • 725
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Misti, как е крака сега?  Confused Надявам се да ти е минало...  
Данче, ще си изкараш страхотно на празника, сигурна съм!  Hug
Аз толкова асоциална станах, че добре сте вие  ooooh! Ето на 7с/у 8 март ще изляза по женски и ММ веднага се разсърди, че ще излизам сама.. Той па и не ще да излиза с нас навън на разходка, ама на кръчма е на линия...  ooooh!
Момичета, затова пишете във ФБ за лични неща, там поне някой кой да ни следи  Hug Hug Че тук и мен ме следят, та си меря приказките  ooooh! Тия хора си нямат друга работа, та..

И честит празник на именниците  Hug Hug

# 601
Аз точно пък от ФБ си изпатих... Шпиони има навсякъде за жалост, не знам и аз вече къде да пиша, а ми е толкова приятно сред вас.

# 602
И на мен ми е супер приятно. Така хубаво си почивам и разтоварвам тук. Смея се и плача заедно с вас. Знаем се от почти 3 години. Какво ли не сме си споделили. Перфектно знаем как от една криворазбрана дума сме се сджавквали с дни напред. Но после сме го забравяли. За мен е необяснимо защо някой който не се интересува от темата ще наднича тук. Чудих се на някои ваши близки, че ви следят... какво толкова сте им направили че ви нямат доверие и ви шпионират, защото това си е чист шпионаж. За мен е все едно къде ще пиша. Всичко което пиша, аз нямам проблем и да го кажа. Нямам тайни, единствената причина поради която внимавам със фейса е че не искам някой да чете историите ви, а това което съм писала аз не го крия от никой. Навремето така П. ми чете пощата и се вбеси че съм си споделяла с моята най-добра приятелка - Невенчето в Германия. Е какво се очаква, да нямам приятели ли или с тях да си говоря само за времето и за турски серияли. Е, няма как да стане. А във фейса никога не е било толкова "искрено и лично" както тук. Което наистина е странно, защото там е по-сейфти.
И един въпрос - много добре си спомням, че преди време се обсъждаше и бе взето решение пълния член да отпадне като правило. Майките на по-големи деца и специално към Сандалка - в училище учат ли го децата като задължителен. Аз лично отдавна спрях да го използвам, точно защото знам че отпадна.

# 603
  • Бургас
Роси, за гълъбите не си права....в Славейковския парк почти няма да, ама ела да видиш как са окъкали на брат ми терасата Simple Smile А иначе в центъра е пълно с гълъби, особено около Тройката Simple Smile
За пълния член да ти кажа не е отпаднал още, поправете ме ако греша.

# 604
Аз също мисля, че не е отпаднал и добре, че е така.

# 605
  • varna
И аз мисля, че не е - опитваха се, ама не можаха да го премахнат - и правилно, според мен.
Да ви кажа Емито какво сътвори днес на гърнето - докато отида да й взема чист памперс, за да я вдигнем и занесем в банята за измиване, нашата да вземе да си смъкне фибата от косата и да я изпусне вътре. Съответно бърка и с двете ръце през краката си да я вземе обратно - не мога да ви опиша какъв ужас намерих след няма и 30 сек., и то пред очите на баща й, чак се наложи да я къпя отново Sick

# 606
  • София
Oceanlab, имах предвид в нашата си група във ФБ newsm78 Мислех, че сме си само ние в групата..
Момичета, как стоят нещата с кандидатстването на яслата? Ние сме в чакаща опашка на 9то място, но съм отчаяна, че ще ни приемат  Tired

# 607
Оуъшън някъде си бях чела, че когато децата оздравяват от нещо си, е възможно много да се потят, имах по едно време такъв проблем, но за няколко дни се оправи, ако обаче продължавало повече от седмица трябвало да се търси лекар, ама защо беше  newsm78
Гери мерси че попита, стъпвам на него, но ме боли на кокалчето, там бях го счупила 2011.
Хера  Shocked Sick Ще оценя аз моето сега, изобщо не обича да се цапа, затова и не изявява желание да яде сама, да не се нацапа. Ако случайно се е прежалила да пипне храна с ръце, после бърза да се трие или в стола, или в дрехите, защото салфетката е да избърше масата пред нея  Laughing

# 608
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Мисти същия е.............днес се затресе дори от погнуса,че по ръцете му имаше трохи от бисквити.Игра си с тях да не решите,че ги яде.Накрая се разплака,че нямаше къде да се изтрие  ooooh!
Гери защо си отчаяна?Кирил е на 54 място  Laughing никакъв шанс.

# 609
Става дума за пълния член. Който не се интересува да не чете.

Акад. Михаил Виденов* за сп. Наука, 1/2013

Думата ми не е за някаква кой знае каква правописна реформа, а само за правописното правило за пълния и краткия член при имената от мъжки род, единствено число. Задължени сме при писане да употребяваме т.нар. пълен член (-ът, -ят) за подлога (субекта) на изречението, ако е необходимо той да се членува. За да не обременявам читателя, няма как да изброявам и другите задължителни случаи. Това правило се оказа трудно за спазване от съвременния българин, надценени са граматичните му познания! То е изкуствено и ненужно, защото не изпълнява никакви смислоразличителни функции. Наложено е с т.нар. отечественофронтовска правописна реформа през 1945 г., без да е решение на специалната комисия. Еднолично дело е на акад. Ал.Теодоров - Балан, който не е бил член на комисията, но намира начин с огромния си авторитет да убеди тогавашния председател на Комитета за наука, изкуство и култура, че без правилото за пълен и кратък член езикът ни ще бъде ощетен. Заслужилият учен е бил в плен на идеята, че в езика ни има падежи и с пълния член ще обозначаваме именителния падеж. И най-мъдрият може понякога да бъде наивен, защото в съвременния ни език падежи със синтактична функция няма (освен при някои отделни местоимения).
За да демонстрирам липсата на смислоразличителност на формите с пълен член, ще дам следния пример: 1) Камионът блъсна трактора (разбира се, че камионът е произвел действието); 2) Трактора блъсна камионът (тук въпреки пълната членна форма не разбираме, че камионът е произвел действието).
Изследванята показват, че носителите на българския език се подчиняват на друго правило: името, което стои на по-предно място в словореда на изречението, се схваща като вършител (субект) независимо с каква членна форма е членувано. Затова в случая Трактора блъсна камионът схващаме, че трактора е предизвикал катастрофата, въпреки пълната членна форма на камионът. Тук думата камион може да е членувана с кратката форма и пак ще се разбере, че е субект, срв. Трактора го блъсна камиона.  Това удвояване (дублиране) на допълнението е синтактична особеност на езика ни на фона на другите славянски езици, запазили своята падежна система.
И в сега действащите официални правила за устната реч и за поезията правилото за пълен и кратък член не е задължително. Представете си ужаса да правим синтактичен разбор на всяко изречение в бързия поток на речта!
Тъй като синтактичното правило за употребата на пълната и кратката членна форма няма смислоразличителна функция, масовият носител на езика не го спазва и в писмената си практика. На всяка крачка можем да прочетем написи от типа на Магазина е под видеонаблюдение и под.
Напълно излишно е да губим времето на учители, ученици и да тероризираме целия бългагарски народ с това ненужно правило! Слушал съм аргументи, че правилото изпълнавало функцията да различаваме грамотните от неграмотните. Това едва ли е сериозен аргумент!

Това е и моето мнение. Особено последните излечения. Доскоро много се стараех да не го бъркам и като четях писанията на някой все гледах дали го е сгрешил някъде. Езика (грешка - езикът) ни е достатъчно богат и сложен, а от пълния член наистина няма никаква полза освен да преценяваме кой е грамотен и кой - не. Иначе наистина четох в нета, че не са го отменили. Но все ми се струва че имаше нещо такова, че вече не е задължителен. Затова ме интересува тормозят ли децата в училище и пишат ли им двойки ако не го използват. И за мен това е някаква странна и лишена от логика  социдея. Представете си хората през 1945 как са я възприели. Опс, те тогава не са имали думата.
Танче, гълъби в Бургас има, да. Нали ни бяха наакали и нашия балкон и апартамента се беше напълнил с бълхи от тях. И само като закачка - тераса е само на приземен етаж, иначе е балкон  Twisted Evil. Но там гълъбите не ходят толкова много по земята, може би заради котките.

# 610
  • Бургас
Въобще не съм съгласна с този академик....ако видя написано "камиона блъсна тракторът" ще знам че тракторът е вършител, а не както казва той че камиона....що за глупост?!

п.с. за терасата и балкона съм съгласна така е, но аз го използвам чисто разговорно в момента Simple Smile

# 611
  • София
Само за сведение: "Балкон- това е издадена част, извън жилището, оградена от трите страни с парапет.Лоджия- това е издадена част извън жилището, но поне от две страни е оградена не от парапет, а от стените на основната сграда. Тераса - това е площ извън жилището, но разположена върху жилището на съседа Ви под Вас."

# 612
Ееее, Мъхче, ти направо ме разби. Няма да споря. Аз в Лесото съм го учила, че тераса е само когато е директно на земята или над сутеренно ниво. Ама то Лесото, нали му викат Лесното, явно не им е добра информацията. Но и покрай всички архитектурни чертежи (около 10 год съм работила като чертожник) все така ги надписвахме. А лоджия въобще не сме я използвали

# 613
Ето какво намерих

Българският закон определя, че "части от сградите, които излизат пред фасадните плоскости, изградени по линиите на застрояване, и над покривната плоскост на сградата, са издатини (еркери, балкони, козирки, капандури, стрехи, корнизи и други архитектурни елементи)".

Има обаче разлика между балкон, лоджия и тераса

Първият се определя като открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата. Втората е също такава използваема площ, но открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата. Терасата от своя страна е открита използваема площ, разположена обаче върху помещения, върху колони или върху терена.

Извинете ме, днес яко спамя.
Танче и аз съм го учила, ама намерих една статия според която юристите ги разбират нещата по друг начин

# 614
  • Бургас
Роси е права в случая, а Мъх не е дочела инфото....последното демек терасата се води издадена част извън жилището, която е разположена или върху друга постройка, или върху колони/подпори или директно на терена. Учила съм го в университета и гарантирам за истинност Simple Smile Но факт е, че аз използвам за разговорно само тераса, въпреки че знам разликата между двете.

Общи условия

Активация на акаунт