БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 44 041
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Да ви помоля за рецепта за милинки,ама ММ ми разправя за някакви със солена заливка отгоре...и самите милинки са на много малки топчета  Rolling Eyes
Предполагам, съпругът ти иска такива, каквито правя аз често. Наистина са малки топчетата и е с поливка за баница отгоре. Явно са го гощавали някъде с такива.
Ако искаш на лични по-подробно.

# 301
  • София
Да ви помоля за рецепта за милинки,ама ММ ми разправя за някакви със солена заливка отгоре...и самите милинки са на много малки топчета  Rolling Eyes

Милинки приготвям по тази рецепта.  Peace

# 302
  • Sofia
Да ви помоля за рецепта за милинки,ама ММ ми разправя за някакви със солена заливка отгоре...и самите милинки са на много малки топчета  Rolling Eyes
http://www.receptite.com/рецепта/сливенски-милинки
Аз правя по тази и са точно милинките които приготвят в Ямбол и Сливен. Продават ги на малки топчета на бройка. Нещо линка не излиза целия. Копирай и пестни.

# 303
Пухито, пак препрочетох поста ти и останах с впечатление, че след като се сготви, яденето трябва веднага да се сложи в хладилник, а не да се остави да изстине бавно и след това да се прибере, така ли?
И понеже помня, че си писала, че работиш като контрол в някаква мандра или нещо подобно  Blush, според теб купените пресни млека ли са по-добре и по-хигиенични /предполагам при бабите и т.н. в бутилките, едва ли хигиената е по-висока/ или не? И въобще ти препоръчваш ли консумация на прясно мляко /все пак ти знаеш състава му и т.н., а нали има много спорове дали въобще е полезно/?
Ще ми е интересно да чуя твоето мнение като вътрешен човек.  Peace

# 304
купените пресни млека ли са по-добре и по-хигиенични /предполагам при бабите и т.н. в бутилките, едва ли хигиената е по-висока/ или не?

Щастлива, хигиенични, нехигиенични - кипвай млякото, което не е пастьоризирано. Преди години имах възможност отблизо да наблюдавам каква хигиена се спазва в кравефермите. Надявам се сега да е на по-високо ниво, но тогава разбрах, че никого от доячите не го е грижа за хигиената. Беше си механизирано доенето, но добавяха вода, а и не се престараваха да мият гюмовете. Вероятно и при бабите е същото, когато става дума за продажба. Дълги години купувах от съседи, но бяха възрастни и починаха. Гледаха крава. Е, от тяхното мляко купувах с удоволствие. Ако им останеше непродадено, си го ползваха за тях и някак бях сигурна в чистотата на работа. Но неварено мляко знам, че не се препоръчва. А иначе не съм почитател на разни теории за полезността или обратното на каквото и да е. Всичко е полезно, стига да не се прекалява. Това е моето мнение. Simple Smile

# 305
  • София
купените пресни млека ли са по-добре и по-хигиенични /предполагам при бабите и т.н. в бутилките, едва ли хигиената е по-висока/ или не?

Щастлива, хигиенични, нехигиенични - кипвай млякото, което не е пастьоризирано. Преди години имах възможност отблизо да наблюдавам каква хигиена се спазва в кравефермите. Надявам се сега да е на по-високо ниво, но тогава разбрах, че никого от доячите не го е грижа за хигиената. Беше си механизирано доенето, но добавяха вода, а и не се престараваха да мият гюмовете. Вероятно и при бабите е същото, когато става дума за продажба. Дълги години купувах от съседи, но бяха възрастни и починаха. Гледаха крава. Е, от тяхното мляко купувах с удоволствие. Ако им останеше непродадено, си го ползваха за тях и някак бях сигурна в чистотата на работа. Но неварено мляко знам, че не се препоръчва. А иначе не съм почитател на разни теории за полезността или обратното на каквото и да е. Всичко е полезно, стига да не се прекалява. Това е моето мнение. Simple Smile
Много съм доволна от този отговор и най-вече от последните изречения.  Браво! Благодаря!   bouquet

# 306
Купих си оризови спагети , но няма нищо на упътването , колко набъбват.като спагетите ли са или по-малко  newsm78 някой да е правил такива спагети

# 307
  • Пловдив
Относно полезността на млякото. Млякото е една добра храна и абсолютно не вярвам в теорията, че възрастните /които не са бебета и деца/ хора не трябва да консумират мляко, защото млякото е за бебета. Аз съм за консумацията на мляко и млечни продукти, а също и за консумацията на месо. Може да съм предубедена, заради професията ми.
Относно кое е по-добро - индустриално преработеното или от бабите. Имат си и предимства и недостатъци.
Индустриално преработеното е сборно от много, много животни и дори да е било замърсено /за болести говоря не просто за хигиена/ бактериите са разредени в огромен обем и това не е  без значение. Пастьоризирано е при контролирани параметри на не твърде висока температура или за съответно кратко време, така че да не е сварено /сваряването унищожава някой от полезните качества/. Хомогенизирано е и на теория винаги трябва да получаваме еквивалентно качество. На практика огромна част от млеката от индустриално производство са ... използвам думата фалшиви... възстановявани и нормализирани със сухо мляко, с добавена лактоза, първо обезмаслени, а после с добавяни мазнини и т.н. В един момент не се знае това мляко ли е.
Млякото на бабата. Хигиената е хигиената само на конкретната крава и конкретната баба, ако бабата не и пука за хигиена или кравата е нещо болна микроорганизмите са си в млякото. Качеството го решава бабата. Може и да разреди млякото, може и да го отсметани малко, може и ако има овца или коза и точно днес не и се занимава с половин литър овче/козе мляко просто да го налее при кравето и да ти продаде и него. Млякото на бабата е с много малка трайност и ако го е издоила сутринта и не го продаде тогава, забрави че ще го купиш на обед и ще е ОК. Задължително трябва да се свари. Много пъти съм писала за опасностите от консумация на сурово мляко. Освен това от сурово мляко не бива да се прави кисело мляко или сирене. Подквасването и подсирването не са обезаразяване, нито претоплянето на суровото мляко до 40 гр. за да бъде подквасено и подсирено. Домашното /бабешко/ мляко от сигурен източник /сигурна баба, със сигурна крава/ може да е в пъти по добро от купешкото, но задължително сварено след закупуването му.

# 308
poohito, благодаря, че споделяш всичко това, информацията е много полезна.
Но сваряването не убива ли някакви полезни вещества и според теб пастьоризация за 30 мин в домашни условия на 70градуса достатъчно ли е, така че хем да се запази всичко полезно в млякото, хем да измрат бактериите  Mr. Green

# 309
  • Пловдив
70 градуса за 30 мин. е ОК, но как при домашни условия се осигурява задръжка при тази постоянна температура  newsm78
Ето интересна статия за режимите на пастьоризация, спрямо продукта и последващото съхранение. На английски е, но таблицата е ясна:
http://www.milkfacts.info/Milk%20Processing/Heat%20Treatments%20 … asteurization.htm

# 310
  • София
poohito, беше ми полезна информацията определено.  По тези изброени причини не смея да купувам дом. прясно мляко. Никога не съм сигурна в хигиена ...затова и никога не съм опитвала дом. мляко. .сигурно  има различен и много по-хубав вкус. Това мляко от магазина също го варя задължително, то какво ли има в него , ама все пак...Също не вярвам в теорията, че не е полезно възрастните да ползват прясно  мляко и продуктите му. Защо се появиха такива статии...не знам. Може и да има нещо вярно, ставало на лепило из червата ни.... newsm78, ама аз пак си слагам по -малко в кафето, а и кашкавалец обичам. ... Wink
Благодаря!   bouquet

# 311
Здравейте! Прехвърлям си тук питането от другата тема,че ми е спешно
!" Абсолютен дилетант съм в домашните мезета. Но реших да се пробвам с пастърма от рибица,около 2 кг. Държах я в сол 2дена и половина,сега я измих и накиснах във вода. Колко пъти трябва да и сменя водата,за да не е много солена,четох в една рецепта,че се сменя първо през час два пъти и после се държи 24ч.,ок ли е така? И също ме притеснява,че времетто вече се стопли и като провеся на остъклен балкон да се суши,да не се развали?"
Допълвам-държах я във вода от вчера след обяд до тази сутрин,май съм прекалила,водата беше безсолна.
 долу-горе по тази рецепта
http://kulinar.bg/%D0%98%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1% … 0_l.a_i.8245.html

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 09:43 от sasi6

# 312
  • София
poohito, благодаря за нещата които споделяш с нас! Изключително полезно е и ми е много приятно да те чета   bouquet

# 313
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
asyalein, защо не трябва да се претоплят гъби? Беше ми полезна информацията за ориза, въпреки, че го ям два пъти в годината. Гъби ям почти всеки ден обаче! Зеленчукова крем супа с гъби приготвена примерно следобед не бива ли да се претопля за вечеря?

сега потърсих пак - значи това важи по-скоро за дивите гъби, които са по-чувствителни от култ. печувки.
извинявам се, ако съм притеснила някого.

проблемът не е в бактериите, проблемът е, че някои бактерии произвеждат токсини, които не се разрушават от високата Т., а бактериите се размножават на топло и влажно (ядене, които изстива на стайна Т). те и онези бактерии от ориза не са вредни, токсините, които произвеждат са вредни!!!

# 314
  • Пловдив
Момичета,а рецепта за ореховки... Rolling Eyes Намарех някакви,но да се дапитам и да вас  Peace С цели яйця ли ги правите или само с белтъци?

Общи условия

Активация на акаунт