как се предлагат зеленчуковите пюрета

  • 1 825
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 315
Готовите пюрета са стерилизирани, т.е. термично обработени и са без консерванти. Аз също предпочитам домашно приготвеното пюре, но не му слагам никаква сол.

В не всички натурални сокове има консерванти, но със сигурност прясно изцедения сок е много по-полезен.

# 16
  • Мнения: 3 927
Цитат на: petty
Добре, предпочитате домашните пюрета. Но не ви ли стават на едно гъсто желе, след като изстинат? Имам предвид когато са с картофи. Снощи пасирах един картоф за днес за обяд. Днес го смесих с малко готово пюре, и той стана на едри парчета, които биха задавили детето. Въпреки че вчера беше добре пасиран. Как ги правите вие?
А за маслото ми беше просто любопитно каква е така да се каже "ролята" му в пюрето.


вярно, картофът става на много гъсто пюре, едно такова лепкаво. затова аз го разреждам с малко водичка. а и когато се претопли малко става отново пухкаво.
аз основно замразявам, но напоследък правя прясна порция почти всеки ден. приготвям го около 9:30 ч. и на обяд го топля, слагам малко масло и мляко и бъркам.

ролята на мазнините, без значение малсо или зехтин е да се усвояват мастноразтворимите витамини. това и boo го пише често. за пример мога да ти дам морковите: те съдържат бетакаротин - предшественик на витаминА. той се усвоява по-добре от организма, ако морковите се ядат леко задушени в мазнина, отколкото сварени.
дано съм била полезна.
между другото във всяка книжка за еди-кое-си здравословно хранене има писания за ролята на всеки вид храна. ако имаш време и желание, може да си набавиш "Ние и зоната", но бг-варианта на Мария Папазова - книгата предствя едно ново виждане върху начина на хранене.

# 17
  • Мнения: 1 517
Мерси, Тане. Наистина беше полезна. Вече ми се изясни за маслото.
А понеже досега не бях правила пюрета, се отчаях от неуспеха. Значи ще трябва да притоплям, защото мисля да ги правя от вечерта за другия ден.

# 18
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: petty
Добре, предпочитате домашните пюрета. Но не ви ли стават на едно гъсто желе, след като изстинат? Имам предвид когато са с картофи. Снощи пасирах един картоф за днес за обяд. Днес го смесих с малко готово пюре, и той стана на едри парчета, които биха задавили детето. Въпреки че вчера беше добре пасиран. Как ги правите вие?
А за маслото ми беше просто любопитно каква е така да се каже "ролята" му в пюрето.


petty, картофеното пюре винаги става такова ( лепкаво, точи се на конци), когато се прави с пасатор. Причината е в скорбялата и в начина, по който пасатора пресича "нишките". Т.е за да не става такова, или трябва да го правиш с преса за картофи, или да го разреждаш повече с вода или мляко. Тането ти е отговорила хубаво за ролята на мазнините в усвояването на мазно-разтворимите витамини. Само да кажа още, че мазнините са от огромно знчение за развитието на бебешкия мозък и от тях идват около 50% от нужните калории за деня и те са главен компонент на мембраните на мозъчните клетки и миелиновите обвивки на всеки нерв. Интересено е, че около 50% от калориите на кърмата, също идват от мазнините в нея. Но още нещо - важно е мазнините да са от добър тип, за предпочитане от растителен произход. Ако те интересува, мога да напиша защо, а може и да е добре да отворим цяла тема за това;)
Поздрави

# 19
  • Мнения: 124
аз варя картофи и тиква,после мачкам и минавам през цедка (голям зор е,ама тъпия ми пасатор "елит" се чупи вече втори път и е на ремонт точно когато ми трябва Imp  Imp ) става суперфино и пухкаво пюре, добавям малко студено пресован зехтин и разреждам с кърма.

# 20
  • Мнения: 485
Аз не давам още зел.пюрета но много добре помня, че моят голям син едно време не искаше да яде никакви купешки зеленчукови пюрета и бях принудена да му бъркам всеки ден пюренца.А тях така ги ядеше Grinning
PoliаSp от къде я взимаш тая кафява захар и защо рафинираната е вредна ли?
 Rolling Eyes

# 21
  • София
  • Мнения: 2 857
Цитат на: stefania
А, защо изобщо трябва да разреждаш пюрето с мляко? Sad Едно бурканче зеленчуково пюре напълно засища детето.


i az na puretata ne sam dobavqla mlqko samo v na4aloto kogato se zaxranvaxme tzarkax malko karma

# 22
  • Мнения: 2 529
Цитат на: kaPTuHa
аз варя картофи и тиква,после мачкам и минавам през цедка (голям зор е,ама тъпия ми пасатор "елит" се чупи вече втори път и е на ремонт точно когато ми трябва Imp  Imp ) става суперфино и пухкаво пюре, добавям малко студено пресован зехтин и разреждам с кърма.


И аз правя така, даже и моят пасатор е от същата марка Wink (никой да не купува такъв)! Имам и кухненски робот на "Мулинекс" (също доста скапана марка Imp ), който ползвам за прясно изцедените сокове предимно, но той има и блендер, с който пък ще пробвам да смеля кафяв ориз за каша по една рецепта на Бу...В пюренцето добавям много малко кърма, колкото да го поразредя вместо с вода, а вече ще започна да слагам и някаква мазнинка като вас. Иначе схемата ни е: кърмене, кърмене, зеленчуково пюренце + кърмене (ако желае), плодово пюренце + кърмене (ако желае), кърмене. През нощта изобщо не се буди.

За кафявата захар се обсъждаше в една тема, че се намира по магазините по принцип, аз обаче засега не съм търсила...

# 23
  • Мнения: 6 206
Цитат на: Vase
Аз не давам още зел.пюрета но много добре помня, че моят голям син едно време не искаше да яде никакви купешки зеленчукови пюрета и бях принудена да му бъркам всеки ден пюренца.А тях така ги ядеше Grinning
PoliаSp от къде я взимаш тая кафява захар и защо рафинираната е вредна ли?
 Rolling Eyes

Ами мъжа ми я мъкне от някъде. Последно от Метро беше взел.  Обаче веднъж се беше заблял и ми донесъл кристална кафява.
Абе най-сигурна е една английска, където е внасят вносителите на Суийт енд Лоу, една старозагорска фирма. Ако те интересува, пиши ми ЛС, ще ти обясня къде е склада на бул. "6-ти септември" е, обаче една кутия струва 35 лв за 500 бройки. Не може да няма по-евтино, разгледай се по големите магазини, само че на опаковката да пише нерафинирана, а не кристална.
А за кристалната захар е вредна, защото не се разгражда добре от организма. При рафинирането стават неполезни процеси. Не мога да го обясня, нека го обясни някой, който по-разбира. Embarassed Мен убеждението ми се е насадило трайно от книгите на Лидия Ковачева.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: PoliaSp
обаче една кутия струва 35 лв за 500 бройки. Не може да няма по-евтино, разгледай се по големите магазини, само че на опаковката да пише нерафинирана, а не кристална.

Как изглежда тази нерафинирана, какво имаш предвид под "бройки"? И колко грама е за 35 лв. Много въпросчета Simple Smile

# 25
  • Мнения: 6 206
Цитат на: Iva_D
Цитат на: PoliaSp
обаче една кутия струва 35 лв за 500 бройки. Не може да няма по-евтино, разгледай се по големите магазини, само че на опаковката да пише нерафинирана, а не кристална.

Как изглежда тази нерафинирана, какво имаш предвид под "бройки"? И колко грама е за 35 лв. Много въпросчета Simple Smile

Ами всъщност това е захар на пакетчета за кафе примерно. 1 бр=5 гр. Тоест 2 кг= 35 лв.  Shocked Излиза неоправдано скъпо.
Обаче понеже ние така или иначе я купуваме за заведението, не ми пречи. Иначе кристалчетата са много едри, въобще личи си, че наистина е нерафинирана.
Но не може да няма пакетирана на 500 гр или 1 кг по-евтина. Ще кажа на мъжа да се разтърси, ще намери.

# 26
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: PoliaSp
Цитат на: Iva_D
Цитат на: PoliaSp
обаче една кутия струва 35 лв за 500 бройки. Не може да няма по-евтино, разгледай се по големите магазини, само че на опаковката да пише нерафинирана, а не кристална.

Как изглежда тази нерафинирана, какво имаш предвид под "бройки"? И колко грама е за 35 лв. Много въпросчета Simple Smile

Ами всъщност това е захар на пакетчета за кафе примерно. 1 бр=5 гр. Тоест 2 кг= 35 лв.  Shocked Излиза неоправдано скъпо.
Обаче понеже ние така или иначе я купуваме за заведението, не ми пречи. Иначе кристалчетата са много едри, въобще личи си, че наистина е нерафинирана.
Но не може да няма пакетирана на 500 гр или 1 кг по-евтина. Ще кажа на мъжа да се разтърси, ще намери.

Благодаря ти. Аз принципно не му подслаждам нищо със захар, а с малко мед, но ние вече сме големи. Но за кремчета и други такива, трябва да потърся.

# 27
  • Мнения: 6 315
Кафявата захар е диетична и по-лесно се усвоява от организма. Аз за малкия само такава захар използвам, като я купувам от магазини за диетични храни.

# 28
  • София
  • Мнения: 2 249
Важен е видът на кафявата захар, защото под кафява захар се има предвид, както нерафинираната или частично рафинирана ю в които се съдържа меласа и им придава характерния цвят, така и бяла захар, към която е изкуствено прибавена меласа. А меласата е крайният остатъчен продукт при рафинирането на захарта, в който всъщност остават витамини, минерали и др. елементи (желязо, калий, калций и магнезий), които се намират в захарната тръстика.
Така че, ако изобщо има смисъл да се дава захар, за предпочитане е нерафинираната такава.

Общи условия

Активация на акаунт