Примерна схема за захранване - 34

• 127 888
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Принципно аз давам на малкия и храни, които не харесвам и не готвя, спанак визирам в случая защото знам , че е полезен , както и други неща като се замисля Peace
телешко вкъщи не готвя, но съм го въвела за разнообразие дори Simple Smile

# 136
Здравейте, благодаря за отговора. Педито си следва нейната схема, а ние нямаме предписание за ранно захранване с месо. Нейното мнение е , че на тази възраст бебето има нужда от желязо и само месото може да го набави. Аз обаче не мисля така и смятам след 2 сед да въведа елда и просо. В тази връзка да питам как ги приготвяте? Колко време киснете и варите? Пасирате ли ? В момента няма еднокомпонентна елда на пазара, а за просо не съм питала...Кога въведохте киноа?
И последно за плодовете, от кога ги давате сурови ? Благодаря и усмихнат ден на всички

Всички зърнени кисна цяла нощ, важно е заради инхибиторите. След това плакна много добре и варя межд у 10 и 20 минути. Пасира се според желанията и възможностите на бебето.
Киноа - 8месец
За плодове писах последно - от 6-я месец може сурови

И моето педи смяташе, че е важно да яде месо на 6 месеца, желязо ала-бала, но никога не съм я слушала относно захранването и се радвам, за което.

# 137
Благодаря , geni Simple Smile
И аз да кажа, че според мен е хубаво да се дават и храни, които ние не ядем , защото са полезни и дават различни витамини, аминокиселини и др. На децата ни ! Мога да кажа, че голямата ми дъщеря ме е захранила със спанак, овесена каша , извара , които продължаваме да консумираме заедно Simple Smile Сега много чета за нашето си просо , което наричат българската киноа и се надявам покрай сина ми и аз да свикна с вкуса му Simple Smile

# 138
Като говорите за каши, отказва просо (на холе). Дайте идея с какво мога да го комбинирам.  Rolling Eyes

# 139
Като говорите за каши, отказва просо (на холе). Дайте идея с какво мога да го комбинирам.  Rolling Eyes
С повечко плодово пюре Simple Smile или пък с любимия му ориз Simple Smile

# 140
  • Варна
Благодаря за отговорите относно месото и граха! Simple Smile Педито и аз не слушам за захранването. Още от момента, в който ми каза да дам плодово пюре на 4 месеца и че това не било "захранване"... За месото аз лично смятам, че е важна част от диетата и не исках да го бавя излишно, така че дадох няколко зеленчука, 1-2 плода, една каша и след това заешко. Мисля, че някъде към 6,5 - 7 месец беше, захранвам от 5,5 месец. След това продължих да въвеждам нови храни от всички видове. Жълтък дадох доста по-нататък.

За желязото (и месото Simple Smile ), вярно е, че месото изобщо не е единствения източник за набавяне, но е важно да се знае, че желязото в месото е много по-добре усвоимо от това в растенията. Ето защо макар и с по-високо съдържание в някои растения, желязото от тях може да се усвоява по-малко отколкото от месото. Най-добрата комбинация, така поне съм чела, е желязо от животински и растителен "произход" + витамин С --> да кажем манджичка с месо и спанак + няколко капки лимонов сок.

Аз мисля, че както във всичко останало и в захранването няма нищо задължително, включително и това какво ще се даде или не на детето. Обаче съм на мнение, че е хубаво да му се предлагат и неща, които не присъстват в диетата на родителите. С цел разнообразие, с цел набавяне на различни хранителни вещества, витамин и т.н, както и с цел детето да не стане такъв кон с капаци като родителите си относно храните. (Естествено в последното изречение визирам себе си - аз съм ужасно претенциозна, когато стане дума за храна и не ям повече неща отколкото ям. Надявам се и ще направя каквото мога децата ми да не са като мен, защото го отчитам като голяма грешка.)

И последно. Simple Smile Имам чудна супичка от коприва. Някой да вижда причина да не дам на сина ми от нея - на 10,5 месеца е в момента? Благодаря!   bouquet

# 141
С повечко плодово пюре Simple Smile или пък с любимия му ориз Simple Smile

Peace Hug

# 142
А как точно въвеждате месото? Пак ли лъжичка по лъжичка. Някак не си представям за варя по една лъжичка месо всеки ден, макар че и месото, което купувам за нас кой знае с какво е бъкано? Може ли да давам от купено пюре, където месото е със зеленчук и за 2-3 дни така да изяжда 1 месно пюре?

# 143
Да, пак по малко
Аз бях сварила определено количество, замразено във формички и вадех по 1-2 кубчета.
Понякога съм вземала и чистите меса на Плазмон основно и смесвах с домашно зеленчуково пюре. Можеи смес, виж колко му е трайността, но мисля, че за два дни да го разделиш е ок
Ако нямах домашно месо, може би не бих купувала от магазин, ако се съмнявам в качеството

# 144
Точно защото нямам домашно месо и трябва да купувам се чудя какво и как да давам. Все пак ваички знаем и пилетата, и кравите с какви хормони се тъпчат. Ясно ми е, че няма как детето да не ги яде, все пак детска кухня, ясла и т.н., ама все пак да позабавя малко. А откъде купувате пюрета? Споменавате различни марки, аз досега само гербер и хип давам, че тях съм намерила в била?!

# 145
Точно защото нямам домашно месо и трябва да купувам се чудя какво и как да давам. Все пак ваички знаем и пилетата, и кравите с какви хормони се тъпчат. Ясно ми е, че няма как детето да не ги яде, все пак детска кухня, ясла и т.н., ама все пак да позабавя малко. А откъде купувате пюрета? Споменавате различни марки, аз досега само гербер и хип давам, че тях съм намерила в била?!

Не те знам къде си  Mr. Green
Аз от масовите хр. вериги не съм купувала, имаме едно магазинче детско до нас, на пазара и има поне 6 марки вътре. Вис Виталис, ДМ също имат
Гербер ме дразнеха, че са Нестле /не купувам техни продукти с малки изкл/, а в Хипските не ми харесваш постоянният ориз и рапица  #Crazy

# 146
От София. Да и мен ме дразни, че във всичко почти има нишесте и други такива. Значи ще почна да гледам за детски магазинчета

# 147
От София. Да и мен ме дразни, че във всичко почти има нишесте и други такива. Значи ще почна да гледам за детски магазинчета
виж Сънвал - пак са Био, но на много по-приятни цени. И повечето са чисти, т.е. без оризово нишесте. Минусът е, че трудно се намират (аз от Вис Виталис ги купувам) и малкия ассортимент. Но за началото на захранването са идеални.

# 148
А как точно въвеждате месото? Пак ли лъжичка по лъжичка. Някак не си представям за варя по една лъжичка месо всеки ден, макар че и месото, което купувам за нас кой знае с какво е бъкано? Може ли да давам от купено пюре, където месото е със зеленчук и за 2-3 дни така да изяжда 1 месно пюре?

С месото действах смело, по препоръка на педиатъра. Готови пюрета ползвам, основно Хип. И пуешкото с домати на Гербер се харесва.  По-контролирани са ми от някакво си месо да взема от магазина.. Дадох пилешко, пуешко, заешко и сьомга- през седмица, колкото поиска да изяде. Единствено телешкото аз приготвих.

# 149
  • Варна
По магазините не само месото е пълно с какво ли не, а и плодове, зеленчуци и като се замисля всичко.. Начин да се избяга няма.  Rolling Eyes
Каквото и когато мога аз вземам от хранителните кооперативи. Гаранция и там няма, но съм склонна да вярвам, че продуктите са по-чисти то тези в магазините. Аз съм от Варна, но знам, че има такива и в София. Потърсете във фейсбук.

Общи условия

Активация на акаунт