На море в Турция - тема 36

 • 86 283
 • 737
 •   1
Отговори
# 90
 • Бургас
 • Мнения: 10 827
По молба на Ваня се опитах да направя кратко описание на забележителностите в Мармарис. Нямам претенциите да познавам перфектно Мармарис, но ще се опитам да разкажа за това какво можем да видим там. В Мармарис не може да скучаете. Там определено има какво да се види и колкото повече гледаш, толкова повече се омагьосваш и не искаш да си тръгнеш.

1.Екскурзия до остров Родос:
Една от задължителните екскурзии /целодневна/.
Копирам мнението на zhorchy за о.Родос:
Родос просто трябва да се види, независимо от цената-това е най-отдалечения гръцки остров от БГ и просто е грехота да си там и да не отидеш. Но.. всеки сам може да си вземе билет за катамарана, който спира пред портите на стария град, където с едно влакче обикаляш част от острова. Имайте впредвид, че организирането на тази екскурзия от агенциите ти включва само купуването на билети за катамарана и трансфер хотел-пристанище-хотел т.е. изобщо не си струва. След като се слезе на пристанището се влиза направо в Стария град, който е невероятно смесица от древно и модерно /магазини + дюкяни/, както и ориенталщина плюс типично гръцко. Там спокойно можете да се разхождате през цялото време, но то не е и толкова много. За обяд просто седнахме в една по-странична уличка и похапнахме пълнен и пържен калмар, че турците не го предлагат. Има зехтини, съпуни със зехтин и др. гръцки нещица. Разглеждахме, както вече казах неща в Стария град: Рицарската болница (Археологическия музей), Булеварда на рицарите, Крепостните стени. На мястото, където уж е бил Родоския колос има едни еленчета. Съвсем наблизо спира едно влакче /мисля беше 8 евро за възрастен/, близо до автобусната спирка на картата, което излиза от стария град и обикаля малко извън него, колкото да добиеш представа бегла за острова. Има гид на английски и показва един анфитеатър, разни руини, новите хотели и др. - интересно е. Вижте картата на стария град.
http://touristmaker.bg/ostrovi/rodos.html
http://www.200stran.ru/maps_group21_item495.html
Цена за екскурзията: 45-50 евро/възрастен /цената на посрещащата агенция е 45Евро/възрастен; 35Е/дете 7-11г. и 3Е за по-малките/.

2. Екскурзията Далян-Каунос:
Предлага се в два варианта – с автобус и с кораб. Кой да изберете? Аз лично бих предпочела кораба, въпреки че избрах варианта с автобус миналата година.......и сгреших. Варианта с кораб е много по-добър, защото дава възможност да разгледате прекрасните заливи и брегове около Мармарис, докато купонясвате, танцувате и си правите слънчеви бани на борда. След като пристигнете ви товарят на малки лодки и започвате своето пътуване по р.Далян с надеждата да зърнете някоя костенурка от вида Карета-Карета /аз лично не видях, но повечето хора казват, че са виждали и дори са ги хранили/. На борда на лодката ще ви предложат сок от нар /вземете си задължително – вкусен, полезен и освежаващ/ и порция син рак за около 15 лири /ще ви кажат, че е афродизиак, ама няма такова нещо Wink/ иначе е вкусен. По време на пътуването се открива гледка към невероятните ликийски гробници, издълбани нависоко в скалите. След разходката по реката следва почивка за около два часа на страхотния плаж на Далян /т.нар. плаж на костенурките/. Този плаж е един сред най-добрите плажове в света. След като се наплажувате следва обяд, а след това ви водят на кални бани, където да се омажете до ушите с лечебна кал, след което може да полегнете в миризливия, но лековит сероводороден басейн, миришещ на развалени яйца. Аз лично не си го причиних.
Цената на екскурзията: между 20-30 евро /цени на посрещащата агенция – 30 Евро/възрастен  за варианта с автобус и 25 Евро/възрастен – за варианта с кораб/.


3. Островът на Клеопатра:

Ами при този клип думите са излишни
https://www.youtube.com/watch?v=zVZsoKQHduE
За съжаление достъпа до плажа с уникалния зърнест пясък е забранен.
Цена на екскурзията: 20-25 евро/възрастен /цени на посрещащата агенция : 25евро/възрастен, 15евро/деца 7-12г., безплатно за по-малките.

4. Егейски острови:
Копирам мнението на Иво:
Егейски острови-с автобус карат групата до района на Хисароню,където ги очаква яхта. Тръгва се по море към манастира "Кармелита"/около 2 часа се пътува в западна посока,към гръцките острови-ориентир о-в Сими/. Спира се на брега под останките на манастира/от византийско време/,слиза групата и има свободно време за разглеждане,снимки/. След това се потегля в обратната посока,като се спира за плуване и обяд на живописни заливчета.Обяда е на яхтата. Ранния следобяд се потeгля към природния феномен Пясъчна коса,мисля че беше край Орхание.Стига се до там,слизат всички и тръгват пеша по този пясъчен нанос където водата е до колене навътре в морето.Ширината на този нанос е към 7-8 метра. Дължината е към 200 м. може и повече. От двете Ви страни морето е дълбоко няколко метра. Чувството е неповторимо . Връща се групата на яхтата и отплавате към изходната точка-Хисароню. Там Ви чака автобуса и в късния следобед се прибират хората по хотелите. В общ контур това е програмата. Навсякъде Ви придружава гид,обикновено на руски и англ. език. Ние случихме на изключително атрактивно момче,много знаещо, от една от бившите руски републики. Екскурзията е много добре организирана и атрактивна. Пък и се виждат малко познати места в район на Мармарис за където няма информация сред масовия турист.
Цена на екскурзията: цените много варират /цената на посрещащата агенция беше 25евро/възрастен, 18 евро/деца 7-12г./ Ние намерихме и на цена за 11 евро.

5. Вилидж тур
/обиколка на селцата около Мармарис/:
Прекрасна екскурзия, която ви дава възможност да се докоснете до автентичния турски бит и култура и да си закупите домашно приготвени храни и изделия – домашно сладко и зехтин, билки и много други, да похапнете вкусна домашна храна.
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/marmaris-zakuska … -na-ljubovta.html
Прекрасния водопад и гори на Тургут
https://vimeo.com/95713175
И Турунч
http://myturunc.com/guide/turunctoday/intro.html
Цена на екскурзията: 60-70 турски лири. Според мен ако сте повече хора /4-5/ е по-изгодно да се наеме кола. Излиза по-евтино, а и не сте ограничени и сами определяте времето и маршрута си.

Давам линкове към местни туристически агенции
http://www.chicomarmaris.com/?sayfa=main
http://www.marmarisexcursions.com/index.php
http://www.excursionmarmaris.com/excursion_tag/turunc-excursions/
http://www.marmaristrips.net/index.php
Моля ако изпускам нещо да ме допълвате/коригирате.


Последна редакция: чт, 12 фев 2015, 22:13 от miss july

# 91
 • Мнения: 63
Ние бяхме във Вог - Бодрум от 10.10. Времето и морската вода-чудесни, плаж-ситен чакъл в/у скали, стая-52 кв.м., огромни и прекрасно ново обзавеждане, в банята-вана, душ-кабина,тоалетна, голям балкон с омайна гледка. Прекрасни: детски забавления,детско градче,аква-парк, огромна зелена територия, чистота,персонал, ресторанти, храна - вкусна,богат избор, барове. Липсваше  (не на нас)анимация, но в края на сезона за нецелогодишните хотели е така. Не е далеч и от града - на 8км, с долмуша за около 15 мин.

# 92
 • Мнения: 1 029
Само да добавя, както не веднъж съм казвала, екскурзията - Егейски острови е УНИКАЛНА, но много от уличните търговци на екскурзии се мъчат да ви я заменят с такава в Мармариския залив, която също не е лоша, но не могат да се сравнят. А при ходенето по пясъчната коса ви трябват задължително обувки за вода, защото има едни много остри камъчета.
Относно екскурзията до Далян, сме ходили два пъти и трябва да знаете, че собствениците на кораби са се договорили с местни рибари и те постоянно захранват на определени места и винаги има костенурки. Нашата даже имаше име - Айше  Grinning
Ние сме ходили и на дайвинг- мъжете ми направо полудяха от кеф. Често си пускаме записа от гмуркането.
Памуккале също е феномен, който трябва да се види, макар, че втори път не бих отишла.
Честно казано едната година умишлено бяхме в по-нисък клас хотел и здравата обикаляхме
Джули   bouquet за труда.

# 93
 • Мнения: 164
Лункреция, не съм чела от3иви на pitagorid  3а Бодрум. Ако е бил в то3и курорт,предполагам, е написал мнение в блога си. Ще се поровя и ако открия нещо, ще го постна.

# 94
 • Мнения: 164
Джули bouquet Hug благодаря 3а от3ивчивоста и положения труд.Благодаря  bouquet
Ще допълня няколко и3речения 3а екскур3ията - Острова на Клеопатра. Самия пясъчен плаж е 3аграден. Вли3а се във водата по пътечки от двете му страни. Плажа е охраняван и и3насянето на пясък е строго 3абранено и нака3уемо. При нашето посещение на Острова на Клеопатра, една рускиня беше скрила пясък в чашките на банския си. Жените-полицайки я ра3криха и я отведоха нанякъде. Мисля, че с това си деяние си съ3даде голям проблем. Лично 3а мен, та3и екскур3ия беше едно неповторимо и3живяване.

zhorchy, ние се 3аписахме на обиколка на Мармарския 3алив, но нощна обиколка на яхта с дискотека.
Уникално! Обиколка на 3алива от 22.00 - 02.00 ч. ди-джей, хубава му3ика,осветения Мармарис и отра3ените във водата светлини,танци на борда на яхтата...много красиво преживяване.
Бих препоръчала още едно интересно място в Мармарис - " Керван сарай". 3аведението е под открито небе; красив интериор; богата вариететна програма,конкурси, томбола, танци.

Алинка Hug препоръчвам ти Острова на Клеопатра.

# 95
 • Мнения: 4 500
Някой ходил ли е в Кушадасъ на аквапарк?
Ние в Адаланд, малко скъпичко беше  Mr. Green ама  Heart Eyes

# 96
 • Резерват "Северозапад"
 • Мнения: 2 366
Джули, много благодаря за страхотното обобщение  bouquet!!!
За първи път ще посетим Мармарис и ползата от поста ти е огромна за мен Heart Eyes.

# 97
 • Мнения: 306
По молба на Ваня се опитах да направя кратко описание на забележителностите в Мармарис. Нямам претенциите да познавам перфектно Мармарис, но ще се опитам да разкажа за това какво можем да видим там. В Мармарис не може да скучаете. Там определено има какво да се види и колкото повече гледаш, толкова повече се омагьосваш и не искаш да си тръгнеш.

1.Екскурзия до остров Родос:
Една от задължителните екскурзии /целодневна/.
Копирам мнението на zhorchy за о.Родос:
Родос просто трябва да се види, независимо от цената-това е най-отдалечения гръцки остров от БГ и просто е грехота да си там и да не отидеш. Но.. всеки сам може да си вземе билет за катамарана, който спира пред портите на стария град, където с едно влакче обикаляш част от острова. Имайте впредвид, че организирането на тази екскурзия от агенциите ти включва само купуването на билети за катамарана и трансфер хотел-пристанище-хотел т.е. изобщо не си струва. След като се слезе на пристанището се влиза направо в Стария град, който е невероятно смесица от древно и модерно /магазини + дюкяни/, както и ориенталщина плюс типично гръцко. Там спокойно можете да се разхождате през цялото време, но то не е и толкова много. За обяд просто седнахме в една по-странична уличка и похапнахме пълнен и пържен калмар, че турците не го предлагат. Има зехтини, съпуни със зехтин и др. гръцки нещица. Разглеждахме, както вече казах неща в Стария град: Рицарската болница (Археологическия музей), Булеварда на рицарите, Крепостните стени. На мястото, където уж е бил Родоския колос има едни еленчета. Съвсем наблизо спира едно влакче /мисля беше 8 евро за възрастен/, близо до автобусната спирка на картата, което излиза от стария град и обикаля малко извън него, колкото да добиеш представа бегла за острова. Има гид на английски и показва един анфитеатър, разни руини, новите хотели и др. - интересно е. Вижте картата на стария град.
http://touristmaker.bg/ostrovi/rodos.html
http://www.200stran.ru/maps_group21_item495.html
Цена за екскурзията: 45-50 евро/възрастен /цената на посрещащата агенция е 45Евро/възрастен; 35Е/дете 7-11г. и 3Е за по-малките/.

2. Екскурзията Далян-Каунос:
Предлага се в два варианта – с автобус и с кораб. Кой да изберете? Аз лично бих предпочела кораба, въпреки че избрах варианта с автобус миналата година.......и сгреших. Варианта с кораб е много по-добър, защото дава възможност да разгледате прекрасните заливи и брегове около Мармарис, докато купонясвате, танцувате и си правите слънчеви бани на борда. След като пристигнете ви товарят на малки лодки и започвате своето пътуване по р.Далян с надеждата да зърнете някоя костенурка от вида Карета-Карета /аз лично не видях, но повечето хора казват, че са виждали и дори са ги хранили/. На борда на лодката ще ви предложат сок от нар /вземете си задължително – вкусен, полезен и освежаващ/ и порция син рак за около 15 лири /ще ви кажат, че е афродизиак, ама няма такова нещо Wink/ иначе е вкусен. По време на пътуването се открива гледка към невероятните ликийски гробници, издълбани нависоко в скалите. След разходката по реката следва почивка за около два часа на страхотния плаж на Далян /т.нар. плаж на костенурките/. Този плаж е един сред най-добрите плажове в света. След като се наплажувате следва обяд, а след това ви водят на кални бани, където да се омажете до ушите с лечебна кал, след което може да полегнете в миризливия, но лековит сероводороден басейн, миришещ на развалени яйца. Аз лично не си го причиних.
Цената на екскурзията: между 20-30 евро /цени на посрещащата агенция – 30 Евро/възрастен  за варианта с автобус и 25 Евро/възрастен – за варианта с кораб/.


3. Островът на Клеопатра:

Ами при този клип думите са излишни
https://www.youtube.com/watch?v=zVZsoKQHduE
За съжаление достъпа до плажа с уникалния зърнест пясък е забранен.
Цена на екскурзията: 20-25 евро/възрастен /цени на посрещащата агенция : 25евро/възрастен, 15евро/деца 7-12г., безплатно за по-малките.

4. Егейски острови:
Копирам мнението на Иво:
Егейски острови-с автобус карат групата до района на Хисароню,където ги очаква яхта. Тръгва се по море към манастира "Кармелита"/около 2 часа се пътува в западна посока,към гръцките острови-ориентир о-в Сими/. Спира се на брега под останките на манастира/от византийско време/,слиза групата и има свободно време за разглеждане,снимки/. След това се потегля в обратната посока,като се спира за плуване и обяд на живописни заливчета.Обяда е на яхтата. Ранния следобяд се потeгля към природния феномен Пясъчна коса,мисля че беше край Орхание.Стига се до там,слизат всички и тръгват пеша по този пясъчен нанос където водата е до колене навътре в морето.Ширината на този нанос е към 7-8 метра. Дължината е към 200 м. може и повече. От двете Ви страни морето е дълбоко няколко метра. Чувството е неповторимо . Връща се групата на яхтата и отплавате към изходната точка-Хисароню. Там Ви чака автобуса и в късния следобед се прибират хората по хотелите. В общ контур това е програмата. Навсякъде Ви придружава гид,обикновено на руски и англ. език. Ние случихме на изключително атрактивно момче,много знаещо, от една от бившите руски републики. Екскурзията е много добре организирана и атрактивна. Пък и се виждат малко познати места в район на Мармарис за където няма информация сред масовия турист.
Цена на екскурзията: цените много варират /цената на посрещащата агенция беше 25евро/възрастен, 18 евро/деца 7-12г./ Ние намерихме и на цена за 11 евро.

5. Вилидж тур
/обиколка на селцата около Мармарис/:
Прекрасна екскурзия, която ви дава възможност да се докоснете до автентичния турски бит и култура и да си закупите домашно приготвени храни и изделия – домашно сладко и зехтин, билки и много други, да похапнете вкусна домашна храна.
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/marmaris-zakuska … -na-ljubovta.html
Прекрасния водопад и гори на Тургут
https://vimeo.com/95713175
И Турунч
http://myturunc.com/guide/turunctoday/intro.html
Цена на екскурзията: 60-70 турски лири. Според мен ако сте повече хора /4-5/ е по-изгодно да се наеме кола. Излиза по-евтино, а и не сте ограничени и сами определяте времето и маршрута си.

Давам линкове към местни туристически агенции
http://www.chicomarmaris.com/?sayfa=main
http://www.marmarisexcursions.com/index.php
http://www.excursionmarmaris.com/excursion_tag/turunc-excursions/
http://www.marmaristrips.net/index.php
Моля ако изпускам нещо да ме допълвате/коригирате.
Ще се радвам някой да напише подобен разказ,с това което може да се прави и в Бодрум. Близки екскурзии и пр. ..
Благодаря

# 98
 • Мнения: 5 459
Ванюшче, ми то като е забранен достъпа до пясъчния плаж, за какво да ходим до Клеопатра  newsm78

# 99
 • Мнения: 167
Здравейте! Имам следното питане : искаме да вземем племенникът ми с нас в Турция, който е на 8г.  Моля някой да ми помогне с информация какви документи трябва да носим с нас - дали ще искат негов акт за раждане, предполагам , че трябва декларация от родителите, но на какъв език трябва да я преведем - английски или турски? Има ли някаква вероятност да ни направят проблем на границата затова,че детето пътува без родителите си?
Предварително благодаря!

# 100
 • София
 • Мнения: 1 865
Здравейте! Имам следното питане : искаме да вземем племенникът ми с нас в Турция, който е на 8г.  Моля някой да ми помогне с информация какви документи трябва да носим с нас - дали ще искат негов акт за раждане, предполагам , че трябва декларация от родителите, но на какъв език трябва да я преведем - английски или турски? Има ли някаква вероятност да ни направят проблем на границата затова,че детето пътува без родителите си?
Предварително благодаря!

Задължително трябва нотариално заверена декларация от двамата родители, че разрешават детето да напусне страната без те да го придружават. Има бланка, на която се попълват данните на родителите, би трябвало в нотариалните кантори да има такива.  Декларацията е на български, защото тя е за пред българските власти. На гишето митничарят преглежда оригинала на декларацията, а си взима за него копие - затова си направете 2-3 копия и на декларацията, и на акта за раждане. Аз нося и оригинала на акта за раждане.

Ако разполагате с трите документа - международният паспорт, декларацията и акта за раждане няма причина да имате проблеми на българската граница. Турските митничари не са ми искали други документи, освен международния паспорт на детето.

# 101
 • Мнения: 167
Здравейте! Имам следното питане : искаме да вземем племенникът ми с нас в Турция, който е на 8г.  Моля някой да ми помогне с информация какви документи трябва да носим с нас - дали ще искат негов акт за раждане, предполагам , че трябва декларация от родителите, но на какъв език трябва да я преведем - английски или турски? Има ли някаква вероятност да ни направят проблем на границата затова,че детето пътува без родителите си?
Предварително благодаря!

Задължително трябва нотариално заверена декларация от двамата родители, че разрешават детето да напусне страната без те да го придружават. Има бланка, на която се попълват данните на родителите, би трябвало в нотариалните кантори да има такива.  Декларацията е на български, защото тя е за пред българските власти. На гишето митничарят преглежда оригинала на декларацията, а си взима за него копие - затова си направете 2-3 копия и на декларацията, и на акта за раждане. Аз нося и оригинала на акта за раждане.

Ако разполагате с трите документа - международният паспорт, декларацията и акта за раждане няма причина да имате проблеми на българската граница. Турските митничари не са ми искали други документи, освен международния паспорт на детето.

Много благодаря за изчерпателната информация Simple Smile

# 102
 • Мнения: 582
Ние бяхме във Вог - Бодрум от 10.10. Времето и морската вода-чудесни, плаж-ситен чакъл в/у скали, стая-52 кв.м., огромни и прекрасно ново обзавеждане, в банята-вана, душ-кабина,тоалетна, голям балкон с омайна гледка. Прекрасни: детски забавления,детско градче,аква-парк, огромна зелена територия, чистота,персонал, ресторанти, храна - вкусна,богат избор, барове. Липсваше  (не на нас)анимация, но в края на сезона за нецелогодишните хотели е така. Не е далеч и от града - на 8км, с долмуша за около 15 мин.

Благодаря за този пост   bouquet.  Можеш ли да споделиш работеха ли по това време всички ресторанти и барове, както и всички атракциони на аквапарка? Ходихте ли на екскурзии, ако да, какви? Благодаря.

# 103
 • Мнения: 16
Как ще издържите до август септември бе хора. На мен още сега и се тръгва.Само да беше малко по-топличко.  Миналата година в края на май времето беше прекрасно . Тази година си мисля нещо за майските празници. Някой който е бил началото на май да сподели дали е ставало за плаж,поне в басейните...

Ние всяка година ходим началото на май, защото нямаме търпение и без мин година винаги е било топло за плаж, в морето влизам 2-3 пъти / да се отчета/, но на басейна - плътно. Миналата година подвалваше чат-пат, но най-малкото дете беше на 5 и пак се къпеше в морето

# 104
 • Мнения: 63
Радвам се,че съм била полезна. Не работеха вече  а ла картите (но аз рядко ги посещавам заради ограниченията), единия плажен бар и детското градче. Луна- парк   и аква-парк работеха .В Турция  бях за 7 път и съм минала вече повечето забележителности в районите на Кушадасъ, Кемер, Белек,а тази година и на Сиде. Но не съм сигурна,че човек трябва да прекалява с възхвала на неща,които не са абсолютно исторически доказани и автентични  (изключвам природните феномени). В Бодрум бях в кулата , но Балдуиновата крепост ми е достатъчна за в бъдеще. Предпочитам да видя истинския,настоящ живот  в малки близки градчета.

Общи условия

Активация на акаунт