Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска

• 82 272
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
vany666 не се притеснявай. Трупа речник детето. В някакъв момент ще проговори.
Моето малкото е същото. Последните 2-3 месеца дръпна изведнъж и на двата езика. До тогава и с българския беше много зле.
Имах среща с логопед в градината. Казаха, че е нормално. Да продължаваме с българския в къщи и да не се притеснявам за английския. Той ще стане водещ език в някакъв момент и затова е хубаво да не изостава с бълг.

# 646
М@я синът ми изостава и на двата езика  Tired В България, го водих на логопед и бях повече от доволна, но от както дойдохме тук... дръпна отново назад. Вече не се "побърквам" на тази тема. Осъзнавам на какво ниво е детето ми и не се залъгвам, еми...върви малко след връстниците си. Дано в една определена възраст ги достигне  Peace

# 647
И Йосиф е така. На 3 години знаеше 10-15 думи на български. Тръгна на логопед в Бг и започнаха да изчистват звуците. Имаше напредък, но се преместихме тук. Месеци нямаше никакъв напредък и на двата езика и сега последните 2-3 месеца изведнъж се отпусна. Смесва езиците, бърка словоред, но малко по малко и това ще изчистим.

# 648
  • York
И аз скоро ще съм от търсещите училище за детето. Моето трябва да е Y2.  Whistling
В квартала, в който вече търсим жилище има няколко училища. В най - доброто със сигурност няма места по информация от вчера.   

# 649
Блу пък и другите момичета можеш да влезеш и да разгледаш училището, просто попитай на рецепцията. Ако на момента не могат да те разведат, можеш да си запишеш час.
На едно място пробвахме така. Не помня вече официалния мотив за отказ, но почти беше нещо "нямаме сега време". Беше съвсем в началото на учебната година и вероятно наистина са имали много други дела.

Дъщеря ми едва януари започна да се отпуска да говори. Аз също вече бях доста притеснена, но сега виждам, че напредва. Почна много да провлачва гласните и на български. И, за съжаление, на няколко пъти се случва да бърка родовете в някои случаи на български, примерно хубав чанта Mr. Green

ponqkoga, за детето от линийката ти ли говориш?

# 650
  • До хладилника, който обичам
Не мисля, че имате основание да се притеснявате за знанията по английски на децата Simple Smile в училище ще проговорят. Така са насочени грижите и обучението, че малко по малко ще започнат да говорят.
Като тръгна за няколко седмици на градина, а после и на училище, малката ми дъщеря не говореше никакъв английски. В училище й показаха принтирани знаци, с които да покаже, ако иска да иде до тоалетна, другите неща се оправят със сочене Grinning Вече говори доста и пасивният й речник е още по-голям от активния, разбира голяма част от това, което й казват.
Помежду си говорим на български и английски думи казвам само при запитване, например ако искат да научат, кажат или обяснят нещо ново и непознато.

# 651
Моят син след днешния си първи учебен ден ме попита как е на английски "помогни ми" Simple Smile) Важно му е!

# 652
  • UK
Моят син след днешния си първи учебен ден ме попита как е на английски "помогни ми" Simple Smile) Важно му е!
О, милото дете! На колко години е? Добре ли е минало иначе?

# 653
О, милото дете! На колко години е? Добре ли е минало иначе?

На седем. Ми... общо взето добре. Цял е:) Живеем зад училището, като ги извеждат навън и ги слушам как врещят, си пускам Годсмак на слушалки, че да не си мисля, че чувам моето да реве  Mr. Green

Трудно му е, и на него, и на учителката, единия английски не знае, другия български... Абе ще се справи, но трябва време. Утре сестра му е за пръв ден на училище, притеснена и тя. Мразя периодите на адаптация, но няма как да ги прескочим.

# 654
  • York
ponqkoga, за детето от линийката ти ли говориш?

За него, да Simple Smile

# 655
Не мисля, че имате основание да се притеснявате за знанията по английски на децата Simple Smile

Има, има.  Peace Ситуациите са различни. И затова е хубаво да се наблюдава прогреса и да се работи и в къщи с някои деца, а не да се разчита изцяло на училището.
Под работа в къщи да не се разбира да се говори на децата на английски, а да има отделено специално време за учене на английски.
Има деца, които ходят в малки училища, с малки класове и са единствените или едни от малкото на брой деца, с първи език, различен от английския.
Има обаче деца, които ходят в големи училища, в класове по 30, като само в един клас има 5-6 деца, чийто майчин език не е английски.
На тези от втората група нито има време да се обърне толкова внимание в клас, нито има достатъчно учители за работа в интеревеншън групи и се чака за там.
И ако детето по принцип изостава, започва натрупване на това изоставане.
Защото освен с езика, детето ще изостава и по другите предмети, заради езиковата бариера.
Някой деца имат слух за езика, по-бързо схващат или са визуални учащи се, но не всички са такива.
И затова е хубаво идващите да следят отблизо проговарянето на английски на децата си.

На vany666 бих препоръчала да поиска личния да и даде направение за Speech & Language Therapist. За безплатните на NHS се чака по много, колкото по-рано ви запишат в листата на чакащите, толкова по-добре. Пък ако междувременно се отпусне да говори-чудесно.

# 656
  • London
Подкрепям напълно Толумбата за горнито изказване. Особено за класовете с по 30 деца, дето на никое не се обръща внимание.  Peace

# 657
  • Варна
Ние бяхме в такова голямо училище където над 25% от децата бяха полячета и литовчета. Имаха 3 учителки които ги занимаваха допълнително само с езика и пак не насмогваха. Щерката втората година я отрязаха, че нямаше места за всички деца и тези които леко дръпнеха ги отписваха. Сега сме в училище с 4 чужденчета само. И като казах на директора да ги занимават допълнително с езика и той не беше подготвен. Щял да пита в управлението дали може да им пратят учител щото нямали такъв Wink Е сигурно няма да стане, но то вече не им е и толкова фатално.
Само не ми харесва, че не мога да следя какво учат. Опитвам се от децата да измъкна, че да знам къде да помагам. Вчера случайно разбрах, че малкият учат и нещо като умножение. Тъкмо си бях отдъхнала, че събирането и изваждането до 20 оправихме  Laughing Сега се чудя дали да почваме таблицата или да рисуваме групички от квадратчета известно време пък после таблицата Wink
За дъщерята се притеснявам дали две години ще са и достатъчни за да напредне с езика, че на изпитите, които са в началото на година 6 да е равнопоставена на англичанчетата.

# 658
Ние сме в УК от по-мсалко от 6 месеца. Голямата ми дъщеря е Year 1 и когато дойдохме знаеше само няколко думи английски. В училище казват,че се справя стархотно. Всяка вечер четем и нивото и на четене е по-добро от на някои местни деца. Тя е единственото дете с начално ниво на английски в училище и може би това и помага с езика. Днес обаче ме остави без думи. Напоследък е много разсеяна и често си говори някакви неща сама или на куклите...Аз не издържах и се скарах....оказа се, че си упражнявала кое как да каже на английски в училище...стана ми много гузно..

# 659
Подкрепям напълно Толумбата за горнито изказване. Особено за класовете с по 30 деца, дето на никое не се обръща внимание.  Peace

Стига деее. Обръщам им  Laughing

Борикс, повечето училища следваме на абакус програмата. Дори и да не са по нея, ще ти даде ориентир, какво преподаваме в У1.
Като ми остане повече време ще ти я пратя. Ако забравя, ми напомни  Wink

Общи условия

Активация на акаунт