ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ! Какво сме направили до сега?

• 618 237
  • 2 413
  •   1
Отговори
# 2 340
Здравейте! След направени хистероскопия и цветна снимка преди 2 месеца, този месец искахме да започнем с опитите, но ме събори някакъв вирус. В момента съм в 4ден от МЦ и все още вдигам темп., въпросът ми е, ако успея да се излекувам до 2-3 дни, дали можем да правим опити?
П.С: Не се лекувам с агресивни препарати, само с парацетамол, отривин за нос и билков сироп.

Какво разбираш под опит? Естествено забременяване или някаква процедура? Ако имаш в предвид естествено - да може, няма причина да не може, все пак няма да сте изтървали овулацията (най-вероятно), а и не приемате сериозни медикаменти. Ако имате в предвид процедура - изтървали сте момента и ще трябва да карате на домашни опити.

За естествено забременяване, да. Благодаря за отговора!

# 2 341
Здравейте и от мен, Бих искала съвет ,както и малко повече информация от Вас, тъй като виждам че много сте изстрадали и бая път сте изминали. Аз съм на 38г, почти 39г, съпругът ми е на 43г. И двамата сме разведени с по 2 деца, и вече след 6 години ни се прииска и ние да имаме общо. Сега ме е яд че едно време не започнахме с това, но то пък без желание нещата не е хубаво да се правят. Правим опити, от 2 месеца. Да знам какво ще кажете 2 месеца са нищо, обаче следя всичко, понеже знам че годините ми са много и нямаме цялото време пред нас. Да не говорим че с двете ми деца е ставало от първи опит, знам много добре кога ми е овулацията, цикълът изобщо не се е променял, седи си на 21/22 дни от край време. Обаче напоследък не я чувствам така овулацията както преди, преди много ме болеше, а сега трябва да се "загледам" за да я усетя. Иначе е потвърдена с тестове. Може ли да ми разкажете малко повече за какво се случва с организма на жената след определеня възраст и също така и с мъжът и неговата репродуктивност. Идеята е че ние със сигурност няма да пробваме ин витро и тн, ако не стане естествено няма да имаме просто дете заедно. Другото е че ако ме стане до макс догодина,спираме и опитите и знам просто че нямаме много време. Благодаря предварително

# 2 342
Привет, E.M.A,
Добре дошла! Със сигурност и твоето, и неговото тяло и физиологични процеси са се променили от времето, в което сте създали децата си. Хубаво е, че следиш овулацията си, че я разпознаваш. Често домашните тестове лъжат, така че може да направиш проследяване при гинеколог, той най-точно ще ти каже, когато си във фертилни дни. Напълно възможно е да нямаш овулация всеки месец. Може да пуснеш пълен пакет женски хормони и да видите дали там няма снойности извън границите. Може да е необходимо съвсем леко лечение и подреждане на хормоните.
Напълно възможно е при партньора ти също да има промяна в спермограмата, може броят на плувците да е понамалял, може подвижността да е по-ниска, като цяло оплодителната способност да е паднала. Но това не означава, че няма да стане. Наистина два месеца не са много, но нищо не пречи да проверите някои показатели.
Имай предвид и нещо друго - когато си забременявала с децата си, едва ли си била притеснена, както сега, дали ще стане или не. Отпусни се, психиката играе голяма роля 😊
Слънцето повишава витамин D, което увеличава качеството на яйцеклетките, така че може лятото да предостави по-висок шанс за забременяване 🍀
Иначе, ако си готова на някое допълнително изследване, ще ти препоръчаме още няколко. Успех!

# 2 343
Много мерси за бързият отговор. Имам си добър генеколог,който ме е следят и през бременността и досега. При Марковс съм се следяла вече 12 години. Мислех си да отида,но все си мисля че предвид че имаме деца, и то 4 общо, че сме на тези Години, ако не става по-скоро трябва да го приема че не е писано. Но ако вие казвате че с някакво "евентуално нищожно моделиране" може да стане защо не. Какви са изследванията ,най-рутинните които мога да направя? Него няма да мога да накарам за сперматограма освен ако не го загризе че наближава моментът в който това е, последен месец опити и каквото такова...

# 2 344
ЕМА, по принцип когато има репродуктивни проблеми (каквито вие всъщност още нямате!) винаги се започва със спермограма! Защото в 40% от случаите проблемите са при мъжа, в 40% при жената, а в останалите 20% - и при двамата. При жената изследванията (изключвам ехограф и кръвни) по правило са неприятни, болезнени, инвазивни и скъпи, затова следва да се започне със спермограма. За мен лично подобно отношение от мъжа е недопустимо и аз не бих го търпяла. Уж имате за цел дете, а той не е готов да си набие една ч**** с извинение!
На твое място бих се отпуснала и не мислила за бебе следващите 6 месеца. Реално проблеми още нямате. Тоест водете си редовен полов живот (естествено повечко 2-3 дни преди овулация), ти си пий отсега фолиева киселина и ако нещата не се случат до тогава, бих настоявала за посещение на репродуктивен специалист заедно с мъжа.

# 2 345
Привет, ЕМА. Аз също започнах целенасочени опити на 39, мъжът ми беше на 40. Отне ни година и две загуби (мисед и биохимична) докато забременея с мъника, които сега спи следобеден сън. Но минахме през поне стандартните изследвания, за мен микробиологии, цитонамазка, полови хормони, витамини, и един месец проследяване на фоликули и овулация, а при него спермограма. За да сме наясно “къде стоим” в репродуктивното си здраве на зряла възраст. Но при нас бебето беше много силно желано и цел, ако мога така да се изразя.
Но дори и да беше “ако ни е писано” пак щях да направя въпросните изследвания, най-малкото, за да знам ако има проблем (освен възрастта). Защото ако има, то и да си правя тестове за овулация и да се “целим” няма да ни е писано.
Съжалявам ако мъжът ви отказва, или се чувства неловко да си направи спермограма. Аз не бих могла да съм така разбираща като вас, при все какво ще трябва да изтърпи моето тяло, за да имаме дете заедно.

# 2 346
Здравей Alira , предполага че ще направи каквито изследвания за нужни ако го накарам. Не че при нас няма желание, просто моето сякаш е по-силно. Аз вече си записах час за генеколог, за рутинни изследвания и ще се консултирам какво мога да пия като добавки и дали да не си пусна някои рутинни кръвни. Благодаря за съвета. При нас опитите са от 2 месеца, Бих казала че сме сериозни, но като цяло ми е ясно че на тази възраст няма да стане както е било на 25 и на 29. Принципно няма причина да имаме конкретни проблеми, при все че и двамата имаме деца, но с възрастта е възможно други фактори да са се появили.

# 2 347
E.M.A стискам палци да се случи да видите двойна черта и то скоро! Какво по-хубаво от това, да радва новото ви семейство! Simple Smile и с толкова детегледачи….
И поздравления за това, смелост е да имате толкова деца, но и е голямо щастие и благословия!

Здравей Alira , предполага че ще направи каквито изследвания за нужни ако го накарам. Не че при нас няма желание, просто моето сякаш е по-силно. Аз вече си записах час за генеколог, за рутинни изследвания и ще се консултирам какво мога да пия като добавки и дали да не си пусна някои рутинни кръвни. Благодаря за съвета. При нас опитите са от 2 месеца, Бих казала че сме сериозни, но като цяло ми е ясно че на тази възраст няма да стане както е било на 25 и на 29. Принципно няма причина да имаме конкретни проблеми, при все че и двамата имаме деца, но с възрастта е възможно други фактори да са се появили.

# 2 348
Здравейте и от мен, след месеци на изследвания.  2 лапароскопии, които изключиха еднометриоза, цветна снимка на тръбите. Както и хормонални изследвания се оказва ,че на 35 години аз имам изчерпан яйчников резерв. Просто не мога да повярвам. Ще пробваме инвитро , просто вече нямам надежда.

# 2 349
Vicky.de, не се притеснявай! Инвитрото не е нещо лошо, то е шанс за хора като нас ❤ Ще се справиш, това е просто едно изпитание. Аз също съм с нисък резерв, АМХ=0,6, на 32 години съм, борбата ни е вече 3 години, но пък нямам и тръби, нямам и един яйчник. Няма да се предаваме, този път ни учи на много неща и ни прави по-добри хора. Погледни го от тази страна, не се отчайвай 🍀
Тук винаги можеш да споделиш притесненията си и ще намериш разбиране, както и съвети. Успех!

# 2 350
Vicky.de, не се притеснявай! Инвитрото не е нещо лошо, то е шанс за хора като нас ❤ Ще се справиш, това е просто едно изпитание. Аз също съм с нисък резерв, АМХ=0,6, на 32 години съм, борбата ни е вече 3 години, но пък нямам и тръби, нямам и един яйчник. Няма да се предаваме, този път ни учи на много неща и ни прави по-добри хора. Погледни го от тази страна, не се отчайвай 🍀
Тук винаги можеш да споделиш притесненията си и ще намериш разбиране, както и съвети. Успех!

Да пожелавам на всички да видят заветните чертички, но на мен на моменти ми идва в повече. Усещам , че просто не мога повече. При мен АМХ е 0.8.

# 2 351
  • Sofia

Да пожелавам на всички да видят заветните чертички, но на мен на моменти ми идва в повече. Усещам , че просто не мога повече. При мен АМХ е 0.8.
Миналата година 2024 януари AMH - то ми беше 0.8 поради прием на кортикостероиди и други лекарства в продължение на 2-3 месеца. Също тогава установихме, че имах нива на витамин D които бяха под нормата. Постепенно започнах да си покачвам нивата и да ги следя и от тогава и амх-то се качи. Този месец кандидатствахме по фонда за инвитро и се наложи да пусна АМХ отново - мислех, че ще е доста нисък, а пък той се беше качи до към 1.8, което от както го следя (последните 4 години) никога не е бил толкова висок. Ако не сте изследвайте си витамин D и ако е нисък вижте да го вкарате в норма. Също така CoQ10 мисля че също ще повлияе положително. Последните 3 месеца приемане няколко добавки и нивата драстично се покачиха (последния път преди да го изследвам сега беше 1.2)

# 2 352
Момичета,

При АМХ от 0,6 или 0,8 изобщо не може да се говори за изчерпан резерв! Аз забременях естествено (и то 2 пъти!) няколко месеца след като последната стойност на АМХ беше 0,3. А само няколко месеца по-рано беше 1,1. Така че този показател е доста неточен, както показва и опита на Rouina 91.

Колко са ви антралните фоликули? Ако не са ви броени силно ви съветвам да ги проследите няколко месеца подред на 2-4 ден от цикъл при репродуктивен специалист. Те са много по-точен показател за яйчниковия резерв.

Има тема за изчерпан яйчников резерв, там има много полезна информация, прочете!

# 2 353
Да, така е Gerka99,
Не смятам, че моят резерв е изчерпан, само е нисък. Аз също съм забелязвала промени в моя АМХ, като имам достатъчно статистика и определено в по-слънчевите месеци е по-висок. Колкото и да приемаме на добавки витамин D, нищо не може да замени естествения. Така че, радвайте се на слънцето и събирайте витамин D☀️
Проследявала съм антралните фоликули, но са 1÷2 в единствения ми яйчник.
Да, темата за резерва е доста полезна ❤

Момичета,

При АМХ от 0,6 или 0,8 изобщо не може да се говори за изчерпан резерв! Аз забременях естествено (и то 2 пъти!) няколко месеца след като последната стойност на АМХ беше 0,3. А само няколко месеца по-рано беше 1,1. Така че този показател е доста неточен, както показва и опита на Rouina 91.

Колко са ви антралните фоликули? Ако не са ви броени силно ви съветвам да ги проследите няколко месеца подред на 2-4 ден от цикъл при репродуктивен специалист. Те са много по-точен показател за яйчниковия резерв.

Има тема за изчерпан яйчников резерв, там има много полезна информация, прочете!

# 2 354
Много ви благодаря момичета, приемам витамин Д по препоръка. Забравих да вметна, живея в чужбина и посещавам клиника за Инвитро. Направила съм всички възможни прегледи и изследвания. Тук направо ми казаха , че шанса с такъв статут на яйчниковя резерв почти нямам шанс за нормално забременяване. Имам час за 24 юни , тогава ще вземем решение дали направо да преминаване към процедурата. Също ми казаха , че Инсеминация също не е варянт нямало да се получи. Аз силно се надявам, че ще стане и без намеса. Ох направо не знам ...

Общи условия

Активация на акаунт