Дякон Левски

• 24 039
  • 403
  •   1
Отговори
# 360
"Любимата на Левски" - и такива ли образи има в този филм?!
Ясно, без пикантерия, без авантюрна линия не може...

Има  да   -  моментите  с  нея  могат да  се  съберат  в 10 минути  сигурно. И  по  никакъв  начин не е  пошло или  нещо  такова.   Никой  не  може да каже  със сигурност  дали е имало  любов  в  живота  на  Левски.  Любовната  тема във  филма е  само  загатната  и много  добре представена.

# 361

2. Епизодите  с  любимата  на  Левски  са - толкова  леки и нежни  - просто  това е капка  романтика на  фона на цялата история - и  бих  казала  че  епизодите  с  Анна  са  около  10-тина  минути  общо.... и  няма  нищо  пошло  в тях, пошлостта  във  филма  беше  свързана  с всички  предатели  на  Левски, но  не и  с  него.  Никой  няма  как  със  100% сигурност  да  каже  имало  ли е  жена до  Левски  или е  нямало. Начина, по  който  са  го  показали  във  филма  по никакъв  начин не разваля  светлия му образ - не  го  развращава  или  нещо  такова - супер  невинно  са го  показали това. Просто  капка любов  в  живота  му.

# 362
 Онова изказване за целувката на Орлов мост много буквално го възприемаш. Автора му - на изказването - просто имаше предвид, че този филм - може би, ако не финансиран, то поне подкрепян от турската партия в България и някакави незнайно кои от арабския свят, представя една визия за Левски, която е подходяща за техните - на тия не много точно определени люде - интереси.

На мен това не ми звучи много обосновано, предвид изказванията на другите замесени - продуцентката и самия Генчев, а колкото до това че е присъствал кмета на Кърджали на премиерата, което беше другия аргумент - що да не присъства.

Всъщност цялата теза е, че този филм, по начина който е направен, би се харесал на българските турци. За мен това, обаче, не е нещо отрицателно, ако, разбира се в полза на тази цел не се изкривяват съзнателно исторически факти. Все пак тоя филм не е "Време разделно", прави се в друго време, а не в разгара на възродителен процес.

Но аз всъщност не знам, дали Генчев има изобщо някакви такива съзнателни цели, или просто е направил, каквото е могъл, изсипал е един куп послания и екшън хватки, а сега всеки го тълкува според своите си пристрастия и възмушения.

А филма мен лично нещо вътрешно ме възпира да го гледам. Просто не мога да понеса сцена, в която Левски- Левски!-  подхвърля нагоре гърне, и след разнопосочни тупаници го улавя. Да, той е бил ловък физически , прескачал е от място човешки ръст, но все пак?
 Ако искам да видя горната банална сцена, ще ида да видя Джеки Чан. И други там неща има, по сведения от очевидци, които  май предпочитам да не им ставам свидетел.

Разбираш ли, не ща микс от патетични фрази и омръзнали бойни клишета... а ме естрах, че е точно това.

# 363

Разбираш ли, не ща микс от патетични фрази и омръзнали бойни клишета... а ме естрах, че е точно това.

То  точно  липсата на  патетични  фрази възмути цялото  общество и  най-вече   пра-племенничката.....  

Явно хората  искат  Левски  да  стои  на едно  столче  и  да рзказва сладко  сладко  на  насядали около него  добрички  сънародници -   как  ние  сме  силни, ние  можем, как  ние  трябва  да  се преборим  с турците, как  трябва  да се  обединим, .......  После след като  приключи  речта и  си  тръгва от  съответния  град,  хората  си  продължават  живота  по живо по  здраво  както  до  сега. После  виждаме   Левски  в  друг  град, той  се е  телепортирал  там - няма  нито една  прашинка  на  рамото от ездата(?!?!?), пак си е  чист, спретнат, перфектен -  пак  сяда,  пак  говори  ли  говори  - за  добрите българите, за  свободата, .....  После  Левски отива  при  богатите  българи -  те  го  приемат с  отворени  обятия  -  без  да  се  замислят  му  дават  колкото иска  пари  - защото  нали е  Левски( ама  как е  станал Левски - кой  го интересува)-  дават  му  всичките  пари  без  никакви  възражения.  После   според  пра-пра-племенничката  Христина  Богданова, дето  се  появи  по  всички студия, трябвало  да има и една  сцена,  в която  Левски  поднася и пие  чай  с  някакви  турски величия, на които  случайно е  попаднал в една  къща  на  свой  сънародник.  После  пак  виждаме  Левски  в още  няколко  български  град - пак чист  спретнат  -  пак  седи , говори,  уговаря, пак си тръгва............. после  пак........  И  без  битки  естествено  - не  дай  си  боже  да  направи  някоя   по  сериозна  хватка и  да го  причислят към екшън героите - ми  не  може  така  да се  цапа той дрехите и  после  да не е  спретнат  за дългите   срещи с  хората......  Е ми как да  се изцапа  - навсякъде  по  снимките  е чист и  спретнат  - значи   той  си е  такъв  през  цялото  време!    И  как  да  се бие изобщо  - той по  снимките  дето  висят по стените  в  училищата и по  кабинетите,  той  там не  се бие  - виждаме  го  само  на  няколко  места  със  сабя  и  с  пушка  - ама те  са  само  за снимката - иначе   той не  може  да  се  бие  като тези по  филмите, не  може да  стреля  като  тези  от  филмите, абе  той  да  не е  екшън герой  че  да  де  бие  бе?!  
ТОВА  ЯВНО ИСКАТ ДА ВИДЯТ ХОРАТА!!!!!   hahaha   hahaha

Явно  всички  отричащи  филма  искат  да видят  Левски  по  този  начин.

# 364
Не, не искаме да го видим такъв. И не разбирам каква толкова ти е драмата. Харесваш филма- супер. На мен не ми харесва, направен е точно за някакви ограничени хора, свикнали с американските сюжети и без капка познания по българската история.Точно защото стреля с чифт пищови като в американски уестърн, ест не е ранен въобще, само турците изпопадат. Намигва на някаква там- тя лудо влюбена.Някакъв барон , напълно измислен от не се знае къде , тормози го , някаква светкавица го поразява - досущ като пророк някакъв.И това . че убиват баща му съвсем като в американски филм, сега героя тръгва на лична вендета. Някои хора дори, не могат да проумеят какво би те водило и карало да рискуваш живота си всеки ден, ако не лично отмъщение. Искам да видя един Левски, който говори пламенно на събралите се селяни и ги увлича в своята идея и цел, въпреки тяхната недоверчивост. Искам да видя един Левски, който е безумно смел, но не и  не неразумен. И успява с ум и хитрост да се измъкне от опасните ситуации и прибягва до насилие само в краен случай, но тогава е непоколюбим. Забравил е създателя на филма, че Левски е бил монах и се отказал от монашеството, не заради плътски желания, а заради друга идея и цел, която е  била определяща за целия му живот. Трудно е да се възприеме знам, особено в наши дни, когато всеки гледа себе си. Не исках да съм толкова груба, но ми омръзна. Факт е, че филма няма такъв успех какъвто другите български филми правени напоследък, даже напротив хората не искат дори да го гледат и не е само заради правнучката. Трейлъра и създателя му отвратиха публиката. Не можеш да правиш исторически филм и да нямаш консултант историк- смешно е и наивно.И въобще не е професионално, мен даже ме е яд, че някакви хора, не знаещи нищо за историята, ще си направят някакви грешни изводи  от този филм. Не е нужно да е документален, но трябва да лежи на исторически факти, щом е исторически филм. И не съм на мнение -човека се е постарал, захванал се е с Левски, дай да го носим на ръце. Захванал се е, ама явно не е лъжица за неговата уста и още не може да го преглътне като гледам медийните му изяви...Ей това си е точно от комунизма - старал се , значи заслужава, ами не не заслужава. Важен е резултата - хич не ми пука колко се е старал  и колко години го е снимал.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 14:41 от iskambebche

# 365
И откъде-накъде Арвен ще ни обяснява как ние сме искали да видим Левски.

Последният и пост е илюстрация на аргумента на Максим Генчев, че филмът бил правен за млади хора, а не за пенсионери и професори.

# 366
Не, не искаме да го видим такъв.

Ами  щом не искаш  да  го  видиш такъв, значи  филма ще ти  хареса.   Simple Smile

Аз  не  харесвам  американските  филми, писнало ми е  вече  от  тях - не  ги понасям.
Всеобщо  харесвани американски  филми, на  мен  не  ми  харесват.  Но  в Дякон Левски  не  виждам  нищо от  американските  филми и  за това го  харесвам.  В американските  филми - има  добри и  лоши  -  в този  филм   можеш да  видиш  добри  черти и  в  "лошите турци"  както и  лоши  черти в "добрите  българи", хората са  показани  като  хора - носители и  на  добри и  на  лоши  характеристики, не  еднопластово  както е  в  американските филми.  Няма  как  тази  дълбочина  на  героите   да  я разбереш само от  трелъра.  И  исторически   се  намериха  само  няколко  малки  неща  които  са  сбъркани, което  не прави  филма  измислица.  Аз  харесвам  филма и  искам  да си  защитя  мнението затова  съм  такава.

# 367

Последният и пост е илюстрация на аргумента на Максим Генчев, че филмът бил правен за млади хора, а не за пенсионери и професори.

Глупости  -  според теб  пенсионерите  не  обичат екшън  ли? Ела  да  видиш  баща  ми  -  само екшън  гледа, такива  статични  филми  изобщо  не му  се  нравят.  Този  аргумент  на  Генчев и  на  мен  ми  се  струва  странен   - филмът   е   за  всички, не  за определена  група от  хора.

# 368

Ами  кажете  как  искате  до  го  видите. Интересно  ми е  как  си  го  представяте.

# 369
Ми той - Генчев - така каза за пенсионерите и професорите.

Аз лично направих аналогия с Нео от "Матрицата", когато Левски взе да пуца в трейлъра. А Сашо Диков го е видял като Зоро в една друга сцена. Мерси много.  Stop
А за образа на Николай Сотиров какво мислиш, Арвен? Такъв човек не е имало в личната история на Левски.

# 370
  • На земята, която е всъщност звезда.
...ТОВА  ЯВНО ИСКАТ ДА ВИДЯТ ХОРАТА!!!!!   hahaha   hahaha

Явно  всички  отричащи  филма  искат  да видят  Левски  по  този  начин.

И какво ако искат да го видят по този начин? Може би трябва да ти искат разрешение? След като ти  имаш право на собствено мнение, такова се полага и на всички останали.

Аз искам да видя Левски като нинджа- герой от филм тип "Тигър и дракон". Да развява руси коси, прелитайки над боровете на Стара планина. Дали Максим Генчев ще ми направи такъв филм, ако му осигуря финансиране от Якудза или Триадите?  newsm78

# 371
Ми той - Генчев - така каза за пенсионерите и професорите.

Аз лично направих аналогия с Нео от "Матрицата", когато Левски взе да пуца в трейлъра. А Сашо Диков го е видял като Зоро в една друга сцена. Мерси много.  Stop
А за образа на Николай Сотиров какво мислиш, Арвен? Такъв човек не е имало в личната история на Левски.

Да, знам  че  го каза  Генчев, той и  други  неща  казва, с  които  не  съм  съгласна, но  това  не означава, че  не  харесвам  филма.   
За  мен  образа  на  английския  барон е символ  на  Европа  - какво  е отношението  на Европа  към нас по  онова  време?  И има  вече  няколко  скандални  книги,  които  твърдят  че  Левски е  масон, което  е  абсурдно. Това си твърдение  подкрепят  с  почти еднаквата  структура  между  устава  на  БРЦК и  устава на  масоните -  приликата  е  само  структурна, но  идейно  двете  организации  действат  различно. И  е  абсурдно  да се  сравнява  една  личност като  Васил Левски, който  е  умрял за  народа си,  с  някакви си масони дето  всичко  правят  само  за  личната си облага и просперитет.  Та барона  е масон , който  търси  древни  антики из България - в  случая  мощите на  светец.  И  той е  един  от враговете  на  Левски  през  целия  филм. С което  авторът на  филма  иска  да  ни  каже, че  не вярва   на  тези  слухове за  Левски  и  се  противопоставя  на  тях. 

# 372
Цитат
Искам да видя един Левски, който говори пламенно на събралите се селяни и ги увлича в своята идея и цел, въпреки тяхната недоверчивост. Искам да видя един Левски, който е безумно смел, но не и  не неразумен. И успява с ум и хитрост да се измъкне от опасните ситуации и прибягва до насилие само в краен случай, но тогава е непоколюбим. Забравил е създателя на филма, че Левски е бил монах и се отказал от монашеството, не заради плътски желания, а заради друга идея и цел, която е  била определяща за целия му живот.
Поздравления,  iskambebche.  Peace

Левски неслучайно е очаровал, изумявал и респектирал толкова много съвременниците си. Такъв човек - безумно смел, в същото време крайно практичен, целеустремен, с аскетичен живот, но в същото време с весел и лек характер, умеещ еднакво добре да е привлекателен и да е деспотичен, отдаващ всичко, безрезервно на една кауза ... такъв човек не се ражда всеки ден, не само у нас, но и където и да било другаде. Абсолютен феномен е Левски, уникален, извънреден. Той не е като другите, колкото и да ни се иска да се равняваме с него.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 15:21 от Анонимен

# 373
Аз все пак не разбирам как с вкарването на масони във филма се отрича схващането за Левски като масон. За мен е много елементарна сюжетна линия, като филмчетата на Дисни за тийнейджъри. А посланието, което Арвен изведе, е в най-добрия случай толкова нагласено, че направо е като съшито с бели конци.

Как може масоните да са враговете на Левски, това противоречи на всякаква историческа реалност. Други са враговете на Левски.

Попита какъв филм за Левски искаме да видим. Ами, такъв, който се придържа към историческата реалност. Включително в баталните сцени. Има си исторически извори, има историци, които да консултират екипа. Не е късно да се направи такъв филм.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 15:22 от Songes

# 374
Не, не искаме да го видим такъв.
.....

Много хубав пост Peace

Между другота, гледахте ли вече  филмчетата за Левски на Андрей Захариев? На мен ми допадат.

http://bnt.bg/predavanyia/imam-da-ti-kazvam-neshto/imam-da-ti-ka … hto-pa-rvi-epizod

http://bnt.bg/predavanyia/imam-da-ti-kazvam-neshto/imam-da-ti-kazvam-neshto-iisus

http://bnt.bg/predavanyia/imam-da-ti-kazvam-neshto/imam-da-ti-ka … -3-ep-09-03-2015g

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 15:26 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт