Дякон Левски

• 24 091
  • 403
  •   1
Отговори
# 270
И защо  си  мислите  така? Защото харесвам  филма  ли? Надявах се  да  се  получи  някакъв  смислен  разговор. Вие гледахте ли  филма?

# 271
  • Велико Търново
Според  мен  няма  смисъл  да  коментирам,  ако  не  съм  гледала  филма. Вчера  го  гледах, днес  се  регистрирам  защото  НЯМАМ  профил  тук, но  тук  намерих най  дългия и  смислен  разговор от  всичките  форуми и искам  да си   споделя  мнението. Това  престъпление ли е? Защо  ме  нападаш? Ти  прочете  ли  какво  съм  написала изобщо? Нямам  нищо общо  със  създателите на  филма, нито  с актьорите,  нито  с никого, свързан  с  правенето  на  филма. Трябва  ли  да имам  нещо общо с тях, за  да  харесвам  филма?  А ти   чела  ли  си  всичко  възможно  за  живота  на  Левски, че  с  такава убеденост  говориш?

Прочетох това, което пишеш да филма и много ми хареса. По-смислен коментар по темата не съм чела. Просто още не съм успяла да го гледам този филм, а каквото има да казвам преди това вече го казах. Сигурна съм, че не е толкова лош, така чух и от приятелки и колежки, които са го гледали. Не обръщай внимание на простоватите, коментари на някои от пишещите по темата. Тях и в други теми съм ги засичала да обиждат и да се заяждат, но това навярно е защото имат комплекс за малоценност и синдром на ниско самочувствие.   bouquet

# 272
На мен ми е интересно, защо Левски е трябвало да псува, па макар и мънинко мъничко. Също така ми е интересно защо трябва да се предава тялом, па макар и погледа му да остава твърд. Това е малко рисковано, не знам дали всеки може да му чете погледа, а дори да може защо трябва да има такова противоречие между дух и тяло.. И аз лично не съм съгласна Левски да е бяло сив или сиво бял или бял, но малко да сивее. На други хора тук им харесва идеята. На мен не. Достатъчно ми е мръсна сива и черна цялата помия, с която ни заливат всеки ден. Иска ми се да видя един чисто бял Левски, който няма и едно едничко петънце.. Такова е моето желание, смятам, че всеки има нужда от светли и чисти идеали, които да следва и които да го карат да се опитва да е по-добър човек, особено децата имат нужда от това според мен. В момента не сме световна сила, икономиката ни е на никъде, имаме твърде малко поводи за гордост и радост  като народ в наши дни, всичко е все по-отчайващо, нека поне историята ни остане повод за радост и гордост, историята и Левски. Комедийни образи в лицето на турски бей. Смятам, че  е имало твърде малко поводи за смях в онази епоха, за да се вкарват комедийни образи.. Хората, християните са оцелявали, не  им е било до смях и до това иска ли бея да такова дъщеря си или не.. Това е моето мнение

# 273
Според  мен  няма  смисъл  да  коментирам,  ако  не  съм  гледала  филма. Вчера  го  гледах, днес  се  регистрирам  защото  НЯМАМ  профил  тук, но  тук  намерих най  дългия и  смислен  разговор от  всичките  форуми и искам  да си   споделя  мнението. Това  престъпление ли е? Защо  ме  нападаш? Ти  прочете  ли  какво  съм  написала изобщо? Нямам  нищо общо  със  създателите на  филма, нито  с актьорите,  нито  с никого, свързан  с  правенето  на  филма. Трябва  ли  да имам  нещо общо с тях, за  да  харесвам  филма?  А ти   чела  ли  си  всичко  възможно  за  живота  на  Левски, че  с  такава убеденост  говориш?

Прочетох това, което пишеш да филма и много ми хареса. По-смислен коментар по темата не съм чела. Просто още не съм успяла да го гледам този филм, а каквото има да казвам преди това вече го казах. Сигурна съм, че не е толкова лош, така чух и от приятелки и колежки, които са го гледали. Не обръщай внимание на простоватите, коментари на някои от пишещите по темата. Тях и в други теми съм ги засичала да обиждат и да се заяждат, но това навярно е защото имат комплекс за малоценност и синдром на ниско самочувствие.   bouquet

marrrinka85, радвам  се, че коментарът ми не е  напразен...  Препоръчвам  ти  да  прочетеш ето  тази  статия   http://stefangalibov.blogspot.com/2015/02/blog-post_46.html    Тук човека  с  много по-хубави  думи описва  това, което  показва  филма, но  има и  доста  повече информация  за това,  какво  се  случва  във  филма.  И има и  още  една  статия в  блога, която обяснява  защо  филмът не  се  хареса  на много  хора, които  дори и  не  са  го  гледали.

На мен ми е интересно, защо Левски е трябвало да псува, па макар и мънинко мъничко. Също така ми е интересно защо трябва да се предава тялом, па макар и погледа му да остава твърд. Това е малко рисковано, не знам дали всеки може да му чете погледа, а дори да може защо трябва да има такова противоречие между дух и тяло.. И аз лично не съм съгласна Левски да е бяло сив или сиво бял или бял, но малко да сивее. На други хора тук им харесва идеята. На мен не. Достатъчно ми е мръсна сива и черна цялата помия, с която ни заливат всеки ден. Иска ми се да видя един чисто бял Левски, който няма и едно едничко петънце.. Такова е моето желание, смятам, че всеки има нужда от светли и чисти идеали, които да следва и които да го карат да се опитва да е по-добър човек, особено децата имат нужда от това според мен. В момента не сме световна сила, икономиката ни е на никъде, имаме твърде малко поводи за гордост и радост  като народ в наши дни, всичко е все по-отчайващо, нека поне историята ни остане повод за радост и гордост, историята и Левски. Комедийни образи в лицето на турски бей. Смятам, че  е имало твърде малко поводи за смях в онази епоха, за да се вкарват комедийни образи.. Хората, християните са оцелявали, не  им е било до смях и до това иска ли бея да такова дъщеря си или не.. Това е моето мнение

iskambebche  аз  съм  написала, че  само и  единствено  образът на Апостола е  светъл и  бял, той е  най-извисеният от  всички. Всички  други са  сиви, но  той  НЕ Е.   За  псувнята  - нищо  не  мога  да  ти  кажа - някои ще я  понесат,  други  не - това е.  Но  и  мен  ако ме  шият в момента  и  някой като онова  заптие  се опитва  да  ме  дразни, ще  започна  да  псувам, дори и  никога да не  съм  го  правила преди....... А по  повод това, че имаме  нужда  да  се гордеем  с  някого  в  тези  смутни  времена - аз след този филм  се  гордея още  повече  с Левски, защото не  знаех примерно, че е  претърпял  операция и  след това  пак е  тръгнал  да обикаля по  България, преди  да  го обесят е  бил много тежко  ранен -  и именно  в тези моменти   - тялото е  слабо, умира  - но  духът му  никога  не умира  - това е  показано  в края  на  филма. Как  Левски е  ранен, измъчен, но  въпреки това  - той остава  силен  духом до края. Няма  да видиш  страх в очите му.  Филма има доста  комични  моменти  и не  знам  -  на  мен лично  ми  харесаха - все пак ако гледаш  само  боеве, кървища, плач и печал  - само  това -  малко  множко идва - но  така е  де  - всеки  по  различен начин това го  възприема.  Но  като  цяло - Левски не е  омаскарен и епохата  е представена правилно - това е  най-важното  според  мен.

# 274
  • Велико Търново

Първо да ти кажа, теб ако те бесят едва ли ще имаш голяма съответствие между дух и тяло. Знаеш ли, че като увиснеш на бесилото първо се изпускаш от всички отверстия и после, ако не ти се прекърши врата веднага много бавно и мъчително умираш. Ще ти се да видиш един съвършен Левски, ама това са образи- миражи дето  само в книгите (не всички) ги има- пък ако направят такъв нереалистичен филм може той повече да ти хареса. В реалният живот няма светли и чисти идеали, защото твоят идеал може да не е като моят идеал, твоята истина, не е моята истина, ако ме разбираш. Комедийни образи трябва да има, иначе и надежда няма. И в "Под игото" ги има. И в приказките за Хитър Петър. И в историите за Левски от Вазов.

# 275
  • София
Без да се отдавам на романтични представи за Възраждането - основната критика към Левски не е, че е псувал, а че го е направил по начин недопустим за времето си. Попръжните по онова време не са били насочени към майката. Толкова е просто. Аз съм сигурна, че Маринка, която очевидно е историк знае какво е СбНУ ( все пак да кажа за останалите неисторици на какво отговаря абревиатурата - Сборник народни умотворения) и къде се съхранява, и може лесно да провери в първите му издания как се е псувало през 19 век и каква реплика би била по-подходяща.

# 276
  • Велико Търново
Без да се отдавам на романтични представи за Възраждането - основната критика към Левски не е, че е псувал, а че го е направил по начин недопустим за времето си. Попръжните по онова време не са били насочени към майката. Толкова е просто. Аз съм сигурна, че Маринка, която очевидно е историк знае какво е СбНУ ( все пак да кажа за останалите неисторици на какво отговаря абревиатурата - Сборник народни умотворения) и къде се съхранява, и може лесно да провери в първите му издания как се е псувало през 19 век и каква реплика би била по-подходяща.

И ето пак Ваня чела недочела, ми слага думи в устата и ми дава уроци по история без да съм я питала. Честно казано вече се съмнявам, дали от възрастта зрението и е отслабнало, или мисълта й изпреварва клавиатурата. Къде съм  писала постове Левски как е псувал, как е говорил и прочее. Та аз още не съм гледала и филма. А ти ако си го гледала, едва ли ще обърна внимание на мнението ти, като гледам как досега си интерпретираш всяка моя дума(дори и да не съм я казала) по свое усмотрение. Има нещо сбъркано в някои хора....

# 277
  • София
Тотално луда си. Сигурна ли си, че прочете целия ми пост?

Отговарях на това:

За  псувнята  - нищо  не  мога  да  ти  кажа - някои ще я  понесат,  други  не - това е.  Но  и  мен  ако ме  шият в момента  и  някой като онова  заптие  се опитва  да  ме  дразни, ще  започна  да  псувам, дори и  никога да не  съм  го  правила преди.......

тъй като не става въпрос за понасяне или непонасяне на псувня, псуване или непсуване.

Теб те споменавам, защото виждам, че си специалист и не искам да противореча на познанията и опита ти. Напротив, искам като колеги да обсъдим културологичен (лингвистичен) проблем. Признавам, слабо проучен, но все пак не е като да нямаме извори.

# 278
  • Велико Търново
Тотално луда си. Сигурна ли си, че прочете целия ми пост?

Отговарях на това:

За  псувнята  - нищо  не  мога  да  ти  кажа - някои ще я  понесат,  други  не - това е.  Но  и  мен  ако ме  шият в момента  и  някой като онова  заптие  се опитва  да  ме  дразни, ще  започна  да  псувам, дори и  никога да не  съм  го  правила преди.......

тъй като не става въпрос за понасяне или непонасяне на псувня, псуване или непсуване.

Теб те споменавам, защото виждам, че си специалист и не искам да противореча на познанията и опита ти. Напротив, искам като колеги да обсъдим културологичен (лингвистичен) проблем. Признавам, слабо проучен, но все пак не е като да нямаме извори.

Ама на мен не ми е приятно да ме споменаваш в неща, в които не искам да вземам отношение, като например, това, Левски как е псувал.

# 279
  • София
Е, ти вземаш отношение. Първите ти постове около това се въртяха.
Нали си в темата и отговаряш освен това. Когато човек не взима отношение по някой въпрос не отговаря. А и не мисля, че съм те обидила.  newsm78

# 280
  • Велико Търново
Е, ти вземаш отношение. Първите ти постове около това се въртяха.
Нали си в темата и отговаряш освен това. Когато човек не взима отношение по някой въпрос не отговаря. А и не мисля, че съм те обидила.  newsm78

Не, не.....няма смисъл. Само ще те помоля ако решиш пак да ползваш името ми за дадено твое твърдение да го подкрепиш с цитат, че аз ли не помня какво съм писала или ти незнам  newsm78

# 281
  • София
Ама аз наистина реших, че си историк. Явно не си и това те обижда, извинявам се.  Embarassed

А ето и цитат твой за псуването, втори или трети в темата. Оказа се, че си авторката на темата.

Аз пък мисля, че човека си е псувал и си е попиййвал, особено като са били с Ботев в оная мелница   са пили и са пели. И секс е имало с монахините няма начин и се надявам  образа му да е така реалистичен. Светци няма - нито Исус, нито Левски.

# 282
  • Велико Търново
Ама аз наистина реших, че си историк. Явно не си и това те обижда, извинявам се.  Embarassed

А ето и цитат твой за псуването, втори или трети в темата. Оказа се, че си авторката на темата.

Аз пък мисля, че човека си е псувал и си е попиййвал, особено като са били с Ботев в оная мелница   са пили и са пели. И секс е имало с монахините няма начин и се надявам  образа му да е така реалистичен. Светци няма - нито Исус, нито Левски.

Всички се съгласихме, че вероятно е псувал-попържал ако ти е по-удобно. Дали е било "Да ти е** майката" или "Да ми одиш на дедовия" това не го знам и не съм го твърдяла НИКЪДЕ. Виж в СбНУ.

# 283
  • София
А аз къде съм писала, че ти си го твърдяла?
Точно защото не знаеш, както и много други хора, затова посочвам извор, в който аз съм срещала материали по темата. И пак постът не беше насочен към теб. По-назад обсъждахме интервю с Пламен Митев и още няколко специалиста, които коментират въпроса. Аз смятам, че след като има хора, които се интересуват от история, някой наистина може да направи справка.

Похвално е, че някой след гледане на филм започва да се интересува от дадена тема. Нали това е смисъла на цялата работа?

# 284
Всички се съгласихме, че вероятно е псувал-попържал ако ти е по-удобно. Дали е било "Да ти е** майката" или "Да ми одиш на дедовия" това не го знам и не съм го твърдяла НИКЪДЕ. Виж в СбНУ.

Не, не се съгласихме всички. Даже напротив, има свидетелства на негови съвременници, които твърдят, че никога не е псувал.
Но не това е най-важното. Любопитно ми е защо още не си гледала филма? Голяма защита, голям ентусиазъм, а още не си се прежалила да го гледаш?
Аз мога да кажа защо не отидох да го гледам - догнуся ме от защитниците му и особено от медийните изяви на създателя и спонсора му. Отщя ми се напълно.
Но защо човек, който умишлено пуска тема за възхвала на таланта на човека-чудо Генчев и неговото произведение, още не го е гледал? Толкова ли не си заработи един билет?
Странна работа...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт