Дякон Левски

• 24 079
  • 403
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Сийке, не разбра ли, че сведителствата нямат значение. За да имат значение някой трябва да ги е чел, независимо дали е историк или лаик.  Mr. Green

# 286
  • Велико Търново
А аз къде съм писала, че ти си го твърдяла?
Точно защото не знаеш, както и много други хора, затова посочвам извор, в който аз съм срещала материали по темата. И пак постът не беше насочен към теб. По-назад обсъждахме интервю с Пламен Митев и още няколко специалиста, които коментират въпроса. Аз смятам, че след като има хора, които се интересуват от история, някой наистина може да направи справка.

Похвално е, че някой след гледане на филм започва да се интересува от дадена тема. Нали това е смисъла на цялата работа?

Цитат
Аз съм сигурна, че Маринка, която очевидно е историк знае какво е СбНУ ( все пак да кажа за останалите неисторици на какво отговаря абревиатурата - Сборник народни умотворения) и къде се съхранява, и може лесно да провери в първите му издания как се е псувало през 19 век и каква реплика би била по-подходяща.

Сарказмът и иронията в случая не придават тежест на аргумента ти, тъй като аз не защитавам обратната теза на твоята. Изобщо даже не ме интересува как точно се е псувало през Възраждането, тъй като не това е центъра или кулминацията на въпросният филм.

Отдавна исках да гледам филм зя Левски, надявам се да направят още много филми за него и да имам база за сравнение. Харесвам историческите филми и смятам, че имаме много исторически материал за такива. За мен е срамота, че всички останали държави бълват исторически филми във всякакви варианти , а ние се бием в гърдите с историята си и
нищо. Някой написа, че образа на Левски бил свещен и не трябвало да се пипа. За мен  е глупост. Тодорживковщина и култ към личността скрита зад червената завеса. Нека светът да узнае историята ни по художествен, увлекателен път, но кой ще посмее? Като българина веднага се хвърли да критикува и да напада труда на единствения посмял режисьор. Това ми е мнението за всичко, което се изписа в тази тема. Аз като разбрах, че има филм за Левски толкова се зарадвах и исках да го гледам. Вместо това гледах скандал и селски панаири по БТВ. За Левски, за Ботев, за Петко войвода, за Хан Аспарух - всичко това има крещяща нужда да се поднови ,да се презаснеме да се интерпретира по нов начин. Имаме страхотна база за кино, но тук идват да снимат "Непобедимите" и други американски глупости.

# 287
  • Велико Търново
Simple Smile

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 12:29 от marrrinka85

# 288
  • Велико Търново
Всички се съгласихме, че вероятно е псувал-попържал ако ти е по-удобно. Дали е било "Да ти е** майката" или "Да ми одиш на дедовия" това не го знам и не съм го твърдяла НИКЪДЕ. Виж в СбНУ.

Не, не се съгласихме всички. Даже напротив, има свидетелства на негови съвременници, които твърдят, че никога не е псувал.
Но не това е най-важното. Любопитно ми е защо още не си гледала филма? Голяма защита, голям ентусиазъм, а още не си се прежалила да го гледаш?
Аз мога да кажа защо не отидох да го гледам - догнуся ме от защитниците му и особено от медийните изяви на създателя и спонсора му. Отщя ми се напълно.
Но защо човек, който умишлено пуска тема за възхвала на таланта на човека-чудо Генчев и неговото произведение, още не го е гледал? Толкова ли не си заработи един билет?
Странна работа...  Thinking

Като не си гледала филма защо изобщо ме заливаш с компетентния си бълвоч. Има източници, които твърдят, че Левски е попържал наред със своите съратници. Не съм гледала филма, защото още не е пуснат по кината, но със сигурност ще го гледам. Да те светна само, аз се радвам, че има изобщо някакъв филм за Левски и се надявам да има и други. Тема за възхвала на който и да е си пусни ти, ако искаш. На нещо или някой което изобщо не си гледала досега за да изглеждаш още по-интелигентна като го оплюваш.

# 289
  • София

Сарказмът и иронията в случая не придават тежест на аргумента ти, тъй като аз не защитавам обратната теза на твоята. Изобщо даже не ме интересува как точно се е псувало през Възраждането, тъй като не това е центъра или кулминацията на въпросният филм.

Ами то точно там е проблема. Може псувнята да не е кулминация, но е това, с което филмът е запомнен, независимо дали е било на място, дали не е било на място, включително и от тези, които не са гледали филма. Наистина ли не ти говори нищо този факт?!?! И наистина ли не и задаваш въпроса защо хората, след като са излязли от киносалона са запомнили и коментират това, а не добрата игра на Плачков, за който не прочетох нито една лоша дума дори и от най-големите критици на филма. И причината не е, за да бъде критикувано нещо. Причината е, защото не е на място и хората са го видели. Аз виждам, че не разбираш това, което аз пиша, но все пак да обясня, защото съм сигурна, че все пак някой ще ме разбере.
Когато се прави исторически филм, независимо от темата, то едно от основните ПРАВИЛА е да се използва език, подхождащ на епохата. Така че пак да кажа - проблемът не е псувал ли е или не е Левски, а как това е показано, какво внушение е направено. Теб очевидно не те интересува, но мен първо като човек със съответното образование, второ като човек, който се занимава с изследване на човека/хората/обществото, трето като българка живо ме интересува как е предадено усещането за дадено историческо време. Едно внушение може и ще бъде много по-силно на адекватния език за времето.
Така че аз не защитавам тезата че е псувал/ не е псувал Левски, аз обръщам внимание на доста по-голям проблем, част от който е псувнята от устата а Левски, а именно неуважението към езика като цяло. Проблемът е точно в това

Изобщо даже не ме интересува как точно се е псувало през Възраждането

защото никой не се интересува от езика, граматиката, а ако си говорм за национална гордост и принадлежност, това е нещото, което ни е съхранило и обединило като народ. Обаче това е сложно за нивото на маммата.

Останалия бълвоч дето си го изписала за култа към личността няма да го коментирам, защото личността на Левски не е комунистическа измислица, нито пък уважението към него като историческа личност е породено от социалистическото възпитание или пък има връзка с "тодорживковщината" (такъв термин няма в науката, хубаво е да се знае).

Извинявам се на останалите, на които се на които се наложи да изчетете това за н-ти път.

# 290
  • Велико Търново
Цитат
И наистина ли не и задаваш въпроса защо хората, след като са излязли от киносалона са запомнили и коментират това, а не добрата игра на Плачков, за който не прочетох нито една лоша дума дори и от най-големите критици на филма

Изобщо ли не можеш да си отговориш, защо? Българинът това ще види и ще запомни разбира се - една псувня. Дори тези, които не са го гледали и се възмущават, осъзнават ли какво значение придадохте на една псувня и пренебрегнахте, както актьорската игра, така и всичко останало в този филм. Не са го гледали, ама веднага се хванаха за псувнята - те даже не са я и чули в оригинал, ама олеее в онзи филм се псува - ууууу. Просто вашата истина не е моята истина. Много неща мога още да напиша по темата. Но няма смисъл. Аз я започнах за да разбера мнението на хора, които са гледали филма. Защо ви хареса, защо не ви хареса, ама мола след като го изгледахте. Затова мили дами отворих темата. Не за режисьора, не за правнучката. За хора, които разбират повече от кино и по-малко от история. Абсолютно безпочвени за мен са постовете на хора, които не са гледали филма, или са гледали трейлъра и не им харесало.  Пълен спам! Досега прочетох едно или две смислени мнения на хора, гледали филма. Ако не ти харесва кажи защо. Тези, които налитат на тази псувня от филма, а  не са го гледали, за мен налитат на нея като мухи на л**** , като монахини на *** и други ми идват на ума.

# 291
  • София
Не можеш да разбереш, наистина! Трудно е, вярвам ти!  bouquet

# 292
  • Велико Търново
Цитат
И наистина ли не и задаваш въпроса защо хората, след като са излязли от киносалона са запомнили и коментират това, а не добрата игра на Плачков, за който не прочетох нито една лоша дума дори и от най-големите критици на филма

Изобщо ли не можеш да си отговориш, защо? Българинът това ще види и ще запомни разбира се - една псувня. Дори тези, които не са го гледали и се възмущават, осъзнават ли какво значение придадохте на една псувня и пренебрегнахте, както актьорската игра, така и всичко останало в този филм. Не са го гледали, ама веднага се хванаха за псувнята - те даже не са я и чули в оригинал, ама олеее в онзи филм се псува - ууууу. Просто вашата истина не е моята истина. Много неща мога още да напиша по темата. Но няма смисъл. Аз я започнах за да разбера мнението на хора, които са гледали филма. Защо ви хареса, защо не ви хареса, ама мола след като го изгледахте. Затова мили дами отворих темата. Не за режисьора, не за правнучката. За хора, които разбират повече от кино и по-малко от история. Абсолютно безпочвени за мен са постовете на хора, които не са гледали филма, или са гледали трейлъра и не им харесало.  Пълен спам! Досега прочетох едно или две смислени мнения на хора, гледали филма. Ако не ти харесва кажи защо. Тези, които налитат на тази псувня от филма, а  не са го гледали, за мен налитат на нея като мухи на л**** , като монахини на *** и други ми идват на ума.

Цитат
Когато се прави исторически филм, независимо от темата, то едно от основните ПРАВИЛА е да се използва език, подхождащ на епохата.

Мила, в киното няма такива правила, и ти явно си гледала малко исторически филми.  "Мария Антоанета" , "Като рицарите" не, че са някакви шедьоври, но има и други използват си общо взето какъвто език си искат.

# 293
Беше много грозен коментарът ти за това как ще ми изтичат всякакви секрети от всички отвърстия ако тръгнат да ме бесят, ами да бяха го показали и това, че съвсем да е реалистичен филма и образа. И доколкото разбрах противоречието между духа на Левски, който до края оставал непокорен и тялото му, което се предава се случва доста преди момента на обесването. Искал бил да покаже как той се предал, защото ние не сме го заслужавали, тъй като сме тъпи като нация и не ставаме. Ами хубаво ама надали хората го разбират , повечето хора виждат, че се предава, което не отговаря на Историческата действителност, поне не и на тази, която е общо приета и призната от всички. Иначе всеки има право да си има каквито си иска теории, но дали са си твои или са общо приети теории има голяма разлика. Включен бил барона, защото да се покаже как и сега сме под нечие влияние и робство, да така е и сега сме под чуждо влияние, но това в конкретната историческа епоха не е било така, пак общопризнат факт, и този изглежда като пуснат от нищото да става по -интересно. Общо взето човека си направил някакъв негов си Левски, който има твърде малко общо с данните, които имаме за Левски, но има претенции филма му да е исторически. Ами не е. Това си е някакъв странен Левски, такъв какъвто Генчев го вижда...Има огромна разлика между идеал и култ към личността, жалко, че не я разбираш...

# 294
  • Велико Търново
Не можеш да разбереш, наистина! Трудно е, вярвам ти!  bouquet

Разбирам, но не съм съгласна с теб. Виждам нещата по друг начин. Но ти дали разбираш? Peace

# 295
  • София

Мила, в киното няма такива правила, и ти явно си гледала малко исторически филми.  "Мария Антоанета" , "Като рицарите" не, че са някакви шедьоври, но има и други използват си общо взето какъвто език си искат.

smile3532 smile3532 smile3532
Е, ако ти си гледала само "Като рицарите" и "Мария Антоанета", напълно си обяснявам яростната защита и неразбирането на коментарите! Може да прочетеш малко за критиките спрямо точно тези два филма. Особено спрямо "Мария Антоанета".

# 296
  • Велико Търново
Беше много грозен коментарът ти за това как ще ми изтичат всякакви секрети от всички отвърстия ако тръгнат да ме бесят, ами да бяха го показали и това, че съвсем да е реалистичен филма и образа. И доколкото разбрах противоречието между духа на Левски, който до края оставал непокорен и тялото му, което се предава се случва доста преди момента на обесването. Искал бил да покаже как той се предал, защото ние не сме го заслужавали, тъй като сме тъпи като нация и не ставаме. Ами хубаво ама надали хората го разбират , повечето хора виждат, че се предава, което не отговаря на Историческата действителност, поне не и на тази, която е общо приета и призната от всички. Иначе всеки има право да си има каквито си иска теории, но дали са си твои или са общо приети теории има голяма разлика. Включен бил барона, защото да се покаже как и сега сме под нечие влияние и робство, да така е и сега сме под чуждо влияние, но това в конкретната историческа епоха не е било така, пак общопризнат факт, и този изглежда като пуснат от нищото да става по -интересно. Общо взето човека си направил някакъв негов си Левски, който има твърде малко общо с данните, които имаме за Левски, но има претенции филма му да е исторически. Ами не е. Това си е някакъв странен Левски, такъв какъвто Генчев го вижда...Има огромна разлика между идеал и култ към личността, жалко, че не я разбираш...

Извинявай нямах предвид теб, за обесването, а само да се поставиш на мястото на човек, който му предстои да го умъртвят по особено жесток начин. Предполагам, че няма по ужасно нещо от това.Колене омекват, на човек му се вие свят, все пак съзнателно да изминеш пътя до ешафода е най-трудно. И , че аз също виждам образа на Левски по различен от общоприетото и може би затова би ми харесал в този филм, тъй като съм човек, който винаги търси нещо различно от общоприетото.

# 297
  • Велико Търново

Е, ако ти си гледала само "Като рицарите" и "Мария Антоанета", напълно си обяснявам яростната защита и неразбирането на коментарите! Може да прочетеш малко за критиките спрямо точно тези два филма. Особено спрямо "Мария Антоанета".

Не само дадох ти пример, че не си права - правила няма.

# 298
  • Велико Търново

Не само дадох ти пример, че не си права - правила няма.

Ама и ти си ги гледала, а? Joy Joy Joy Че и критиката си им прочела. Смееех.

# 299
  • София
Правила за добро кино има. Това, че ти не ги знаеш не означава, че не съществуват и също така не означава, че някъде някой не ги прилага. Това за Мария Антоанета си го записвам като виц, а ти може да погледнеш филмите на режисьори като Патрис Шаро, Милош Форман, че дори и Том Хупър.

Общи условия

Активация на акаунт