Дякон Левски

• 24 052
  • 403
  •   1
Отговори
# 330
  • Велико Търново
Цитат
той умира на 37 години - Христос на 33. И двамата са предадени от съратници. И около двамата няма жени. Скоро след смъртта му учениците му достигат ново ниво на мислене (като Апостолите при Христос). Силната връзка на Левски с Църквата и прочие.

Абе по Нешънъл Джеографик скоро не даваха ли документален филм за евангелието от Мария Магдалена?

# 331
Не  знам от  къде от къде  си   взимаш информацията  Джон  Сняг,  но  навсякъде  се  казва , че  филмът е  сниман  2 години(не  няколко  месеца), струвал е   около 2 милиона лева(не 50 хиляди).  Дори  да  е така както  казваш и да  дават по  500 лв(абсурд)  на историка  - то това  не е  единична  цена, а би  трябвало  да  е в продължение на  целия снимачен  процес...., което  като  го  умножиш  по  всичките  месеци си става  пак доста  -  и то  консултантът няма  да е  само един а  повече.  И  аз  пак  ви казвам   - задълбавате  в някакви  огромни  детайли и не  виждате  цялата  картина.  И  Джон  Сняг  -  в  това, което  ти  правиш  с Ботев в последните си  постове,  е обвинен и  Максим  Генчев, че  прави  с Левски  във  филма  си.  Само, обратно  на  теб, Генчев  скрива  всички противоречиви и не  много  хубави сведения, които  се  знаят за  Левски -  казват, че  Левски е  убил  някакъв  чирак, за  да  не  предаде той  голяма  част от  комитета. Това го  няма  във  филма, във  филма  Левски е  предаден от  чичо си. Казват и че Левски  си заплел цървула  на  някаква ограда докато  бягал  и  така  го  хванали  накрая  две  заптиета - това  също  го  няма във филма.  Според  мен  залавянето на  Левски  във  филма е  направено  много  добре.  Някой  казват, че  Левски  във филма  се  предал като  страхливец, пък Димитър  Общи  смело  се бил  до  последно.  Joy  Смях  просто.  Хората  не  разбират явно, какво е  смелост. Страхливец е  този, който  бяга. Смел е този, който  се  изправя  срещу проблемите.

# 332
  • На земята, която е всъщност звезда.
...навсякъде  се  казва , че  филмът е  сниман  2 години(не  няколко  месеца), ...

Не е сниман през цялото време. Разрови се из статиите в нета. В тях си пише в кои села е сниман и че е снимано по няколко месеца в различните локации, т.е. с прекъсване. И изобщо не е необходимо историкът да се влачи с актьорите. Дава му се сценарият и той чете и отбелязва грешките. Например, пише: Уважаеми г-н Генчев, това, което сте отбелязали като Раковски, трябва да се разбира като духът на Раковски, защото въпросният е починал преди събитията. И т.н.

Ама мислете преди да пишете! Та то дори най- големите холивудски блокбъстъри не се снимат толкова!!! ooooh!

# 333
 по темата аз годините мислех да ти отговарям дълго-дълго, гледал съм да заснемат  доста филми включително и серийни - един епизод рядко е бил заснеман за повече от ден-два-три. Гледам че вселена ти е отговорил кратко и ясно.
За финансите мисли каквото щеш, професионалните историци взимат изумителна малко за да направят няколко консултации - хубаво нека не са 500 - нека да са 700 или 1000 лева. При бюджет от 2, 5 М лева не би трябвало да е проблем да заделят за един-двама души нали? историк и етнограф.

за моя коментар за Ботев мога да ти обяснявам, ама ще стане много дълго точно сега трябав да вечерям, но пак ще си говорим.
но определено не знаеш какво е страхливост - страхливост е когато съдбата на цяла една нация зависи от теб, да се предадеш. Да не говорим че е неистенно предадено, Левски се бори със зъби и нокти докато не са му се накачили пет-шест заптиета отгоре - така е по действителността.

# 334
  • Велико Търново
E то защото първоначално е замислено като сериял, но после са го претупали.

# 335
 Да, сериял се прави по-трудно.

гледал съм документални филми заснети точно за една седмица.
гледал съм как заснеха две сцени от "Мисия Лондон" само за една работна седмица, докато в същото време снимаха и още един филм на същото място - не разбрах кой.
И тука някои хора ми обясняват че филм се снима две години??? е----и филма - той трябва да е Матрицата или Аватар - над 1 милиард бюджет и половината да отива да ефекти, а другата половина за заплати на актьори и каскади!!!!
Що не казахте че Левски всъщност е Рамбо 6, да го гледам.

# 336
  • Велико Търново
Да, сериял се прави по-трудно.

гледал съм документални филми заснети точно за една седмица.
гледал съм как заснеха две сцени от "Мисия Лондон" само за една работна седмица, докато в същото време снимаха и още един филм на същото място - не разбрах кой.
И тука някои хора ми обясняват че филм се снима две години??? е----и филма - той трябва да е Матрицата или Аватар - над 1 милиард бюджет и половината да отива да ефекти, а другата половина за заплати на актьори и каскади!!!!
Що не казахте че Левски всъщност е Рамбо 6, да го гледам.

Еееее, де той е сниман с прекъсвания, заради липса на бюджет и други трудности. Влади Въргала калко време прави "Шменти капели", но накая резултатът беше на лице.

# 337
Джон Сняг, ти гледа ли филма  всъщност или както всички си хулиш ей така, защото всички го правят?  А ако да, кажи има ли нещо, което ти хареса? Спирам са споря за неоспорими неща -  Генчев си е избрал с кои историчиски факти да се съобрази и с кои не - но със сигурност с всички факти е бил наясно. Не съм историк и не знам всички детайли, но ако искаха умишлено да покажат Левски в лоша светлина, щеше ясно и красноречиво да се разбере от всички. В момента има както много отрицателни мнения (половината на хора, които не са гледали филма), но има и много положителни мнения, появяват се постоянно.  Явно смелостта се възприема по различен начин от различните хора, щом има толкова противоречиви мнения. Филмът са го правили 2 години и нещо - ок, не са снимали постоянно, но толкова е отнело.

# 338
 Първо - досега не съм чул един положителен отзив от доказано име в бранша - историк и ли журналист. Тук не коментирам че някакви форумци може и да са го харесали, вкусове много. Говорим дали филма е съобразен с историческата действителност и не омаскарява апостола.
Всички големи Имена - Пламен Митев ( той го е Гледал ) Велислава Дърева и прочие са на мнение че филмът няма нищо общо с Левски.
Единствения който го защити бе Ники Сотиров - гледах го две минути е веднага разбрах, че участва във филма- бе ужасно неубедителен.
2. Гледал съм трейлъра - ако това трябва да ми покаже най-доброто не смея да си помисля какво ще е най-лошото от филма???!
 Още от началото на в трейлъра се вижда как Василчо го удря гръм - аз си мислех че говорим за Левски а не за Ванга. Съживяването на Раковски, появяването на благородници по българските земи , Левски - екшън герой - всичко това може да откаже и най-закоравелия човек да го гледа. Само като видях сцената  в която Левски е с пистолетите като герой на Скорзезе и ме втресе.
НАааа...наа ти на тебе. на ти още един. И ти мри гадино. ОПс  - свършиха ми патроните.
когато правиш филм за историческа личност си длъжен да се съобразяваш с основни исторически факти.
Иначе ако искате следващия филм за Левски може да излезе че Левски е съвременник на Аспарух и му е помагал да завладее Византия- щом няма да се съобразяваме с историзма.
Освен това всички знаят, че Жената която е продуцентка е набъркана с ДПС и че имаше скандал с нейното име в учебниците за трети клас.

Арвен -  филма може да са го снимали десет години - заплаща се само чистото време за консултации/снимки. Ако снимаш три месеца после три месеца чакаш пари отнякъде и после пак почнеш да снимаш ти се броят три месеца, а не шест.  Заплаща се само положеният труд.

# 339
 Във филма има според мнението на коменатори реплика на Левски, че българите незаконно притежават 3000 турски училища. Как ви звучи това?

# 340
 Невъзможно ми звучи Grinning

# 341
 Joy  Джон  Сняг  не  си  много  добре  информиран.    Joy

# 342
http://www.dnes.bg/kino/2015/02/21/nova-versiia-filmyt-diakon-le … hka-na-dps.255279 - ето тук - във филма има фраза, че българите са си присвоили 3000 училища, сентенция често повтаряна от Лютви Местан

не знам кой не е информиран.

# 343
Ето ти  експертно  мнение - на Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”   -       http://bnr.bg/post/100527494    Той казва, че  историческата  действителност е  показана  точно  както ни я описват Иван  Вазов и  Захари  Стоянов.

Това е радио предаване, в което  има  няколко  мнения  на кинокритик, журналист, програмен директор и Васил  Василев и анкета  на  току  що  излизащи  хора от  киното, сред  които и  режисьор.  Може  да  отделиш  малко  време и  да  се  запознаеш и  с  другата страна  на  въпроса, а не  само  с  отрицателната.  Прочети  какво  казват другите хора. И  дори единият  коментаторите,  който НЕ харесва  филма  - говори  за  всички  вас - хората, които  не са  го  гледали, а го критикувате. Още  в предаването се казва - " Филмът ще  се  хареса  на  широката  публика, но  ще  подразни  тесните  специалисти." - точно  както  писах и  аз  по-рано.  Има и  включване  на  режисьора, който  обяснява  много  важни  неща за  филма.

Също  можеш  да  намериш и много  интервюта  с Васил Василев -  ето  тук  - http://bnt.bg/predavanyia/denyat-zapochva-s-kultura/za-filma-dya … ultura-19-02-2015    -  това ще ти хареса   - един от събеседниците  ИЗОБЩО  не  харесва  филма,  но  има и  положително  мнение.   Тук Васил  Василев  обяснява  за  скандалният  учебник  за  трети  клас Човекът и  обществото  и как  "Дякон Левски" показва  реалната историческа действителност от  едното  време, а  не  захаросаната. Това, че  някакви  малки  детайли  не  са спазени не  значи  че филма е  пълна измислица и  не се съобразява  с историята.

Ето ти  журналист - Ива Дойчинова -  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4619911

Ето  ти  един  невероятен  коментар от  един  блог  - http://stefangalibov.blogspot.com/2015/02/blog-post_46.html 

Жалко, че  хора  като  теб  смятат, че  Левски е  само  снимка и  не може да е  екшън  герой - аз  мисля , че  Левски е  бил  в пъти по-добър от  всеки   един  американски  екшън герой, който  показват по  телевизията.  Левски  е обикалял цялата  страна  множество  пъти и не е  бил  залавян. Ще  стреля  и  с  4  пистолета ако  иска.

Продуцентката е д-р Златина  Филипова - българка, живееща  в Абу Даби от доста  време. Тя  няма  нищо общо  с ДПС   -  ето  тук го  казва  сама  -  https://www.youtube.com/watch?v=RxuV7CVNgRI                                               
И  ето  тук  също - http://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%BD%D0%B0- … %D0%B3-c9376.html      едно от малките  интервюта , в които  водещият  не  напада  остро  продуцента и  режисьора, защото е ТЪПО да  задаваш   остри  въпроси  за  филм,  който  не  си  гледал и  по  чуждо  мнение да  обвиняваш  авторите, както   направиха  водещите  на  сутрешните  блокове  и  по  бтв и  по нова.

А ето  ти я   авторката  на  скандалният  учебник за  3ти  клас Човекът и обществото -  http://www.blitz.bg/news/article/292369      която  няма  нищо общо с филма.  Но  както  винаги   - както  казах - българите страдат от  синдрома  на  ЕЖК -  чул  недочул  - коментира.   И  пак казвам  -  кой  каза че  турците  са  изобразени  добре във  филма?  Те  са  показани  много  различни  - показват  всякакви  турци  - и  кръвожадни, и   властни  и  тъпи идиоти, и  комични карикатури, имаше и  добри типажи  - всякакви  имаше  -  по  скоро  те  бяха  омаскарените  отколкото  Левски.

Джон Сняг  другия  път се  информирай  по  добре  за  конкретните  събития, които  коментираш  - аз  не  съм  запозната  до  последната  запетайка  с  историческите  факти, но  ти не си  запознат  с  реалната  съвременна  действителност, което е  много по-лошо. И ако  някой  чете  това, което  ти пишеш  и  това  което аз  пиша  след 100  години    -    ще има  два исторически  извора   - твоят  ще  гласи  - Д-р Златина  Филипова е  написала  скандален  учебник  за  3-ти  клас ;  докато  моят  ще  бъде  Д-р  Златина  Филипова  е продуцирала  единственият  игрален  филм за Васил Левски.   И  тогава  от къде  ще  знаят  хората  след  100 години  кой е казал  истината?   

# 344
http://www.dnes.bg/kino/2015/02/21/nova-versiia-filmyt-diakon-le … hka-na-dps.255279 - ето тук - във филма има фраза, че българите са си присвоили 3000 училища, сентенция често повтаряна от Лютви Местан

Интересно, какво има предвид? Аз не съм чула и Местан да казва такова нещо, но не го и слушам внимателно.

Общи условия

Активация на акаунт