Детската градина- всичко, което ни вълнува-12

• 43 197
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Аз в повечето случаи дори и не обръщам внимание на оплакванията на дъщеря ми, защото знам, че въпросните "удари" ги е получила в процес на игра и са напълно неумишлени. Вчера някакво момиченце я било ударило през устата. Питам я как е станало. Отговор: "Ами както си играхме, тя си разпери ръцете и започна да се върти". В почти 99,9 % от случаите става въпрос за обичайни и съвсем нормални дребни инциденти. Е, момчетата се боричкат уж на шега, но като гледам някои си се налагат по-сериозно, но там въросът се решава помежду им.  Wink

Колкото до училището, аз съм с позитивна нагласа. Дъщеря ми ще е в клас с още две деца от нейната група, а от там насетне ще си завърже и нови приятелства. Тя е от дипломатичните манипулаторки и смятам, че ще се справи в новата среда.

# 616
Не оставайте с впечатлението, че защитавам учителското съсловие и обвинявам за всичко децата и родителите. Не! Просто давам друга гледна точна, не родителска. За родителя рядко, да не кажа почти никога, неговото дете не е виновното, дори в случаи на явна агресия, родителите на агресора твърдят, че той е жертвата. Тънки са тези взаимоотношения и е много важно, педагогът да е и добър медиатор.

Да уточня- аз не пиша за/към никого в темата, само споделям с вас.

Не се настройвайте негативно нито към децата, нито към учителите, нито към останалите родители. Всички са там с една обща цел и никой няма за такава да създава излишни драми. Най-неприятното за един учител е да се обяснява на родителите кой, как, какво, защо в ситуации, направени от мухата слон.

# 617
Касита , права си  Peace

Ами сега ,конкретно за нашият случай - аз говорех с родителите ,никой нищо не направи ..
Сега говорих пак и си мисля отново,че  никой нищо няма да направи.

Децата са разделени ,явно ще е така до края на лятото.

# 618
Цитат
близките на тероризиращото момиченце ми казаха ,че явно имало проблем ,да,но вчера ми се развика майката ,че не съм казала за понеделнишката случка.
Ами сега ,конкретно за нашият случай - аз говорех с родителите ,никой нищо не направи ..
Сега говорих пак и си мисля отново,че  никой нищо няма да направи.
Как хем се сърдят, че не си им дала информация, хем нищо не правят?
Със сигурност децата  ще се оправят. Родителете сме непоправимите елементи.

# 619
Цитат
близките на тероризиращото момиченце ми казаха ,че явно имало проблем ,да,но вчера ми се развика майката ,че не съм казала за понеделнишката случка.
Сега говорих пак и си мисля отново,че  никой нищо няма да направи.
Как хем се сърдят, че не си им дала информация, хем нищо не правят?
Със сигурност децата  ще се оправят. Родителете сме непоправимите елементи.
Ами тя си е такава - избухлива ,каза че говорели всеки ден с детето.
Да,и аз съм на това мнение,че децата ще се оправят ,както и за родителите,баща ми вчера ми каза същото.
Аз спирам с тази тема ,споделих им ,от там нататък те ще решават как да процедират.

Ето вчера децата са били отделени ,както и днес и е нямало проблем.

# 620
В тази връзка, онзи ден ММ разказва, че като водил щерката от лятно у-ще (провежда се в нейното), момче от нейния клас удря с отработен ъпъркът в корема друго момче. Потърпевшият се разплаква. ММ казва на преподавателя в близост, който се занимава с нещо си. И след това продължава да се занимава с нещо си, само казал, че ще обърне внимание. ММ беше бесен, защото ударът е бил силен и трениран и реши да пише в групата във ФБ, но го спрях. Още се чудя дали съм била права - но все си мисля, че е работа на пострадалия да повдигне въпроса. А и наистина не знаем дали нещо не е провокирало такава агресия.

# 621
Момичета ,не ми се искаше да повдигам темата нито тук ,нито с родителите ,но нямах много голям избор когато разбрах (макар да не е моето дете ) ,че другото момиченце плаче ,когато я водят на градина.
Тя е супер кротко и добродушно дете и не заслужава такова отношение.
Точно затова споделих с родителите ,както и тук.
Не казвам кой е крив и кой прав ,просто това за мен се стори най-удачният начин - да дам гласност.

Не може 5 годишно дете да търпи обидни думи като например :"куче" и "пълна" ,но това е мое мнение  Peace

От тук насетне родителите сме тези,които ще правят /решат да предприемат/ нещо.

# 622
Веднага бих казала, ако стана свидетел на агресия. А ако успоредно с това стана и свидетел на подобно безучастно поведение от страна на отговорния за децата в този момент възпитател/учител, ще повдигна въпроса и за това. Още повече, че има вероятност пострадалото дете да има страх от насилника и да не повдига въпроса. Имах такъв случай /личен опит  Tired/ - един съученик непрекъснато ме караше (разбирайте - насилствено) да му пиша домашните, а мен ме беше страх и не смеех да кажа на никой за проблема. Е, след като все пак казах вкъщи, на следващият ден имаше близка среща в училище на баща ми и въпросното момче, разбира се и учител съответно.
Та така, имайте предвид, че децата понякога търпят много преди да споделят  Confused

# 623
  • shumen
И аз бих направила както Рали.Наистина има по агресивни деца,но не трябва да показват какво могат в ДГ/училище.Аз също имах случай с мен,в който съученик ме нападаше и ми вземаше джобните,а аз не смеех да кажа на никои,защото ме заплашваше.Веднъж обаче се престраших и казах и после ме наби и няма да забравя как ми хвърли и пиратка в качулката на якето и това от дете в 2-3 клас.След този случай имаше разговор с момчето и го изключиха от училище и спря да се занимава с мен,но от други хора знам,че пак е продължил с агресията и е тормозел децата им.

# 624
  • София
За 4-те години в градината само веднъж се оплаках на госпожата от едно момче от групата. И то не заради агресия, а заради цветуща дума, подшушвана мазно-мазно на момичетата.

# 625
  • shumen
Тонка,ооф,на мен сега това ми е болна тема.В яслата има детенце,което псувало разбрах от моя понеже го попитах от къде е чул израза-Мама му да е...а,а в нас никои не го употребява и ми каза.

# 626
  • София
danaeka, хахаха, то този израз е много популярен сред момчешката част. Кати ми беше казала, че когато някое от момчетата им не може да реши някоя задача, казвало: "Деба мамата".  Wink Тя обаче мисли, че това е ужасно, защото означава "Да ти умре майката". Така я бяхме излъгали навремето и още не се е светнала, че е псувня. Всъщност тя май не знае значението на думата "псувам". Голямо шаранче е. А въпросната дума в предния ми пост е "пу*ка" и бях побесняла!

# 627
  • shumen
Тонка,добре,че не разбира още значението на думата Кати,защото моя нищо,че не разбира си употребява израза за щяло и не щяло.Вчера без да го ядоса никои си го каза и като му казах,че е лошо това спря.Само не искам да започне и в яслата да го употребява,че тогава не ми се мисли какво ще става.

# 628
  • София
Тонка,добре,че не разбира още значението на думата Кати,защото моя нищо,че не разбира си употребява израза за щяло и не щяло.
Laughing
Като бяхме преди 2 седмици на село, племеникът ни и Кати гледаха някакво филмче и по едно време малкият изпсува, ама толкова сериозно. Кати не му обърна грам внимание, явно е свикнала в градината, обаче свекърва ми му каза, че още веднъж чуе ли го, ще му отреже езика с големия нож.  Mr. Green Не го чух да попържва повече.

# 629
  • Пловдив
така и така сте на тази тема - да си кажа и аз какво ме тревожи...
Взимам днес дребния от градина и една от приятелките му идва и ми казва, че той е обиждал братчето ѝ (близнаци са) с думи, които няма как да е научил вкъщи.
Извини се пред мен на момчето, но на път за вкъщи го подложиха на кръстосан разпит - както и предположих, обидните думи е чул от Х, за който имам много да говоря, но ще си замълча. Попитах го, защо е обиждал приятелчето си - ами Х го бил накарал newsm78
Обясних му, че така наранява хората, че на него също няма да му е приятно, ако някой го обиди така... Уж се съгласи с мен...
Да, но пък утре Х може да го накара и да удари някой... С родителите му е абсурд да се комуникира - според бащата е нормално дете на 3г. да псува като каруцар и да се държи като див селяндур - плюе, където му падне, блъска и хвърля каквото и където му падне...
Майката не взима никакво отношение - само вдига раменете и клати глава Sad
Не веднъж е повдигна въпроса и пред госпожите, (от доста родители), не веднъж и те са се опитвали, да говорят с родителите - никаква полза Sad

Та сега си коментирахме с мм - да забраним ли на малкия, всякаква комуникация с Х? Това ли е решението на ситуацията?!?
Всякакви съвети ми биха били от полза...

Общи условия

Активация на акаунт