Детската градина- всичко, което ни вълнува-12

• 43 183
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Извини се пред мен на момчето, но на път за вкъщи го подложиха на кръстосан разпит - както и предположих, обидните думи е чул от Х, за който имам много да говоря, но ще си замълча. Попитах го, защо е обиждал приятелчето си - ами Х го бил накарал newsm78
Обясних му, че така наранява хората, че на него също няма да му е приятно, ако някой го обиди така... Уж се съгласи с мен...

Като начало трябва да обясните на вашето дете, че не трябва да прави неща, които някой го кара пък бил той и приятел, особено когато противоречат на неговите желания и възпитание. Някои деца явно са по-податливи на влияние. От друга страна винаги ще има има такива, които ще се опитват да печелят позиции използвайки другите за лошо или за добро. Ако детето е склонно да се води по такива "авторитети" по-добре е да бъде насочено към добрите модели ако има такива или просто да се научи да не се влияе ако е възможно.

# 631
  • Пловдив
аз съм на 31 - все още лесно могат да ми влязат под кожата Sad За съжаление, той се е метнал на мен в това отношение Sad
...и точно, защото знам колко ще страда един ден от това, го подковавам от съвсем малък...виждате какъв е резултата Sad

# 632
  • shumen
Мъниче,и аз се поддавам лесно,но на малкия все казвам,че не е културно и хубаво да употребява такива изрази,защото никои няма да го обича и да иска да играе с него.

# 633
  • Пловдив
мисля че за "думите" и обидите се разбрахме, но повече ме притеснява влиянието на въпросното дете върху него Sad
Според баща му, се филмирам прекалено много, но знам аз колко пъти съм си го отнасяла заради други и не искам и с него да е така Sad

# 634
sweet_maniche, аз бих се опитала да огранича контактите, ако е възможно (все пак са в една група). Голямо влияние оказва и "групата" - ако повече деца решат, че едно поведение е неприемливо, цялата група започва да игнорира нарушителя. Поне при нас така се получи с едно агресивно момченце.

Аз имам един въпрос - смятаме да се преместим да живеем в София. Дъщеря ми следва да посещава предучилищна група. Чрез електронната система за детските градини ли да кандидатствам? Знаете ли за училища, в които се предлага целодневно обучение в предучилищна група?

# 635
Аз имам един въпрос - смятаме да се преместим да живеем в София. Дъщеря ми следва да посещава предучилищна група. Чрез електронната система за детските градини ли да кандидатствам? Знаете ли за училища, в които се предлага целодневно обучение в предучилищна група?
През системата.
Детето 5 или 6 годишно е? 3-та или 4-та група ще бъде?

# 636
6-годишно е. На 01 януари 2016 г. ще стане на 7 (т.е. набор 2009 е)

И другият въпрос, който не знам дали има отговор - към кои квартали да се насоча, така че хем те да са приемливи, хем да намерим място в ДГ? И двамата със съпруга ми работим в центъра и мислех да търся жилище на пешеходно разстояние от работните места, но пък ще е много трудно с намиране на място в ДГ... Посъветвайте ме, ако можете.   bouquet

# 637
Набележете си район и вижте на място училищата в този район. Малко са тези с целодневни групи. Ако има останали места, защото записването в тях стартира в началото на годината.
За 5-годишните информацията е http://kg.sofia.bg/isodz/news/1335;jsessionid=801DD28AA00C574A750C0F72FAA44C88, за 6-годишните - няма такава. 

# 638
Ами сега ,много благодаря!

# 639
shark, другия вариант е ако метрото ви е удобно за стигане до работата, да търсите жилище из кварталите, в близост до спирка на метрото. И от там да видите и кои ДГ / училища ще са ви удобни.

# 640
  • София
shark, някои градини имат предучилищна група с прием извън системата (напр. ОДЗ 68 в Люлин). Непременно говори с директорите на набелязаните от теб градини. Би могла да мислиш и за подготвителна в училище (някъде улеснява приема в 1 клас, че тук вече е проблем И това  ooooh!), но обикновено те са до обед. Някъде има вариант за целодневно с доплащане за следобедни занимания.
Метрото е голямо благо. Ние лично на връщане от Козлодуй (живяхме 3 г. там) проучвахме основно ситуацията и за нас Люлин беше кварталът (не всички части, де, но като цяло). Метро, инфраструктура, приличен брой градини и училища, трева между блоковете... Има теми по квартали, може да почетеш и попишеш тук-там. В центъра освен скъпо и с особена инфраструктура, има и сериозен недостиг на градини и сложност с приема в училища. "Пеша до работа" пък за град с мащабите на София може да е доста сложно за осигуряване. А и работата ("Пази, Боже!" или "Дай, Боже!") се сменя... Метрото е чудесно решение - помислете добре! УСПЕХ  с адаптацията! 6 г. да се мести не е лесно...

EDIT: Има и тема за набор 2009 предучилищна, където може да намериш още информация.

Последна редакция: пт, 12 юни 2015, 08:44 от зелено човече

# 641
  • София
В четвърта група не е чак толкова трудно да се намери място, но предполагам, че от септември на текущ прием ще се освободят места. Наблюдавах тази година градините в нашия квартал - цяла година имаше по 2-3 незаети места за текущ прием в четвърта група. Това е понеже част от децата отиват на ПУ в училище и наплива се разпределя  Peace

# 642
Благодаря, момичета! Прави сте, като разгледах по-задълбочено, едва ли ще вземем апартамент в центъра. Но предпочитам поне градината/училището да ми е близо до работата. Днес видях, че в 29 СОУ има целодневна подготвителна група и ще проверя там.
Дъщеря ми през изминалата година беше в ПУ в училище на половин ден и цял вероятно ще й дойде много, но ще свикне.
Иначе в електронната система за ДГ не се оправям. Направих профил, всичко ок. Виждам в район Оборище, че има свободно място в ДГ (друг е въпроса, че все още 2008 ги водят 4 група, което не ми е ясно защо), но не ми дава възможност за кандидатстване. Пише, че класиранията са приключили. Това означава ли, че началото на септември трябва да обиколя всички ДГ в района и да питам за свободни места? И като не сме класирани през системата ще я запишат ли?
Дзвер, кой е твоя квартал?  Grinning

# 643
При нас сагата продължава , макар че тормозеното дете се чувства добре в момента ,отделено с дъщеря ми ...
Утре искат да ги съберем ...  ooooh!

# 644
При нас сагата продължава , макар че тормозеното дете се чувства добре в момента ,отделено с дъщеря ми ...
Утре искат да ги съберем ...  ooooh!

Както и Касита писа, когато има конфликт, трябва да има и медиация. А без да се съберат страните няма как да се получи. Сага няма.
shark, не би трябвало да имаш проблем с кандидатурите, ако кандидатствате за родини 2009 г.  Но ако още не си наясно къде точно ще се озовете, по-добре не избързвай. Ако детето не бъде прието през системата или след разговор на място с директор, поради задължителния характер на предучилището, е възможен и вариант Работна група. В този раздел има една тема, озаглавена "Страсти .... 2015/2016 г." Там ще намериш нужната ти информация.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт