ПЪРВИ клас - 7 тема

• 56 111
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Ето на кои задачки се чудех от Пространственото мислене:

Какво означава вътрешни страни? (отговорът е 4):
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/ … 5ef775b66aaa1c2d8

И защо тези площи са еднакви?
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/16509_10 … 9&oe=554A492F

# 121
За кубчетата най-вероятно смятат страните на всяко кубче. Две стени на първите две кубчета се допират и две стени на вторите две и стават четири.
На втората  без мерене как ще стане  Thinking

# 122
Точно - вътрешни са онези страни които се допират със страните на други кубчета. И понеже две от кубчетата се опират с по една стена във третото по средата, което от своя страна се допира с две страни до тях, следва че четири са вътрешните страни.
Площите според мен не са еднакви, жълтата е по голяма с 1кв.см от синята. Площта се измерва в кв. см. и намираш лицето на двете фигури.

# 123
Жасмин, "Тя въщност е преводна немска книга".
Все ти върви на нескопосани преводи според мен. Виж в оригинала как е.
И за кубчетата,  и за площите.
"Кой от двата цвята има по-голяма площ". Е няма такъв въпрос - цвят да има площ.

# 124
Виж в оригинала как е.

Нямам го, за жалост - мернах го в немския амазон, но не знам бъкел немски, затова не го поръчах.
Скрит текст:

А явно наистина вътрешните страни на кубчетата са залепените, защото не се виждат.

Колкото до площите на синята и жълтата фигура - и на мен ми се струват различни, ако се среже фигурата на 9 квадратчета, то 4 ще са сини и 5 червени, но в отговора не е така.  newsm78

# 125
  • Бургас
За площите на синята и жълтата фигура си спомням че нарочно ги мерих и смятах и не са еднакви. Но тези задачи не са за точност, по-скоро децата да развият въображение.

# 126
Но тези задачи не са за точност, по-скоро децата да развият въображение.

Явно наистина е така, защото синът ми я погледа и отсече - равни са площите. Аз не се съгласих, естествено, мерих с линийка, излизат различни.
Но според него са равни, защото, ако фигурата се раздели с диагонали, в синьото влизат 2 жълти триъгълничета, а в жълтото - 2 сини триъгълничета, ако се махнат и се поставят на мястото на другите (т.е. сините - на мястото на жълтите и обратно), ще станат 2 големи триъгълника - син и жълт:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/ … 823acc033466dd365

А имаше една задача за за руби-кубче, погледна го за няколко секунди и отсече - 3 пласта по 9 кубчета, колко е 3х9? (на мен не би ми хрумнало така да ги преброя).

Открих, че тази поредица е написана от автора на "Чудния свят на математиката": http://www.book.store.bg/p144228/pyteshestvie-v-chudnia-sviat-na … iurgen-briuk.html

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 16:09 от Анонимен

# 127
Здравейте!
Четох, четох, четох и забравих какво съм прочела...  Embarassed Пред очите ми все сладките мартенички на ЖасминRolling Eyes Напоследък много налитам на сладко.   Crazy
Много е объркващо и трудно за обяснение това за ромбове, квадрати, правоъгълници, успоредници. Преди няколко дни моя син ми зададе въпрос - правоъгълник ли е квадрата? Аз го попитах какво е обяснила госпожата, а той каза, че е забравил.  ooooh!
И да не забравя - Честито на всички рожденици.   bouquet
Относно възрастни на детско парти - на 7-ия рожден ден на Матей всички поканени бяха с родителите си (ние се познаваме). Той като ходи на рождени дни - по същия начин. Сега като не се познаваме - не знам как ще бъде. Беше канен на един рожден ден в началото на месеца, но не отиде - беше наказан.  Rolling Eyes

# 128
Пред очите ми все сладките мартенички на Жасмин.

И на мен, но буквално.  Grinning
Чакам с нетърпение да ги махнат в петък, че ми се прияжда, като ги видя.

А намерих оригинала (надникни в книгата), айнцу цвайнцу дрън  Simple Smile преведох го в гугъл транслейт, вярно били равни площи (147 задача): http://www.amazon.de/Knobelspaß-mit-Köpfchen-Intellige … 52;r+clevere+Kids

# 129
Браво на детето, супер решение! И според мен не трябва да се мери, защото нали не са учили още да изчисляват лица.

# 130
Браво на детето, супер решение!

Предишни години в Забавната математика правиха много таграми, мозайки и разрязвания, може би там са му го показали. Другият вариант, е да му е хрумнало покрай системата на Никитин, което му бях купила, там има разни сечения и фигури.

Последна редакция: чт, 26 фев 2015, 11:11 от Анонимен

# 131
Честит рожден ден на момиченцето на Пролетен дъждец!

Днес нашето училище са сложили на всички дечица розова лентичка под наслов "Спри тормоза". И сега се заинтересувах и днес било Деня за борба с тормоза в училище.

Относно рождените дни - Стефи беше поканена на едно момиченце, имах покана от майката да остана и аз, но смятам че вече са големи и мога да я оставя сама да празнуват. Тя се чувстваше много горда че е сама без мен, усеща се че са вече големи и искат самостоятелност.

Днес е протекло състезанието Любословие, 2-ри кръг. Не е направила последната задача. Казали са им ако се затрудняват с някои от задачите да не ги пишат.

# 132
Честит празник на Пролетен дъждец! Здраво и много щастливо да е детето Simple Smile
Аз все още не съм готова да оставя някое от децата ми само с непознати на детски РД. А и те не са били канени сами. Рожденият ден на първокласника е след 20 дни, който той е решил да празнува само със съучениците си, без приятелски деца. В началото не приех с радост това решение, но пък РД си е негов , той решава.
Относно подаръците - всеки купува според възможностите си.

# 133
Вчера са имали състезание Любословие, но нищо не можах да измъкна от моя, само каза, че било лесно.
А ето с какво се занимава вечерта: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/ … d962c65cb13ade119
Четем и за мумията Думи, малко гадна книжка, но на него му харесва.

# 134
  • Sofia
Жас, поясни малко "гадна", моля! Simple Smile  Искам да преценя за кога, за Гушкан.
Иначе тя чете тази в момента, 2/3 е прочела вече:

Общи условия

Активация на акаунт