ПЪРВИ клас - 7 тема

• 56 120
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Жас, поясни малко "гадна", моля! Simple Smile  Искам да преценя за кога, за Гушкан.

Ами как да ти обясня - има доста описания на мумията, смрад, развалени зъби, пукаща се кожа, разни такива. Но пък иначе е забавна, много смях има на моменти. Може би за догодина я оставете, момичета са по-гнусливи. Сега сме до 78 стр. (1/3 от книгата), като я прочетем, ще мога да дам пълен отзив.

# 136
  • Варна
Вашите деца ще ходят ли утре на състезание по математика? Днес ме гръмнаха с тази новина, но подозирам, че баба му нещо не е доразбрала...

# 137
Да има състезание утре. И в Найден Геров има. Ние няма да ходим.

# 138
  • София
На тоя етап не следя специално за състезания. Няма да ходи. Ще имат театър от 11,30 в салона. Ще пропусне също.
По повод задачите, вижте каква абсурдна решавахме от сборника:
От 19 първокласници 7 могат да плуват, 13 - да карат колело.
Има ли сред тях някой, който може да прави и двете?

Алекс каза: 7+13=20; 20-19=1
Аз веднага казах, че няма решение, защото няма нормален въпрос. Опитах да обясня, но тя се изнерви и оставих на учителката  Blush

За Московската олимпиада пък, дето Жасмин беше дала линк към задачите, имаше една с клечки. На Алекс решението е, че клечките трябва да са в два от ъглите на големия триъгълник. Така стават един голям и в него два малки, излишни клечки няма. Има излишна фигура, но тя е поместена с големия триъгълник, а няма изрично казано, че не трябва  да има. Иначе моето решение беше, че трябва клечките от върха да са долу в основата и да станат два застъпени триъгълника. Жас?

# 139
Simantro, право е детето и за двете задачи.
Първата е т.нар. кръгове на Ойлер.
Втората с клечките има няколко решения, моят син я беше решил точно като твоята дъщеря и му я признаха за вярна.

# 140
  • София
Да де, ама за първата може и 7 да могат и двете дейности. Не е доуточнено. На условието се изнервих.
От Московската успя с всички, без последната. Не ни остана време вечерта, а после забравих  Simple Smile. На тази с годините в началото опита да се чуди кое дете на колко е. Казах й, че всичко, каквото й трябва, е в условието  Laughing На 2та ме пита може ли с други цифри. Отговорих й Simple Smile С останалите се справи сама.
Понякога ме е яд, че не се занимаваме пълноценно в тая посока, но... това е.

# 141
Цитат
Да де, ама за първата може и 7 да могат и двете дейности. Не е доуточнено.

Ако беше така, щеше да има деца, за които не е казано какво могат да правят.
А то е казано.

# 142
  • София
Хм, не разбирам защо да не може 7те да могат и да плуват? Или примерно 3? Не е доуточнено, че всяко дете може поне едно нещо. Нито се пита колко най-малко могат и двете. А според мен е важно  newsm78. Или не?

# 143
Хм, не разбирам защо да не може 7те да могат и да плуват? Или примерно 3? Не е доуточнено, че всяко дете може поне едно нещо. Нито се пита колко най-малко могат и двете. А според мен е важно  newsm78. Или не?

Щом не е уточнено, значи не могат, математиката е точна наука.  Simple Smile
Примерно, замени плуването и карането на колело с нещо трудно - примерно със свирене на пиано и цигулка. Еди колко си деца могат да свирят на пиано, а еди колко си на цигулка. Тогава вече е по-ясно.

А решаването вкъщи няма много общо със състезанията, моите също вкъщи решават всичко, а на състезания бъркат понякога, там стресът е голям. Примерно каката в 6 клас беше написала в бързината, на последния ред, след 1 страница вярно решение на геометрична задача 2-1=2 и й бяха анулирали цялата задача за 10 точки.  Crazy

# 144
  • София
Simantro според мен, въпросът на задачата е - Имали поне едно дете, което да прави и двете, а не - Колко деца могат да правят и двете.
За седем може да са, но може и да не са. Но поне едно дете със сигурност може. Wink

# 145
Кое е състезанието утре?
Ние не че ще ходим де.
На задачата не е казано дали има някой, който нищо не може. Така че си е едно.
Ако са 7примерно плуващите и колоездачите, тези 7 ги вадим от 13, защото ще са повтарящи се деца. Остават 6, които са само колоездачи плюс 7плувци стават общо 13деца, а те са 19.

# 146
  • София
Дъждец, не ти хванах логиката.  newsm78  Моят син на тази задача отговори едно дете, без да ми обясни точно как го е сметнал.  ooooh!

# 147
Хах, не били кръговете на Ойлер, а принципът на Дирихле, поправи ме каката. Решавало се така -19 чекмеджета, слагаш във всяко едно от тях по 1 дете, което може да прави по нещо, но остава едно дете в повече, значи в 1 чекмедже са 2 деца.

# 148
  • София
Жас, поясни малко "гадна", моля! Simple Smile  Искам да преценя за кога, за Гушкан.
Иначе тя чете тази в момента, 2/3 е прочела вече:

Ако имах власт, щях да забраня да се предоставят героите на други автори след смъртта на авторите им. А Мечо Пух пък си свършва - с истински край, няма място за продължение...

# 149
Дъждец, не ти хванах логиката.  newsm78  Моят син на тази задача отговори едно дете, без да ми обясни точно как го е сметнал.  ooooh!
Не знам как да го обясня.
Ето снимка

Общи условия

Активация на акаунт