Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 503
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 460
  • Пловдив
Ми тъпо и американско. Първо - моите деца са научени, че като кажа, че нещо ТРЯБВА да се направи, то наистина трябва и мрънкането не помага, те си мрънкат естесвено, но правят каквото трябва. Второ - нормалните деца не са застопорени по цял ден пред телевизора. Трето - кой я кара да купува обувки с връзки?!? От тук следва, че всяко дете над година и половина се обува само с обувки с лепки. Четвърто - какви пък толкова купища багаж за три деца за излизане до магазина (всички излизания без преспиване в рамките на деня мога да обезпеча с бебешката чанта), взимам чантата, сипвам вода в неразливна чаша и излизам.

# 2 461
Не знам ,не се смятам за жертвоготовна майка готова на всичко за забавата на детето си ,а и съм изявен осъзнат егоист ,който си иска време за себе си и въпреки всичко четейки тук излизам някаква майка орлица.

Просто мисля ,че да имаш /съзадеш дете  трябва да е обмислен отвсякъде осъзнат избор ,който включва мислене за нуждите на детето през по-голямата част на времето и вмъквайки себе си в моментите когато имаш нужда от това. А не да искам три деца ,защото е cool или защото мъжа ми искал още едно и аз се навивам за ползите от големият знатен род  .

Именно защото разполагам с определен физически и психически ресурс не се наемам да имам второ ,а камо ли трето . И осъзнаването на лимитациите ни е трудна ,но страшно полезна философия. Не  нужно да огреем навсякъде.

Непознато ми е да мога да заведа дете където поиска веднъж дваж в месеца и аз да си правя пас и да си измисля оправдания защо не мога /искам да отиде на този РД или мероприятие. Мога да си представя и да се сложа за миг на мястото на дете ,което е получило покана , надявало се ,говорело е с детето рожденик всеки ден за партито поне няколко седмици подред и когато стане време за купуването на подарък и самото събитие мама да дръпне шалтера. Не ми е присъщо да съм жестока ,а това граничи с жестокостта в изтънченият й вариант.

Не знам ,много ми е странно всичко това с поставянето на детето на някакво задно място ,все едно е между другото и някак ще порасте само и само аз да си имам идеалната бройка деца в дома  Sick

Вече писах какво е за мен почивката с дете по нагоре .
Последните ни големи ваканции семейно бяха на двата от големите Канарски остров ; Тенерифе и Ланзароте в самостоятелни къщички /комплекси  в близост до детски увеселителни паркове с много забави и незабравими спомени. Среден престой 10- 14ина дни.

Освен всекидневният плаж посетихме с Rent-a-car де що има като природен изглед, скътана пещера , музей ,сафари, вулкан ,парк, ботаническа градина , езеро, лагуна ,плаж , увеселителни паркове тип Дисни- ленд (аквапаркове) ,в които прекарвахме по цял ден на всякакви атракциони ,водни пързалки, подводници, сърф, аква-планнер , пещери с бъзри лодки , рагтинг по детски ручеи и т.н. из островите.

Вече писах ,че в хотелските комплекси  отделно имаше детски център където за по два -три часа на ден какичките рисуваха , пееха ,водеха на експедиции ,играеха мини-голф, или гимнастика ,а вечерите имаше мини-диско, фокуси, шоута с животни, забавни игри и танци.

Отделно през уикенд поне 6 месеца в годината сме на езеро, река, местност , барбекю/ пикник, срещи с приятели в паркове,  арт работилници, на детски центрове със занимавки и приятелчета зимните месеци предимно , на гости с вкусотии и игри на воля из градината  , на спорт и на дълги разходки из паркове, ферми и поляни, на куклен театър, на кино, на пикник , до библиотеката за четене на приказки /вземане на нови книги , на гимнастика , на басейн с термална вода , на безплатни обиколки из музеи и детски експозиции ,на дамски чай и мини сандвичи в нашия си клуб и на много дълги следобеди с книги и приказни герои..

През лятната ваканция са дългите летни дни с летните панаири, други градове, плажове, басейни, гости и барбекюта, ферми за животни, различни мероприятия като ден на спорта, ден на веселието, карнавал, ден на цветята, пролетните и летни изкарани експозиции в музеи , аква-паркове , срещи със съученичките й , лунапарк, цирк , детски организирани дни със спортове и забавления .

Уикендите тримата на каяка , на разходки из нови места , на вилата, на уроци по стрелба и обучение по планинарство и оправяне с компас с баща й сами , на дълги разходки по езера и планински кътчета , правене на къщички за птици и боядисването им ,барбекюта, миене на колата с пароструйката , подържане на тревата , каране на велосипед , игри със съседчетата пред верандите докато ние пийваме бира и хапваме барбекю  и дълги разговори .

Когато си бяхме в Б-я всеки укенд бяхме на излети, на пикници в планината ,на еко-спа хижа Здравец всеки следобед , на тепетата , на море лятото , на Хисаря и Велинград ,на Батак ,На Юндола на вила с приятели и диви игри в поточето до колене до вилата и зелените поляни с топки и бягане , из парковете , на арт работилница , на Гребната на разходки, на природа в село и т.н.

Сега е по-голяма ,нямаме толкова време ,но в забързаното ежедневие опитваме да намираме време за 1:1 време всеки с нея и за общо време тримата пак на подобни мероприятия. Идва с нас навсякъде, на огледи на къщи, на пазар, на старо ретро кино под звездите , на пътувания и т.н.

А и да РД не са чак толкова много през годината .Бих казала ,че за 20 деца в класа и няколко приятелски семейства с деца има средно по 1 РД на месец се пада като понякога пропуска един месец без РД  ,а в друг ходи на 2 РД . Не е чак такава хамалогия .

Мисля става ясно какво имам предвид.

Последна редакция: вт, 17 мар 2015, 20:14 от Анонимен

# 2 462
Ми тъпо и американско. Първо - моите деца са научени, че като кажа, че нещо ТРЯБВА да се направи, то наистина трябва и мрънкането не помага, те си мрънкат естесвено, но правят каквото трябва. Второ - нормалните деца не са застопорени по цял ден пред телевизора. Трето - кой я кара да купува обувки с връзки?!? От тук следва, че всяко дете над година и половина се обува само с обувки с лепки. Четвърто - какви пък толкова купища багаж за три деца за излизане до магазина (всички излизания без преспиване в рамките на деня мога да обезпеча с бебешката чанта), взимам чантата, сипвам вода в неразливна чаша и излизам.
Ами то всеки кой както си го направи. Нямам представа дали авторът наистина има три деца.

На мен ми стана смешно, защото редовно ни се случва средното дете да се заиграе на път за тоалетната Simple Smile)).

Обувки с връзки се купуват само веднъж  Mr. Green, след това разбираш колко е безумна идеята и вече не купуваш такива.

Аз излизам с един памперс и с пакет мокри кърпи, а ако ще са бавя, мятам и едни резервни гащи за бебето. Ако някой е жаден - надига бутилката с вода. В колата винаги имам.

Сутрин всички сме облечени и обути за около 25 мин, като 20 мин отиват пак за средното дете. Simple Smile

# 2 463
  • Куциндрел
Извинете за намесата, но какви са тези почивки на 2000 метра надморска височина, Мусала, Мальовица, блъскане по баири и ходене по музеи?
Къде, къде по-приемливи почивки има с малко дете, че и с бебе. Не е задължително да блъскаш по чукарите, да обиколиш музеите, за да кажеш, че си почивал.

Моето сме го водили на 6 месеца на море, в морето тогава не се топна, защото беше студено още, но изкарахме 500 км с бебе в колата. След това на 10 месеца вече се къпа в морето. От 1 до 2 години пътувахме с почивки - тръгваме към далечната цел, спираме да спим някъде, след това продължаваме. Не е много комфортно, но в бебешкия период има доста некомфортни неща.

По основната тема - едва ли ще се навия за 2-ро дете, а 3-то ми се вижда химера. Confused

# 2 464

американска му работа. Лоша организация Simple Smile

Извинете за намесата, но какви са тези почивки на 2000 метра надморска височина, Мусала, Мальовица, блъскане по баири и ходене по музеи?
Къде, къде по-приемливи почивки има с малко дете, че и с бебе.

правилно, най-малкият ми син започна 11месечен с Непал, продължи с Кения и Шри ланка. Кърмен е на 3 метра от лъвове, далеч по-мързеливо занимание от блъскане по баири  Peace

# 2 465
редовно ни се случва средното дете да се заиграе на път за тоалетната Simple Smile)).

това е най-истинското твърдение в статията! И нашият среден го прави Simple Smile

# 2 466
правилно, най-малкият ми син започна 11месечен с Непал, продължи с Кения и Шри ланка. Кърмен е на 3 метра от лъвове, далеч по-мързеливо занимание от блъскане по баири  Peace

Леле, тити, не можа ли да изкараш  9 год. поне пред блока.  Може би защото не си в най-добрата сграда на Пловдив.

# 2 467
правилно, най-малкият ми син започна 11месечен с Непал, продължи с Кения и Шри ланка. Кърмен е на 3 метра от лъвове, далеч по-мързеливо занимание от блъскане по баири  Peace

Леле, тити, не можа ли да изкараш  9 год. поне пред блока.  Може би защото не си в най-добрата сграда на Пловдив.

вероятно изпускам много  Thinking
забравих Оман. А България да я броя ли за екзотична дестинация?

# 2 468
Принципно е много забавно с деца.Стига да не се втелясваш много-много и да му отпуснеш края.В смисъл да приемеш,че чат-пат ще е мърляво по вкъщи,по теб,по дрехите на децата,по самите деца.Общо взето не са препоръчителни много деца,за хора запленени от моди,чистене и турбо-яка кариера.
Имам приятели гребци,миналото лято качих малкото на двуместен каяк на Гребната.Умря си от кеф.Аз греба от младежките си години.Даже изяви желание да опита да гребе.
Винаги може да си намерят децата с какво да играят.Гледам моите като излязат в градината и по цял ден си намират занимавки-копаят,правят кюфтета от пръст,торти,конкурси за тортите,опитаха развъдник да майсторят за червеи,за охлюви и всякаква гад.Като са повече децата,мисля че е още по-забавно.На моменти много се замислям за трето.

# 2 469
# 2 470
  • Куциндрел
Не знам какво е това закотвяне в махалата с малки деца...
Като ходихме на екскурзия в Йордания с нас имаше деца на 4, 5, 7, 8 и 12 години. Доста обикаляхме по забележителности, децата се радваха, на никое от тях не се тръшкаше.

# 2 471
  • на плажа
Забелязала съм, че така разсъждават хора, които са имали бедно детство, и за които най-голямото пътуване е било да ги оставят при баба. Вероятно това ми наблюдение е субективно, но такива примери има около мен.

# 2 472
Когато аз бях млада с малки деца, наистина беше невъзможно, или поне адски трудно да пътуваш с малки деца.  Нямаше памперси, в хотелите не допускаха деца под 3 год. Някои май са си останали там.

# 2 473
  • София
Вашето средно се заиграва на път за тоалетната, моя среден пък все му се пикаеше в пубертета (две капки излизат...), но то е така, когато не си загащваш потника. Хич не му се втелясвах - е, спирахме за двете капки, но не съм изпадала в истерии да го водя по лекари. Като порасне, ще се загащи...е, загащи се.

# 2 474
За Непал не знам, ама съм ходила в Индия и тези хора там съвсем сериозно се опитаха да ме уморят със зловонна миризма. Дали миришеше от реката, от улицата или от ресторанта наблизо така и не разбрах...
Аз едвам не умрях, а  ако си бях взела и пеленачето да го накърмя точно пред някоя свещена крава  сигурно това щеше да ни е краят..

Нямам приключенски дух..тюх.

Ако имам трето обаче, ще се опитам да го кърмя някъде в джунглите на Руанда точно на няколко метра от най-редкия вид горили...Амбицирахте ме бе!!!!

Общи условия

Активация на акаунт