Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 102
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 940
  • София
какви лихви, какви заеми? За какво всъщност говорите - за пари за закуска или за просто пари, да си има детето в джоба? Парите за закуска са си пари за закуска.

# 2 941
Не за закуска, Андариел, а овърдрафт за шнолки и гривни.  Laughing

Не ми звучи приложимо.

# 2 942
  • София
вместо овърдрафт - никакви шнолки. Ще я караме на дебитна сметка - харчи това, което е вътре- Стане ли 0 - сори!

# 2 943
  • Пловдив
вместо овърдрафт - никакви шнолки. Ще я караме на дебитна сметка - харчи това, което е вътре- Стане ли 0 - сори!
На какъв период да се зарежда дебитната сметка? Mr. Green

# 2 944
  • София
на какъвто е заявено предварително в договора.  Wink

# 2 945
Какви бюджети, какви оувърдрафти? Ще опука всичко на мига и после ще гледа жално.
Не става въпрос за пари за закуска. Тук такива не се дават.

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 22:00 от Анонимен

# 2 946
Може би е малка още за джобни (?) какво си купува / за какво иска кеш?

# 2 947
а, аз обикновено купувам въжделената играчка за някой повод - Рожден ден, Коледа. Освен ако е някоя извънредно скъпа глупост, тогава си остава без нея. Но общо взето разумните искания ги удовлетворявам. Децата - поне моето рядко искат нещо само по причина, че някое друго има такова, обикновено наистина харесват и си мислят за тази играчка, рисува я, ......
+1

# 2 948
  • където ми харесва
Чек, колко е голяма дъщеря ти?
Щом ѝ давате пари и успява да ги употреби, значи е достатъчно голяма за седмичен разполагаем бюджет, например 20 евро /сумата вие я преценете/; Казвате ѝ това са ти джобните, лично твои средства и можеш сама да решаваш какво да правиш с тях, купуваш, спестяваш; ако ги изхарчи преди края на седмицата и няма спестявания, може да ѝ дадеш малко назаем срещу ниска лихва и от следващите джобни ще ти ги върне.
Да давам на детето си назаем...с лихва newsm78
Това няма как да се случи...
То, ако децата ни са меркантилни, смятай ние какви сме, след като им слагаме лихва. И реално какво се случва? Аз й давам джобни, от които тя ми връща парите, дадени на заем +лихвата. Тоест, въртя си аз едни мои си пари, че и лихва си слагам...и детето ми страда...

# 2 949
Жената даде пример с две деца, не защото не знае как да работи по "проблема" с малкото, а за друго.
У нас е същото-голямата е задоволявана изцяло, но и дъвка не е поискала. Ако не се сетя аз да и дам, няма да си каже никога. Малката е задоволявана абсолютно идентично, но не спира с исканията. Пиша го не, за да ми давате съвети как да работя по проблема.  Peace

# 2 950
Жената даде пример с две деца, не защото не знае как да работи по "проблема" с малкото, а за друго.
У нас е същото-голямата е задоволявана изцяло, но и дъвка не е поискала. Ако не се сетя аз да и дам, няма да си каже никога. Малката е задоволявана абсолютно идентично, но не спира с исканията. Пиша го не, за да ми давате съвети как да работя по проблема.  Peace

А, съветите са добре дошли, че все по-сериозно се замислям да завведа на детски психолог моята шопинг маниачка. В противен случай един ден ще водим мъжа и на психиатър. Бива, бива, ама да е толкова различна в това отношение от брат си, хич не бива!

# 2 951
заем + лихва не е меркантилност, а финансова подготовка за живота; знаем ли да управляваме парите си?

---

Някои дават съвети:

http://www.forbes.com/sites/laurashin/2013/10/15/the-5-most-impo … -teach-your-kids/

# 2 952
  • София
децата в банка ли живеят или в семейство? Утре, какво, ще оставим детето гладно, защото е превишило лимита, какво ще му вземем - играчките, дрехите, учебниците, ще го спрем от училище, от уроци по танци?

# 2 953
Анди, не се заяждай, добре разбираш, че. става въпрос за джобни и управлението им;

# 2 954
  • София
джобните затова са джобни, защото с тях могат да се купят дреболии. Детето започва реално да се учи на стойността на парите и паричните потоци, когато започне да участва по някакъв начин в семейните финанси, като се започне от елементарното пазаруване на хляб и мляко, горе-долу да научи цените на най-елементарните продукти и започне да си изгражда представа за това, че парите не идват от банкомата, а трябва с тях да се платят сметките по издръжката на живота на семейството. Когато си купи сандвич за 5 лева, а после види, че за същите 5 лева се купуват 5 хляба или 2 хляба и продукти за една манджа, с която семейството ще се нахрани за една вечер, ще започне да сравнява, а след сравнението да прави и изводи. Както му казват, домашна математика и домашна икономика.

Общи условия

Активация на акаунт