Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 668
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 425
  • София
Джуди, вие и двете с Мамасита не сте много наясно с това що е то учене. Давате примери с някакви състуденти, чиито майки са идвали при тях. И аз имах такава, ама кво, момичето си изкласи ии си работи в семейния бизнес! Добре, че не е дошла специално при вас да я освидетелствате като патологичен случай! Ехо, не сте само вие на този свят! Оставете другите да се излагат с патологичните си случаи, нали вие не сте такива! Какво ви пука!

# 4 426
А особено ще ми е странно, ако момче учи с майка си. Това е вече вредно и в житейски план. За момчетата е хубаво майчиното влияние след определена възраст да е минимално.

А да им преподават жени може ли?

Това е съвсем друга тема, но да кажем, че ми харесва идеята момчетата да учат в училища за момчета и да им преподават учители-мъже. Защото виждам, че има доста силно феминизиране, а може да излязат по-интересни личности, ако израснат в мъжка среда, ако се толерира конкуренция, дори посбиване, но да има и мъжки авторитети. Даскалиците по принцип са леко странно въведение на цивилизацията.

# 4 427
Всъщност ако се опитам да върна темата към темата бих споделила, че ако виждането ми е, че бих била полезна като патерица за едни големи деца, то три определено биха ми били в повече. Или трябва някой да поема изцяло масрафа, аз да си седя у нас, да ги бутам и подпирам, че дано изкласят наред с останалите, които не ги бутат и подпират така.
Вие и двете с Мамасита не сте много наясно с това що е то учене.
Laughing
Вероятно. Кога ли сме учили пък ние и останалия свят, който патерици не е ползвал във възрастта след пълнолетие?
Не държа да издавам документи, но да имам свое мнение за осакатяването на хората зорлем от родителите им и да го споделя- това имам право да направя. Дори без ваше позволение.

Ами Джуди, да почете и другата страна не е лошо... Диференциали и интеграли с едно ударено рамо и примерна решена задачка не се учат.Може да не е постоянно учене, но си е сериозна помощ на голям обем материал. Защо все мислите, че етака както си го представя човек на теория. Всички ли описани случаи са патологични, щом хем си носят  тухлите висша математика на бг от тук, за да си помагат с неученото в гимназията, хем прибягват и до онлайн уроци с мама  или татко?
Ми то и Наказателният процес, примерно, не е като свободните есета- ма на, може и без мама да се изучи.
Пак да кажа- против "ученето" съм, не против спорадичната помощ. То го и болдвах по- напред. Това ми е трето или друго поредно пояснение.
Да не кажа, че и свободните есета си искат своето и като никак не бих определила някоя област като особено лесна, а друга- като особено сложна, че това да е вододела, който решава кога мама трябва да е с отрока до дипломирането му и на абсолвентската му вечер.
...........
Момче да учи с майка си имах едно познато. Плачеше, като му напишат 5. За мен е все тая- момче ли е или момиче.
Обаче имаше едно друго момче, дето пък баба му беше дошла да му готви и да го пере.
Абе много хумор има наистина в живота.

# 4 428
"Момче да учи с майка си имах едно познато. Плачеше, като му напишат 5. "

И аз познавах такъв екземпляр.

А за свободните есета...смея да се изкажа, че не са толкова лесни и свободни, разбира се, когато не подходиш към тях лаишки и несериозно.

# 4 429
  • София - Рим и обратно
Ами то е хубаво да се забавляват хората, гледайки чуждите канчета. И какво като е отишла да му готви? Нали никой вас не ви е накарал да му готвите Laughing. Дядо ми ми приготвяше закуската доста след като навърших пълнолетие. Така, беше му приятно да го прави. Сега аз приготвям закуската на голямата ми щерка, преди да отида на работа, не че не може и сама да си я приготви. Тя пък ще го прави за някой друг. Смях, ти казвам Sunglasses.

# 4 430
  • София
Джуди, опитът ти да ме сриташ по кокалчетата на тема поемаане на масраф и патерица е жалък, но можеш да продължаваш да опитваш, ако толкова държиш да се излагаш!

А мнението си го имай, стига да не се опитваш да го превръщаш в постулат! Това кое е патология или не е, е описано от хора, на които това им е работата, и се определя от хора, на които това им е работата, а не "от Джуди, защото тя мисли така".

# 4 431
  • София
Джуди, сравняваш ябълки с круши...Много хора не сме ползвали патерици в студентска възраст, а и много преди нея. Но сме учили в нашите училища, следвали сме в нашите университети и я е нямало дупката, за която ти говоря. При това сериозна, която ти си говори, че се запълва със самостоятелна работа.. Друг път обаче. Давам ти веднага пример. Столично училище, в което сигурно 2/3 от випуска са се отправили да учат в немскоговорящи страни, огромна част с избор на технически специалности. Става дума за деца без затруднения по математика, значителна част от тях са и с такъв профил, не е като да не познавам доста от тях и да знам, че са самостоятелни и можещи. Учителите са наясно с тези тенденции от години и предават материала за 12 клас сравнително рано, за да оставят прилично количество време да помогнат по своя инициатива на децата, преподавайки им онова, което ще им трябва, а не е заложено в нашата система. И ех тези патологични случаи, тъпи ли са, какви са, дори и при обяснения от специалист, с визуален контакт, физическо присъствие в час, проявен интерес и желание да се разберат задачите, с опции да се пита на момента, пак се нуждаят от технологично време, за да осмислят и разберат нещата.. Говорим вече за  близо месец подобни занимания.. С учител толкова, как би било без...Но явно са тъпички, не са като Мамасита.

Последна редакция: пн, 20 апр 2015, 10:47 от пенсионирана русалка

# 4 432
Наложи ми се да уча и висша математика- със състуденти. Или отиваш в библиотеката, търсиш книги, гледаш и мислиш.
като имам математик под ръка за интегрално и диференциално смятане точно никога няма да ходя да търся книги и то за конкретни задачи.  Това е антиматематически подход.
Човек винаги трябва да е рационален.

Ще намериш ти в дебелата книга конкретен пример на задача някой друг път, при положение че близък може да ти го даде синтезирано, обяснено и смляно.

Същото е и с фамилните професии. Не мога да повярвам, че  бащата доктор си "пази" поверителната информация за себе си и в никакъв случай не я споделя със синчето, за да не се излага пред бг мамите... Joy.

# 4 433
Аз въобще не гледах даже чуждо канче, а своето, защото когато мама дойде в общежитието и спи на пода в спален чувал на метър от твоето легло...ами някак си вече проблемът става лично мой. Разбира се, преместих се в друга стая за щастие, но си беше смешно.

# 4 434
Момче да учи с майка си имах едно познато. Плачеше, като му напишат 5.

Предполагам майката е висяла на главата и не е позволявала момчето да допусне дори една грешка ? Ето това учене с родител намирам за вредно, а не консултация с някой разбиращ, който ти удря едно рамо за една задача например.

# 4 435
Аз пък помагах на едно момиче през последната гимназиална година, защото се срамуваше да пита техните; навиквали я, като ги помоли за помощ. Мислех, че преувеличава, но сега, като чета, явно има родители, които се срамуват, ако децата им наистина не се справят сами.

# 4 436
  • София
те само така си говорят. На приказки всеки е силен, ама като се опре до зора, да видиш как се хваща да учи с детето!

# 4 437
Може би съм малко с други представи, защото общо взето оставах пишман, като питам родителите си- просто не помагаха добре, може би нарочно, не знам. Но се научих да се оправям сама или да питам съученици/колеги.

Андариел, не се успокоявай, все пак не е нормално да се учи с детето. Особено в гимназията.

В крайна сметка провалът също е опция, ниската оценка също е опция, а може да е по-ценен урок в живота.

Нали знаеш максимата, че "всеки рано или късно достига своето ниво на некомпетентност". Така че ако има много уроци, коучинг и бутане, може да се окаже, че човекът ще се дъни, но вече на по-високо ниво, изкуствено постигнато. Давам пример с избутани лекарски деца, които в крайна сметка ще се научат, но дотогава ще натворят доста поразии, а и няма да са хората с истински данни.

# 4 438
Ако детето има нужда, ще му помагам.
Но има родители, които дори без нужда висят на главите на децата си.

# 4 439
  • София
Ще те чакам, Мамасита, да оставиш детето си да се проваля. Дори вече си закъсняла, а от догодина ще е златното ти време. Ще имаш на разположение дванайсет години в образователната система да го оставяш да се проваля. Гуд лак и на теб!
Точни вие двете с Джуви, ако трябва света ще обърнете, но няма да позволите децата ви не само да се провалят, а дори и да имат и една-стотна нещо неясно. Джуди не си поплюва - товари здраво отгоре, а ти ще си същата. Тя говори едно, а прави друго, а ти в момента говориш едно, а ще правиш обратното. Хващам се на бас за една бира! Отвавна не вярвам на приказки като вашите, особено ако постъпките показват точно обратното.

Общи условия

Активация на акаунт