Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 443
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 920
  • София
Училището е образователна институция, а не заместник на семейството и общността, нито социална услуга. Ако училището учи на всички тези неща, то за теб като родител какво остава? Да му бутнеш таблета в ръцете и да си играеш с него един час на ден, но "качествено"? Писала съм го и друг път - разбирам защо толкова се харесва западняшката система - тя просто услужливо изземва функциите на родителя, а родителят е доволен, че някой друг ще му научи детето на всичко.
А аз изобщо не искам училището да ми се бърка за всичко. Не искам да ги учи на "всичко за живота", защото това ми напомня за времето на соца, когато пак градината и училището учеха децата на всичко, но тъй като ние сме по-патриархална култура, бабите и дядовците вземаха активно участие и много от децата бяха наполовина "селянчета" (и не им трябваше ни Монтесори, ни Валфдорф, ни нищо). Нека ги научи на фундаменталните науки, на книжовния български език, а ученето другите неща да го оставят на мен.

# 4 921
Андариел, значи ти си точно на мястото си. Моите разбирания са други и ги изложих в кратце.

# 4 922

Вместо да учиш тангенси и котангенси, които не разбираш и родителите ти не разбират - да се учи например финансова грамотност - какво е фактура, платежно нареждане, как да попълниш платежно нареждане, как да си направиш бюджет - пак на елементарно ниво. Защото аз се научих да си правя бюджет на разходите едва на 30 г. и парите по начина по които ги харча ми стига, докато все още имам колеги на 35 плюс, които макар и да нямат деца са постоянно без пари. 

Остатък от социализма - Партията има грижа за всичко.  Laughing
Андариел е права  - тези неща се учат в семейството.

# 4 923
Ами моята майка не може да си попълни платежно. С висше образование е, но не работи в сферата на икономиката.

# 4 924
Когато училището и семейството имат различни позиции, какво правите?

# 4 925
Макар да има 25 г. опит в бърза помощ, не знаеше за нухалната транслуденция, нито за биохимичния скриниг.
Не може да си напише и св.

# 4 926

Ами тогава избираш хоум скулинг. Аз обаче нерви и време за подобно нещо нямам. А и смятам, че децата трябва да са сред връсниците, да се оправят сами в живота, а не до гъза на мама. Но това си е само мое мнение, не го налагам.

# 4 927
  • София - Рим и обратно
Кристина, звучиш все едно си мечтаеш детото ти да се обучи за зидаро-мазач или началник обект, най-много. Сигурна съм, че не е така, но не разбирам защо държиш да изповядваш разни дървени философии, дочути оттук-оттам. "Да научи английски, че да може да емигрира..." ooooh! ooooh! ooooh!. Това ли е мечтата ти за детето?

Аз най-ясно усетих, че ние тук действително сме учили полезни неща по природните науки, най вече, когато в разговор с наши италиански роднини и приятели (все над средно интелигентни хора, с претенции) стана дума за сяра. Аз не можах да се сетя на момента как му е името на тоя елемент на италиански и им казах - това дето се отбелязва с S в менделеевата таблица. Те ме гледаха така  Shocked и се оказа, че изобщо нямат спомен да са учили за това кой елемент как се пише (да не говорим за решаване на уравнения Crazy Laughing). Аз ги помня всичките. Е, вярно е, че обичах химията и, макар че работата и образованието ми са далеч от химия, физика и биология, помня невероятно много неща, които са ми полезни в ежедневието и не гледам като теле в календар като се заговори по темата. Ако ги нямаше в програмата, какво щях да помня? Нищо.

# 4 928
Ами моята майка не може да си попълни платежно. С висше образование е, но не работи в сферата на икономиката.

То едно време все платежни сме попълвали. Но не вярвам човек с висше образование да не може да се научи. И сигурно е по-грамотна от теб.

Макар да има 25 г. опит в бърза помощ, не знаеше за нухалната транслуденция, нито за биохимичния скриниг.
Не може да си напише и св.

И моята баба не може да работи с компютър. А е била учителка по математика.

# 4 929
За моето дете искам да има работа, която го удовлетворява и финансово и емоционално, да има партньорка с която е щастлив, да е независим. Не ме интересува дали пише грамотно, ползва запетаи и т.н. Не държа на елитарността, държа на удовлетворението в живота. Така както го разбира.
Около мен хората са масово зависими от родителите, чакат все нещичко да им подадат като финансови подаяния.
Иначе да аз съм си неграмотна - изобщо не си давам зор в тоя насока. Само в работата си се старая, във живота не ме пука особено кой как ме възприема.

# 4 930
  • София - Рим и обратно
То, стремежът да си грамотен, не е заради хората... Tired

# 4 931
Около мен хората са масово зависими от родителите, чакат все нещичко да им подадат като финансови подаяния.
Иначе да аз съм си неграмотна - изобщо не си давам зор в тоя насока. Само в работата си се старая, във живота не ме пука особено кой как ме възприема.

Около мен - напротив, печелят повече от родителите си.
А иначе си направо западнячка - не ти пука, че си неграмотна.

# 4 932
Щом в първи клас се взимат  букви и срички, значи е нормално дотогава децата още да не могат да четат, но в същото време системата изисква в края на първи клас всяко дете да може да чете по 60 думи в минута. И като им се съобщи по този начин и им се каже, че ще бъдат изпитвани да четат за време, дори четящите от 5-годишни започват да заекват, да се запъват и сричат, а някои директно се разплакват. Не мога да разбера какъв е тоя зор. Мога да разбера родителската амбиция детето във всичко да изпревари връстниците си, защото няма как да не е гений, но не мога да разбера защо училището трябва да е стрес. И после защо децата мразят да ходят на училище.

Този фундаментален въпрос си го задавам вече повече от 20 години. Защо, мама му стара, училището в БГ е задължително съпроводено със силен стрес? Ясно е, че след това самият живот, който очаква порасналите вече ученици е нелек, но не мисля, че непрекъснатият училищен стрес ще успее да ги подготви за него.

Къде го този стрес бе?
Моите деца и всички около тях, целия им випуск да кажем, си мина през начален етап толкова лежерно, доволно и спокойно, че живееха в един балон, буквално. Супер лесно е в начален етап, нищо стресиращо няма, всичко е лесно и само ако не попаднете на учител-безумец, или вие самите не сте с болни амбиции, детето ви ще е стресирано.
Пребройте само за учебния месец май, за 1 клас специално колко точно са учебните дни. Че те половината месец не учат, още няколко дена имат тържество -за буквите, от танците, с учителката по изкуства и бла-бла-бла-кой там на каквото се е записал. На финала 5 дена я се съберат учебни я не-останалото време е игра.

# 4 933

Около мен - напротив, печелят повече от родителите си.

И във форума все се жалват, че родителите не им помагат, не има дават или дават на единия брат, пък на този за които са женени не дават. Все такива неща чета в родната бг действителност. Все това слушат от съседки, приятелки,роднини, колежки.
Иначе дай боже децата да печелят повече от родителите. Ей това ми е мечтата. Аз лично печеля повече от майка ми.

# 4 934
  • София

Естествено, че моите позиции са първостепенни!   Grinning Просто гледам да съчетавам нещата - полезното от училището, а нататък съм аз.

Кристина, майка ти не зная защо не може да попълни платежно, но не мисля, че точно в училище трябва децата да бъдат учени да попълват банкови документи. По-скоро трябва да ги научат да не си попълват половината биография на формуляр на търговска верига, за да получи карта за някаква отстъпка. Или пак да попълват една камара лични данни, за да участват в някакви томболи. Аз тук като видя само теми за обмяна на стикери, разни карти за отстъпки и пр., ми се изправя косата, защото това го правят възрастните.

Последна редакция: нд, 10 май 2015, 11:05 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт