Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 066
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 970
На щанда на магазина една цена, на касата на детето му искат още два лева. Леле какъв рев, че остана без играчката. То май разбра в крайна сметка, че не е редно да го лъжат с парите, но продавачките така и не разбраха какъв е проблемът с двата лева.

# 2 971
Какви кецове, изобщо не става въпрос за това. Да не говорим, че си има три чифта от въпросните Супра, които тук са на половин цена от същите във Варна. Без дрехи никой не я е оставил и не й е това проблемът.  Тя просто обича да харчи без всъщност да си купува нищо. Тази чест е оставена на нас. Тук е пълно с капани да туристи и харченето не е трудно. Събират се съученици и тръгват по боулинги, заведения, радходки с корабчета и т.н. Аз мислех, че в България децата са много разлигавени по отношение на покупките и харченето, но уви тукашните са много обиколки напред. И то от всякакви нации.

Та аз рецепта нямам. Това с пазаруването и с непазенето на сметките в тайна не работи. Пазарува всеки ден, но въобще не я интересуват тези неща, те са нещо абстрактно. 

# 2 972
  • София
харчи, защото й давате. Стрете й парите за капаните за туристи и ще спре да харчи! Но смеете ли? Тогава ще започне с тръшкането как на другите им дават, вие да не би да сте по-бедни от другите...

# 2 973
Андариел, тук си говорехме, че е до дете, а не само до възпитание, но благодаря че се намеси с готови рецепти и напомняния затова кой какво не смее. Flutter

# 2 974
Чек, не е ли на училище поне до 3-4 следобед, после учене, домашни? След училище не излизат ли един път в седмицата, в петък? или събота?
Ако знае, че има сума Х за излизане за седмицата: кино/боулинг/на чай/сок пасти и да си прави сметката, къде и кога да ходи, и колко да харчи.

# 2 975
  • София
аз питам дали ще посмеете. Не е само до дете, а и до ресурс. Ако нямате пари какво ще й дадете? Ще теглите специално кредити, за да й покривате прищевките ли? Или ще работите повече за прищевките й? Ако няма - няма и да харчи! Нещата са прости.

# 2 976
А ако има ще харчи. То вярно че било просто. 

# 2 977
Родителите поставят границите; крайностите, като не никога няма пари за удоволствия и задоволяване на всеки каприз, не са желателни, и не са решение; ако детето знае, че разполага с дадена сума за даден период, се вмества в нея, дори се самоограничава едната седмица, за да има повече за следващата за нещо по-скъпо; а ако си изхарчи сумата предварително и без да има нещо спестено, си седи в къщи до следващата седмица, това е добър урок;

# 2 978
Всичко е период.
И аз така харчех каквото имах като дете, сега ме бъзикат, че съм била 'спестовна', а аз твърдя, че съм си направо стисната.

# 2 979
Не е въпросът да СИ балансира бюджета, а да знае кое колко струва, как се движат парите в семейството.
Напълно съгласна, ако детето изкарва парите, иначе в твоя случай като че ли се стремиш да му прехвърлиш своите отговорности.

# 2 980
Наваксах с четене с последните страници и останах ето така  Shocked
Какви лихви да сме вземали от децата ,казвате ?  Stop

# 2 981
Всичко е период.
И аз така харчех каквото имах като дете, сега ме бъзикат, че съм била 'спестовна', а аз твърдя, че съм си направо стисната.

Много се надявам да си права! Малкото ми дете е на 9 години и е същото като дъщерята на Чек. Кефи я не толкова покупката, а самото профукване на пари. Приложила съм метода на Андариел и той работи само на половина- вече две години давам седмични джобни, които са изпукани още в понеделник за боклуци. До петък Нейна Светлост стои без пари. Не мъца да и дам още, което е добре, но така и не се е научила да не профуква парите още първия ден, в който ги получи, което е зле. Наскоро по някакъв повод баба и и даде 20 лева да си купела подарък. Изхарчи ги точно за 2 дена. За дъвки. ooooh! Много били спешъл дъвките в училищната лавка. ooooh!

# 2 982
  • София
Не е въпросът да СИ балансира бюджета, а да знае кое колко струва, как се движат парите в семейството.
Напълно съгласна, ако детето изкарва парите, иначе в твоя случай като че ли се стремиш да му прехвърлиш своите отговорности.

Какви отговорности да му прехвърлям? Прехвърлне на отговорност ли е да отиде да купи продуктите за една баница и да види какво пише на касовата бележка като плати? Дори за момента да не осмисли нещата, то с времето отлежават. Става въпрос за сраавняване на количества и възможности. А ако децата бяха способни да управляват бюджет, то щяха да са надминали 90 процента от възрастните по зрялост.

Щом профуква, значи не е за седмични още, а за дневни. А има вероятност цял живоот да си остане така. Тогава освен да търсите кой да й плаща капризите, друго едва ли може да се направи. Тя си решава кое е важно - дъвките са много спешъл.

# 2 983
Всичко е период.

Много се надявам да си права! Малкото ми дете е на 9 години и е същото като дъщерята на Чек. Кефи я не толкова покупката, а самото профукване на пари. Приложила съм метода на Андариел и той работи само на половина- вече две години давам седмични джобни, които са изпукани още в понеделник за боклуци. До петък Нейна Светлост стои без пари. Не мъца да и дам още, което е добре, но така и не се е научила да не профуква парите още първия ден, в който ги получи, което е зле. Наскоро по някакъв повод баба и и даде 20 лева да си купела подарък. Изхарчи ги точно за 2 дена. За дъвки. ooooh! Много били спешъл дъвките в училищната лавка. ooooh!
Не е ли малка за седмичен бюджет. Обсъдете дневен. Същите парички но всеки дем по една част.

# 2 984
ако парите са за закуска за училище, то тогава отпада вариантът със сандвичите от къщи, защото това са целеви пари. Ако ще са джобни, нека са джобни, а не да прави тъпи истории от сорта "ще си ям вкъщи, за да спестя от парите за закуска". В това няма никакъв смисъл.

Ще заключиш хладилника ли?

Общи условия

Активация на акаунт