Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 244
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 3 030
  • София
Все пак "държавата" ти плаща една съвсем прилична сума да гледаш детето си до навършване на 1 година. Това не е за подценяване.
Това изказване е подходящо за 1 април.

# 3 031
Защо, на мен ми идваха много добре тези средства. Вярно, те са мои, но факта, че се връщат при мен е важно. Иначе щеше да се налага да работя.

Не можеш да очакваш държавата да ти гледа детето. Това е твое решение и отговорност. Но като говорим за помощ, на мен лично ми помогна това, че една година получавах почти пълна заплата, за да си гледам детето. От информацията и опита, който имам, няма отказал се от това (редки случаи, в които бачкаш първата година, изключение).

Да  , не се изчерпва гледането на дете в първата година. Но никой не е длъжен - разбирай и ти и аз, за отглеждането на чужди деца. Не живеем в комуна.

# 3 032
Аз и не очаквам, написала съм ти-аз пари имам и то не от държавата.
Пак ти казвам, по мое време майчинството не беше така определяно както сега. Аз пари от държавата тогава да съм взела стотинки, които са ми удържани така или иначе.
Но държавата не ми е създала условия, аз пари не и искам. Аз искам градини, заплатен достойно персонал в градините, паркове и тротоари, качествено образование и т.н. А пари-мерси-и сама мога да си изкарам.

# 3 033
Как пълна заплата, не е ли процент от нея?

# 3 034
Как пълна заплата, не е ли процент от нея?
90%

# 3 035
Зависи от заплатата, има горна граница. Пак е в интерес на тези с ниски заплати.

# 3 036
Моето майчинство бе стотина лева. Grinning

# 3 037
иванула , съгласна съм с теб, че парите се печелят, а сама тротоар, градини, градинки не можеш да си построиш (поне не навсякъде , където ходиш).

Аз лично между другото съм изказвала мнение и съм на позицията, че решението да плащаш на родилки не е добро решение дългосрочно. По-добре да изградиш ясли, градини..Да не изолираш родилките по дифолт, да им дадеш възможност да продължат да бъдат активни професионално въпреки че са родили. Щото у нас го има и тоя проблем, жените възприемат раждането като 1-2 годишен процес. Раждаш, гледаш първата година, гледаш втората година. И все не ти се струва подходящ момент така да се откъснеш.  Но това е дебилното решение на държавниците ни от днешно време. Вместо да изграждат, плащат на парче да си гледаш детето сам. Но пък ако и тази помощ я нямаше, щеше да е още по-зле картинката .

# 3 038
И какво като изграждат ясли и градини? Нали изграждането им както и смешно ниските такси пак са за сметка на данъкоплатеца? Да се хващат да оправят икономиката, а не да градят с общи пари платени на техни хора. Като има достатъчно пари в икономиката ще има и хубави частни ДГ и ясли и хората ще могат да си ги позволят или да решат да плащат на детегледачки, а не тази пародия, която е сега.

# 3 039
И какво като изграждат ясли и градини? Нали изграждането им както и смешно ниските такси пак са за сметка на данъкоплатеца? Да се хващат да оправят икономиката, а не да градят с общи пари платени на техни хора. Като има достатъчно пари в икономиката ще има и хубави частни ДГ и ясли и хората ще могат да си ги позволят или да решат да плащат на детегледачки, а не тази пародия, която е сега.
Ами тя икономиката се държи и на жените, които раждат. Къде го има това да плащаш на активен и работоспособен човек да не работи, за да прави нещо, в което не е специализиран ? Да, ама като го кажеш това, как за детето ти трябва да се грижат институции - щото и частната ясла е институция , скачат. Как може. Не сме такова общество ние, тук искаме да сме с децата си. Ами ефективните общества, които могат да заделят блага, слагат всеки на мястото си. Детегледачка гледа дете, компютърен специалист гледа компютри.

(Моят превод от НОИ  по време на 1вата година на детето беше 90% от средната ставка , която съм печелила последните 18 месеца, тоест около 1,200 лв. Да не съм луда да ходя на работа при това положение, освен ако нямам собствен бизнес)

Последна редакция: чт, 02 апр 2015, 14:32 от Vodena

# 3 040
  • Русе
  Е да де, ама нашата не е ефективна.

# 3 041
Да, Vodena, точно неработещите жени са съсипали българската икономика.  Tired

# 3 042
  • София
Интересно какво се разбира под "неспециализиран"?
Хубави, лоши - учим се, и компенсираме недостатъците с любов към своето дете/деца.
Гледачка е професия, не задължително призвание.
Както казваше мой познат за англичанките "Порадват им се 6 месеца и после - гледачка."
И аз не се оплаквам от заплащането на майчинството си, макар че можеше и по-добре - докато бях бременна, вдигнаха базата от 6 на 9 месеца, което ми намали м/у 100-150 лв.
90% е от брутното възнаграждение, т.е. почти същото като заплатата, на която си осигуряван. Дори в месеците с 23 работни дни съм взимала повече от заплатата си. Докато бях бременна и през първата година, си спестих някой лев точно за втората година на МРЗ.

# 3 043
Да, Vodena, точно неработещите жени са съсипали българската икономика.  Tired
Те не са неработещи тези жени, напротив, те са спрени от работа принудително, поради липса на осигурена грижа за децата им. Има голяма разлика, сигурна съм, че я виждаш.

А именно тези жени като общество и държава бихме искали да се възпроизвеждат, не е ли така. А именно тях оставяме на самотек, хвърляйки пари за първата година след раждането като единсвен механизъм за подкрепа

# 3 044
Ами ефективните общества, които могат да заделят блага, слагат всеки на мястото си. Детегледачка гледа дете, компютърен специалист ...

В кои страни е така? При нас майките с деца в градината, които са на пълен работен ден, нямат и пет бройки от общо 25 деца в група. Има и закон за максималния брой часове на дете в градина- точно същият брой е като на пълния работен ден, 40 часа. Това за столицата. А ела на село в Австрия и преброй работещите майки... Но може би нямаш предвид страни като тази или я нямаш за "ефективна", знам ли.. Точно в България според мен жените са си предимно работещи.

ПП. За осигурената грижа бих поканила да се изкажат мами от австрийската тема. Особено тези от областите, в които тази грижа започва от третата година на детето и е само до дванайсет и половина. Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 апр 2015, 15:05 от Ли Лу

Общи условия

Активация на акаунт