Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 276
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 3 045
Да, Vodena, точно неработещите жени са съсипали българската икономика.  Tired
Те не са неработещи тези жени, напротив, те са спрени от работа принудително, поради липса на осигурена грижа за децата им. Има голяма разлика, сигурна съм, че я виждаш.

Каква осигурена грижа? Нали за тази грижа пак те плащат, не някакво митично същество, наречено държава? Преди малко писа, че жените доброволно се откъсвали от работа за дълго време, защото мисленето им било такова и не искали институции да се грижат за децата им, сега пък принудително ги спирали. Я поразпитай съфорумките от ефективните (както ги наричаш) държави колко им струва "осигурената" грижа, т.е. какви са таксите за ДГ. Аз имам близки в САЩ, които плащат с отстъпка за близнаците си по 1 100 долара на дете. От колеги датчани знам за 7-800 евро на месец. Тук пък масово децата на работещите майки се гледат от филипинки за по 6-7 евро на час плюс осигуровки, храна, транспорт. Само дето повечето майки изобщо не работят. Платеното майчинство е 14 седмици. Чудно как не им се е скапала икономиката.

Последна редакция: чт, 02 апр 2015, 15:08 от Анонимен

# 3 046
Е как да не се е скапала икономиката. Кризата 2009 откъде дойде  Joy

Родителите работят, за децата им се грижи квалифициран персонал. Това е правилото. Грижата на квалифициран персонал е услуга, която нормално се заплаща. Има заведения, в които тази услуга се плаща частично от общината / държавата. Тук обаче общински ясли в София има малко за броя на децата . Вместо да даваш 90% от заплатата на майката за да седи вкъщи и гледа детето, построй ясла, където майката да даде детето си и да се върне на работа възможно най-скоро.

Тука явно ги е страх, че ако няма поне тая спирачка за жените, няма да останат мъже на отговорни постове  Joy

# 3 047
Глупости.
Спирачка. Whistling Жените се чудят сега как да си остават вкъщи повечето, а не могат, защото са нужни две заплати в семейството.

# 3 048
Това зависи. Искаш да кажеш, че ако в едно семейство мъжът прави 1000 евро, жената ще реши, че може да си позволи да не работи. Защото ще е със същия доход като на семейство с двама работещи родители с по 500 евро заплата.

Ами да те разочаровам, че не е така. Научни изследвания за доходите го показват. Още повече, тук се намесват фактори като лична удовлетвореност, постижение, кариерно развитие, неща не толкова тясно свързани с пари.

Не живеем за парите. И въпреки това, като се отвори възможност да ги печелим, рядко се отказваме. Еле па за седене вкъщи с детето. Помисли, ще седиш с детето вкъщи и ще се оправяте с неговата заплата от 1000 евро. Но ако и ти можеш да изкарваш толкова, вкъщи ли ще седиш или ще търчиш да ги печелиш, за да може да запишеш детето на частно училище , частен университет, тоест да ангажираш квалифициран персонал Wink

# 3 049
Не казвам това, казвам обратното:
ако мъжа е заплатен с 1000 евро, жената е принудена и тя да тича да работи бързо-бързо.
Когато мъжа взема само 1000, жената търчи и тя да печели.
Когато мъжа взема едни други цифри, жената може и да не търчи.
Да, не бих търчала, както съм търчала по принуда. Към момента нямам малки деца и нямам такава принуда.
Ако мъжа ми изкарва, аз ще си стоя докато мога, според зависи. Дори да имам възможност да изкарвам същото, ако неговото е достатъчно - не бих търчала, категорично.

# 3 050
Достатъчно е доста разтегливо понятие.

Като бях студентка с първото дете, прясно омъжена, достатъчно беше едно. Сега 15 години по-късно достатъчно е много повече. Тогава съм си купувала парцалки от магазина на улицата. Сега искам да си купя от мол . Не че не мога да се обслужа пак с парцали от уличния магазин, но за това време съм установила, че другите парцалки са по-качествени и издържат по-дълго. Искам по-доброто. Не желая да се задаволявам повече с достатъчното. По същия начин, първата ми кола беше бричка, произведена 1986 година. Тогава ми беше достатъчна , не и сега.

Нали цялото ни общество е така построено на консумеризъм и стремеж да правиш повече и повече. Някои майки могат на теория да развиват как ще стоят и гледат децата си вкъщи, но на практика ще го направят ли. Дори и да го направят, за колко време ще останат вкъщи, до пълнолетие?

Да се върнем на оригиналния въпрос: по-подходящо ли е да се връщат осигуровки на жени за гледане на дете, или е по-добре да се използват за строежа на система, която да им даде възможност да се върнат към професията си най-скоро след раждане

# 3 051
  • София
A пък има жени, които не искат да се връщат към професията си час по-скоро, докато "квалифициран" персонал се грижи за децата им. Аз работя за пари, а децата си гледам с удоволствие.

# 3 052

Да се върнем на оригиналния въпрос: по-подходящо ли е да се връщат осигуровки на жени за гледане на дете, или е по-добре да се използват за строежа на система, която да им даде възможност да се върнат към професията си най-скоро след раждане
Жените трябва да могат да избират, а не да бъдат принудени. Трябва да може семейство да живее само със заплатата на мъжа, а тази на жената да е за лукс.
не може една жена да бичи стойки като продавачка по 12 часа, а децата и да търкат наровете по детските градини като малки затворници.
Не всяка работа е професия. По-добре да си с професия майка, отколкото жената зад щанда.

# 3 053
Герри , доколкото те разбирам ти казваш, че хората с някаква работа за някакви пари - работа различна от тази на лекар, министър, и т.н., е по-добре да си останат вкъщи и да си гледат децата те.

Но. От гледна точка на развитието на обществото, не искаш ли да дадеш възможност на децата на продавачката да бъдат научени на друго - от квалифициран персонал - вместо да въртиш кръга? Дойдохме си на думата: за мен цялата данъчна и осигурителна политика в България и начинът , по който се използват парите, е построена да поддържа статуквото. Бедните да са си бедни, богатите да си запазят "богатството". Тук нищо не е мислено да се направи, за да се стопи тази разлика. Почваме от поколението на продавачките, за да я стопим. Никой не му дреме обаче. И за кво да му дреме. Нали утре ще се ужаси, ако синът на продавачката и той отишъл да учи в Италианския колеж например. Вика си  , аз толкова дупета съм уважавал и такъв стрес съм имал, а ей тая съседка, дето се подпира по цял ден, нейното дете има същия шанс? Ай сиктир. Не ми стига другите простотии, а и не мога да получа признание, че моите уникални връзки и способности са уредили детето.

# 3 054
Герри , доколкото те разбирам ти казваш, че хората с някаква работа за някакви пари - работа различна от тази на лекар, министър, и т.н., е по-добре да си останат вкъщи и да си гледат децата те.

Но. От гледна точка на развитието на обществото, не искаш ли да дадеш възможност на децата на продавачката да бъдат научени на друго - от квалифициран персонал - вместо да въртиш кръга? Д

Лелката в детската градина ще ги научи на какво по-точно, че не разбрах? Да си дигат гащите и да пеят хепи бъртдей?  Яслата и детската градина не е кариерното развитие на малкото дете. Не предоставя дипломи за образование.
И този "висококвалифициран" персонал е много по-висококвалифициран от майката? Да се чудиш едно време като не е имало детски градини как хората са ставали и учени и лекари и инженери, че даже и повече са знаели от сегашните "пишман" професионалисти.

Децата се дават на градина от нямане на алтернатива. Нямаш избор-даваш го на склад заедно с другите нещастници да си подсмърчат групово под зорките грижи на "квалифициран" и високоинтелигентен персонал.

# 3 055
Имаш пойнт. И пак, не съм изцяло съгласна. Колкото и да са тъпи и противни лелките, следват някаква програма. Факт, че децата се научават на неща - като ядене с прибори например - в яслата и детската по-бързо, отколкото вкъщи.

Пак ти казвам , че от гледна точка на общата картинка, по-сигу рно е да дадеш децата на такава институция, отколкото да разчиташ на индивидуалните способности и умения на родителите им, още повече, ако самите родители едвам се "оправят"

# 3 056
Имаш пойнт. И пак, не съм изцяло съгласна. Колкото и да са тъпи и противни лелките, следват някаква програма. Факт, че децата се научават на неща - като ядене с прибори например - в яслата и детската по-бързо, отколкото вкъщи.

Пак ти казвам , че от гледна точка на общата картинка, по-сигу рно е да дадеш децата на такава институция, отколкото да разчиташ на индивидуалните способности и умения на родителите им, още повече, ако самите родители едвам се "оправят"
Направо вземай децата от родителите, щото не се оправят и децата им горките се научават да ядат с вилица 15 мин. по-късно от "институционализираните" хлапета под зорките и висококомпетентни грижи на заплатени професионалисти- как ми се обърна езика не знам... Mr. Green

Обяви щандистката за тъпа и малоумна-вземи и детето и го дай на лелката да го обучава, защото майката за друго не става, освен да бичи стойки зад касата на денонощния магазин... Mr. Green

Що за извратен пойнт??? Брррррррр

Току що обяви половината родители в България за малоумни-що за малоумщина , о Боже!!! ooooh!

БЕгам далеч от такива хора като теб-да знайш.
Потресе ме.

# 3 057

Тези майки точно се скъсват от работа.
Едва ли имат време за форум.

# 3 058
Ами какво да отговаря на нещо подобно освен да се съглася с твоята теза, която е? Не можах да разбера.

Ще ти кажа на какво се нагледах и наслушах това лято. Едно младо момиче с бебе като моето ( тогава бяха на по 7-8 месеца), отвори магазин за парцали пред нас. По цял ден го тропосваше пред магазина в количката. Това дете се дереше нон-стоп. Направи ми впечатление, защото моето бебе звучеше сходно и се бях настроила да реагирам веднага на подобни звуци.

Моля, обясни ми от кое точно се "втрисаш"; кое е политически некоректното, което те смущава . И имай все пак предвид, че нищо чудно да си говориш с мен любезно в някоя градинка. Дали така ще се втрисаш и тогава и какво ще направиш, ще ми кажеш ли, че те втрисам.

# 3 059
Втриса ме схващането, че в детската градина децата поети от т.н. професионалисти получават по-добра грижа и познания за света, отколкото от майките си.
Такова схващане наистина е втрисащо .....
Хората се опитват да деинституционализират грижите за сираците, а вие деца с родители зорлем искате да набутате по институциите.

Пак ще повторя-яслата и детската градина са за хора, които нямат избор и не могат да си гледат децата по цял ден в къщи . Не са ги дали от хубаво повечето.  Изключенията не ги коментирам.

Училището вече е друга работа. Децата след 7 години имат нужда от училище.

Общи условия

Активация на акаунт