Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 875
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 5 655
# 5 656
Статията е просто бижу, а последното мнение под нея е безценно:

Ivan Kushtiev ·
Животът се движи по спирала, горе-долу с цикъл на повторение около две - три поколения. В недалечното минало, в резултат на повика за формиране на всестранно развити личности се пръкнаха едни все по-странно развити такива....

# 5 657
То проблемът в БГ не е, че няма да отгледаш три, ако се стегнеш. Проблемът е, че няма семейства и общности, в които три е нормално, приемливо и няма нужда от дискусия. Това е индикация, че доста неща не са наред. Ако обществото е наред, дори човек без особени качества може да се пласира и да живее добре. Ако е джунгла и анархия, ще трябва да се бориш да си дъ бест, само че повечето ти сили ще отидат за борба за място под слънцето и едва ли ще си покажеш и една стотна от талантите, защото просто няма интерес и пазар.

# 5 658
То проблемът в БГ не е, че няма да отгледаш три, ако се стегнеш. Проблемът е, че няма семейства и общности, в които три е нормално, приемливо и няма нужда от дискусия. от талантите, защото просто няма интерес и пазар.

Според мен България се променя и все по-нормално става да имаш повече от две деца.
В класа на дъщеря ми има три семейства с по три деца, а аз като бях ученичка семействата с две бяха рядкост.
Снощи ми се оплака една майка на площадката че и било трудно да забременее с трето и не трябвало да чака да стане на 35 за да роди трето. Аз може би я успокоих като и обясних, че на 37 родих второ... Mr. Green

# 5 659
Извинете, но статията е откровено глупава. Като почнеш от "елитен столичен басейн" ( Mr. Green) до безразборното цитиране на статии от британски вестници или американски проучвания, следвано от брилянтното умозаключение, че родителите не трябва да диктуват живота на детето си, което всъщност всяка баба знае.

# 5 660
Извинете, но статията е откровено глупава. Като почнеш от "елитен столичен басейн" ( Mr. Green) до безразборното цитиране на статии от британски вестници или американски проучвания, следвано от брилянтното умозаключение, че родителите не трябва да диктуват живота на детето си, което всъщност всяка баба знае.
Бе те бабите знаят, но майките дали знаят?

И да-говорят им на развален английски-аз нали това писах по-горе. Още току-що проходилите си деца почват да измъчват с убийствения си акцент.... ooooh!

# 5 661
  • На село (близо до Лондон)
Според мен България се променя и все по-нормално става да имаш повече от две деца.

Герри ако това е вярно трябва обществото доста да се е променило за последните 3 години от когато не съм си ходила. Като излизах извън къщата с три малки деца (на 7, 3 и 1г) събирах погледи, цъкания и много запитвания ("Всичките ли са Ваши? От един мъж ли са? Близнаци ли са малките? Сега ти е лесно, но като станат ученици и студенти ще видиш тогава? Защо са ти толкова много деца? Ами ако мъжа ти те остави какво ще правиш? Shocked" ) и други. Това от абсолютно непознати хора из парка!

Първите 2-3 дни ми беше смешно и забавно да съм пътуващ цирк, но след това ми стана много натоварено особено защото голямото дете разбираше какво говорят и се чудеше защо.

Изобщо възприятието за мен от разумна, отговорна жена се промени напълно към глупава, не работеща(?) и тн, абе направо циганка. И хората не се свеняха да споделят.

Касита прочетох статията. Има много вярни неща и тъй като се говори за Великобритания има резон това което се пише. Така е има и двете крайности деца оставени на самотек, както и такива които не се оставят да дишат от занимавки. Златната среда е трудна....

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 11:18 от GI

# 5 662
Гадно е това отношение. Но въпреки това имаш три деца. Аз лично също познавам много хора с по три деца. А преди, в моето детство хич нямаше. Имаше само, когато второто се е оказало близнаци.
Постепенно и отношението ще се промени.

А може би пък тайничко ви завиждат за големите семейства? може и това да е причината за тези злобнички коментари.

Имай в предвид, че и едно дете да имаш пак те тормозят: "хайде де-кога ще раждате второ. Еди коя си вече имала две... #Crazy"
Ако имаш две момичета пък пак зяят "Няма ли да опитате с трето-може пък момче да е".

И така-на нашите одумвачки никога не можеш да угодиш. Национална черта си е и няма да се промени това. Все ще намерят за какво да те одумват.

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 11:23 от Герри

# 5 663
  • На село (близо до Лондон)
Гадно е това отношение. Но въпреки това имаш три деца.

Герри мислила съм върху това; имам три деца именно защото не живея в България. Съгласна съм, че винаги има одумване за това и онова (помня майка ми как я съжеляваха че има две момичета, а второто не е момче; била съм на 6г и помня), но с три хората се чувстват че могат  директно да си споделят. Същата близост с теб чувстват както когато си бременна, всеки да ти разказва раждането си, колики и тн. Само че като си бременна поне раждаш и ставаш "равноправен" член на клуб родителство, а като си с повече от три деца няма как да се случи. Освен ако не излизаш само с по 1, 2 и тогава влизаш в нормите  Wink.

За статията и порядките за извънкласни занимания в Англия много зависи от коя прослойка на обществото и кои етнос принадлежиш. За хора средна класа (хора с професия-доктор, адвокат и тн) и нагоре децата им спортуват, плуват и музика свирят, родителите са заинтересовани от училището. Сега ако това е и комбинирано с определен етнос там работа е мърна и кървава, децата свирят по 2-3 часа на ден (не само по желание), спорт не и тн.
Обикновенна българска дори и амбициозна майка трудно ще може да се мери с тези етноси и тайгър майки  Wink

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 12:04 от GI

# 5 664
  • София
Статията ме подсети за единственото нещо, за което искрено завиждам на нашите родители: липсата на бърз достъп до 2 389 508 статии охулващи и/или напътстващи днешните мами и татковци. Липсата и на 4 589 543 книги, пълни със съвети как е най-най-правилно да се гледат деца към днешна дата.

Че са правили грешки родителите ни когато са ни възпитавали и отглеждали, е ясно. Но поне са го правили в атмосфера на относително емоционално спокойствие. Докато съвременният родител в т.нар. бели страни е постоянно и безмилостно бомбардиран от статии, проучвания и изследвания, написани от знайни и незнайни автори, чиято цел е да го разкритикуват до дупка. Същевременно всичките 4 589 543 книги, които пълнят и реалните библиотеки, и виртуалното пространство, тръбят, че са хванали Светия Граал на перфектното родителство за гащите.
А такъв просто няма.

# 5 665
  • София
Кои са тези етноси ?

# 5 666
В България все повече семейства имат три деца, без това да е грешка и без това да ги убива финансово. Обаче в момента съм с децата в Пекин и сме основна атракция навсякъде- умират да се снимат с нас. Три, че и еднополови. Основната конфигурация по парковете тук е двама възрастни и едно дете... 

# 5 667
  • София
В България все повече семейства имат три деца, без това да е грешка и без това да ги убива финансово. Обаче в момента съм с децата в Пекин и сме основна атракция навсякъде- умират да се снимат с нас. Три, че и еднополови. Основната конфигурация по парковете тук е двама възрастни и едно дете... 

Нормално, все пак сте в Китай. Имам колежка, която доскоро преподаваше английски в Шанхай, доста сме обсъждали страната. Там и с две деца да си, пак те гледат странно, като мини сензация.

# 5 668
В Китай не отпадна ли ограничението за едно дете?

# 5 669

Това е и моето мнение. Само бих добавила и пълна с клишета.

Общи условия

Активация на акаунт